Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znalzłem przyczynę szarpania i zlej jazdy na PB

Featured Replies

Napisano

Dość długo nie zaglądałem na to forum więc większość pewnie nie pamięta jaki miałem problem. Otóż chodziło w skrócie o to iż auto na PB mialo problemy odpalaniem, a po odpaleniu nie wchodziło na obroty, po dodaniu gazu najpierw silnik sie dusil (obroty spadaly), potem powoli rosly a na koniec jak rakieta lecialy pod czerwone pole. Na gazie bylo wzglednie dobrze, choc po parunastu minutach jazdy auto wyraźnie traciło dynamikę (jak sprawdzalem g-techem to na lekko rozgrzanym silniku mial do paki 11,2 a na rozgrzanym okolo 14stu), o elastycznosci to juz wogole nie mowiac. Spalanie rowniez bylo koszmarne.

Zrobilem wszystko co się dało tzn: wymieniłem świece, przewody, czujnik EGR najpierw zaslpilem pozniej wymienilem, sonde lambda, sprwadzilem rozrzad, czujnik zassysanego powietrza, sprawdzilem czy to nie wina lewego powietrza, wybilem kata, odlaczylem gaz i jeszcze wiele innych rzeczy ktorych juz nie pamietam. Bledy komp oczywiscie byly, ale w miare napraw powoli znikaly. Natomiast jeden czasem powracal, tzn, 0170 czyli nieprawidlowy sklad mieszanki (za bogata lub za uboga).

Po ostatnim oddaniu do mechanika wyszlo ze sonda padla. Ale dopiero co ja wymienilem. Mysle - Kutwa mac pewnie uszkodzona byla od samego poczatku rant.gifrant.gif. Trudno, wsadzlilismy oryginalna oplowska (150zl frown.gif). I EUREKA bow.gifbow.gifauto odzylo. Ale moja radosc byla krotka bo tylko dwu dniowa. Auto stopniowo znow wracalo do swego zlego zachowania.

I co sie okazalo? Otoz oryginalna oplowska sonda padla sciana.gif Ale, ale... pytanie dlaczego?

OLEJ!!! Tzn. zostala zabryzgana olejem. Okazuje sie ze tamata stara tez dzialala, ale moze przez pare godzin. Moj silnik poprostu rzyga olejem na sonde i stad przestaje ona dzialac po dosc krotkim czasie... buu.gif Przyznam ze moglem sam sie tego domyslic bo wiedzialem ze spalanie oleju mam znaczne (0,4l na 1000km) ale nie sadzilem ze to az tak szybko oddzialowuje na sonde. Pewnie dlatego ze sonda w X16XEL jest tuz za dosc krotkim kolektorem.

Rozwiazanie proste - aczkolwiek kosztowne. Wymiana uszczelniaczy i ewentualnie pierscieni (jak juz sie rozbierze silnik to warto posprawdzac co i jak) choc cisnienie trzyma rowno na kazdym cylindrze tak jak norma opla wskazuje (chyba cos okolo 12stu ale moge sie mylic bo to juz dawno temu sprawdzalem).

Napisano

Wyglada ze tego oleju troszke wiecej bierze. Dziwne ze olej nie jest spalony tylko wydostaje sie do wydechu i zarzuca sonde. A jak swiece zaplonowe wygladaj??

Napisano
  • Autor

> Wyglada ze tego oleju troszke wiecej bierze. Dziwne ze olej nie jest

> spalony tylko wydostaje sie do wydechu i zarzuca sonde. A jak

> swiece zaplonowe wygladaj??

Wszystkie identycznie i w normie... Pamietam ze jak wyjelismy ta sonde to byla cala czarna, a na oscyloskopie czy jak to sie nazywa widac bylo ze daje bardzo salbiutki sygnal. A tuz przed wsadzeniem tej oplowskiej sprawdzalismy ja na tym urzadzeniu i dzialal bez zarzutu (chcialem sprawdzic czy przy moim szczesciu ta tez nie jest walnieta).

