Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sądzicie o ZAFIRZE ????

Featured Replies

Napisano

W najbliższym czasie chcę zmienić autko na nieco większe drive.gif zastanawiam sie nad Vectrą C (III) kombi oraz Zafirą B czyli II. Jestem wierny firmie yay.gif Oczywiście w dieslu - 1.9 CDTI - 120 KM, Czy ktoś miał doświadczenia z tymi samochodami confused.gif, jak sie nim jeździ, czy silnik naprawde jest "oszczędny" itd. Będę wdzięczny za każdą opinię. waytogo.gif

Napisano

> W najbliższym czasie chcę zmienić autko na nieco większe

> zastanawiam sie nad Vectrą C (III) kombi oraz Zafirą B czyli II.

> Jestem wierny firmie Oczywiście w dieslu - 1.9 CDTI - 120 KM,

> Czy ktoś miał doświadczenia z tymi samochodami , jak sie nim

> jeździ, czy silnik naprawde jest "oszczędny" itd. Będę wdzięczny

> za każdą opinię.

Trochę odbiegnę od tematu ale własnie jak będe zmieniał to chyba na Zafirę I (na II niestety jak narazie mnie nie stać - ale od czego LOTTO cool.gif )

Jak narazie mam astrę od lipca i min 2 latka jeszczę na niej pociągnę, ale nie narzekam bo jestem bardzo zadowolony grinser006.gif

Napisano

> Trochę odbiegnę od tematu ale własnie jak będe zmieniał to chyba na

> Zafirę I (na II niestety jak narazie mnie nie stać - ale od

> czego LOTTO )

> Jak narazie mam astrę od lipca i min 2 latka jeszczę na niej

> pociągnę, ale nie narzekam bo jestem bardzo zadowolony

Faktycznie, nie na temat... irked.gif

Napisano

> za każdą opinię.

Witam

z tego co wiem na Vectry troche ludzie narzekaja - zawieszenie siada ale tesc ma HB w dieslu i se chwali

Zafira bardziej nowsze auto wygodne i pakowne a przy tym nie brzydkie no i z gliwic

Ja bym bral Zafire

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> z tego co wiem na Vectry troche ludzie narzekaja - zawieszenie siada

> ale tesc ma HB w dieslu i se chwali

> Zafira bardziej nowsze auto wygodne i pakowne a przy tym nie brzydkie

> no i z gliwic

> Ja bym bral Zafire

> Pozdrawiam

a ja VECTRE C KOMBI, dlaczego, otóz, proponuję spedzic w kazdym z tych aut troszke czasu, posiedziec z przodu, z tylu itp, w Zafirze II na pierwsze wrazenie seuper, ale jak juz sie czlowiek poprzesiada itp, polata z metrówka w rece okazuje sie, ze VACTRA C kombi to wieeeeelkie auto, i po rozlozeniu tylnych siedzien uzyskujemy giga przestrzen ladunkowa i co wazne z idealnie prosta podloga!!!! a pasazerowie tylnej kanapy maja jak w raju, nawet gdy z przodu usiadzie olbrzym, zalezy kto czego oczekuje... ja bym bral Vectre C kombi.

Napisano

Wypowiem się o ZAFIRZE A z 2.0 DTI. Super świetny samochód, wygodny, obszerny, 7 miejsc - po złożeniu dodatkowych dwóch idealnie płaska podłoga w bagażniku. I naprawdę bezawaryjny. Prócz normalnie zużywających się rzeczy nie robiłem nic. Myślę, że ZAFIRA B jest jeszcze fajniejsza. Gdybym miał kasę na pewno bym zmienił. Szczerze polecam.

yay.gif

Napisano

> za każdą opinię.

Jeżeli nie masz w planach wożenia od czasu do czasu choćby 7 osób to Vectra aż nadto wystarczy.Poręczniejsza a w środku większa.No i technicznie auto o parę lat młodsze - Zafira 1998 a Vectra 2003.No i znacząca różnica w silniku.Do porównania Vectry 120KM potrzebowałbyś Zafiry 2.2 DTH.A to bardzo trudno dostać w dobrym stanie.

CDTI to silnik Fiata - cokolwiek by to nie znaczyło - myślę że będzie lepszy niż DTH Opla.

Napisano

Vectry nie znam od strony technicznej - raz prowadzilem, zrazilem sie wiec sie nie wypowiem.

Zafire zarowno I jak i II mial moj kuzyn (II jeszcze ma smile.gif )

Pierwsza byla ok, druga wersja ewidentnie jest awaryjna - ciagle siadaja mu pierdoly, a po 30tys mial juz naprawiane tylne zawieszenie... coz moze usterki wieku dzieciecego bo mial jeden z pierwszysch egzemplarzy... tak czy siak - BEZ zachwytow...

Pozdrawiam!!

Napisano

w vectrze C po 20 -30kkm pada zawieszenie na naszych drogach

Napisano

Kup Volkswagena Tourana (albo Turana) 2.0 TDI to nie będziesz musiał potem prosić o pomoc w sprawach technicznych na forum kącika

Napisano

Mój kolega pracuje w serwisie opla i mówi, że jeśli brać vectre C to liftingu, bo wiele rzeczy (zawieszenie, elektronika...) zostało poprawione i już nie ma żadnych problemów. Zafira jest fajna, ale i nawet z wyglądu bardziej mi się podoba, ale vectra combi jest większa (zafirka jest tylko wyższa i odchodzi troszke miejsca na te rozkładane fotele), jest nizsza, więc po trasie mniej pali (mniejszy opór powietrza).

