Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobry olej ???

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie. Wlalem olej mineralny Castrol GTX 15W40 do silnika c16nz przy przebiegu 140 tys. Moze byc taki olej?Wycieków jak nie było tak nie ma... Słyszalem, ze do nie wszystkich silnikow stosuje sie mineralne, jak i syntetyki... Prosze o pomoc smile.gif Dzieki.

Napisano

> Witam ponownie. Wlalem olej mineralny Castrol GTX 15W40 do silnika

> c16nz przy przebiegu 140 tys. Moze byc taki olej?Wycieków jak

> nie było tak nie ma... Słyszalem, ze do nie wszystkich silnikow

> stosuje sie mineralne, jak i syntetyki... Prosze o pomoc

> Dzieki.

Ogolna teoria glosi ze nie stosuje sie mineralow do aut z hydrauliczna kasacja luzow.

Napisano

> Ogolna teoria glosi ze nie stosuje sie mineralow do aut z

> hydrauliczna kasacja luzow.

i zgodnie z tą teorią miałbym lać półsyntetyk lub syntetyk

do mojego C18NZ z przebiegiem na liczniku 260 kkm (a diabli wiedzą ile cofany)???

to ja dziękuję

będę zaprzeczał takim teoriom bez sprawdzania osobiście zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

heheheh a mozesz mi to dokladniej wytłumaczyc, bo to co napisales,to nie za bardzo do mnie dociera... Nie gniewaj sie:)

Napisano

> heheheh a mozesz mi to dokladniej wytłumaczyc, bo to co napisales,to

> nie za bardzo do mnie dociera... Nie gniewaj sie:)

Chodzi o kasacje luzow zaworowych. Mineralny olej jest gestszy od semi i pelnych syntetykow i dlatego moze on nie docierac do nich przy odpaleniu na zimnym silniku. Wtedy slychac klepanie. Jezdze na polsyntetyku i i tak klepie jak jest zimno, ale tylko przez pare sekund.

Napisano
  • Autor

> Chodzi o kasacje luzow zaworowych. Mineralny olej jest gestszy od

> semi i pelnych syntetykow i dlatego moze on nie docierac do nich

> przy odpaleniu na zimnym silniku. Wtedy slychac klepanie. Jezdze

> na polsyntetyku i i tak klepie jak jest zimno, ale tylko przez

> pare sekund.

Dzieki wielkie. Nie zwrocilem uwagi na jakiekolwiek klekotanie, a zalalem mineralny,bo nie mialem zadnej karteczki jaki byl poprzedni olej, a nie chcialem ryzykowac. jak na razie jest ok, takze luz.

Napisano

Witam.

Teoria głosi, żeby po mineralnym nie zapodawać półsyntetyka, ani tym bardziej syntetyka. Oleje te mogą rozpuścić osady w silniku, które olej mineralny trzymał w ryzach i mogą zacząć się problemy.

Pozdro

Napisano

To nie teoria (bo ta żeby zasłużyć sobie na takie miano musi zostać potwierdzona a jedyny przykład który znam mówi coś zupełnie odwrotnego - kumpel astrą 1,4 nakręcił ponad 200kkm na minerale i jeździ dalej)...to stereotyp wydumany przez mechaników albo przez firmy olejowe...

Napisano

> Dzieki wielkie. Nie zwrocilem uwagi na jakiekolwiek klekotanie, a

> zalalem mineralny,bo nie mialem zadnej karteczki jaki byl

> poprzedni olej, a nie chcialem ryzykowac. jak na razie jest ok,

> takze luz.

Ja nie majac pewnosci (mimo zapewnien ex wlasciciela) wlalem 10W40 Mobil Super S, a teraz na probe jezdze na 10W40 Valvoline MaxLife i ten drugi chyba moge polecic. Pisze chyba, bo narazie zrobilem na nim 3tys. km i nie jezdzilem w czasie mrozow. Moze sie pokusze o wrzucenia jakiegos posta porownujacego te dwa produkty.

