Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolewka płynu

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj wkońcu wezmę się za wymianę termostatu. Ponieważ jest on na wierzchu nie powinno mi to zająć dużo czasu. Ale słyszałem że warto a nawet powinno się mieć w zapasie płyn do uzupełnienia bo troche wyleci. Znalazłem dziś koncentrat do chłodnic który trzeba rozrobić z wodą w stosunku 1:2 żeby nie zamarzało przy -25.

Ile maxymalnie będzie mi potrzeba tego płynu bo mam tylko z 0,5 l koncentratu. Wystarczy czy mam dokupić?

Rozumiem że braki dolewam do zbiorniczka. A nie będzie trzeba niczego odpowietrzać? Z góry dzięki za odp.

Napisano
  • Autor

przejechałem się jeszcze raz na próbę ok 6 km. I uważnie obserwowałem wskazówkę. No i jest tak:

Przez pierwsze 3 km podnosiła się z niebieskiego pola.

Potem była dokładnie na połowie między niebieskim polem a 90*

Po czym zaczęła opadać do poziomu nad niebieskim.

Sprawdziłem chłodnicę i na górze była tak gorąca że aż parowała na niej skroplona rosa.

Silnik też był gorący ale dla mojej ręki 80* to może być gorące ale dla silnika nie.

Zrobiłem to wszystko bez zasłoniętej chłodnicy tekturą a na zewnątrz jest ok 5*

Czyli ostatni raz się spytam: WYMIENIAĆ?

No bo co będzie jak na zewnątrz będzie - 15*

Napisano

ja bym nie mieszał różnych płynów. a wiesz co miałeś przedtem zalane??

nie lepiej wymienić i być pewnym na najbliższe dwie-trzy zimy, ze wszystko bedzie ok?

Napisano

> przejechałem się jeszcze raz na próbę ok 6 km. I uważnie obserwowałem

> wskazówkę. No i jest tak:

> Przez pierwsze 3 km podnosiła się z niebieskiego pola.

> Potem była dokładnie na połowie między niebieskim polem a 90*

> Po czym zaczęła opadać do poziomu nad niebieskim.

> Sprawdziłem chłodnicę i na górze była tak gorąca że aż parowała na

> niej skroplona rosa.

wtedy otowrzył się termostat i chłodnica zrobiła się ciepła

> Silnik też był gorący ale dla mojej ręki 80* to może być gorące ale

> dla silnika nie.

a później w czasie jazdy jaka była temp?

moze dobra jak na diesla ...

Napisano
  • Autor

> wtedy otowrzył się termostat i chłodnica zrobiła się ciepła

> a później w czasie jazdy jaka była temp?

> moze dobra jak na diesla ...

no kurde! Już kupiłem nowy termostat i czekam aż silnik ostygnie a zaraz się okaże że mam dobry! Wskazówka stoi pomiędzy niebieskim polem a kreską 90* i tak cały czas, raz opada i raz się unosi ale nie dalej jak do połowy między niebieskim polem a 90.

Napisano

> no kurde! Już kupiłem nowy termostat i czekam aż silnik ostygnie a

> zaraz się okaże że mam dobry! Wskazówka stoi pomiędzy niebieskim

> polem a kreską 90* i tak cały czas, raz opada i raz się unosi

> ale nie dalej jak do połowy między niebieskim polem a 90.

jak już masz, to mozesz wymienić, może będzie lepiej smile.gif

co do płynu, to jak dano nie był zmieniany, to potem imho można dolać samego koncentratu

co do mieszania różnych płynów, to nie wiem

Napisano
  • Autor

a wogóle to pojechałem do jednego sklepu: inwentaryzacja! potem do drugiego i koleś sprzedał mi ale bez uszczelek. Pomyślałem sobie że dokupię i będzie po problemie. Byłem w 3 sklepach i powiedzieli mi że mają uszczelki tylko z termostatem. Wkurwiłem się , kupiłem drugi term z uszczelkami a tamten oddam w poniedziałek bo i tak straciłem godzinę na jeżdżeniu za uszczelkami. A jak spytałem się czy dokupię uszczelki to powiedziałże tak a jak nie to żebym sobie wycioł!!!! bahahaha

Teraz to już wymienie dla własnego spokoju bo po co mi termostat. Dziś zresztą było nawet ciepło. 8* a jak byłby mróz to na bank stary termostat będzie przpuszczał wcześniej

Napisano
  • Autor

a ile może mi się ulać tego płynu przy wymianie term?

Napisano

> a ile może mi się ulać tego płynu przy wymianie term?

nie wiem smile.gif

po prostu podstaw miske i łap ten płyn - a potem wlej z powrotem zlosnik.gif

jak mi zmieniali chłodnice, to prawie wszystko z powrotem wlali i niewiele musiałem dolać

tylko sprawdź, aby wlewając z powrotem, nie nalać ze jakimi śmieciami, które przy okazji spłyną, gdy uleje się trochę

Napisano

Jeśli termostat jest dość wysoko, to płyn można odessać

cienkim wężykiem przez zbiornik wyrównawczy, nic się wtedy

nie wychlapie waytogo.gif

Pzdr.

