Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rezerwa w astrze

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktoś może wiem ile paliwa powinno być w baku jeśli zaświeciła się rezerwa i czy można jej wieżyć?? Bak 50l

Napisano

Jakieś 5-8l. Było ostatnio, poszukaj.

Napisano

> Witam. Czy ktoś może wiem ile paliwa powinno być w baku jeśli

> zaświeciła się rezerwa i czy można jej wieżyć?? Bak 50l

Różnie z tym jest, ale czytając posty na forum to średnio jest to 6-8 litrów.

Napisano

temat wałkowany regularnie co dwa tygodnie angryfire.gif

Ale będę miły foch.gif i napiszę a nie odeśle do "szukaj"

U mnie w "G" jak zapali sie rezerwa to zostało równo 10 literków.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info

Napisano

Wydaje mi się, że coś około 10 l... a nawet jestem pewien że jest to 10 l. Kiedyś w trasie zaczęła mi migać rezerwa... przejechałem jeszcze trochę kilometrów i do baku weszło jakieś 42 litry z haczykiem.

Hmm... ale przeciez ja mam bak 52 l... to może jednak rezerwa ma jakieś 12 litrów?? Sam już nie wiem ale na pewno pomiędzy 10-12 litró:)

Przeliczyłem to jeszcze raz i się chyba pomyliłem:) Zakładając, że mam bak 52l to rezerwa u mnie zaczyna mrygać w trasie przy 10 litrach w baku.

Napisano

> zaczęła mi migać rezerwa

Wiesz, między "miganiem" a "zaświeceniem" o które pyta kolega Actua to jest przepaść... wink.gif

Napisano

> Wiesz, między "miganiem" a "zaświeceniem" o które pyta kolega Actua

> to jest przepaść...

To prawda... ale łatwiej jest zarejestrować w aucie mryganie z dokładnością co do kilometra kiedy wystąpilo po raz pierwszy..... niż zauważyc kiedy dokladnie zaswiecila sie rezerwa na stale smile.gif W trasie jest to bardziej miarodajne bo jedziesz przewaznie ze stala predkoscia i nie chlupie Ci tak w baku jak podczas jazdy miejskiej:) Ale jeśli chodzi o zaswiecenie sie na stale to pewnie jest to gdzies w okolicy 6-8 litrow.

Napisano

Ostatnio zdarzyło mi się przejechać 50km od momentu gdy kontrolka zaczęła już migać (wcześniej przejechalem koło 50km jak się już zaświeciła) i zatankowałem 46l, więc pewno od czasu gdy zacznie migać można jeszcze ze 100km przejechac spokojną jazdą.

Napisano

> Ostatnio zdarzyło mi się przejechać 50km od momentu gdy kontrolka

> zaczęła już migać (wcześniej przejechalem koło 50km jak się już

> zaświeciła) i zatankowałem 46l, więc pewno od czasu gdy zacznie

> migać można jeszcze ze 100km przejechac spokojną jazdą.

Jeśli jedziesz w trasie i zacznie Ci migać kontrolka rezerwy to na pewno przejedziesz na paliwie w baku ponad 100 km. Nasze silniki w trasie palą poniżej 6,5l/100km przy jeździe do 120 km/h a w baku jak zaczyna mrygać rezerwa jest na pewno coś około 8-10 litrów.

Pozdrawiam

Napisano

no dobra a jak się przedstawia sprawa w astrach f bez kontrolki rezerwy? Jak wskazówka wchodzi na czerwone pole to ile może być w baku? 6-8 l?

Napisano

Jak wskazówka wchodzi na czerwone pole to ile może być

> w baku? 6-8 l?

Wydaje mi się, że w tym przypadku będzie w baku właśnie około 6-8 litrów ze wskazaniem raczej na te 8 litrów.

Pamiętam, że jak kiedyś jeździłem na 1 baku tyle aż świeciła mi się rezerwa (tak już konkretniej od jakiś 20 km) i jechałem zatankować to do baku wchodziło około 43-45 litrów i wskazówka już na pewno konkretnie była na czerwonym polu:)

Napisano

noja raczej w dieslu nie mogę ryzykować zapowietrznia

Napisano

Ja ostatnio miałem okazję sprawdzić. Paliwo skończyło mi się dokładnie wtedy, gdy wskazówka zaczęła wchodzić na rezerwę, od tamtej pory, wolę częściej zatankować niż "sprawdzać" ile paliwa oznacza rezerwa.... Coprawda to wyszło przypadkiem, ale lepiej nie sprawdzać tego na dieslu...

> noja raczej w dieslu nie mogę ryzykować zapowietrznia

Napisano

> Ja ostatnio miałem okazję sprawdzić. Paliwo skończyło mi się

> dokładnie wtedy, gdy wskazówka zaczęła wchodzić na rezerwę, od

> tamtej pory, wolę częściej zatankować niż "sprawdzać" ile paliwa

> oznacza rezerwa.... Coprawda to wyszło przypadkiem, ale lepiej

> nie sprawdzać tego na dieslu...

