Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doradzcie jakiego Golfika III kupić

Featured Replies

Napisano

Witam! Obecnie chce sie juz pozbyć mojego Uniaczka i przesiąść na Golfika III tylko nie wiem jak wyglada sytuacja z częściami (czy są drogie) i jaki silnik wybrac? Czy 1,6 (o którym właśnie myśle) ale nie wiem czy równiez dużo spala czy jednak 1,4 (bo duzo ekonomiczniejszy) Mysle o roczniku 93r Pomózcie! niewiem.gif

Napisano

Części są tak tanie, że taniej sobie wyobrazić nie mogę zlosnik.gif

Tak serio to myślę, że na poziomie Uno wink.gif

Co do silników to raczej szukaj większych. Ekonomika 1.4 i 1.6 a nawet 1.8 jest bardzo zbliżona czego nie można powiedzieć o dynamice. Także raczej nie zaprzątaj sobie głowy 1.4, choć są one troche tańsze od pozostałych co jest dużym argumentem i jeżeli większość jeździsz po mieście to można rozważać i 1.4

Jakbyś trafiła 1.8 na monowtrysku zgazowanego to miałabyś najekonomiczniej, w miare dynamicznie i bezproblemowo (bo te silniki się świetnie gazują) i ja na Twoim miejscu czegoś takiego bym szukał.

Koszty ubezpieczenia w niektórych TU sa identyczne dla 1.4 i 1.8 ok.gif

Pzdr

Napisano

Jestem szczesliwym posiadaczem Golfa III 1.8 90KM 5d elektryka , poduszki itd. Rozmawialem raz z taxiarzem bo akurat passatem mnie wiozl i mowie co mam a on ze na poprzednim passacie z takim silnikiem zrobil 600.000km... Dwie inne niezalezne osoby potwierdzily zalety silnika w moim golfie . Smiesza mnie ludzie , ktorzy szukaja jak najmniejszego silnika i jak najtaniej ... Wiekszy silnik = wieksza zywotnosc , mniej napraw , wiecej KM , mniejsze spalanie , lepsza dynamika = przyjemnosc posiadania .

Moje auto ma przebieg 200.000km a silnik jak po 50.000km... Drogie OC ??? Smiech na sali - nie stac Cie na OC - nie stac Cie na auto . Tak powinno kwitowac sie "kupujacych" na gieldach . Dlaczego ? Przywiozlem go z Niemiec i chcialem sprzedac , ale to cena , to pojemnosc... i zostal. waytogo.gif

Napisano

> mnie wiozl i mowie co mam a on ze na poprzednim passacie z takim

> silnikiem zrobil 600.000km...

BTW wujek w AAM (1.8 75 KM) siedzącym w Pasku przy przebiegu c.a. 750 kkm wymienił dopiero uszczelkę pod głowicą. Jest jego I właścicielem a auto ma 15 lat i jeżdżone głównie na trasach (czasami nawet 1000 km dziennie).

Napisano
  • Autor

> BTW wujek w AAM (1.8 75 KM) siedzącym w Pasku przy przebiegu c.a. 750

> kkm wymienił dopiero uszczelkę pod głowicą. Jest jego I

> właścicielem a auto ma 15 lat i jeżdżone głównie na trasach

> (czasami nawet 1000 km dziennie).

dzięki za odpowiedi! No to zaczełam sie teraz zastanawiac nad 1.8 grinser006.gif

ale nie wiem czy bedzie mnie stac na tankowanie go niewiem.gif Ile wam palą te slicznotki? Dzisiaj rozmawiałam z kumplem to mi powiedział ze pewnie pali ok 13 litrów frown.gif

Napisano

> dzięki za odpowiedi! No to zaczełam sie teraz zastanawiac nad 1.8

> ale nie wiem czy bedzie mnie stac na tankowanie go Ile wam palą te

> slicznotki? Dzisiaj rozmawiałam z kumplem to mi powiedział ze

> pewnie pali ok 13 litrów

Bez urazy ale zmień kolegę bo z takimi doradcami daleko nie zajdziesz. zlosnik.gif

1.8 bedzie palił do 9 w mieście przy normalnej jeździe.

Napisano
  • Autor

> Bez urazy ale zmień kolegę bo z takimi doradcami daleko nie

> zajdziesz.

