Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual: Pilot do fabrycznego c. zamka - Astra F

Featured Replies

Napisano

Od dzisiaj moja Astra jest zamykana i otwierana pilotem smile.gif

Co prawda miała już centralny zamek, ale bez zdalnego sterowania. Moje przyzwyczajenia z poprzedniego auta były nieco inne i odczuwałem to najbardziej wtedy, kiedy w kompletnej ciemności musiałem celować kluczykiem do zamka (często nie trafiałem w ogóle w klamkę, tylko w lakier frown.gif) I do tego perspektywa zamarzniętych zamków już za kilka tygodni...

Skłoniło mnie to do zakupu zdalnego sterownika zamka centralnego.

Wybierałem z tych popularnych urządzeń dostępnych na aukcjach. Przy czym zaznaczam, że celowo wybrałem urządzenie bez funkcji prostego alarmu (nie chciałem, żeby przypadkowo włączała się syrena np. w nocy, budząc sąsiadów, którzy później byliby na mnie wkurzeni, a dla złodzieja nie jest to żadna przeszkoda.

Astra F ma bardzo proste sterowanie zamkami (przez impuls masy do siłowników), więc można wybrać praktycznie każdy sterownik, nawet najtańszy. Ja zdecydowałem się na MagiCar 820 ze względu na design pilotów i gotowe wyjścia na kierunkowskazy. Sterownik ten ma także dodatkowe dwa kanały. Przydatne jeśli ktoś chce sobie podłączyć np. domykanie elektrycznych szyb (tzw. moduł komfortu), alarm, światła mijania, które oświetlą drogę do domu, sygnał dźwiękowy do zdalnego odstraszania kręcących się typów koło naszego auta lub zabezpieczenie w postaci odcięcia zapłonu (choć to ostatnie, choć sprytne, to może okazać się trochę ryzykowne, np. kiedy zepsuje nam się sterowanie zdalne i będziemy chcieli szybko uruchomić samochód). Wracając do tematu - tym którzy będą decydowali się na dołożenie pilota sugeruję wybrać zestawy z pilotami (oczywiście dwoma), które mają różne kształty przycisków zamykania i otwierania (przydatne gdy jest ciemno, intuicyjnie wybieramy kciukiem przycisk - zwykle większy zamyka, mniejszy otwiera). Chociaż moje piloty posiadają 4 przyciski, to na razie podłączyłem tylko sterowanie centralnym zamkiem, głównie z braku czasu i z powodu niskiej temperatury na parkingu przed blokiem, ale na wiosnę pokombinuję z pozostawionymi wolnymi przewodami.

Sprzęt zakupiony na aukcji za cenę 85 zł (ceny najtańszych około 60 zł) wygląda tak:

277735838-PA310107.JPG

W tym ładnym pudełku znajduje się sterownik, dwa piloty, dwie wiązki kabli z bezpiecznikami, dwie instrukcje (w języku angielskim i polskim - obie mierne.

Sprzęt to pewnie jakaś chińska produkcja.

Tyle tytułem wstępu.

Do pracy będą nam potrzebne:

- cienki płaski wkrętak.

- klucz typu torx, rozmiar T-20

- dobra taśma izolacyjna

- miernik

- ostry nożyk

- zdalny sterownik zamka centralnego

opcjonalnie mogą przydać się:

- lutownica + kalafonia i cyna

Fabryczna centralka zamka znajduje się w prawym przednim słupku, przy nogach pasażera - to tak informacyjnie, bo nie musimy tam wcale zaglądać. Ingerujemy tylko w słupek z lewej strony, gdzie znajdują się wszystkie potrzebne nam przewody.

Zaczynamy od demontażu plastikowej osłony słupka i progu w jednym - przy fotelu kierowcy. Posłużyłem się rysunkiem z książki, który pokazuje śruby,(2) które odkręcimy kluczem T-20 po wcześniejszym wyjęciu zaślepek. Zaślepki odginają się w dół, najlepiej w dolnej części zaślepki podważyć ją cienkim śrubokrętem, wtedy ładnie odskoczy, a my nie pokaleczymy powierzchni osłony. Na rysunku, tam gdzie jest oznaczenie (1) znajduje się okrągła zaślepka, którą podważamy i zsuwamy, pod nią kolejna śruba, a właściwie blachowkręt torx. Ja o tej ostatniej nie wiedziałem, myślałem że to zatrzask i wyłamałem z niej plastik, ale jakoś osłona słupka bez tego trzyma się stabilnie.