Ogolnie ten post to taka refleksja na temat olejow smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja nie majac pewnosci (mimo zapewnien ex wlasciciela) wlalem 10W40

> Mobil Super S, a teraz na probe jezdze na 10W40 Valvoline

> MaxLife i ten drugi chyba moge polecic. Pisze chyba, bo narazie

> zrobilem na nim 3tys. km i nie jezdzilem w czasie mrozow. Moze

> sie pokusze o wrzucenia jakiegos posta porownujacego te dwa

> produkty.

> Ogolnie ten post to taka refleksja na temat olejow

Olej to w sumie jedna z waznych rzeczy o ile nie najwazniejsza,stad czeste pytania i prosby o rady... Ale i tak dzieki,zobacze za pare tys km jak sie silnik sprawuje:)

Napisano

> To nie teoria (bo ta żeby zasłużyć sobie na takie miano musi zostać

> potwierdzona a jedyny przykład który znam mówi coś zupełnie

> odwrotnego - kumpel astrą 1,4 nakręcił ponad 200kkm na minerale

> i jeździ dalej)...to stereotyp wydumany przez mechaników albo

> przez firmy olejowe...

No to chyba nadmuchala to tez firma ktora wyprodukowala silnik.

Sprawdz w instrukcji jaki olej jest zalecany.

U mnie od 5W do 10W. A chyba nikt z nas nie jest madrzejszy od kolesia ktory zaprojektowal silnik.

Zreszta co mnie obchodzi co kto leje Twoj silnik czy Twojego kolegi wasz wolny wybor ja tylko pisze co wiem. Uwazam ze olej jest na tyle wazna rzecza aby lac to co zalecal producent.

Moj kolega np wymienia olej jak mu sie przypomni co 50 tys.km i auto jezdzi ale czy to jest dobre to nie wiem.

On uwaza ze tak bo skoro nadal jezdzi to musi byc ok zlosnik.gif

Napisano

I tu się pod tym podpisuję...lać to co zaleca producent silnika...mój poleca 5W30, 10W30, 10W40 i 15W40 mimo, że auto ma hydrauliczne popychacze...osobiście leję półsyntetyk Havoline i jak narazie jeździ (88kkm)...mój brat (takie same auto jak moje) lał 5W50 Mobila i po 150kkm wytarło mu wałek na jednym cylindrze (a właściwie na jednym zaworze), więc skoro producent nie zaleca to nie lać...a już szczególnie uważałbym na oleje 0W...

Napisano

> Olej to w sumie jedna z waznych rzeczy o ile nie najwazniejsza,stad

> czeste pytania i prosby o rady... Ale i tak dzieki,zobacze za

> pare tys km jak sie silnik sprawuje:)

Zwroc uwage na mrozie przy odpalaniu po nocnym postoju co sie dzieje z kontrolka cisnienia oleju. Chodzi o to zebys mial porownanie miedzy zachowaniem sie tego wskaznika przy temp. np. 10*C i przy -10, albo -15*C

Napisano

> Zwroc uwage na mrozie przy odpalaniu po nocnym postoju co sie dzieje

> z kontrolka cisnienia oleju. Chodzi o to zebys mial porownanie

> miedzy zachowaniem sie tego wskaznika przy temp. np. 10*C i przy

> -10, albo -15*C

jak rozumiem im nizsza temperatura tym kontrolka dluzej swieci? czy tak??

Tez mialem nalany olej mineralny wiec wymienilem na taki sam olej. Kontrolka cisnienia swieci mi jakies 1-2 sek po odpaleniu silnika - to znaczy ze jest nie smaorwany dobrze w tym czasie? Czy polsyntetyk zalatwil by sprawe czy moze macie inaczej z ta kontrolka. Dodam ze temp teraz to jakies 5-8 st przy odpalaniu po nocy.