> 1.8 bedzie palił do 9 w mieście przy normalnej jeździe.

Dzięki! własnie taka odpowiedz chciałam usłyszeć smile.gif

zlosnik.gif

czyli w sumie mala jest róznica pomiędzy spalaniem przez 1.6 pewnie około 7 litrów a 1.8 około 9 litrów?!

Pozdrawiam!

Napisano

> Dzięki! własnie taka odpowiedz chciałam usłyszeć

> czyli w sumie mala jest róznica pomiędzy spalaniem przez 1.6 pewnie

> około 7 litrów a 1.8 około 9 litrów?!

> Pozdrawiam!

Potwierdzam. W miescie ok. 9l/100km mam raczej ciezka noge , raz na trasie go sprawdzalem na autobanie kilkaset km i wyszlo 6,5/100 ale jechalem ekonomicznie .

Jechalem kiedys pod gore sw. Anny autostrada do Krakowa (stromy i dlugi podjazd potem zjazd) golfem kolegi 1.6 i musialem zredukowac do czworki gaz do oporu i max to 110km/h , w ten sam sposob testowalem swojego i przy 140km/h na piatce zaczal sie rozpedzac...

Napisano

opinie sa podzielone

jedni mowia ze 92 rok to jest golf II w nowej budzie (ale za to na czsciach z 2jki)

inni mowia ze - 93 etap przejsciowy i niby sie sypia

a inni wogole polecaja kupic >96 roku

powiem tak:

jesli chodzi o czesci to teraz golfy sa bardzo "chodliwe" zwzgl na bardzo duzy ich import z np Niemiec,dlatego tez czesci nie sa drogie.

posiadam rocznik 97 i nie odnotowalem do tej pory zadnych problemow - stan na cyferblacie 130kkm.

Silniczek 1.8 calkiem rzesko steruje ta masa. Mozna go takze zagazowac jesli sie chce.

Napisano

> opinie sa podzielone

> jedni mowia ze 92 rok to jest golf II w nowej budzie (ale za to na

> czsciach z 2jki)

> inni mowia ze - 93 etap przejsciowy i niby sie sypia

> a inni wogole polecaja kupic powiem tak:

> jesli chodzi o czesci to teraz golfy sa bardzo "chodliwe" zwzgl na

> bardzo duzy ich import z np Niemiec,dlatego tez czesci nie sa

> drogie.

> posiadam rocznik 97 i nie odnotowalem do tej pory zadnych problemow -

> stan na cyferblacie 130kkm.

> Silniczek 1.8 calkiem rzesko steruje ta masa. Mozna go takze

> zagazowac jesli sie chce.

Proszę Cię, nie pisz więcej takich rzeczy bo brzuch zaczyna boleć. "92 rok to jest golf II w nowej budzie (ale za to na

czsciach z 2jki)". Cieeeeekawe. Kolejny który ma dobrych doradców. zlosnik.gif

"93 etap przejsciowy i niby sie sypia" - to znaczy co się sypie? co jest przejściowego? Prostokątny kierunkowskaz na błotniku jest przejściowy?

No i w stopce? Co to za silnik 1.8 16v? i znów cieeeekawe. Swapa robiłeś? Jakie masz oznaczenie silnika?

Napisano

> Witam! Obecnie chce sie juz pozbyć mojego Uniaczka i przesiąść na

> Golfika III tylko nie wiem jak wyglada sytuacja z częściami (czy

> są drogie) i jaki silnik wybrac? Czy 1,6 (o którym właśnie

> myśle) ale nie wiem czy równiez dużo spala czy jednak 1,4 (bo

> duzo ekonomiczniejszy) Mysle o roczniku 93r Pomózcie!