277735838-Schowek02.jpg

Po zdjęciu osłony ukazują nam się dziesiątki przewodów w wiązkach i w dwóch podłużnych wtykach.

277735838-PA310100.jpg

W wiązce na podłodze, tej nie owiniętej izolacją znajdziemy przewody zasilające +12 (czerwony, właściwie jeden z dwóch czerwonych), masę (gruby brązowy), a także przewody sterowania zamkiem (cienkie w kolorach brązowo biały - otwieranie i brązowo czerwony - zamykanie)

+12 i masa:

277735838-PA310098.JPG

i sterowanie w tej samej wiązce

277735838-PA310099.JPG

Początkowo szukałem przewodów sterowania w górnym prawym podłużnym wtyku (bo po jego odłączeniu zamek przestawał działać), ale zmarnowałem tylko czas, przewody o tych kolorach pełnią chyba inne funkcje, po prostu sterowanie nie działało i zbadałem masę właśnie w wiązce przy podłodze - to było to czego szukałem.

Do tych kabelków podłączamy przewody kierując się opisem z instrukcji zakupionego przez nas sterownika.

Ja z braku możliwości nie lutowałem połączeń, tylko porządnie skręcałem przewody, a później dokładnie i szczelnie zaizolowałem.

Takie rozwiązanie nie jest profesjonalne, ani eleganckie, ale w moim Fiacie Uno przetrwało już 4 lata.

Tu widzimy trochę przewodów do podłączenia, samą centralkę do zamontowania i przydatny prosty miernik.

277735838-PA310102.jpg

W górnym lewym wtyku znajdziemy przewody kierunkowskazów (czarny z białym i czarny z zielonym)

Do nich też podłączamy się z dwoma przewodami zgodnie z opisem producenta naszej nowej centralki zdalnego sterowania.

277735838-PA310097.JPG

Teraz musimy zamontować centralkę i wszystko zmontować z powrotem.

Miejsce na centralkę znalazłem za podłużnymi wtykami, odchylając wykładzinę znajdziecie tam trochę miejsca.

277735838-PA310105.jpg

Z powodu dość sporych rozmiarów centralki MagiCar 820 po umieszczeniu jej za wtykami i ułożeniu wykładziny okazało się, że ta ostatnia trochę odstaje, więc rozkręciłem obudowę centralki, wyjąłem z niej płytkę z elementami, owinąłem izolacją robiąc w niej nożyczkami po małym otworku wentylacyjnym z dwóch stron każdego przekaźnika. Tak odchudzony sterownik bez problemu zmieściłem w wyżej wspomnianym miejscu.

277735838-PA310104.jpg

Następnie skróciłem przewody do potrzebnego minimum, zostawiając na przyszłość wspomniane na początku kabelki do 3. i 4. kanału. Podłączyłem wszystko jeszcze raz - pewnie, zaprogramowałem piloty (zgodnie z instrukcją producenta), zaizolowałem połączenia, przykręciłem osłonę słupka i progu i od tej pory cieszę się zdalnie sterowanym zamkiem centralnym w mojej Astrze.

Mając dokładne informacje na temat przewodów, w które należy się wpiąć, czas wykonania pracy szacuję na 1, góra 2 godziny (opcja "z piwkiem").

Pilot mojej centralki wygląda tak (są dwa modele pilotów do wyboru):

277735838-PA310103.jpg

Cechy charakterystyczne zestawu Magicar 820:

- otwieranie (dwa mignięcia kierunkowskazami)

- zamykanie (jedno mignięcie kierunkowskazami)

- możliwość ustawienia impulsów do c. zamka na 1 sekundę i na 3 sekundy (w Astrze wystarczy 1)

- Funkcja szukania auta (przytrzymujemy przez 2 sekundy przycisk zamykania i kierunkowskazy migają przez 12 sekund - (raczej bajer przy zasięgu pilota około 00-20 metrów, chyba że mamy całkowitą ciemność)

- gumowe przyciski pilotów (nie wiem czy to wada, czy zaleta)

- można też podłączyć jakiś buzer piezoelektryczny pod kabelek z wyjściem do kierunkowskazu, lub pobawić się w montaż przekaźnika i założyć jakąś większą syrenkę sygnalizującą zamykanie i otwieranie.

