Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu temeperatura...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Na wstepie chce przeprosic jezeli moj post sie powtarza z ktoryms wczesniejszym ale czytalem wszystkie dotyczace temperatury i nie znalazlem w nich odpowiedzi na problem , który mnie dreczy; chodzi mi o to czy nagrzewanie silnika(własciwie płynu chłodniczego) do temperatury normalnej pracy silnika czyli ok. 90 st. dopiero po przejechaniu ok.6-8 km. przy temperaturze 2-5 st. jest normalne czy swiadczy to o jakiejs usterce??Czytałem , ze moze to byc wina niedomykajacego sie termostatu...ale ponoc przy takiej usterce temperatura pracy jest nizsza a u mnie jest taka jak powinna byc tylko ten czas nagrzewania...CZytalem tez ze jezeli termostat jest walniety to razem z nim nalezy wymienic rozrzad. I tu mam kolejne pytanie czy tak jest naprawde?? a jezeli tak to jakie elementy nalezy wymienic i jaki bylby calkowity koszt??Dodam ze silnik jest oplowski...

Napisano

u mnie to samo więc ok tepmeraturka działa więc autko sie musi rozgrzewać nieco dłużej. Normalnym zjawiskiem powinno tez być uniesienie sie wskazówki temp i nagły jej spadek to świadczy o zadziałaniu termostatu

Napisano
  • Autor

Ale z tego co czytalem to powinno sie chyba szybciej rozgrzewac po ok. 3 km. Pytam sie o to bo wkurzajace jest to (choc jeszcze nie ma mrozow) ze aby nagrzac porzadnie wnetrze to potrzebuje tak dlugi odcinek a jezdze na krotkich dystansach. a co bedzie w zimie? U mnie temperatura nie ma jakiegos strasznie naglego spadku po otwarciu termostatu. jest ledwo zauwazalny... dlategotez sadze ze termostat jest delikatnie uchylony i w momencie jego otworzenia czujnik nie dostaje naglego kopa zimniejszego plynu...

Napisano

Nie masz źle. Jak przyjdą mrozy nie będzie gorzej. Możliwe, że termostat trochę sie nie domyka ale jeszczesz nie masz tragedii.

> CZytalem tez

> ze jezeli termostat jest walniety to razem z nim nalezy wymienic

> rozrzad.

Trochę odwrotnie przeczytałeś wink.gif To jak rozrząd się wymienia to przy okazji należałoby wymienić termostat a nie odwrornie smile.gif

A u Ciebie chyba termostat jest "na wierzchu", nie pod rozrządem.

Napisano
  • Autor

Zdawało mi sie ze bylo napisane ze wymiana termostatu wiąze sie z wymiana rozrzadu...chyba ze tak jest w ISUZU... ale niewazne. CZyli rozumiem ze wymiana termostatu powinna rozwiazac moj problem?

Napisano

> Zdawało mi sie ze bylo napisane ze wymiana termostatu wiąze sie z

> wymiana rozrzadu...

W niektórych silnikach wymiana termostatu wiąże się z demontażem rozrządu (po prostu nie ma dojścia do termostatu, jak nie ściągniesz rozrządu)

Napisano

> Zdawało mi sie ze bylo napisane ze wymiana termostatu wiąze sie z

> wymiana rozrzadu...

Nie z wymianą ale z ROZEBRANIEM rozrzadu. Zakładasz potem wszystko "stare". Chyba, że już czas na wymianę rozrządu smile.gif

ale z tego co pamietam w dieslach termostaty nie są pod rozrządem....

> CZyli rozumiem ze wymiana termostatu powinna rozwiazac moj

> problem?