> > noja raczej w dieslu nie mogę ryzykować zapowietrznia

osobiście nie lubię jeździć na styk ale zdarzałomi się jechać 30 km gdy wskazówka prawie leżała na podpórce. Wiem że tak nie powinno się robić bo dla pompy to nie zdrowe a wręcz śmiertelne ale nie miałem zaufanej stacji po drodze no i zdarza mi się to rzadko. Nie lubię też jeździć na pełnym baku bo chlupocze czasmi no i zawsze to 50 kg cięższe auto. To tak jak by woził jedną osobę gratis tongue.gif

Napisano

U mnie gdy sie zaświeci, wlewam do baku ok. 45l, a gdy zacznie mrugać to wlewam 47l. Bak ma ok. 55 literków.

Napisano

a ja dotychczas najbardziej się odważyłem przejechać niespełna 60km na rezerwie zlosnik2.gif a tak na marginesie w obecnym astrolocie najpierw mi świeci "bieda" a potem dopiero miga

Napisano

> ...najpierw

> mi świeci "bieda" a potem dopiero miga

Jest zdecydowana różnica w pracy tej kontrolki w AI i AII.

W AI wraz z ubytkiem benzyny kontrolka najpierw zaczyna migotać (zgodnie z chlupotaniem benzyny w baku), a potem zapala się na stałe (gdy już to chlupotanie nie ma wpływu na czujnik).

W AII w zasadzie nie ma tego migotania wywołanego chlupotaniem paliwa (jak już kontrolka raz się zapali, to już tak zostanie). Po zużyciu jakiejś tam porcji paliwa kontrolka zacznie migotać (ale nie ma to żadnego związku z ruchem paliwa w zbiorniku). Jest to czysta elektronika mająca na celu sprowadzenie kierowcy czym prędzej pod dystrybutor.

Napisano

No nie przesadzaj z tymi 50kg smile.gif Olej ma gęstość trochę ponad 0,8kg/l więc nie jest tak strasznie. Jak jest u Ciebie po zalaniu pod korek? Wskazówka pokazuje maksymalną wartość, czy też może nie dochodzi do niej? U mnie po zalaniu ile wejdzie wskazówka zatrzymuje się jakieś dwa milimetry przed max.

> osobiście nie lubię jeździć na styk ale zdarzałomi się jechać 30 km

> gdy wskazówka prawie leżała na podpórce. Wiem że tak nie powinno

> się robić bo dla pompy to nie zdrowe a wręcz śmiertelne ale nie

> miałem zaufanej stacji po drodze no i zdarza mi się to rzadko.

> Nie lubię też jeździć na pełnym baku bo chlupocze czasmi no i

> zawsze to 50 kg cięższe auto. To tak jak by woził jedną osobę

> gratis

Napisano

Zatankowałem wczoraj wieczorkiem pod korek (do drugiego odbicia pistoletu) i weszło mi 42,70 l. Rezerwa już mi się świeciła (od jakiś 10-15 km). Z tego co gdzieś wyczytałem w "mądrych książkach" to mój bak ma 52l. Czyli wychodzi na to, że jak już się świeci to w baku jest lekko 10 l jeszcze (tak jak wcześniej mi się wydawało).

Pozdrawiam

Napisano

> No nie przesadzaj z tymi 50kg Olej ma gęstość trochę ponad 0,8kg/l

> więc nie jest tak strasznie. Jak jest u Ciebie po zalaniu pod

> korek? Wskazówka pokazuje maksymalną wartość, czy też może nie

> dochodzi do niej? U mnie po zalaniu ile wejdzie wskazówka

> zatrzymuje się jakieś dwa milimetry przed max.

> > gratis

Do pełna tankowałem astrę może ze 4 razy. Za każdym razem pokazywało mi 50 l ale po przejechaniu 20 km zaczęło schodzić buu.gif

No i jeszcze się pochwalę że na pełnym baku zrobiłem raz 930 km. skromny.gif

Napisano

Według moich informacji rezerwa w Astrze jest w okolicach 10 l czyli po miescie jakies 100 km. Pytalem w ASO Opla w Łodzi ale tam tez nie wiedza ( kurde jak w ASO moga nie wiedziec takich info ???? icon_eek.gif). Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

> Według moich informacji rezerwa w Astrze jest w okolicach 10 l czyli

> po miescie jakies 100 km. Pytalem w ASO Opla w Łodzi ale tam tez

> nie wiedza ( kurde jak w ASO moga nie wiedziec takich info ????

> ). Pozdrawiam serdecznie.

za informację musisz zapłacić i to wcale nie mało!!!

Przypomniało mi się jak ojciec kupił w ASO orginały chlapacze do swojej G. Zapłacił za nie chyba ze 150 zł i spytali się czy zamontować odrazu. Ojciec spytał się ile. Oni że 13 zł Pomyślał sobie, A co tam! Nię będzie na kolanach w domu klęczał.

Podchodzi do kasy a ona 200 z groszami.

Ojczulek : COOOO??? icon_eek.gif

A ona: 150 zł chlapacze i 13 zł za założenie JEDNEGO chlapcza! bahahahaah no to ojcu zrobiło się gorąco no i co? Jak to co zapłacił ,przecież nie będzie kazał im zdjąć ich! biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif śmieszne co?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.