Pozdrawiam.

post-15760-14352475408027_thumb.jpg

Napisano

Gud dżob wink.gif

Nadaj temu jakąś "internetową" formę (html, php, itp) i poślij mailem do Maki'ego. Wrzuci do manuali na WoA.

Pozdroofka

Napisano

Wszystko piknie i wdzięczny jestem okrutnie ino fotków nie widać confused.gif

Napisano

> Wszystko piknie i wdzięczny jestem okrutnie ino fotków nie widać

w koncu jeszcze sie robi 270751858-jezyk.gif poczekac troche trzeba zeby.GIF

Napisano

> Wszystko piknie i wdzięczny jestem okrutnie ino fotków nie widać

Trza być cierpliwym. Foty dodaje się po jednej a to trwa smile.gif

Jak dawałem manual to najpierw dałem mu taki tytuł: "Nie zaglądać, dodaję foty" zlosnik.gif

Napisano

Dobra robota. A tym ze nie lutowales nie przejmuj sie. Czytalem troche forum obd2.pl i tam wiekszosc ludzi o ktorych po ich wypowiedziach moge smialo powiedziec ze sa fachowcami laczy kable wlasnie na skretke. Mity ze polaczenia lutowane sa lepsze obalili kilkoma twardymi dowodami. Dobrze skrecone przewody i owiniete dobra izolacja przetrzymaja auto waytogo.gif

Napisano

Witam,tez podłaczyłem centralny tyle ze komplet bo w mojej Astrze nic nie bylo.I prosze o podpowiedz gdzie podłaczyc kabelek zaznaczam JEDEN z centralki sterujacej do kierunkowskazow?Oraz w ktory kabel pod stacyjka zeby zamykalo po przekreceniu stacyjki i otwieral po jej wylaczeniu.Pozdrawiam

Napisano

ladny manualik claps.gif dla autora

i właśnie tak mnie naszła ochota na coś takiego tylko mały problem

co prawda wszystko jest ładnie opisane ale ja jestem z elektroniki zielonyi nie wiem czy poradziłbym sobie sam z montazem, nie posiadam tez miernika da sie bez niego czy trzeba pozyczyc?

i ostatnia rzecz jakby mi mógł ktoś wskazać np na allegro prosty sterownik ktory mialby juz gotowe wyjscie na kierunkowskazy a w miarę tańszy niż 85 zł

sorry ale ja juz przeglądnołem i sam już nie wiem jaki wybrać, czasem te opisy są takie lakoniczne ze nie chce popelnic gafy i wywalic kasę na coś co pożniej nie będzie pasowało

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> ladny manualik dla autora

> i właśnie tak mnie naszła ochota na coś takiego tylko mały problem

> co prawda wszystko jest ładnie opisane ale ja jestem z elektroniki

> zielonyi nie wiem czy poradziłbym sobie sam z montazem, nie

> posiadam tez miernika da sie bez niego czy trzeba pozyczyc?

> i ostatnia rzecz jakby mi mógł ktoś wskazać np na allegro prosty

> sterownik ktory mialby juz gotowe wyjscie na kierunkowskazy a w

> miarę tańszy niż 85 zł

> sorry ale ja juz przeglądnołem i sam już nie wiem jaki wybrać, czasem

> te opisy są takie lakoniczne ze nie chce popelnic gafy i wywalic

> kasę na coś co pożniej nie będzie pasowało

> pozdrawiam

Dasz sobie radę z podłączeniem, nie ma obaw, a jeśli pojawią się jakieś wątpliwości, to przecież zawsze możesz dopytać na forum ok.gif

Bez miernika można się obejść, możesz zastosować np. żaróweczkę na 12 V z dwoma kabelkami.

Co do sterownika, to masz np. tutaj za 50 zł., spełnia on Twoje wymagania i ma aż 4 wzory pilotów do wyboru (mi spodobał się ten pierwszy, natomiast model Fox mam w Uno i nie zawsze łączy bateria z wiecznie odginającymi się stykami, trzeba usztywniać blaszki w środku podkładając np. jakieś papierki, oprócz tego OK).