Osobiście wziął bym vectre (ale tą po liftingu)

Napisano

> za każdą opinię.

Wyraże swoją opinię chociaż nie mam ani jednego ani drugiego auta. Jeździłem za to obydwoma i to sporo. Sam zastanawiam siępowoli nad zmianą auta na młodsze i większe i biorę pod uwagę Astrę H kombi, Zafirę lub vectrę C.

Przeczytałem mnóstwo postów z forum vectry na temat wersji C i nie wiem dlaczego moi przedmówcy piszą, ze ludzie narzekają na vectre C spineyes.gif albo że zawieszenie pada po 20-30 tys spineyes.gif to jakies odosobnione przypadki, które urosły do jakiegoś mitu. Tak patrząc to nasze astry F też się sypią na potęgę - popatrzcie na wątki na forum cfaniaczek.gif.

A więc do rzeczy. Jeździłem kiedyś kilka dni wynajętą zafirą 2.0DTI w podróży służbowej i auto mi się nawet podobało, silnik w 5 osób radził sobie fajnie z budą, w środku w miarę cicho. Nie spodobało mi się jednak to jak się siedzi z tyłu jakoś tak jak w autobusie, ale to subiektywne wrażenie podobnie jak sam wygląd auta, ktory jest już delikatnie mówiąc lekko przestarzały (oczywiście nie mówią o najnowszej wersji). Poza tym ceny zafir nie zachecają do pszukiwań, są imho bardzo drogie.

Co do vectry C to jest to auto, ktore baaardzo mi się spodobało i takie będę szukał (chyba że trafi się astra H super fajna jakaś). Osobiście wybrałbym wersję GTS co oznacza nadwozie typu liftback (5 drzwi) a więc duży i przede wszystkich łatwo dostepny bagażnik, zajebista (moim zdaniem) linia nadwozia, lekko usportowione zawieszenie zbierające same pochlebne opinie, ogólnie vectra C ma jedno z najlepszych jesli nie najlepsze zawieszenie w swojej klasie (czytałem mnóstwo testow na ten temat i opinii na forach, sławetny passat wysiada). Poza tym wersja GTS gwarantuje bardzo bogate wyposazenie, min 8 poduszek, dwustrefowa klimatyzacja, komputer lub nawet navigacja, 17" felgi i mnóstwo innych gadżetów wraz z lepszymi fotelami niż w standardzie. Co do silników to z dieseli wedlug mojej wiedzy zaczerpniętej z wielu godzin na forum vectry polecić można 2.2 DTI 125KM. Silnik, ktory według vectrowców ma praktycznie same zalety, niskie spalanie (5-7 litrow), sobre osiagi, trwałość, niska awaryjność i cicha praca. Poza tym świetnie przjmuje chipa (1400pln) podnoszącego moc o 20-25 KM i moment o 40-50 Nm przy zachowaniu spalania na poprzednim poziomie. Opinie o silnikach CDTI też są dobre jednak raczej o tym 150KM w vectrze niż 120KM. W obu przypadkach trzeba bardzo uważać na paliwo gdyż jak większość silników common rail są czułe na kiepską gnojówkę. Użytkownicy marudzą na ręczną 6-cio biegową skrzynię, piszą, ze trzeba się nieźle namieszać w mieście gdyż tak krótkie biegi ma. Na trasie oczywiscie jest już super. Ja będę szukał w pierwszej kolejności 2.2DTI a później 1.9CDTI 150KM ewent.120KM.

Co do benzyniaków to silnik 1.8 122KM zbiera dobre opinie, cichy niesamowicie, malo pali (od 6,5 do 10) jednak czego można było się spodziewać niektórzy narzekali na niewystarczające osiągi. Silnika 1.6 16V nawet nie bierz pod uwagę, to tak jakbyś kupil astrę F 1.2 45KM. Jest silnik 2.2 benzyna 147KM (późniejsza wersja 155KM), takim właśnie czymś oastatnio mialem okazje zrobić trasę 2300km. Ogólnie auto super, silnik zadziawijąco mało spalił, srednio 8,6 litra (jeśli dobrze pamiętam) przy jezdzie autostradami niemieckimi i nie tylko w granicach 150-180km/h.Max pojechał 220km/h. Powyżej 160km/h czyli 4000obr/min silnik dostaje jakby drugiego życia, przyspiesza tak niesamowicie, ze na autostradach nie było powodów to wstydu przed żadnymi TDI VW itp. Moim zdaniem lepiej przyspiesza na V biegu od 160km/h niż od 100km/h, co niestety w polskich realiach jest wadą. Dla kogoś (dla mnie) kto sporadycznie wypuści się na zachód to nie jest najlepszy silnik aczkolwiek wrażenia pozostawia świetne. Co do samej budy to nawet przy 180km/h w góre można spokojnie cicho rozmawiać, jest ciszej niż w astzre przy 120km/h.

Ach, miało być o zafirze a ja tu o vectrze.

Na koniec powiem, ze ja wybrałbym vectrę zdecydowanie. Kombi musi być już baaardzo pakownym autem, jeśli aż takiego potrzebujesz to spoko, ale zastanów się może nad liftbackiem GTS.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.