Napisano

> jak rozumiem im nizsza temperatura tym kontrolka dluzej swieci? czy

> tak??

> Tez mialem nalany olej mineralny wiec wymienilem na taki sam olej.

> Kontrolka cisnienia swieci mi jakies 1-2 sek po odpaleniu

> silnika - to znaczy ze jest nie smaorwany dobrze w tym czasie?

> Czy polsyntetyk zalatwil by sprawe czy moze macie inaczej z ta

> kontrolka. Dodam ze temp teraz to jakies 5-8 st przy odpalaniu

> po nocy.

U mnie ona zawsze gasnie po niecalej sekundzie. Wynika to zapewne z tego, ze olej musi byc zassany i pompowany w obieg. Ten silnik ponoc poprostu tak ma. Liczy sie to, zeby nie migala w trakcie jazdy, a to mnie sie nigdy nie zdazylo. Napisalem o tej roznicy w dlugosci swiecenia sie przy roznych temperturach dlatego, ze jesli w zime ten czas bedzie duzo dluzszy to wiadomo, ze jest to wina zbyt gestego oleju. Takie jest moje zdanie, przydaloby sie zeby ktos to poparl lub wytknal jesli ma jakies zastrzezenia.

Napisano

Z jednej strony jest tak, że gęsty olej wolniej dociera do miejsc, które smaruje i chłodzi...z drugiej strony prosty test - posmaruj łyżkę kujawskim, ustaw ją pionowo, pozwól nadmiarowi skapać i przejedź palcem po łyżce...śliska? ...tak więc silnik nie ma prawa pracować całkiem na sucho...i koło się zamyka bo...patrz początek...

Napisano

A co może być przyczyną nie zapalania się lampki gdy silnik jest ciepły a nie pracuje???

Napisano

Ja tak co do mitu o rozszczelnieniach silnika po zmianie z minerału na semi albo full syntetyk: można poczytać sobie opisy najnowszych olejów mineralnych na stronach producentów, a tam producenci zapewniają, że najnowsze mineralne oleje też zawierają dodatki utrzymujące silnik w czystości. Więc teoretycznie nawet zalewjąc minerał nowej generacji po jakimś najtańszym też powinien się rozszczelnić, a jeszcze nic takiego nie słyszałem.

O co do wyboru między semisyntetykiem, a minerałami, to moim sdaniem dopuuki silnik nie bierze dużo semisyntetuka, to nie ma sensu zmieniać na mineralny (czyt. gorszy, szczególnie w naszej strefie klimatycznej). W mojej ksiązce serwisiwej napisali, że do 100kkm był mobil 5W40, potem cały czas 10W40 mobil i teraz mam 230kkm i nic nie bierze wiec mimo sugetii niektórych, że niby przy tym przebiegu powinno ię już lać minerał, ja dalej leje semi

Napisano

dołoże swoje 3 grosze : półsyntetyk półsyntetykowi nierówny nawet jeśli mają identyczną specyfikację API/ACEA . Chodzi mi głównie o właściwości myjące .

Lotos półsyntetyk spowodował w moim CC rozszczelnienie silnika (spadek kompresji) po zmianie z mineralnego natomiast Valvoline Max Life nie wazniak.gif

Napisano

> dołoże swoje 3 grosze : półsyntetyk półsyntetykowi nierówny nawet

> jeśli mają identyczną specyfikację API/ACEA . Chodzi mi głównie

> o właściwości myjące .

> Lotos półsyntetyk spowodował w moim CC rozszczelnienie silnika

> (spadek kompresji) po zmianie z mineralnego natomiast Valvoline

> Max Life nie

Z tego wynika że lotos lepiej czyści niż valvoline grinser006.gif

Napisano

> Z tego wynika że lotos lepiej czyści niż valvoline

MaxLife niby redukuje zuzycie oleju i dobrze wplywa na uszczelniacze.

