Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kopcenie JTD

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem dotyczy auta ( Brava JTD SX r.2001) znajomego, opisze objawy:

Jazda na trasie 80-110 km/h ( auto nie kopci )

Wjazd do miejscowosci , predkosc 50-60 km/h ( auto nie kopci )

Wyjazd z miejscowosci - przyspieszenie do 80-110 hm/h AUTO STRASZNIE KOPCI frown.gif

Po chwili kopcenie ustaje...

Wjazd do miejscowosci , predkosc 50-60 km/h ( auto nie kopci )

Wyjazd z miejscowosci - przyspieszenie do 80-110 hm/h AUTO ZNOWU STRASZNIE KOPCI wrrr.gif

Po chwili kopcenie ustaje...

I tak w kolko... confused.gif

Wie ktos w czym problem ?

Pozdrawiam

Napisano

taka pierwsza mysl ze turbinka moze lykac olej...cos sie z nia po prostu dzieje....sie awariuje.. :/....olej dostaje sie do ukladu wydechowego i po chwili go po prostu spala... lepiej zrob cos szybko..sprawdz dokladnie bo remont silnika moze Cie czekac..sprawdz czy nie ubywa Ci oleju!!!

Napisano

Kopci czy po prostu sadza z wydechu leci ?? Bo być może jest to po prostu sadza wydmuchnięta z wydechu przy przyspieszaniu. Jak się przypatrzysz na ulicy to większość nowoczesnych diesli zostawia za sobą chmurkę jakby dymu (sadzy) przy przyspieszaniu. Dopiero ostatnia generacja diesli z filtrem cząstek stałych nie ma tego zjawiska.

Zanim zaczniecie grzebać co jest grane zobaczcie czy oleju nie ubywa. Jeżeli nie ubywa to znaczy ze wszystko jest szczelne ( czyt. turbina).

Napisano

Mój kopcił kiedy wstawiłem podróbkę przepływkę. Właśnie przy przyspieszaniu. Aby zaradzić kopceniu zatkałem wężyk od otwierania EGR. Kiedy założyłem oryginalnę przepływkę kopcenie ustało.

Napisano

Mój kopcił kiedy wstawiłem podróbkę przepływkę. Właśnie przy

> przyspieszaniu. Aby zaradzić kopceniu zatkałem wężyk od

> otwierania EGR. Kiedy założyłem oryginalnę przepływkę kopcenie ustało.

to chyba nieźle się zbierał na tej alternatywnej skoro tak kopcił wink.gif

Napisano

> taka pierwsza mysl ze turbinka moze lykac olej...cos sie z nia po

> prostu dzieje....sie awariuje.. :/....olej dostaje sie do ukladu

> wydechowego i po chwili go po prostu spala... lepiej zrob cos

> szybko..sprawdz dokladnie bo remont silnika moze Cie

> czekac..sprawdz czy nie ubywa Ci oleju!!!

Nie straszcie chlopa niepotrzebnie.. screwy.gif

Kopcenie to nie tylko olej...moze byc pompa moga byc wtryski itd...moze malo powietrza dostaje,moze paliwo kijowe itd itp tongue.gif

Jezeli kopci mocno na czarno to szukalbym wlasnie w tym kierunku spineyes.gif

Napisano
A jak kopxi na biało przy odpalaniu?? to dobry czy zly objaw??
Napisano

> A jak kopxi na biało przy odpalaniu?? to dobry czy zly objaw??

przy obecnych temperaturach to normalny objaw ,

no chyba że tak kopci że swiata nie widać wink.gif

Napisano

Mam małą podpowiedz poczytaj

W sprawnym silniku spalinowym, niezależnie czy jest to benzynowy czy wysokoprężny z rury wydechowej powinny wydostawać się bezbarwne spaliny.

Jeśli jest inaczej i za autem pojawia się dym niebieski, czarny lub biały świadczy to o usterce silnika. A po kolorze dymu można wstępnie zdiagnozować rodzaj usterki.

