Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator Budget

Featured Replies

Napisano

Mam takie bardzo nietypowe pytanie, jak mozna uszkodzic akumulator samochodowy, tak aby uznali reklamacje, że to wada fabryczna i zwrocili pieniadze? Pytam dlatego ze mam problem z akumulatorem Budget kupionym w makro jakies 3mc-e temu, byl eksploatowany w passacie b5 1.9tdi, pojemnosc to 70Ah. Od kilkunastu dni coraz gorzej zapala, coraz słabiej kręci, ladowarka pokazuje że jest naładowany, mam drugi troche mniejszy aku i na nim kręci super. Ale otworzylem tą pokrywke z korkami z tego budgeta i widze ze elektrolit we wszystkich celach jest brudny, tzn. mętny, wyczytałem ze takie zachowanie wskazywałoby na przeladowanie, lub niedoladowanie, ale napiecie ładowania w tym aucie jest caly czas na poziomie 14V, więc to napewno nie to. I teraz mam problem, bo znajomy kupił miesiąc przedemną podobny aku tez budget-a i stalo sie u niego to samo, oddał na gwarancje, to mu nie uznali bo napisali ze elektrolit jest zabarwiony, co znaczy ze byl źle eksploatowany, no i gwarancja mu przepadła. Fakt że to była wtedy promocja i te aku byly dość tanio (ok 160zł), to sobie darował walke z nimi i że to na firme w ktorej pracuje to kupił inny i sie niezastanawial. Mnie sie latać po rzecznikach praw konsumenta nie chce i pozatym nie mam na to czasu, po zatym można sie było tego spodziewać po budgecie.

No więc teraz sie zastanawiam jak tu go zakombinować, zeby bezsprzecznie przyjeli reklamacje. Czy gdybym wylał ten brudny elektrolit i nalał samej wody destylowanej, albo prosto z kranu, tak żeby go przepłukać to czy osłabnie na tyle ze uznają go jako wadliwy? Nie powyginają się płyty? Jakie są wogóle przypadki wad fabrycznych akumulatorów, uznawanych do zwrotu? Są wogóle takie wytyczne?

Napisano
  • Autor

nikt nie siedzi w temacie aku?

Napisano

Powiem Ci tak, 160 zł za jakiś niewiadomego pochodzenia akumulator, to jest po prostu przepłacenie. Żeby coś osiągnąć w reklamacji to trza by fortunę stracić. Skontaktuj się UOK !

Napisano

> Powiem Ci tak, 160 zł za jakiś niewiadomego pochodzenia akumulator,

> to jest po prostu przepłacenie. Żeby coś osiągnąć w reklamacji

> to trza by fortunę stracić.

Albo mieć zanajomego smile.gif wtedy wszytko idzie załatwic

Napisano
  • Autor
oslabiony.gif nie takich odpowiedzi oczekiwalem, w garazu mam wode destylowaną, czy jak wyleje ten brudny kwas z aku i zaleje wodą, to osiągne swój cel?
Napisano

Ale przecież nawet choćby był stary i niesprawny akumulator, to elektrolit nie będzie czarny, tylko jego gęstość będzie niska, ja bym go oddał tak jak jest, a najlepiej żeby ten kolega też oddał.

Napisano
  • Autor

> ja bym go oddał tak jak jest, a najlepiej żeby ten kolega też

> oddał.

No oddal, to stracil gwarancje, bo powiedzieli ze byl eksploatowany nie wlasciwie, dlatego ze elektrolit byl zabarwiony na ciemno, tak napisal serwis do ktorego odsyla makro na karcie gwarancyjnej i ją uniewaznili, bo uznali to za zniszczenie akumulatora, a ci w makro sugerowali mu ze go przeladowal, albo gdzies mial zwarcie i sie mocno rozładował, tyle że jak sam mi opowiadał i im tez to napiecie na nim wymontowanym bylo 12V i brudny elektrolit, w aucie jak zapalil bylo 14V, niby ok, a nie kręcił, dopiero jak pochodzil troche to jeszcze jakos krecil ostatkami sił, mowił ze jak go oddawał to elektrolit był już jak gnojoofka.

Ja mam to samo, zciemniały, to jak im tak dam, to tez mnie tak załatwią, chyba jednak wyleje ten caly kwas i zaleje wody z kranu, to juz napewno bedzie wadliwy, czysty "elektrolit" a nie działa hehe.gif.

