Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II - G 1.6 16V czy może jednak 8V

Featured Replies

Napisano

Wiatm

Jestem zdecydowany zmienić Asterkę F na G. No i mam dylemat. Obecnie jeżdże 1.6 8V 75KM. Niestety ta moc nie dokońca mi wystarcza. Samochodzik jest zagazowany, więc stąd jego słabsze parametry. Ale i tak tu kiedyś debatowaliśmy gdzie dałem przykład, że mój kumpel ma starszą o dwa lata identyczną asterkę i jego wozik wyprzedza mnie w każdej dyscyplinie. On miał od nowości i ja. Podpobnie "docieraliśmy" je, ale jego zachowuje sie jakby miała z 10 koni więcej. Porównania były robione zanim wstawiłem gaz. Jego wyprodukowano w Belgii, moja z Polski. Czytałem, że w tym czasie zmieniono soft w kompuerku w celu spełnienia wyższych norm spalin obowiązujących w latach kiedy ja kupowałem asterkę, więc podobno stąd te różnice. No i od tamtego czasu zraziłem się do tych 75KM, ale nią jeździłem bo się nie psuła i nadal sie nie psuje. Teraz więc szukając Asterki G kombi brałem pod uwagę tylko 1.6 16V. Jednak jest mnóstwo ofert Asterek 1.6 8V 85KM. Chciałbym się Was spytać o wasze odczucia, czy warto jest się zainteresować silnikiem 1.6 8V?? Na niemieckich autostradach to ta moc straczy bo raz rozpędzony samochodzik jakoś tam sie turla. Ale w polskich realich jest inaczej. Trzeba dysponować chyba trochę większą mocą do bezpieczniejszego (czytaj szybszego) przyspieszania samochodu podczas wyprzedzania. Ten manewr wykonujemy bardzo często jeżdżąc na naszych trasach, np. Gdańsk - Warszawa. Przedstawcie proszę wasze opinie na ten temat. Co do silnika 16V to mam przekonanie. Natomias wacham się z 8V. Ten drugi za plus ma chyba to, że jest bezkolizyjny. Ale czy coś jeszcze innego. Może jednak nie jest takim mułem. Podniesiono mu przecież moc o 10KM - do 85KM. Czy to zapewnia jej przyzwoite osiągi?? Czy może jednak dać se z nią spokój i szukać 1.6 16V. Intereujące mnie modele pochodzą z lat 2001/2002. Polegam na Waszych doświadczeniach z autopsji, jak i tych zasłyszanych od innych.

Pozdrawiam

Napisano

> zainteresować silnikiem 1.6 8V?? Na niemieckich autostradach to

> ta moc straczy bo raz rozpędzony samochodzik jakoś tam sie

> turla. Ale w polskich realich jest inaczej. Trzeba dysponować

> chyba trochę większą mocą do bezpieczniejszego (czytaj

> szybszego) przyspieszania samochodu podczas wyprzedzania. Ten

> manewr wykonujemy bardzo często jeżdżąc na naszych trasach, np.

> Gdańsk - Warszawa. Przedstawcie proszę wasze opinie na ten

> temat. Co do silnika 16V to mam przekonanie. Natomias wacham się

84KM to sporo mocy, przynajmniej w hatchbacku mi jakoś nie brakowało

zatankowany dobrą benzyną ładnie szedł

kombi ciezsze ... cieżko powiedzieć

wiadomo, 20KM więcej, to jednak więcej

Napisano

Mój ojciec ma Astrę G 1.6 8V, i powiem Ci że ten silnik spisuje się tam rewelacyjnie, jest cichy, zbiera się już od niskich zakresów obrotów, ja ma Astrę G 1.4 16V - to całkiem inna bajka, pomimo tego że mam teoretycznie 5 kucy więcej (90 KM) to moja astra jest o niebo głośniejsza no i żeby ruszyła żwawiej to trzeba wyjść poza 3000 obr.

Gdybym mógł wybierać to w życiu nie zdecydowałbym sie na to co mam tylko szukałbym 1.6 8V.

Pozdrawiam

Napisano

1,6 16V będzie lepsza jeśli chodzi o jazdę w trasie a 8V do miasta. Chyba ze jeździsz dynamicznie również po mieście to wtedy bierz 16V.

Napisano

1.6 16V lubi olej-moja pije 1litr na 15 tys km, na forum mozna przeczytac że niektórym pije duuzo więcej

ja ten silnik badzo lubie, tyle że trzeba go wysoko kręcic zeby jako tako jechał

miałem gaz II generacji, teraz mam sekwencje i nigdy nikomu nie polecę do tego motoru II gen

tylko sekwencja-od 2.2 tys zł montują

wreszcie czuję że auto zyje i jedzie grinser006.gifcool.gif

Napisano

Jeździłęm takową 5 latek i bardzo sobie chwaliłem ten silniczek.. Przede wszystkim jest bezkolizyjny. Paliła mi średnio 7,46

Napisano

>Witam.

Jeździłem 3 lata Astrą II 1,6 8V /chyba 84 KM/. Byłem bardzo zadowolony. Miałem instalację gazową Landi. Żadnych problemów przez 55000. Ona ma wysoki moment obrotowy przy niskich obrotach. Jak dla mnie super jazda. Jeszcze wcześniej miałem kombi 1,6 16V/100 KM/ i różnicy pomiędzy nimi nie odczuwałem. Napewno w 1,6 8V nie trzeba tak często zmieniać biegów.

Pozdrawiam

Napisano

> jeżdże 1.6 8V 75KM. Niestety ta moc nie dokońca mi wystarcza.

> Samochodzik jest zagazowany, więc stąd jego słabsze parametry.

> Ale i tak tu kiedyś debatowaliśmy gdzie dałem przykład, że mój

> kumpel ma starszą o dwa lata identyczną asterkę i jego wozik

> wyprzedza mnie w każdej dyscyplinie. On miał od nowości i ja.

> Podpobnie "docieraliśmy" je, ale jego zachowuje sie jakby miała

> z 10 koni więcej. Porównania były robione zanim wstawiłem gaz.

> Jego wyprodukowano w Belgii, moja z Polski. Czytałem, że w tym

> czasie zmieniono soft w kompuerku w celu spełnienia wyższych

> norm spalin obowiązujących w latach kiedy ja kupowałem asterkę,

> więc podobno stąd te różnice.

A czy można dać "szybszy" soft do astry bardziej ekologicznej ?

Napisano
  • Autor

> A czy można dać "szybszy" soft do astry bardziej ekologicznej ?

@andrzejx

Z tego co się dowiadywałem, to komputerek nie pozwalał na wygrawnie nowego softu. Jedyna ingerencja to wymiana koputerka.

Do pozostałych

Dziękuję wszystkim za uwagi i spostrzeżenia w temacie zachowania się silniczka 1.6 8V. Oczywiście oczekuje na dalsze opinie. Jak narazie widzę wiele pozytywów o tym silniku no i zaczynam się do niego przekonywać. Boję się jednak skuchy z mocą tak jak w F-ce, ale z tego co pisaliście to niepowinienem.

Dziękuję

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.