W zasadzie do każdego możesz dorobić opcję sygnalizowania kierunkowskazami (montując dodatkowe przekaźniki). Możesz spotkać też takie rozwiązanie jak ja kupując właśnie do Uno centralkę Minister Plus, gdzie zamykanie było sygnalizowane tylko lewym kierunkowskazem, a otwieranie lewym i prawym spineyes.gif skończyło się na tym, że podłączając się do kierunkowskazów zastosowałem dwie diody i już działało normalnie.

Ale jeśli nie czujesz się mocny z podstaw elektryki, to zastanów się, czy nie dołożyć kilka złotych i kupić coś, co jest sprawdzone i nie żałować poczynionych oszczędności.

Pozdrawiam.

EDIT: Ha, doczytałem na tej aukcji, że w skład zestawu wchodzi 1 pilot, drugi można dokupić za 25 złotych...

Napisano

Ja mam mały kłopot, bo podłączyłem wszystko dokładnie wg. opisu i mic nie działa. Nie wiem co jest nie tak. Kierunki migają, tylko zamek się nie rusza. ide jeszcze pogrzebie, ale nie mam pomysłu co sprawdzać

Napisano

ja mam pytanko bo patrzyłem na ten schemat i tam jest +12 po stacyjce i stały +12 a na zdjątkach KLAUDIO jest tylko jeden plus

wybaczcie lamerski problem ale jak pisalem wyzej jestem laik nieco elektroniczny wiec nie wiem

druga sprawa to są dwa kabelki od kierunków a od sterownika tez wychodza dwa czy jeden trzeba podłączyć do tych dwóch w autku?

http://allegro.pl/item137865163_sterownik_zamka_centralnego_6_kanalow_migacze.html ten sie nada??????

Napisano

Kurde sprawdziłem wszystko i jest jak trzeba, na krótko jak spinam to sie zamyka i otwiera, kierunki się zapalają, tylko zamek nie chodzi przez ten sterownik. Niby powinny sie drzwi otworzyć jak go podłączam, ale nic się nie dzieje. Tam jest jeszcze trochę innych przewodów, może jeszcze któryś z nich trzeba podłączyć???

Napisano
  • Autor

> ja mam pytanko bo patrzyłem na ten schemat i tam jest +12 po stacyjce

> i stały +12 a na zdjątkach KLAUDIO jest tylko jeden plus

> wybaczcie lamerski problem ale jak pisalem wyzej jestem laik nieco

> elektroniczny wiec nie wiem

> druga sprawa to są dwa kabelki od kierunków a od sterownika tez

> wychodza dwa czy jeden trzeba podłączyć do tych dwóch w autku?

> http://allegro.pl/item137865163_sterownik_zamka_centralnego_6_kanalow_migacze.html

> ten sie nada??????

Patrząc na ten schemat podłączenia mogę potwierdzić to, co piszesz.

Jest to centralka, która obsługuje dodatkowo same siłowniki, potrzebuje wyjścia na +12 po stacyjce (może jakiś antynapad) i widzę tylko jeden kabel do kierunków. Jakiś dziwny ten schemat. Jeśli masz fabryczny CZ to kup tylko to co będzie go obsługiwać i będzie jak najmniej skomplikowane w podłączeniu i obsłudze. Chyba, że chcesz się bawić w alarm, ale to jak już ktoś słusznie napisał nie sprzętem tej firmy.

Napisano

Klaudio podłączyłem, te kable, które opisałeś, a czy poztym jakiś jeszcze?

mam zasilanie, sterowanie (2 kabelki) i kierunki. Kierunki mrygają, piloty sie zaprogramowały, a zamki nie pracują. Jak na krutko masę podłanczam do tych sterujących zamkami to się zamykają i otwierają a pod tym sterownikim nie. Nie wiem co jeszcze sprawdzać.

Napisano

kuchnia to już zgłupiałem.....

Klaudio Plese daj mi namiar na ten który Ty kupiłeś...(albo taki który będzie ok) bo postępując zgodnie z Twoim manualem dałbym sobie radę a wszelkie cuda odpadają bo się nie znam po prostu a nie chce jeszcze dopłacać żeby mi to ktoś montował

kuchnia a już miałem kupować. DZIEKI ZA REAKCJE

Napisano

> kuchnia to już zgłupiałem.....

