Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samozapłon

Featured Replies

Napisano

angryfire.gif Od założenia instalacji LPG w autku męczy mnie przypadłość samozapłonu. Wymieniłem już świece na NGK lecz nadal samozapłon się pojawia częściej bądź rzadziej ale jest za każde regulowanie instalki gazownik kasuje 20zł. Choć to i tak nie przynosi rezultatu samozapłon jest na gorącym silniku.

Zastanawiam się nad zakupem urządzenia dopalającego gaz z kolektora który pozostaje po zamknięciu elektrozaworu- urządzonko wyłaniając elektrozawór w chwili wyłączenia zapłonu jednak pozwala silnikowi pracować jeszcze przez czas 1-2sek umożliwiając dopalenie resztek gazu.

Denerwuje mnie to że przy samozapłonie autko łapie lewych obrotów i potem jest kłopot z odpaleniem na PB- trzeba trochę pokręcić 10-15sek, szkoda mi akumulatora bo normalnie pali na dotyk.

Czy któryś z kolegów widział takie urządzonko ( ewentualnie niech poda gdzie można je dostać ) i jaka jest jego cena

LPG mam na gwarancji ale mój gaziarz lubi brać co mu się należy claps.gif może sam coś spieprzył może to być wina złego miksera gazu?

dołączam foto na którym widać ustawioną mieszankę mojego autka

post-79099-1435247589059_thumb.jpg

Napisano

> Najpierw założyłbym nowe świeczki (innej firmy).

o zalecanej wartości cieplnej do tego silnika , najlepiej oryginalne GM ok.gif

Napisano

> Od założenia instalacji LPG w autku męczy mnie przypadłość

> samozapłonu. Wymieniłem już świece na NGK lecz nadal samozapłon

> się pojawia częściej bądź rzadziej ale jest za każde regulowanie

> instalki gazownik kasuje 20zł. Choć to i tak nie przynosi

> rezultatu samozapłon jest na gorącym silniku.

> Zastanawiam się nad zakupem urządzenia dopalającego gaz z kolektora

> który pozostaje po zamknięciu elektrozaworu- urządzonko

> wyłaniając elektrozawór w chwili wyłączenia zapłonu jednak

> pozwala silnikowi pracować jeszcze przez czas 1-2sek

> umożliwiając dopalenie resztek gazu.

> Denerwuje mnie to że przy samozapłonie autko łapie lewych obrotów i

> potem jest kłopot z odpaleniem na PB- trzeba trochę pokręcić

> 10-15sek, szkoda mi akumulatora bo normalnie pali na dotyk.

> Czy któryś z kolegów widział takie urządzonko ( ewentualnie niech

> poda gdzie można je dostać ) i jaka jest jego cena

> LPG mam na gwarancji ale mój gaziarz lubi brać co mu się należy

> może sam coś spieprzył może to być wina złego miksera gazu?

> dołączam foto na którym widać ustawioną mieszankę mojego autka

miałem dokładnie identyczny problem. Ustawianie instalacji LPG ani jakieś tam świece nic nie pomogą ci. Od kiedy mam założone to urządzonko (a to już około 2 lata) nie miałem ani razu samozapłonu. Jedyna niedogodność (słuchowa) to to że po wyłączeniu zapłonu silnik zwiększa na ok. 2 sek. obroty. Potem z odpaleniem nie ma żadnego problemu

Jak chcesz poznać szczeguły to pisz na GG: 2150093

Napisano

> miałem dokładnie identyczny problem. Ustawianie instalacji LPG ani

> jakieś tam świece nic nie pomogą ci. Od kiedy mam założone to

> urządzonko (a to już około 2 lata) nie miałem ani razu

> samozapłonu. Jedyna niedogodność (słuchowa) to to że po

> wyłączeniu zapłonu silnik zwiększa na ok. 2 sek. obroty. Potem z

> odpaleniem nie ma żadnego problemu

> Jak chcesz poznać szczeguły to pisz na GG: 2150093

a nie mozna na forum ?? ja mam ten sam problem i chcialbym sie blizej przyjrzec temu urzadzonku ile kosztuje takie cudo ??

Napisano

> Najpierw założyłbym nowe świeczki (innej firmy).

RACJA

najlepsze

ISKRA GAZ przerwa 0,6 mm

jak ręką odjął

Napisano

> RACJA

> najlepsze

> ISKRA GAZ przerwa 0,6 mm

> jak ręką odjął

wątpie, że to pomoże hmm.gif

sam miałem ten problem i cuda robiłem żeby to zniwelować, gazownicy chcieli za 100pln zakładać właśnie takie urządzonko pomimo że instalka była na gwarancji ale zrezygnowałem i pogoniłem ich w cholerę. Zmieniłem swiece ngk na GM i też nic sie nie zmieniło. Pózniej zacząłem eksperymentowac z regulacja, zauważyłem, że jak celowo zostawiłem bogatą mieszankę to samozaplony wystepowaly baardzo czesto, jak wyregulowałem na optymalna jak sie dalo to ustały. Poki co nie mam samozaplonów, ale jest zimno wiec nie wiem co bedzie dalej, bo zawsze najczesciej pojawiały sie w upały. Radziłbym więc ustawić optymalnie gaz.