Ale ty nie masz problemu. Temperaturę masz normalną jak na diesla. A że się dłużej nagrzewa niż benzyniak? Ludziska mówią, że diesle tak mają. 90* po 6-8 km to chyba normalny wynik jak dla nich

Napisano

Wydaje mi sie ze nie masz sie czym jeszcze martwic. U mnie sytuacja przedstawia sie znacznie gorzej po przejechaniu 20 km po miescie wskazowka ledwo wychodzi poza niebieskie pole co coraz bardziej utwierdza mnie ze mam walniety termostat :/

A co do wymiany termostatu to wyczytalem na tym forum ze zaleca sie przy wymianie rozrzadu (rozrzadu nie termostatu) wymiane pompki wodnej jak i termostatu gdyz w niektorych silnikach jest on zabudowany rozrzadem i warto to zrobic profilaktycznie aby nie miec w przyszlosci problemow smile.gif Jezeli nie nosisz sie z wymiana rozrzadu albo termostat nie jest zabudowany to daruj sobie rozrzad i wymien sam termostat jezlei az tak Ci to przeszkadza, ale IMO nie ma po co gdyz osiagniecie takiej temperaury po tylu kilometrach jest raczej normalne.

edit:

aha jak interesuje Cie cena wymiany rozrzadu to czesci do mojego silniak x16sz kosztowaly: pasek rozrzadu 50zł, pompka wodna 110zł, napinacz 100zł, termostat 28zł (jego jeszcze nie wymienilem i zaczynam zalowac) Powodzenia smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za pomoc.A termostat choć wiem ze nie jest całkiem padniety to i tak wymienie (profilaktycznie) bo to nie jest duzy koszt.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

o to zdjecie wskaznika temperatury podczas pracy silnika. wskazowka albo trzyma sie na tej kresce oalbo podczas jazdy poza miastem jeast 1 mm nizej. czy jest to odpowiednia temperatura?? Bo choc to juz jest tysieczny raz na autokaciku o temp. ale ile ludzi tyle pogladów...

Napisano

> o to zdjecie wskaznika temperatury podczas pracy silnika. wskazowka

> albo trzyma sie na tej kresce oalbo podczas jazdy poza miastem

> jeast 1 mm nizej. czy jest to odpowiednia temperatura?? Bo choc

> to juz jest tysieczny raz na autokaciku o temp. ale ile ludzi

> tyle pogladów...

Jak na moje to temperature masz idealna.Niech kolega sobie zapamieta:temperatura jest wtedy dobra jesli wskaznik nie opada na niebieskie pole,i nie wchodzi na czerwone.

Napisano

ja mam Astre HB 1,6 SPI benzynka - i temperaturke mam identyczna ...

ale ostatnio zmartwilo mine jedno : stalem w korku i temp skoczyla niemilosiernie .. a wentyltor sie nie wlaczyl .. nie wiem czy on dziala czy nie .. ale jak juz ruzsylem w droge temp. spadla ... ( ale went. sie nie wlaczyl ) nawet stanalem i zajrzalem pod maske ..

temperaturka.jpg

Napisano

> ja mam Astre HB 1,6 SPI benzynka - i temperaturke mam identyczna ...

> ale ostatnio zmartwilo mine jedno : stalem w korku i temp skoczyla

> niemilosiernie .. a wentyltor sie nie wlaczyl .. nie wiem czy on

> dziala czy nie .. ale jak juz ruzsylem w droge temp. spadla ...

> ( ale went. sie nie wlaczyl ) nawet stanalem i zajrzalem pod

> maske ..

Mialem ostatnio podobnie,tyle ze wskaznik az "przelecial" ponad 110* i zaraz opadł do normalnej temp. Podejrzewam ze to jakies chwilowe "widzimisie' czujnika a nie nagly skok temperatury.

Jak juz pisalem (i nie tylko ja) na tym forum-wskaznik jest tylko i wylacznie wskaznikiem a do miernika mu daleko.Nie sugeruj sie tak mocno temperatura którą pokazuje wskaznik.