Wyczytalem w googlach ze jak jest brunatny elektrolit to jest "splyw mas czynnych" i akumulator do wywalenia, bo to co bylo na płytach sie oderwało. Czyli moge wnioskowac ze w tym Budgecie to takie słabe badziewie że samo z siebie sie odrywa crazy.gif. A piszą że tak sie dzieje jak sie przeładuje mocno, co wcale nie mialo miejsca! Oni to chyba z marchewki wystrugali icon_eek.gif. A w karcie gwarancyjnej jest wyraznie napisane, ze jak elektrolit zmieni zabarwienie to gwarancja przepada frown.gif, bo uszkodzenie akumulatora powstało z niesprawnej instalacji, zresztą w tej gwarancji pisze jeszcze co powoduje utrate gw:

uszkodzenia termiczne,

zamarzniecie elektrolitu icon_eek.gif

samowolne naprawy,

przeróbki,

niezgodny z instrukcją montaż w pojezdzie,

nieprzestrzeganie zalecen co do obslugi, konserwacji

zasiarczenie ogniw,

itd..

to w zasadzie ta gwarancja jest tak skonstruowana ze mają troche punktow zaczepienia, ciekaw jestem jak zaleje wody, to jak oni wtedy sie do tego ustosunkują confused.gif

Napisano

Nie mozesz wlac wody, bo wtedy na pewno stracisz gwarancje. Przy pomiarach wyjdzie od razu ze to jest woda a nie elektrolit (kwas).

Jak juz chcesz tak zrobic to wylej brudny elektolit i wyplucz aku i wlej nowy elektrolit (nie wode). Jest wtedy szansa ze akumulator odzyska sprawnosc, a jak nie to mozesz go reklamowac, ze elektrolit jest czysty a aku nie ma dziala wlasciwie

Napisano
  • Autor

> Nie mozesz wlac wody, bo wtedy na pewno stracisz gwarancje. Przy

> pomiarach wyjdzie od razu ze to jest woda a nie elektrolit

> (kwas).

> Jak juz chcesz tak zrobic to wylej brudny elektolit i wyplucz aku i

> wlej nowy elektrolit (nie wode). Jest wtedy szansa ze akumulator

> odzyska sprawnosc, a jak nie to mozesz go reklamowac, ze

> elektrolit jest czysty a aku nie ma dziala wlasciwie

o i chyba tak zrobie, mam taki stary zuzyty aku i jest w nim czysty elektrolit, tego budgeta wyjezdze do konca i wyleje z niego tą gnojoofke, portem przeplucze wodą i wleje ten czysty elektrolit z tego starego aku.

Napisano

> o i chyba tak zrobie, mam taki stary zuzyty aku i jest w nim czysty

> elektrolit, tego budgeta wyjezdze do konca i wyleje z niego tą

> gnojoofke, portem przeplucze wodą i wleje ten czysty elektrolit

> z tego starego aku.

Kup i zalej go nowym elektrolitem o wymaganej gęstości (1,28 g/cm3) tak żeby nie mogli się czepić że użytkowałeś akumulator niewłaściwie (elektrolit nie jest drogi).

Reklamuj go twierdząc, że nie utrzymuje wymaganej pojemności 70 Ah.

Napisano
  • Autor

> Kup i zalej go nowym elektrolitem o wymaganej gęstości (1,28 g/cm3)

> tak żeby nie mogli się czepić że użytkowałeś akumulator

> niewłaściwie (elektrolit nie jest drogi).

> Reklamuj go twierdząc, że nie utrzymuje wymaganej pojemności 70 Ah.

Mam gdzies taki elektrolit bo ojciec kiedys uruchamial sobie stary , ale nie uzywany wogole akumulator do ciagnika, taki zlozony z 6 oddzielnych pojemnikow i wtedy zalewal ten kwas, to pewnie mu cos zostalo.

Napisano

Budget?Prosze Cie.Nigdy wiecej nic nie kupuj tej firmy-wiem cos o niej,nawet wiecej niz sie spodziewasz.Tym bardziej aku!Ja niedawno kupiłem exide"a classic i jestem zadowolony.Kosztował 165 PLN.

Napisano

> Budget?Prosze Cie.Nigdy wiecej nic nie kupuj tej firmy-wiem cos o

> niej,nawet wiecej niz sie spodziewasz.Tym bardziej aku!Ja

> niedawno kupiłem exide"a classic i jestem zadowolony.Kosztował

> 165 PLN.

ja za Centre Future 50 Ah zapłaciłem 186 PLN więc ten budget to o kant h... rozbić

Napisano

> ja za Centre Future 50 Ah zapłaciłem 186 PLN więc ten budget to o

> kant h... rozbić

no wiadomo!!!Z budgeta to chyba tylko opaski zaciskowe są dobre.

Napisano
  • Autor

> no wiadomo!!!Z budgeta to chyba tylko opaski zaciskowe są dobre

wszyscy macie racje oslabiony.gif

Napisano

obawiam sie ze mizerne...

Napisano

a co Cie skusilo zeby kupic akurat ten akumulator?

160zl to wcale zadna atrakcja, firma watpliwa. wiec czemu budget?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.