Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze skrzynia biegów - PILNE

Featured Replies

Napisano

witam,

może ktoś da radę na szybko pomóc smile.gif

miałem problem z biegami -nie chciała wchodzić dwójka. postanowiłem naprawić to wg instrukcji "Napraw to sam" kolegi Rozzobike. teraz siedzę nad rozbebłaną skrzynią i mam niezły problem. Otóż wg w/w instrukcji jednym z etapów jest wciśnięcie grzybka w mechaniźmie skrzyni (na zdjęci kolor czerwony).

U mnie ten grzybeknie da się wcisnąć! Wygląda jakby był juz na maxa wciśnięty. Może trza go wyciągnąć (a jeżeli tak to w jakim połozeniu?) . Nie wiem, bo póki co nie dałem rady. Grunt że nie mogę zablokować mechanizmu skrzyni, boję się że jak teraz skręcę obejmę to będę miał kompletnie rozregulowane biegi! Wie ktoś jak to cholerstwo zablokować na mechaniźmie??

muszę dzisiaj ruszyć w drogę więc wszelkie sugestie mile widziane smile.gif

Napisano

Ktoś pisał, że przy tych niewciskalnych trzeba go wyjąć i wsadzić w otwór wiertło.

Jeżeli nie uda ci się go wyjąć ani wsadzić to weź kogoś do pomocy niech ustawi wajchę po srodku (czyli w linii 3 - 4), trzyma mocno a ty zakręć obejmę

Napisano
  • Autor

hmmm..sprawa wygląda tak. Po odpowiedzi udzielonej przez Lelka zrobiłem co następuje:

- poluzowałem śrubę na obejmie

- zablokowałem wybierak

- wyciągnąłem korek z mechanizmu skrzyni i sporym imbusem zablokowałem go

- skręciłem obejmę

- wymieniłem też klin

I teraz jest tak:

- jak stoje biegi chodzą jak w masełku 893goodvibes.gif

- jak ruszam i idzie jedynka a potem dwójka również zeby.GIF

- jak redukuje z trójki na dwójkę to kupa czerwona.gif - zazwyczaj wchodzi wtedy czwórka, mocne przyciągnięcie drążka do siebie niewiele daje. Trza wrzucić jedynkę a potem dopiero dwójkę. Koniec końców rozpędzam się z trójki.

Ma ktoś jakąś idee o co z tym biega?

pzdr.

Napisano

Coś ci kiepsko poszło zablokowanie wajchy przed skreceniem. Albo popraw albo:

Quote:

weź kogoś do pomocy niech ustawi wajchę po srodku (czyli w linii 3 - 4), trzyma mocno a ty zakręć obejmę

Jeszcze jest jeden sposób powrotu do pierwotnego ustawienia: obejma zostawila ślad na drążku smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie uda ci się go wyjąć ani wsadzić to weź kogoś do pomocy

> niech ustawi wajchę po srodku (czyli w linii 3 - 4), trzyma

> mocno a ty zakręć obejmę

hehe...juz tak próbowałem zeby.GIF pomagała mi dziewczyna trzymając mocno drążek. Efekt ... w miejscu wstecznego miałem jedynkę, dwójki i wstecznego wogóle zeby.GIF

Jak wyjdę z roboty to postaram się to jeszcze raz ustawić smile.gif Dam znac o efektach.

Napisano

> pomagała mi dziewczyna trzymając mocno

> drążek.

No to nie dziw się. Zresztą każdy, któremu dziewczyna trzymałaby drążek mialby problem z dokręcaniem tej obejmy... grinser006.gifoink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jeżeli nie uda ci się go wyjąć ani wsadzić to weź kogoś do pomocy

> niech ustawi wajchę po srodku (czyli w linii 3 - 4), trzyma

> mocno a ty zakręć obejmę

może przyczyną problemów jest to że ustawiłeś drążek w płaszczyźnie 3i 4 biegu a powinienieś w płaszczyźnie 1 i 2.

Napisano
  • Autor

> No to nie dziw się. Zresztą każdy, któremu dziewczyna trzymałaby

> drążek mialby problem z dokręcaniem tej obejmy...

hmmm...sumie dobrze że za mieszek nie złapała... hehe.gif

Napisano
  • Autor

ok, skrzynia działa smile.gif

ale co się z tym namęczyłem to moje wink.gif Dla potomnych opiszę co i jak smile.gif

Tak jak napisałe Lelek w odpowiedzi na moje pytanie - jeżeli "grzybek" nie wciska się trza go mocno chwycić kombinerkami i wyciągnąć. Blokować czyms o średnicy minimalnie mniejszej niż otwór (bo inaczej będą luzy) - ja użyłem torxa (rozmiar mogę podać później).

Regulację przeprowadzałem kilkadziesiąt razy (za kazdym razem blokada wszystkiego i pod maskę, potem testowanie). W sumie za kazdym razem obejma była skręcana tak samo (zaznaczałem długopisem jej położenie) - mimo to raz nie wchodziła 5 raz 1/2.

na początku winien był sposób blokady drążka - śrubokręt którego uzywałem miał mniejszą średnice niż otwory do blokowania i były luzy. Wyeliminowałem to wciskając tam odpowiednią śróbę.

To jednak nie wyeliminowało braku synchronizacji.

Utrzymanie drążka w centrum dawało ten sam efekt.

w końcu postanowłem podejśc do problemu od strony logicznej - czemu przy takim a takim ustawieniu dzieje się tak a nie inaczej wink.gif

no i znalazłem winowajcę.

mechanizm.jpg

Winny był element 4 na powyższym obrazku.

Ze względu na wiek owe części miały luz. Dlatego też tuleja (3) poruszała się również na boki. Dlatego, mimo takiego samego ustawienia obejmy, nie wchodziły biegi po jednej lub drugiej stronie (zależy czy tuleja przesunęła się w lewo czy prawo).

Jak to rozwiązałem? Na poczatku chciałem wytoczyć jakieś pierścienie i je założyć, ale to za dużo roboty. Koniec końców skończyło się na czyms takim:

biegi_04.jpg

wiem że zdjęcie kiepskie, ale tylko to miałem pod ręką. A teraz opis wink.gif

Rozebrałem cały tunel, wziąłem kawałek (max 10cm) aluminiowego płaskownika, wywierciłem 2 otwory i przykręciłem blachowkrętami do tego żółtego szkietu w taki sposób zeby docisnąć element nr 4.

Potem tylko skręciłem ponownie obejmę i wsio jest ok. Nie ma luzów a biegi ładnie wchodzą smile.gif

----------------------------------

Na koniec mam jeszcze pytanie. Po zdjęciu tunelu znalazłem dwie wtyczki koło biegów. Wiem że na zdjęciach mało widać, ale może ktoś wie do czego to smile.gif

biegi_01.jpg

biegi_02.jpg

Napisano

jedno zjdecie sie nie wczytuje.

czy moglbys porobic foty lepszej jakosci?

jesli teraz Ci biegi wchodza ladnie to moze warto dodac to do manuala?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.