Napisano
  • Autor

ja sie nie sugeruje zbytnio wskaznikiem bo wiem ze ta nie opisana kreska w tym typie ma wartosc 90 stopni. chcialem sie tylko dowiedziec czy mam racje bo zastanawiam sie nad wymiana termostatu bo wydaje mi sie ze silnik troszke dlugo sie nagrzewa...

Napisano

Co do dlugiego nagrzewania sie silnika,to w warunkach nizszych temperatur to normalne.Ja,mimo ze na forum zostalem "zakrzyczany" przykrylem chlodnice i zrobilem dobry ruch.Po ok. 1,5km(w trasie,-nie w miescie!) mam 80* i cieplo w srodku.Spalanie gazu zauwazalnie spadlo o ok. 0,8l.

Napisano

nie wyminiaj termostatu skoro masz dobrą temp. A wolniejsze nagrzewanie jest spowodowane przedewszystkim:

-temp na zewnątrz

-techniką jazdy

-regulacją nawiewu. Ja np zawsze włanczam dmuchawę gdy silnik jest już nagrzany.

Pamiętaj że dmuchawa włączona na 3 stopniu i max ciepło działa podobnie jak wentylator w lato.

Napisano

> Ta "nie opisana kreska w tym typie" nie ma wartosci 90* tylko

> 80*.

Nie masz racji. Kiedy wskazówka "w tym typie" wskażników 110*/50l jest na kresce między niebieskim polem a kreską oznaczoną "90", płyn ma temperaturę 90* (mierzyłem). Dlaczego tak jest, tu:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...1#Post276425933

Kolego przemek22t, masz idealną temperaturę na swom wskaźniku (110*)

Pozdroofka

Napisano

> Nie masz racji. Kiedy wskazówka "w tym typie" wskażników 110*/50l

> jest na kresce między niebieskim polem a kreską oznaczoną "90",

> płyn ma temperaturę 90* (mierzyłem). Dlaczego tak jest, tu:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...1#Post276425933

> Kolego przemek22t, masz idealną temperaturę na swom wskaźniku (110*)

> Pozdroofka

Dobrze,ufam Twojemu termometrowi.Znaczy sie ze druga kreska odpowiada 90*?A trzecia opsana 90* to ok 100*?

Napisano

> Dobrze,ufam Twojemu termometrowi.Znaczy sie ze druga kreska odpowiada

> 90*?A trzecia opsana 90* to ok 100*?

Nie pytaj tylko zobacz do linku, który Ci podałem. Tam robiłem fotomontarze wskaźników 100* i 110*. Zobacz a zrozumiesz wink.gif

Pozdroofka

Napisano

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...1#Post276425933

Poczytalem i jestem madrzejszy!Kilka postow wyzej pisalem nieprawde.Postep co 10* jest w teorii.Szkoda ze moj multimetr nie ma termometru. Przy okazji uspokoilem sie co do zalaczania sie mojego wentka.Jesli TTTM to jest dla mnie dziwne-wystarczylo by przeskalowac fabrycznie tarcze!

Napisano

> Nie pytaj tylko zobacz do linku, który Ci podałem. Tam robiłem

> fotomontarze wskaźników 100* i 110*. Zobacz a zrozumiesz

> Pozdroofka

Spoko,pytanko rzucilem i studiowalem link.

Napisano

> wystarczylo

> by przeskalowac fabrycznie tarcze!

Albo liczyć na to, ze uzytkownik przyzwyczai się grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Albo liczyć na to, ze uzytkownik przyzwyczai się

> Pozdroofka

Nie brali pod uwage takich dewiantów jak my zlosnik2.gif.Pozdrawiam.

Napisano

>I ja się podepnę. Właśnie dziś wymieniłem termostat i od razu sytuacja się zmieniła. Poprzednio ciężko było zagrzać silnik, co obecnie trwa dużo krócej. Na trasie temperatura wynosi 90-92C / wskaźnik 100*. Na koniec pytanie, przy jakiej temp powinien załączyć się wentylator w dieslu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.