Niebieski

Jeśli z rury wydechowej silnika benzynowego lub diesla wydobywa się dym o barwie błękitnej to niestety świadczy to o jego zużyciu, ponieważ spalany jest olej silnikowy. Jeśli mamy wątpliwości, czy faktycznie jest to olej powinniśmy sprawdzić poziom oleju w silniku. Jego szybkie ubywanie w połączeniu z niebieskim dymem z rury niestety świadczy o uszkodzeniu silnika. To, w jakich warunkach pracy silnika pojawia się dymienie, może nam podpowiedzieć o rodzaju uszkodzenia. Jeśli na biegu jałowym nie widać dymu, a pojawia się przy schodzeniu silnika z wysokich obrotów może to świadczyć o zużyciu uszczelniaczy zaworowych. Jeśli dym pojawia się na biegu jałowym i przy zwiększaniu obrotów, to niestety świadczy to o zużyciu pierścieni tłokowych i gładzi cylindra. W silnikach z turbosprężarką kłęby niebieskiego dymu mogą być spowodowane uszkodzeniem turbiny.

Biały

Biały dym wydostający się rury wydechowej również nie wróży nic dobrego. Jeśli z układu chłodzenia nie ma wycieków, płyn znika a z rury wydechowej wydostaje się biały dym to niestety świadczy to o przedostawaniu się płynu do komory spalania. Powodem tego może być uszkodzona uszczelka pod głowicą lub co gorsze pęknięcie głowicy lub kadłuba silnika. Dym z płynu chłodniczego jest znacznie gęstszy niż para wodna wydostająca się z wydechu, która jest normalnym produktem spalania i widoczna jest wyraźnie w niskich temperaturach.

Czarny

Czarny dym z rury wydechowej to domena silników wysokoprężnych. Pojawia się najczęściej przy dużym obciążeniu i przy wysokich obrotach. Niewielkie dymienie jest dopuszczalne i nie musi świadczyć o zużyciu układu wtryskowego. Jednak jeśli nawet niewielkie dodanie gazu skutkuje kłębami dymu to świadczy o poważnym niedomaganiu układu wtryskowego. Do regulacji lub wymiany mogą kwalifikować się końcówki wtryskiwaczy, pompa wtryskowa lub uszkodzony może być układ recyrkulacji spalin. Koniecznie należy przeprowadzić szczegółową diagnozę, gdyż naprawa układu wtryskowego jest bardzo kosztowna, zwłaszcza, jeśli jest to nowoczesna konstrukcja z pompowtryskiwaczami lub układem common rail.

Czarny dym może pojawić się także w silniku benzynowym, jeśli nastąpi uszkodzenie w układzie sterowania silnika i do cylindrów będzie napływać bardzo bogata mieszanka paliwowa. Dymienie nie będzie duże, ale widoczne nawet na biegu jałowym.

Pozdrawiam powodzenia. sciana.gif

Napisano

Witam jakiś czas temu też pisałem o kopceniu mojego JTD byłem w ASO na kompie i wykrył 4 błędy które odrazu usunoł. i po odpalenie silnika silnik zaczoł miećprzyjemniejszy dzwięk (ładniejszy) myślałem zę kopcenie ustało ale po jakimś czasie zaczoł znowu wydawać zasłone dymną z rury wydechowej koloru białego i do tej pory nie wiem co to jest :/:/ ale najlepsze jest to że nie ma zasady kiedy zakopci zakopci kiedy mu sie podoba mam delikatnie uszkodzoną rure od intercoolera tą dłuższą mam mała dziurke czy to moze przez to kopcic ?? (Olej delikatnie sie sączy) Poradzcie coś frown.gif:(:(

Napisano

> Witam

> Problem dotyczy auta ( Brava JTD SX r.2001) znajomego, opisze objawy:

> Jazda na trasie 80-110 km/h ( auto nie kopci )

> Wjazd do miejscowosci , predkosc 50-60 km/h ( auto nie kopci )

> Wyjazd z miejscowosci - przyspieszenie do 80-110 hm/h AUTO STRASZNIE

> KOPCI

> Po chwili kopcenie ustaje...

> Wyjazd z miejscowosci - przyspieszenie do 80-110 hm/h AUTO ZNOWU

> STRASZNIE KOPCI

> I tak w kolko...

> Wie ktos w czym problem ?

> Pozdrawiam

wiesz co to kopcenie powinno zależeś od obrotów na danym biegu i od tego jakie ma obciązenie.

weź się egrem pobaw spróbuj zaślepić wszystko wyczyść...

może bedzie lepiej...

każdy dizel dymi na czarno.przyuważ mondeo TDCI niesamowita chmura dymy przy gwałtownym przyspieszeniu.

póżniej skocz na kompa może coś pokaże.

jak nie pomże to skocz na hamownie i zmierz moc auta.może sie okazać że jest słabe i wtedy obstawiam turbinę...