Witam z sąsiedniego kącika. Jesli chodzi o pojemność silnika to na pewno nie polecam 1.4, który do Golfa III jest po prostu za słaby. Błędne jest również twierdzenie, że 1.4 jest bardziej ekonomiczny od 1.6. Spalanie jest bardzo podobne ale przyjemności z jazdy żadnej (jeśli chodzi o 1.4 - a wiem to bo się takowym Golfem III przez 1,5 roku poruszałem). Jeśli chodzi o części to są tanie i jest ich dużo (także zamienników) więc z tym na pewno nie bedzie problemu. Pozdrawiam 30.GIF

Napisano

> Wiekszy silnik = mniej napraw , mniejsze spalanie

1. Rozumiem, że silnik VR6 uważasz za bardziej bezawaryjny i trwały niż 2.0, a 2.0 jest również bardziej bezawaryjny niż 1.8 - bardzo ciekawa teoria. icon_eek.gif

2. Większy silnik = mniejsze spalanie - następna genialna teoria hehe.gif.

Wiesz, nawet producent, czyli VW, podaja, że przy stałej prędkosci np. 90 czy 120 1.8 pali wiecej od 1.4, a VR6 od 2.0 itd. Nie wspominając już o jeździe po mieście po wtedy różnice sięgają już kilku litrów.

Napisano

> Jechalem kiedys pod gore sw. Anny autostrada do Krakowa (stromy i

> dlugi podjazd potem zjazd) golfem kolegi 1.6 i musialem

> zredukowac do czworki gaz do oporu i max to 110km/h , w ten sam

> sposob testowalem swojego i przy 140km/h na piatce zaczal sie

> rozpedzac...

Punto 60 konne, pomimo długiej skrzyni, na piątym biegu pod tą góre wjeżdża z prędkościa ok. 130 km/h. Wiec Golf Twojego kolegi musiał być chyba popsuty......... zlosnik.gif

Napisano

> 1. Rozumiem, że silnik VR6 uważasz za bardziej bezawaryjny i trwały

> niż 2.0, a 2.0 jest również bardziej bezawaryjny niż 1.8 -

> bardzo ciekawa teoria.

jesli porownywalbys identyczne konstrukcje czyli to samo rozwiazanie rozrzadu, glowicy, wtysku, itp, a takze stosuknu KM/L to wiekszy silnik bedzie trawlszy. 270751858-jezyk.gif

jako ze VR6 ma specyficzna budowe nie mozna go porownac 2.0

tak samo jak 2.0 do 1.8 bo roznia sie np wtyskiem...

> 2. Większy silnik = mniejsze spalanie - następna genialna teoria .

> Wiesz, nawet producent, czyli VW, podaja, że przy stałej prędkosci

> np. 90 czy 120 1.8 pali wiecej od 1.4, a VR6 od 2.0 itd. Nie

> wspominając już o jeździe po mieście po wtedy różnice sięgają

> już kilku litrów.

przy 200km/h VR6 spali mniej niz 2.0 270751858-jezyk.gif

a przy 180km/h 2.0 spali mniej niz 1.8 270751858-jezyk.gif

to samo tyczy sie miasta przy dynamiczej jezdzie wiekszy silnik mniej pali oczywiscie jesli tak samo dynamicznie bedziesz jedzic silnikiem o mniejszej poj.

270751858-jezyk.gif

Napisano

> jesli porownywalbys identyczne konstrukcje czyli to samo rozwiazanie

> rozrzadu, glowicy, wtysku, itp, a takze stosuknu KM/L to wiekszy

> silnik bedzie trawlszy.

> jako ze VR6 ma specyficzna budowe nie mozna go porownac 2.0

> tak samo jak 2.0 do 1.8 bo roznia sie np wtyskiem...

Poszedłem tropem kol. ElectrofingeRa, który uogólnił, że im wieksza pojemność tym wieksza bezawaryjność, co jest kompletnom bzdurą, bo jak zauważyłeś wieksze silniki, w danej marce, różnią się nie tyko pojemnością, ale też zastosowanymi rozwiązaniami technicznymi.

> przy 200km/h VR6 spali mniej niz 2.0

> a przy 180km/h 2.0 spali mniej niz 1.8

> to samo tyczy sie miasta przy dynamiczej jezdzie wiekszy silnik mniej

> pali oczywiscie jesli tak samo dynamicznie bedziesz jedzic

> silnikiem o mniejszej poj.

ok.gif

Biorąc pod uwagę, że w końcowej cześci charakterystyki mieszana jest wzbogacana - masz racje. Ale dla wiekszości userów prędkości rzędu 200km/h, czy nawety mniejsze, ale wykorzystujące maksimum mocy, w codziennej eksploatacji to abstrakcja i skrajna sytuacja, bo rozumując w ten sposób okaże się, że najekonomiczniejszy jest VR6 spineyes.gif.