> Klaudio Plese daj mi namiar na ten który Ty kupiłeś...(albo taki

> który będzie ok) bo postępując zgodnie z Twoim manualem dałbym

> sobie radę a wszelkie cuda odpadają bo się nie znam po prostu a

> nie chce jeszcze dopłacać żeby mi to ktoś montował

> kuchnia a już miałem kupować. DZIEKI ZA REAKCJE

http://moto.allegro.pl/item138278123_sterownik_centralnego_zamka_do_opel_i_fiat.html

Napisano

no to dzięki właśnie chyba się trzeba będzie na to zdecydować

DOMINIK i jak działa w końcu ? co było nie tak?

Napisano
  • Autor

> Kurde sprawdziłem wszystko i jest jak trzeba, na krótko jak spinam to

> sie zamyka i otwiera, kierunki się zapalają, tylko zamek nie

> chodzi przez ten sterownik.

Nie rozumiem, zamyka, otwiera, kierunki migają, to co jest nie tak?

>Niby powinny sie drzwi otworzyć jak

> go podłączam, ale nic się nie dzieje.

Mi też się nie otwierały, olałem to. Zaprogramowałem piloty i już.

> Tam jest jeszcze trochę

> innych przewodów, może jeszcze któryś z nich trzeba podłączyć???

Widzę, że kupiłeś taki sam jak ja. Wiec podłączasz kolory tak i musi działać (z drugiej kostki czarny i biały możesz w ogóle obciąć, nie są potrzebne przy zamku w Astrze):

277762498-schema.JPG

post-15760-14352475550058_thumb.jpg

Napisano

No właśnie nie bo sterownik nie zapodaje sygnału. Sprawdziłem to i nie wypływa żaden prąd do przewodów sterowania. Jutro jeszcze przy ty siąde a jak nie zadziała to odeśle to sprzedawcy. Na allegro jest jeszcze coś takiego:

http://moto.allegro.pl/item139032611_opel_sterownik_centalnego_zamka_2_piloty_kier_.html

Napisano
  • Autor

> Klaudio podłączyłem, te kable, które opisałeś, a czy poztym jakiś

> jeszcze?

> mam zasilanie, sterowanie (2 kabelki) i kierunki. Kierunki mrygają,

> piloty sie zaprogramowały, a zamki nie pracują. Jak na krutko

> masę podłanczam do tych sterujących zamkami to się zamykają i

> otwierają a pod tym sterownikim nie. Nie wiem co jeszcze

> sprawdzać.

A podłączyłeś kable o takich kolorach jak na schemacie, który wkleiłem?

Ta centralka właśnie tak działa, że podaje na 1 sekundę lub na 3 s. masę na te kabelki i zamek dostaje impuls do działania (w zależności od tego czy poszedł impuls masy na kabel zamykania czy otwierania)

Napisano

No to teraz wszystko jasne. Ja po prostu źle zrozumiałem manual. Jutro rano wszystko podłącze jeszce raz i napisze.

Dzięki stary rozjaśniłeś mi trochą. Wielkie dziki.

Napisano

no to sie ciesze ze sie wyjasnilo bo jeszcze przez te kłopoty dominika sie wachałem nad tym zakupem ale teraz na 100% sie zdecyduje na ten sterownik

pozdrawiam i dzięki za schemacik podłączenia - mnie to też jeszcze bardziej rozjaśniło

Napisano
  • Autor

> No właśnie nie bo sterownik nie zapodaje sygnału. Sprawdziłem to i

> nie wypływa żaden prąd do przewodów sterowania. Jutro jeszcze

> przy ty siąde a jak nie zadziała to odeśle to sprzedawcy. Na

> allegro jest jeszcze coś takiego:

> http://moto.allegro.pl/item139032611_opel_sterownik_centalnego_zamka_2_piloty_kier_.html

Bo tam nie pojawi się prąd, tam będzie podany impuls masy! Podłącz zasilanie (czerwony i czarny) i do czarnego, czyli do masy podłącz jeszcze niebieski i zielony i wtedy badaj napięcie podłączając się miernikiem do czerwonego (zasilania) i do np. różowego, wtedy przy zamykaniu na sekundę miernik pokaże napięcie..

Napisano
  • Autor

> No to teraz wszystko jasne. Ja po prostu źle zrozumiałem manual.