Napisano

> Witam jakiś czas temu też pisałem o kopceniu mojego JTD byłem w ASO

> na kompie i wykrył 4 błędy które odrazu usunoł. i po odpalenie

> silnika silnik zaczoł miećprzyjemniejszy dzwięk (ładniejszy)

> myślałem zę kopcenie ustało ale po jakimś czasie zaczoł znowu

> wydawać zasłone dymną z rury wydechowej koloru białego i do tej

> pory nie wiem co to jest :/:/ ale najlepsze jest to że nie ma

> zasady kiedy zakopci zakopci kiedy mu sie podoba mam delikatnie

> uszkodzoną rure od intercoolera tą dłuższą mam mała dziurke czy

> to moze przez to kopcic ?? (Olej delikatnie sie sączy) Poradzcie

> coś frown.gif:(

jak masz uszkodzoną rure to mozliwe że to jej wina...

jak mała dziurka to kup taśme mocna srebrna do rur.

oklej i zobacz co się bedzie działo.

Napisano

> jak masz uszkodzoną rure to mozliwe że to jej wina...

> jak mała dziurka to kup taśme mocna srebrna do rur.

> oklej i zobacz co się bedzie działo.

Potwierdzam. Najprowdopodobniej masz nieszczelny układ dolotowy między turbo a kolektorem ssącym. Weź kogoś i po wciśnięciu gazu niech posłucha czy nie syczy. Przy usterce ukł. wtryskowego zapala się marchewa.

Napisano

> mam delikatnie uszkodzoną rure od intercoolera tą dłuższą mam mała dziurke czy

> to moze przez to kopcic ?? (Olej delikatnie sie sączy) Poradzcie

> coś frown.gif:(

musisz usunąć nieszczelność , inaczej będzie ci uciekać powietrze sprężone przez turbo ...

Napisano
  • Autor

Przekazalem Wasze uwagi i sugestie znajomemu...

Quote:

Kopci czy po prostu sadza z wydechu leci ?? Bo być może jest to po prostu sadza wydmuchnięta z wydechu przy przyspieszaniu....

Czarny dym

Quote:

...Aby zaradzić kopceniu zatkałem wężyk od otwierania EGR.

Z wezyka wyplynal szlam....

Quote:

...Jednak jeśli nawet niewielkie dodanie gazu skutkuje kłębami dymu to świadczy o poważnym niedomaganiu układu wtryskowego. Do regulacji lub wymiany mogą kwalifikować się końcówki wtryskiwaczy, pompa wtryskowa lub uszkodzony może być układ recyrkulacji spalin.

No wlasnie. Jak auto zaczelo kopcic po raz pierwszy to znajomy zaczal do paliwa dodawac taki srodek : SkyDIESEL, lub jakis dodatek SHELLA. Po pewnym czasie kopcenie ustalo ( niby te srodki przeczyszczaja koncowki wtryskow ) wiec przestal ich uzywac, bo przestalo kopcic... no i kopcenie powrocilo...

Paliwo tankowane na ORLENIE. Czy EGR moze miec taki wplyw na kopcenie ?

Napisano

najpierw niech pousuwa wszystkie nieszczelności w układzie dolotowym powietrza do kolektora ssącego , dymienie na czarno jest spowodowane niecałkowitym spalaniem paliwa , czyli jest za dużo paliwa albo za mało powietrza ,

potem niech zaleje niebieskim STP do czyszczenia wtrysków i zrobi na tym porządną trasę ,

jeśli to nie pomoże to pozostaje kompleksowa diagnostyka turbo i układu wtryskowego przez prawdziwego fachowca

• 4 miesiące później...
Napisano

> Witam

> Problem dotyczy auta ( Brava JTD SX r.2001) znajomego, opisze objawy:

> Jazda na trasie 80-110 km/h ( auto nie kopci )

> Wyjazd z miejscowosci - przyspieszenie do 80-110 hm/h AUTO STRASZNIE

> KOPCI

> Wyjazd z miejscowosci - przyspieszenie do 80-110 hm/h AUTO ZNOWU

> STRASZNIE KOPCI

> I tak w kolko...

> Wie ktos w czym problem ?

> Pozdrawiam

Turbina na bank

Napisano

jak w temacie ale TD i pytanko ile kosztuje regeneracja turbiny i czy warto to robić czy nową szukać albo używke

jak można prosze jeszcze o koszt przepływki orginału i podróbki no i co polecacie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.