W codziennej eksploatacji silnik 1.4 jest zdecydowanie oszczędniejszy niż 1.8 ( po przejechaniu 120-150 tkm, za zaoszczędzone pieniądze możemy sobie kupiś nowego golfa (nowy w sensie 12-14 letni zlosnik.gif)).

Ekonomiczny czy nie, nie wybrałbym 1.4 bo jest za słaby. Po za tym wypadałoby zapytac kol. ladymonia jaki styl jazdy preferuje, a dopiero potem doradzać jej wersje silnikową.

Napisano

Ja dodam tylko od siebie że 1.4 w golfie 3 nie jest tragiczny. Używałem takiego przez kilka dni do jazdy po mieście i da się tym całkiem sensownie jeździć, może to kwestia Nm, a może tego że jeździłem tylko sam.

Napisano

Jeszcze podam dane z autocentrum (oczywiście LPG):

1.4:

minimalne średnie spalanie: 7.61

maksymalne średnie spalanie: 9.86

minimalne na trasie: 6.87

1.6:

minimalne średnie spalanie: 8.37

maksymalne średnie spalanie: 11.01

minimalne na trasie: 7.63

1.8:

minimalne średnie spalanie: 9.15

maksymalne średnie spalanie: 12.56

minimalne na trasie: 7.97

Także różnica między 1.4 i 1.8 jest, nie aż tak duża (średnio ok. 2.5 litra, a na trasie tylko 1.1 litra), ale jest.

Napisano

witam

Ja czytam z ciekawosci tak po sasiedzku, w sumie to kazdy radzi koledze co innego. Mialem goscinnie do czynienia z golfem III 1.8 (75KM) podam w odniesieniu do mojego klekota 1.9D (64KM) jak sie mi nim jezdzilo. Krotko mowiac porownanie mocno na plus dla golfa, nie zauwazylem duzej roznicy w dole (obroty) mimo ze jak wiadomo diesle lepiej wypadaja, chyba ta pojemnosc robi swoje ale milo sie z samego dolu wkreca. Jednak te 10KM wiecej ale milo mnie zaskoczyl na trasie na V biegu bo bardzo żwawo zbiera sie (w odniesnieu do tego diesla) mimo ze tak przy 90-100km/h mial bodajrze w granicy 2200RMP (moj klekot przy okolo 2500RMP przy 95km/h).

No i spalanie. Wlasciciel tego golfa uzyskuje spalanie rzedu 10-11l w miescie, nalzy dodac ze noge ma ciezka (nie szaleje z predkoscia ale dynamicznie przyspiesza) i jezdzi na bardzo krotkich trasach rzedu 2-3km jednorazowo (silnik niedogrzany). W trasie (dlugie trasy rzedu kilkuset km) spalanie rzedu 6-6,5l oczywiscie benzyna. Dodam ze jest to rocznik 92 i przebieg licznikowy przeszlo 220kkm a rzeczywisty ? ktorz to wie. Jednym slowem mnie ktory jezdzi mulowatym klekotem ten silniczek zadowolil.

pzdr.

Napisano

... a moze silnik 1.6 o mocy ok 100 km - ale on pojawil sie w 94 badz 95 roku ...

Napisano

> No i spalanie. Wlasciciel tego golfa uzyskuje spalanie rzedu 10-11l w

> miescie, nalzy dodac ze noge ma ciezka (nie szaleje z predkoscia

> ale dynamicznie przyspiesza) i jezdzi na bardzo krotkich trasach

> rzedu 2-3km jednorazowo (silnik niedogrzany).

No właśnie, moj 2.0 ma tak samo, wole w pierwszych minutach po odpaleniu nie patrzec na to co pokazuje komputer - spalanie jest wtedy ogromne, do czasu rozgrzania.

Napisano

> Ja dodam tylko od siebie że 1.4 w golfie 3 nie jest tragiczny.

> Używałem takiego przez kilka dni do jazdy po mieście i da się

> tym całkiem sensownie jeździć, może to kwestia Nm, a może tego

> że jeździłem tylko sam.