> Jutro rano wszystko podłącze jeszce raz i napisze.

> Dzięki stary rozjaśniłeś mi trochą. Wielkie dziki.

Tworząc manual nie opisywałem podłączenia tego konkretnego sterownika, tylko kable, w które należy się wpiąć, bo jak pokazały nam przykłady, co sterownik, to inny schemat podłączenia, inne kolory kabli.

Skoro masz taki sam jak ja, to zrobiłem tak na szybko rozpiskę kabelków w tym konkretnym modelu ok.gif

życzę powodzenia w montażu i szybkiego łączenia kabelków waytogo.gif

Napisano

No właśnie wszystko poskładałem i działa jak należy. Dzii pomocy kolegi Klaudio mam centralny na pilota. Gdybym się nie pomylił, miałbym już wczoraj. 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Wielkie dzięki 20.GIFyay.gifbow.gif

Napisano

...wszystko poskładałem i działa jak należy...

DOOMINIK jaki masz ten zamek? z blokadą antywłamaniową? tzn możesz przekręcić kluczyk od kierowcy w pozycję poziomą? (po niedajboże zbicu szyby nie da się od środka otworzyć zamków)

Pytam bo zakupiłem centralkę, podpiąłem, śmiga bez problemu i żadnych dodatkowych przekaźników http://www.allegro.pl/show_item.php?item=136888229

ALE mam w obydwu Astrach tą blokadę i okazało się że jeżeli w trakcie otwierania pilotem ktoś pociągnie za klamkę to tenże zamek się nie otworzy (logiczne) i niestety konieczna jest interwencja kluczykiem w zamku od kierowcy bo pilot nic nie zdziała (ani nie otworzy ani nie zamknie już centralnego).

Mam coprawda szatański plan żeby wykorzystać dodatkowy kanał z centralki i nawet jeżeli przez przekaźnik to być może udało by się ruszyć wyłącznik blokady antywłamaniowej bo w praktyce jest to dodatkowy wył przy zamku od kierowcy.

Nie miałem jednak czasy na eksperymenty, poza tym może ktoś ma z tym jakieś doświadczenie bo nie chciałbym czegoś niepotrzebnie zewrzeć...

Napisano
  • Autor

> ...wszystko poskładałem i działa jak należy...

> DOOMINIK jaki masz ten zamek? z blokadą antywłamaniową? tzn możesz

> przekręcić kluczyk od kierowcy w pozycję poziomą? (po niedajboże

> zbicu szyby nie da się od środka otworzyć zamków)

> Pytam bo zakupiłem centralkę, podpiąłem, śmiga bez problemu i żadnych

> dodatkowych przekaźników

> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=136888229

> ALE mam w obydwu Astrach tą blokadę i okazało się że jeżeli w trakcie

> otwierania pilotem ktoś pociągnie za klamkę to tenże zamek się

> nie otworzy (logiczne) i niestety konieczna jest interwencja

> kluczykiem w zamku od kierowcy bo pilot nic nie zdziała (ani nie

> otworzy ani nie zamknie już centralnego).

> Mam coprawda szatański plan żeby wykorzystać dodatkowy kanał z

> centralki i nawet jeżeli przez przekaźnik to być może udało by

> się ruszyć wyłącznik blokady antywłamaniowej bo w praktyce jest

> to dodatkowy wył przy zamku od kierowcy.

> Nie miałem jednak czasy na eksperymenty, poza tym może ktoś ma z tym

> jakieś doświadczenie bo nie chciałbym czegoś niepotrzebnie

> zewrzeć...

Blokada w Astrze F jest niestety mechaniczna i raczej nie da się tego sprzęgnąć z pilotem (chyba, że jest tam miejsce na dodatkowy siłownik - nie wiem - nie widziałem). W Astrze G blokada jest uruchamiana przez podwójny impuls z centralki, więc w II można bez problemu podłączyć blokadę pod pilota.

Jak coś wykombinujesz albo będziesz miał jakieś pomysły, to daj znać.

Napisano

> Blokada w Astrze F jest niestety mechaniczna i raczej nie da się tego

> sprzęgnąć z pilotem (chyba, że jest tam miejsce na dodatkowy

> siłownik - nie wiem - nie widziałem). W Astrze G blokada jest

> uruchamiana przez podwójny impuls z centralki, więc w II można

> bez problemu podłączyć blokadę pod pilota.