Jesli chodzi o jezdzenie przy ponad 200kkm na polsyntetyku to tez bym tak zrobil. Vectra 2.0 DTi od dziadka bierze litr na 15kkm ale 5W40 a ma 230kkm, jezeli zuzycie sie zwiekszy to przejdzie sie na polsyntetyk. Mineralny pewnie bedzie trzeba zalac przy 500kkm smile.gif

Co do wlasciwosci smarujacych to faktycznie lepsze sa gestsze z olei, stad Racing Castrola to full syntetyk o lepkosci 10W60. Jezeli silnik dostanie wycisk przy bardzo lekkim oleju (0W, 5W)to moze sie "zerwac film olejowy" i np. poprzypalaja sie krzywki walka rozrzadu.

Napisano

> Z tego wynika że lotos lepiej czyści niż valvoline

niż Valvoline Max Life . Jest to specjalny półsyntetyk do silników o dużym przebiegu , który z powodzeniem zastępuje mineralny olej jeśli do takiego silnika nie powinno używać takiego oleju albo ktoś chce przejść z mineralnego na półsyntetyk

Napisano

> niż Valvoline Max Life . Jest to specjalny półsyntetyk do silników o

> dużym przebiegu , który z powodzeniem zastępuje mineralny olej

> jeśli do takiego silnika nie powinno używać takiego oleju albo

> ktoś chce przejść z mineralnego na półsyntetyk

Mój niestety bierze 0.8l 15W-40 Na 1kkm

mad.gifZalałem Gm . Jakim moge go zalac ale lepszym olejem na próbe oczywiscie 15W-40 może sie mu zmniejszy. Remont narazie odpada.

-------------

Astra 95r 1.6 16v

159kkm Hb

Napisano

> Mój niestety bierze 0.8l 15W-40 Na 1kkm

> Zalałem Gm . Jakim moge go zalac ale lepszym olejem na próbe

> oczywiscie 15W-40 może sie mu zmniejszy. Remont narazie odpada.

> -------------

> Astra 95r 1.6 16v

> 159kkm Hb

typ silnika który masz jest z zasady "olejożerny" i nie sądzę , żeby przejście nawet na Valvoline coś pomogło hmm.gif

Napisano

olej mineralny ma gorsze parametry przy zimnym silniku. Zimą jest gęstszy. Wtedy popychacze dostają po garach. Nieraz zimą po uruchomieniu słychać delikatne klekotanie, a jak się nagrzeje to przestaje. Ja osobiście do C14NZ leje od 30 tys. km mineralny Castros GTX Protection czy jakoś tak. Polecam. 4 litry ok 120 zł. Nawet zimą nie klekoce, chyba że duży mróz to minimalnie.

Napisano

> olej mineralny ma gorsze parametry przy zimnym silniku. Zimą jest

> gęstszy. Wtedy popychacze dostają po garach. Nieraz zimą po

> uruchomieniu słychać delikatne klekotanie, a jak się nagrzeje to

> przestaje. Ja osobiście do C14NZ leje od 30 tys. km mineralny

> Castros GTX Protection czy jakoś tak. Polecam. 4 litry ok 120

> zł. Nawet zimą nie klekoce, chyba że duży mróz to minimalnie.

W sumie to drożej mnie to wyjdzie na dolewkach. Troche drogi ten olej .Jakby niezarł tyle ,to bym kupił wink.gif

-------------

Astra 95r 1.6 16V

159kkm Hb

Napisano

W instrukcji do astry wydanej w 1995r podane jest że na tamten czas najwyższa klasa oleju 15W40 to API SH .Kupując teraz olej GM mamy klase API SL (czym dalsza literka alfabetu tym olej ma lepsza jakość).

Biorąc to pod uwagę można się domyślić , że olej mineralny 'wczoraj" i "dziś" to nie to samo.

Sam osobiście leje GM 15W40.

Na dzień dzisiejszy klasę API SG ma olej "SPECJAL" marki Orlen i nadaje się on co najwyżej do fiata125p.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.