No oczywiście że da się jeździć, ale jak trzeba szybciej włączyć się do ruchu lub gdzieś bardziej przyspieszyć no to juz inna sprawa. Także inaczej się jeżdzi samemu, ale spróbuj załadować oprócz siebie ze 3-4 osoby.... sciana.gif

Napisano

najpierw napisz jak będziesz używała tego autka miasto czy trasa etc.

na miasto imo wystarczy 1.4 ew. 1.6

jak robisz jakieś trasy to można się zastanowić nad 1.8....

Napisano

> najpierw napisz jak będziesz używała tego autka miasto czy trasa etc.

> na miasto imo wystarczy 1.4 ew. 1.6

> jak robisz jakieś trasy to można się zastanowić nad 1.8....

A jak nie lubisz obok starych bmw na światłach to VR6 biglaugh.gif

Napisano

> A jak nie lubisz obok starych bmw na światłach to VR6

zlosnik.gifok.gif

albo GTI biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> albo GTI

Dzięki wam za wszystkie odpowiedzi smile.gif Raczej bede go używała w mieście, mieszkam w Warszawie więc sami wiecie jak sie tam jeździ

sciana.gifsciana.gif

mimo to chyba skusze sie na 1.8 grinser006.gif kusi mnie ten silniczek, a jesli naprawde mała jest różnica w spalaniu paliwa (ok 1 litra ) to chyba sie skusze. Mam na oku Golfika z 92 r 1.8 za 5500. fajnie brzmi! kurcze pierwszym moim samochodem był Uno 1.0 a drugim będzie Golfik 1,8 FAJOSKO! Martwi mnie troszke tylko ten rocznik bo za dwa miesiące bedzie on miał 15 lat frown.gif

No ale ta przyjemnośc przesiąśc sie z Uniaka na Golfika 1.8 bananaevil.gif

Napisano

> Dzięki wam za wszystkie odpowiedzi Raczej bede go używała w mieście,

> mieszkam w Warszawie więc sami wiecie jak sie tam jeździ

> mimo to chyba skusze sie na 1.8 kusi mnie ten silniczek, a jesli

> naprawde mała jest różnica w spalaniu paliwa (ok 1 litra ) to

> chyba sie skusze. Mam na oku Golfika z 92 r 1.8 za 5500. fajnie

> brzmi! kurcze pierwszym moim samochodem był Uno 1.0 a drugim

> będzie Golfik 1,8 FAJOSKO! Martwi mnie troszke tylko ten

> rocznik bo za dwa miesiące bedzie on miał 15 lat

> No ale ta przyjemnośc przesiąśc sie z Uniaka na Golfika 1.8

jak jest w dobrym stanie to bierz ok.gif

ale nie licz na to że w mieście spali litr mniej niż 1.4 biglaugh.gif

Napisano

> mimo to chyba skusze sie na 1.8 kusi mnie ten silniczek, a jesli

> naprawde mała jest różnica w spalaniu paliwa (ok 1 litra ) to

> chyba sie skusze. Mam na oku Golfika z 92 r 1.8 za 5500. fajnie

> brzmi! kurcze pierwszym moim samochodem był Uno 1.0 a drugim

> będzie Golfik 1,8 FAJOSKO!

No i bardzo dobry wybor waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> No i bardzo dobry wybor

A co myslicei właśnie o tym roczniku?? No i ponad 200 tys km na liczniku stukneło frown.gif Pojeżdze jeszcze tym samochodzikiem ze 2 latka? Powiecie co myslicie o tych rocznikach? Bede wdzięczna za wszelkie opinie bow.gif

Napisano

> A co myslicei właśnie o tym roczniku?? No i ponad 200 tys km na

> liczniku stukneło Pojeżdze jeszcze tym samochodzikiem ze 2

> latka? Powiecie co myslicie o tych rocznikach? Bede wdzięczna

> za wszelkie opinie

Ja mam `93 i 199.000km na liczniku . Silnik zyleta . Sam zrobilem 14.000 w ciagu roku . Silnik zalany olejem 10-W40 . Chodzi rowno , ostatnio nawet mu 200km/h wycinnalem . Jesli rzeczywiscie ma trode ponad 200.000km to powinnes zrobic nim minimum drugie tyle .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.