Napisano
  • Autor

Właśnie wróciłem z pracy spineyes.gif

Spróbuję jeszcze ze świecami ISKRA , ale to już ostatnia inwestycja

potem szukam tego urządonka, czy ktoś kupował ten wynalazek indywidualnie i może podać miejsce gdzie go znajdę i jego cenę

Napisano

> Właśnie wróciłem z pracy

> Spróbuję jeszcze ze świecami ISKRA , ale to już ostatnia inwestycja

> potem szukam tego urządonka, czy ktoś kupował ten wynalazek

> indywidualnie i może podać miejsce gdzie go znajdę i jego cenę

popytaj na 'gaz na ulicach', kolega sztywny13 albo może wszim podadzą Ci jakieś konkrety. Ja wiem, że około 100pln trza szykować.

Może sprobujesz jednak po zmianie świec podjechać na regulację do innego gazownika ?

Napisano

U mnie wymiana świec niestety nie pomogła, najpierw założyłem NGK, pojawiły się samozapłony, wróciłem do starych oryginalnych oplowskich, samozapłony nie ustąpiły, kupiłem Iskry, nadal są samozapłony, samochód za każdym razem regulowany u gazownika, także może i ja rozejrze się za takim ustrojstwem.

Napisano
  • Autor

Czyli 2 krotna wymiany świec które mogą nic nie dać to koszt ok 100zł - czyli koszt urządzonka . warto się nad tym zastanowić

Tak jak mówiłem instalka jest ustawiona optymalnie skan ustawienia w pierwszym poście w załączniku u samej góry tego tematu.

silniki X16XEL chyba tak najczęściej tak mają szukałem na forum vektry i to samo 1,6 16V- zemsta niemieckich inżynierów?

Napisano

Nie bardzo rozumiem co mają do rzeczy świece gdy następuje samozapłon ? Przecież samozapłon, jak sama nazwa wskazuje, występuje beż włączonego zapłonu, a więc wtedy gdy świece nie dają iskry ? Czyżby w obecnych czasach samozapłon oznaczał coś innego ?

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo rozumiem co mają do rzeczy świece gdy następuje samozapłon

> ? Przecież samozapłon, jak sama nazwa wskazuje, występuje beż

> włączonego zapłonu, a więc wtedy gdy świece nie dają iskry ?

> Czyżby w obecnych czasach samozapłon oznaczał coś innego ?

ale jeśli ciepłota świec przekroczy temperaturę zapłonu mieszanki LPG, nawet przy braku iskry nastąpi zapłon gazu, czyli dalsza praca silnika. Przyczyną samozapłonu może być też nagromadzony nagar w komorze silnika rozżarzony może jeszcze detonować mieszankę

Czyli są 2 możliwości

hmm.gif

Napisano

No więc właśnie , jak się coś będzie żarzyć to nastąpi samozapłon, a wątpię w to żeby nawet te uważane przez niektórych za najgorsze świece się żarzyły(ich porcelanki i elektrody), chyba że jest w nich nagromadzone dziadostwo. Zresztą dowodem na to jest to, że niektórzy już świece wymieniali i nic nie pomogło. Oczywiście wartość cieplna świecy musi być odpowiednia dla silnika aby świeca się sama oczyszczała z nagaru. Mówiąc o zmianie świec miałem oczywiście na myśli zmianę producenta, nie wartości cieplnej.

Napisano

> Od założenia instalacji LPG w autku męczy mnie przypadłość

> samozapłonu. Wymieniłem już świece na NGK lecz nadal samozapłon

> się pojawia częściej bądź rzadziej ale jest za każde regulowanie

> instalki gazownik kasuje 20zł. Choć to i tak nie przynosi

> rezultatu samozapłon jest na gorącym silniku.

> Zastanawiam się nad zakupem urządzenia dopalającego gaz z kolektora

> który pozostaje po zamknięciu elektrozaworu- urządzonko

> wyłaniając elektrozawór w chwili wyłączenia zapłonu jednak

> pozwala silnikowi pracować jeszcze przez czas 1-2sek

> umożliwiając dopalenie resztek gazu.

> Denerwuje mnie to że przy samozapłonie autko łapie lewych obrotów i

> potem jest kłopot z odpaleniem na PB- trzeba trochę pokręcić

> 10-15sek, szkoda mi akumulatora bo normalnie pali na dotyk.