> Jak coś wykombinujesz albo będziesz miał jakieś pomysły, to daj znać.

Spotkałem się z określeniem MECHANO-ELEKTRYCZNA a dodatkowo na schemacie elektrycznym Astry jest

>>WYŁĄCZNIK BLOKADY ANTYWŁAMANIOWEJ DRZWI KIEROWCY<< S41

a do niego podpięta masa (brązowy) i jej rozdział na czerwono-żółty (DS) i czarno niebieski.

Opis stanu na schemacie: SWITCHED SITUATION: blocked, DS disconnected, > w tym stanie masa zamyka się z czarno niebieskim więc prawdopodobnie żeby to działało trzeba by po tzw normalnym zamknięciu centralnego masę z czarno-niebieskiego zdjąć a podać na czerwono-żółty.

To mogą być brednie ale poexperymentować by można (np kabelkiem z minimalnym zabezpieczeniem po drodze)

Blokada gdyby była typowo mechaniczna to przecież trzeba by coś dłubać przy każdym zamku a tak po przekręceniu kluczyka na płasko słychać jak dookoła auta ( w zamkach ) coś sobie szurnie i po wszystkim, nie można nic otworzyć.

Tak na marginesie kiedyś do centralki zanikło mi zasilanie icon_eek.gif i oczywiście nic nie można było otworzyć oprócz drzwi kierowcy, gdybym nie miał gazu to nie mógłbym nawet zatankować noPB bo zacięta klapka, dałem nowy przewód i po bólu.

Na razie nie mam auta i nie mogę sprawdzić więc jeszce wszystko działa he he.

Z elektrycznego punktu widzenia to tą masę pędzącą do wyłącznika S41 można by odciąć (wyłączyć), dać osobnym przewodem na zacisk wspólny przekaźnika (obwód NO do czerwono-żółtego a NC do czarno-niebieskiego) po czym cewkę przekaźnika zasilić z +12 i masę do wyjścia z centralki (kanał)> w praktyce to raczej lipa bo:

* w momencie zamykania centralka da masę na kanał równocześnie z masą na zamknięcie CLOSE i nie wiadomo co się wtedy stanie niewiem.gif (dać jakieś opóźnienie?) przy otwieraniu też nie wiadomo co zadziała szybciej, dobrze by było żeby wcześniej odpadło zasilanie przekaźnika, odcięty byłby obwód DS i zamek otworzyłby się impulsem OPEN

*cewka przekaźnika po zamknięciu zamka zasysała by niestety pewną energię z akumulatora.

EEEE DAM SOBIE SPOKÓJ

Pozdrowienia

Napisano

a ja jeszcze w kwesti formalnej

mam juz założony sterownik i działa, pochwalę się że sam zakładałem oczywiście z manualem yay.gifyay.gifyay.gif

pytanko moje ma się tak nie wiem czy dobrze zaprogramowałem piloty - niby działają ok - bo nie miałem polskiej instrukcji

a po angielsku tam na początku coś jest...chyba także o ponownym domykaniu gdy się przez przypadek naciśnie "open" i chciałbym sobie to jeszcze dokładnie poukładać...

gdyby któryś z kolegów od tego sterownika napisał mi albo wysłał skan tej instrukcji jak to ma hulać to byłbym wdzięczny

pozdrawiam kliooo

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki Klaudio! Z Twoim opisem i uzupełnieniem czas łączny montażu to 40 min. A jaka radocha ze strony mojej córci!!!!!! Niewysłowiona!Pozdrawiam!

Napisano

> A jaka radocha ze strony mojej córci!!!!!!

O tak. Tylko dzieci potrafią się NAPRAWDĘ cieszyć. wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> O tak. Tylko dzieci potrafią się NAPRAWDĘ cieszyć.