Napisano
  • Autor

Zastanawiam się tylko czy robić same uszczelniacze, bo wiecej jak rok, no moze 1,5 tym autem nie pojezdze, czy od razu komplecik... same uszczelniacze ile moga kosztowac? 300-400-500zl???

Napisano

Uszczelniacze to pestka - parę zł. Pirścienie +/- 40zł na cylinder, a najdrożej robocizna, chyba że chcesz sam się bawić.

Napisano

> Zastanawiam się tylko czy robić same uszczelniacze, bo wiecej jak

> rok, no moze 1,5 tym autem nie pojezdze, czy od razu

> komplecik... same uszczelniacze ile moga kosztowac?

> 300-400-500zl???

Zrob azalize spali jezeli jest strasznie duzo oleju w spalinach to powinno wyjsc. A tak naprawde to powinno dymic ladnym niebieskawym dymem.

Zeby pozniej nie okazalo sie ze sonda dostaje jakies dziwne napiecie z samochodu i psuje sie od tego.

A co do zrobienia samych uszczelniaczy to ich koszt okolo 30zł komplet. Ale przy wymianei tylko uszczelniaczy mozesz zrobic gorzej niz bylo (jest taka mozliwosc).

Najlepiej trzeba zedrzec glowice i zobaczyc prowadnice i sprawdzic szczelnosc glowicy. Mozna wtedy zajrzec tez do pierscieni i panewek.

Ale to juz wiekszy koszt a ja osobiscie nadal nie moge uwerzyc ze sonda przestaje dzialac tylko dlatego ze masz zuzycie oleju 0,4l/1000km.

Napisano

> krotkim czasie... Przyznam ze moglem sam sie tego domyslic bo

> wiedzialem ze spalanie oleju mam znaczne (0,4l na 1000km) ale

> nie sadzilem ze to az tak szybko oddzialowuje na sonde. Pewnie

0,4 to nie jest jeszcze straszny pobór

może jednak masz problemy z zapłonem - gdzieś jest słaba iskra, albo swiece nieodpowiednie, albo moduł/cewki kiepskie ...

Napisano

> Zastanawiam się tylko czy robić same uszczelniacze, bo wiecej jak

> rok, no moze 1,5 tym autem nie pojezdze, czy od razu

> komplecik... same uszczelniacze ile moga kosztowac?

> 300-400-500zl???

IMHO masz do wymiany pierścienie. Uszczelniacze możesz zrobić przy okazji i to zapewne z prowadnicami. Sama wymiana uszczelniaczy raczej nie rozwiąże problemu spalania oleju.

Napisano

Kaczy, mój bierze 1 litra na 1000 km i nie mam problemów z sądą jak do tej pory, odpukać w niemalowane.

Napisano
  • Autor

> Kaczy, mój bierze 1 litra na 1000 km i nie mam problemów z sądą jak

> do tej pory, odpukać w niemalowane.

No to teraz znow mam zagwostke.... mecze sie z tym problem juz od roku i nie dosc ze mnie to kupe kasy kosztowalo to jeszcze nie widze konca. Moze faktycznie sonda pada nie od tego ze jest zaolejona... Ale jak sprawdzic czy dostaje prawidlowe napiecie?

Kutwa, juz mnie szlag trafia. A moze to wina zlej instalacji gazowej? Niby sekwencja, ale co wiecej slysze to strasznie narzekaja na te sekwencje. Grrrrrr sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

Witam. Tez mialem problem z szarpaniem... na wolnych obrotach ok, natomiast w czasie jazdy jak depnalem, to zupelny brak reakcji, baaa nawet spadały mi obroty, po czym "lapało" i przyspieszał, po czym znowu nic... Wymienilem wszystkie filtry,swiece,sprawdzilem czy nie ma przebicia gdzies...No i dalej to samo. Mialem dawac do mechanika,gdy ojciec powiedzial ze on dawniej w polonezie zrobił taki myk: ZAPALIL NA POPYCH! Ja rowniez sprobowalem tego i o dziwo juz 3 tys zrobilem i ustarki ni widu-ni słychu:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.