> Czy któryś z kolegów widział takie urządzonko ( ewentualnie niech

> poda gdzie można je dostać ) i jaka jest jego cena

> LPG mam na gwarancji ale mój gaziarz lubi brać co mu się należy

> może sam coś spieprzył może to być wina złego miksera gazu?

> dołączam foto na którym widać ustawioną mieszankę mojego autka

ja mam założone takie ustrojstwo w instalce BRC bo podobno w instalkach BRC do opli sie zakłada, założyli to przy montowaniu gazu, więc do twojej powinni mieć. Zapytaj się tam gdzie instalowałeś gaz

Napisano

Ja mam x16xel instalację bingo S żadnych dopalaczy w wydechu niemam smile.gif i samo zapłony mnie nie męczą... Wszystko jest ok nawet żadnych wybuchów nie mam.. Mam zainstalowane świece ngk v23 + kable ngk i jest ok. Myśle ze dobrze by było gbyby silniczek krokowy był jak najbliżej przepustnicy u mnie na przykład jest kilka cm przed wink.gif Jedno co mnie męczy to to ze jeżeli wyregulóje dawke gazu na odpowiednią to świece są czarne jak by zalane olejem przepalonym a jak ustawiam na ubogą to wtedy są ładne bielutkie a za bardzo ubogą to się robią różowe... o co tu chodzi.?? Dodam jeszcze ze na parowniku zrobiłem już 90 tyś...

Napisano

> ale jeśli ciepłota świec przekroczy temperaturę zapłonu mieszanki

> LPG, nawet przy braku iskry nastąpi zapłon gazu, czyli dalsza

> praca silnika. Przyczyną samozapłonu może być też nagromadzony

> nagar w komorze silnika rozżarzony może jeszcze detonować

> mieszankę

> Czyli są 2 możliwości

Czyli co Ci się w końcu dzieje?? Nie możesz wyłączyć silnika?? Czy spala ci stukowo/detonacyjnie??? I w czym miałoby Ci pomóc urządzenie dopalające LPG??

Przyznam szczerze, że zajwiskiem samozapłonu nie miałem nigdy do czynienia. Ojciec kiedys opowiadał jak za komuny przyjechała rodzina z zagranicy i zatankowała benzyne 7x czy 8x oktanów - przez nieuwage, a może nie było innej w tym czasie dostępnej na stacji. No i skończyło się tak, że silnik po wyłączeniu zapłonu pracował dalej (najprawdopodobniej spalał detonacyjnie) i trzeba było go 'dusić' biegiem.

Napisano

U mnie również sięto zdaża i objawia się tym że po przekręceniu kluczyka silnik prawie gaśnie a potem robi jeszcze kilka (5-10) obrotów tyle że w przeciwnym kierunku (można to zaobserwować gasząc na biegu - pojedzie kawałek do tyłu)

Napisano
  • Autor

> U mnie również się to zdarza i objawia się tym że po przekręceniu

> kluczyka silnik prawie gaśnie a potem robi jeszcze kilka (5-10)

> obrotów tyle że w przeciwnym kierunku (można to zaobserwować

> gasząc na biegu - pojedzie kawałek do tyłu)

Dla kolegi

muchenz

opis samozapłonu LPG opisał kolega wyżej, silniczek kręci jeszcze jakąś sek- a dużym utrudnieniem jest fakt że ciężko uruchomić autko na benzynie. Normalnie odpala na dotyk, a po samozapłonie czyli zgaszeniu na samozapłonie ( lewych obrotach ) muszę pokręcić rozrusznikiem 10-15 sek.

oto właśnie chodzi, aby tego uniknąć hmm.gif

Napisano

Czyli faktycznie opóźnione wyłączenie może pomóc.

Zamiast tego, możesz zamontować na przewodzie od elektrozaworu LPG estetyczny wyłącznik i wprowadzić go do kabiny pasażerskiej. Zamontujejsz go gdzieś dyskretnie (o ile się go będziesz wstydził zlosnik.gif). Pstryk i silnik wyłączony, a zapłon ułatwiony hehe.gif.

Kolega w Vectrze, zawsze przed wyłączeniem, przełączał na bezyne i dzięki temu unikał wielu problemów.

Na bezynie też następuje samozpłon?

Napisano
  • Autor

> Czyli faktycznie opóźnione wyłączenie może pomóc.

> Zamiast tego, możesz zamontować na przewodzie od elektrozaworu LPG

> estetyczny wyłącznik i wprowadzić go do kabiny pasażerskiej.

> Zamontujejsz go gdzieś dyskretnie (o ile się go będziesz

> wstydził ). Pstryk i silnik wyłączony, a zapłon ułatwiony .

> Kolega w Vectrze, zawsze przed wyłączeniem, przełączał na bezyne i

> dzięki temu unikał wielu problemów.

> Na bezynie też następuje samozpłon?

Nie, na benzynie nie mam samozapłonu, tylko na LPG blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.