> Pozdroofka

W ogromnej tajemnicy, ale tylko dla Ciebie Lelek - ja też się ogromnie ucieszyłem ża zadziałało za pierwszym razem, tym bardziej, że moje wysiłki nadzorowało trzech sceptycznie nastawionych "dyżurnych emerytów" garażowych. I tak na koniec JA musiałem postawić połówkę! zlosnik.gif

Napisano

> W ogromnej tajemnicy, ale tylko dla Ciebie Lelek - ja też się

> ogromnie ucieszyłem ża zadziałało za pierwszym razem

Toż przeca nawet się mówi: "cieszy się jak dziecko" wink.gif

> tym bardziej, że moje wysiłki nadzorowało trzech sceptycznie

> nastawionych "dyżurnych emerytów" garażowych. I tak na koniec JA

> musiałem postawić połówkę!

Flaszka 20 zł, radość z działającego zamka - bezcenne grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Toż przeca nawet się mówi: "cieszy się jak dziecko"

> Flaszka 20 zł, radość z działającego zamka - bezcenne

> Pozdroofka

szczerze, to skończyło się na 4 ( każdy był "honorowy") ... i przez to moja "wife" nie doceniła w pełni mojego "prokreacyjnego" wysiłku.Kończę definitywnie na dzień dzisiejszy! confused.gif

Napisano

> Flaszka 20 zł, radość z działającego zamka - bezcenne

a za sterownik zapłacimy kartą MASTERCARD

pub2.gifyay.gifzlosnik2.gif

Napisano

założyłem sobie centralny zamek -troszke inny niż opisywał Klaudio , ale działa,znaczy otwiera i zamyka .Zrobiłem to według opisu i przy pomocy rad kolegów (dzięki Klaudio).Ale niestety pojawił się problem,mianowicie nie ma sygnalizacji kierunkami.Mój sterownik ma tylko jeden kabelek do sterowania kierunkami.Podłączyłem go zatem według manuala ale na próbe tylko pod jeden kierunek i nic frown.gif sprzedawca napisał mi dlaczego tak się dzieje

Quote:

Witam sterownik 830 wytawia mase n aprzekaznik a dopiero jego podlaczyc do kierunkow ( na kierunkowskazy ma byc podawane +12V )

jak zatem go podłączyć?? i gdzie?? wdzięczny będe za odpowiedz

• 1 rok później...
Napisano

odswieżam

Klaudio jak sprawują się pilociki i otwieranie z pilota

po prawie dwuch latach chyba sobie wkoncu zaloże hehe

polecasz ten model? czy moze jakis inny?

chce by migały kierunki przy zamknieciu/otwarciu

podoba mi się TEN1 bo ma zasłaniane przyciski

a TEN2 to taki sam tylko cena inna?

Napisano

>...

> podoba mi się TEN1 bo ma zasłaniane przyciski

> a TEN2 to taki sam tylko cena inna?

W pierwszej aukcji napisane jest "- URZĄDZENIE ZBUDOWANE NA PRZEKAŹNIKACH A NIE PÓŁPRZEWODNIKACH! co daje długą żywotność urządzenia do ponad 1 miliona zamknij/otwórz!!!"

hmm.gif

Wedlug mnie jest dokladnie odwrotnie. Elementy mechaniczne sa bardzie zawodne niz elektroniczne.

Sorry za OT, ale tak mnie cos naszlo palacz.gif

Napisano

> odswieżam

> Klaudio jak sprawują się pilociki i otwieranie z pilota

> po prawie dwuch latach chyba sobie wkoncu zaloże hehe

> polecasz ten model?

u mnie nadal działa i kierunki też migają - montować super sprawa ok.gif

Napisano

Elementy mechaniczne sa bardzie

> zawodne niz elektroniczne.

Tu można rozpętać prawdziwą burzę. Solidna mechanika vs elektronika??

+-??

Napisano

> Elementy mechaniczne sa bardzie

> Tu można rozpętać prawdziwą burzę. Solidna mechanika vs

> elektronika??

> +-??

No takie jest moje zdanie. Ale jak pisalem, to nie jest watek na tego typu dyskusje i nie chce wywolywac zadnej burzy.

Napisano

> odswieżam

> Klaudio jak sprawują się pilociki i otwieranie z pilota

> po prawie dwuch latach chyba sobie wkoncu zaloże hehe

> polecasz ten model? czy moze jakis inny?

> chce by migały kierunki przy zamknieciu/otwarciu

> podoba mi się TEN1 bo ma zasłaniane przyciski

> a TEN2 to taki sam tylko cena inna?

Jak będziesz zakładał i natrafisz na niespodzianki to polecam

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.