Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypaliło komuś gniazda zawrowe?

Featured Replies

Napisano

Czy uboga mieszanka LPG wypaliła komuś gniazda zaworowe?

Szukam autentycznych przypadków.

Napisano

> Czy uboga mieszanka LPG wypaliła komuś gniazda zaworowe?

> Szukam autentycznych przypadków.

były tu posty o wypalonej(wydmuchanej) uszczelce pod głowicą, gniazda nie wszyscy wiążą ten problem z gazem

Napisano

widzialem cos takiego w starym transicie ze silnikiem chyba od sierry 2.0 + LPG przestal palic na jeden gar i myslelismy ze sie przytarl jeden cylinder z przegrzania bo pekl pasek od pompy cieczy i sie podgotowal po zdjeciu glowicy okazalo sie ze kazdy zawor jest pekniety i mial duze ubytki i zastanawialismy sie jak to wogole dzialalo a ten ktory nie palil to mial normalnie dziure wielkosci monety 1gr

Napisano

jak widac po ilosci odpowiedzi problem praktycznie nie istnieje.

Napisano

> jak widac po ilosci odpowiedzi problem praktycznie nie istnieje.

Ci z wypalonymi gniazdami jeżdżą teraz na ON lub NoPb i na kącik gazowy nie zaglądają. zlosnik.gif

Gdy założyłem gaz (7 lat temu) to w autoryzowanym serwisie Mitsubishi w B-stoku ostrzegali mnie i podawali przykład nowszego niż mój galanta którego silnik padł po kilkudziesięciu tyś km na gazie. Silnik nie miał mocy i w końcu coś zupełnie siadło w głowicy. Twierdzili że to ewidentnie od gazu, a chłopaki znali się na swojej robocie. Jednak innych przypadków, przyznam sie bez bicia, nie znam.

Napisano

Pół roku temu w firmowym Palio nie chchiał palić silnik. Po zdjęciu głowicy okazało się - tak jak w przypadku transita opisanego wyżej - że jeden zawór kompletnie się wypalił.

Niestety w tym wypadku całym winowajca okazała się instalacja gazowa na śrubkę (I gen.) zamontowana w silniku 1.2 - 75 KM. confused.gif

Napisano
  • Autor

Może i niektóre silniki są podatniejsze w na działanie gazu, ale bardziej to chyba gaziarze przereklamowali problem. Bo wiadomo na bogatrzej miesznce zawsze jakoś pojedzie.

Napisano

> Ci z wypalonymi gniazdami jeżdżą teraz na ON lub NoPb i na kącik

> gazowy nie zaglądają.

> Gdy założyłem gaz (7 lat temu) to w autoryzowanym serwisie Mitsubishi

> w B-stoku ostrzegali mnie i podawali przykład nowszego niż mój

> galanta którego silnik padł po kilkudziesięciu tyś km na gazie.

> Silnik nie miał mocy i w końcu coś zupełnie siadło w głowicy.

> Twierdzili że to ewidentnie od gazu, a chłopaki znali się na

> swojej robocie. Jednak innych przypadków, przyznam sie bez

> bicia, nie znam.

e, tam - gniazda Ci sie nie wypala, one sa ze spiekow i glownie po to abys mogl w silniku spalac benzyne PB w ubogiej mieszance, jak dasz LPG w ubogiej to nic to wlasciwie nie zmieni

Napisano

Gniazda wypalają się rzadko tak że tracą całkowicie szczelność. Dlatego że temperatura jast odprowadzana do głowicy. Częściej wypalają się zawory wydechowe. Sam tak miałem.

Napisano

znalezione tak na szybko bo jestem w pracy

To ja zasieję troche niepokoju.

Kupiłem wóz z przebiegiem 3500km na instalacji LPG i niedługo potem musiałem wymienić wszystkie gniazda zaworowe i zawory.WYPALONE ! luzy zaworowe wynosiły -1mm !!!

Pisałem o tym z chłopakami z Bielska.

koszt 1100zł

nie wiem czy poprzedni właściciel tak zarżnął samochód ale fakt pozostaje faktem link

założyłem instalację i zrobiłem jeszcze 80tyś km kompletnie żadnych problemów z silnikiem nie miałem i na pewno nie oszczędzałem go

pod końiec ekspluataci ubytki uleju do 3l na 10000 głównie z powodu wycieków (na początku nie brał prawie nic)

bez problemu osiągał prędkość 160/h

raz tylko wymieniłem filtr gazu, poza tym żadnych problemów z instalacją

olej przy wymianie co 10000km był jeszcze przeźroczysty.

silnik w srodku był bardzo czysty (w przeciwieństwie do każdego użytkowanego na PB i oleju mineralnym tego typu silnika)

jedyny problem to lekko wypalone gniazda zaworowe przy przebiegu 200 tyś link

> > Koszt założenia gazu o już nawe 1650zł a na jednopunktowy wrysk

> 1300zł. Zrobilem na gazie ponad 110 000km i spisuje się dobrze.

> Wymiana uszczelki pod głowic± to typowy mankament "gazu"

to typowy mankamet NIEWYREGULOWANEGO gazu

i do tego można dodać wypalone gniazda zaworowe-ale to spalanie 6l/100 gazu to sie opłaci

link

Napisano

Szwagrowi w maździe 323F 1.8 DOHC poleciało kilka zaworów wydechowych. Instalka Igen i jazda na ubogiej mieszance, bo ciągle dużo paliła, więc przykręcał register.

Napisano

> e, tam - gniazda Ci sie nie wypala, one sa ze spiekow i glownie po to

> abys mogl w silniku spalac benzyne PB w ubogiej mieszance, jak

> dasz LPG w ubogiej to nic to wlasciwie nie zmieni

No, nie zgodzę się, że nic się nie zmieni.

Gaz ma większy zakres palności mieszanek. Inaczej mówiąc: silnik będzie pracował na tak ubogich mieszankach gazowych, przy których na benzynce już nie dałby rady.

Napisano

po 40kkm jazdy na LPG (w sumie 120kkm) miałem problem z temp i wymieniłem UPG przy okazji planowania głowicy skontrolowano zawory i pomimotego że poleciała uszczelka gniazda i zawory były w jak najlepszym porządku (a jeższe raczej na ubogiej smile.gif) zawory dotarto i założono nowe uszczelniacze. Wiec trudno przewidzieć wpływ ubogich mieszanek, co pusci pierwsze i co bardziej dostaje w kość myslę że to loteria.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.