Napisano

a termostat wymieniaj. ja mam taki sam silniczek jak twój i temperatura niezależnie od pory roku i temperatury na zewnatrz trzyma się zawsze na tej kresce pomiedzy 90 a 100 i nie faluje. pozdrawiam

1,7dtl czyli oplowski silnik z turbo;) Bardzo podobny budową do twojego.

Napisano
  • Autor

macie zdjęcie obydwóch termostatów, Jeden made in France, drugi Italy. I już wiem że mnie oje**ali w tym sklepie bo na opakowaniu termostatu jest napisane:

Termostat z uszczel. a uszczelek nie ma!!!! Za to w drugim mam ich chyba z 8! 4 papierowe, różne typy, i kilka gumowych też różnych. Ciekawe jak to złoże do całości??? confused.gif

post-73592-14352475824222_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> a termostat wymieniaj. ja mam taki sam silniczek jak twój i

> temperatura niezależnie od pory roku i temperatury na zewnatrz

> trzyma się zawsze na tej kresce pomiedzy 90 a 100 i nie faluje.

> pozdrawiam

DTL? czyli masz Turbo a ja mam zwykły diesel oplowski nie isuzu, Koleś w sklepie pytał się mnie o to chyba ze 4 razy czyli jakaś różnica jest. Lelek mi mówił że do mojego czyli bez turbo idzie taki sam jak do benzyniaka czyli na 92 * a do isuzu idą 85*

Napisano

> ooo chce ktoś z Was kupić po promocyjnej cenie ten z prawej? Jest bez

> uszczelek ale ponieważ w tym drugim dali na zapas więcej to się

> podziele!

> [image]http://autokacik.pl/download.php?Number=277819590[/image]

oddaj to wsklepie - przeca oszukali Cię

Napisano
  • Autor

już wymieniłem. Zaraz się przejadę i zobaczymy czy to wskaźnik. Stary termostat nie wygląda na uszkodzony ale może przpuszczać. Tylko się przebiore z brudnych łachów.

P.S. A płynu ulało mi się może z setka :-) Wlałem go spowrotem

Napisano
  • Autor

no i teścik wykonany! Po 5 km w trasie wskazówka przekkroczyła 90* o grubość wskazówki po czym obniżyła się do 90 i tak zostało . Gołym okiem było widać jak nowy termostat się otworzył i wypuścił wode na chłodnicę. Nawet nie trzeba robić testu macajewa! Jest o niebo lepiej niż kiedyś. Wskazówka opierała się o niebieski pole. Mimo że w aucie było ciepło to teraz auto nagrzew się szybciej a przez co:

-mniej pali

-dłuższa żywotność!

- koniec z tektórą!

- no i w zimę szybciej będzie ciepło w samochodzie

Było tak:

20061104(002).jpg

jest (made by paint):

wskaznik.JPG

Napisano

> już wymieniłem.

W końcu... Bo (z przeproszeniem) srałeś się z tym od tygodnia... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> W końcu... Bo (z przeproszeniem) srałeś się z tym od tygodnia...

> Pozdroofka

zamiast srałeś użyłbym tu pasującego do tego słowa - "bujałeś się" ale czy ktoś z Was studiuje dziennie 40 km od domu? Jak przyjeżdżam do domu po 15-tej to tylko zaglądam na forum grinser006.gif czy nic nowego nie ma i potem tylko browarek, smsy do koleżanek. Przyznaję się, nie chciało mi się i troche to zbagatelizowałem.

Ale powiem jeszcze że dostało mi się! Od kilku tygodni mam zamiar kupić podłokietnik do asterki no i w końcu mówie: dziś podjadę do norauto i wezmę ten zasrany podłokietnik bo już mi się po nocach śnił! Wchodze a tu tylko do focusa, i jeszcze z 5 innych a do astry BRAK!

No to muszę znowu na allegro zamawiać. E tammm

Napisano

Ja dolewam "kolor do koloru", tzn. zielony do zielonego, różowy do różowego itd. Przez te wszystkie lata ( prawie już 20 lat icon_rolleyes.gif, kiedy mam jakieś auto nigdy nie było żadnego problemu z płynami. Nie praktykuję "zbierania" płynu z układu, tam i tak jest już dużo różnego rodzaju zanieczyszczeń.

Napisano

> Ja dolewam "kolor do koloru"

To sie odnosi do pytania pierwotnego.Piszę, bo w tej kolejności mój post wypada trochę "nie w temacie" wobec dyskusji o termostatach 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

obiecuje że już nie wypowiem słowa T_ _ _ _ _ _ _t . Wszystko działa i niech tak będzie! ok.gif teraz tylko podłokietnik i mam MerCa cfaniak.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.