Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ładowanie

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się czy mam dobre ładowanie. Na biegu jałowym wynosi 14,25V, a po włącxzeniu wszystkich odbiorników 12,5. Gdy przełączę dmuchawę z 3 na 2 bieg ładowanie wynosi 13V. Zastanawiam się czy ładowanie bez włączonych odbiorników jest za wysokie, a po ich włączeniu za niskie.

Napisano

> Zastanawiam się czy mam dobre ładowanie. Na biegu jałowym wynosi

> 14,25V, a po włącxzeniu wszystkich odbiorników 12,5. Gdy

> przełączę dmuchawę z 3 na 2 bieg ładowanie wynosi 13V.

> Zastanawiam się czy ładowanie bez włączonych odbiorników jest za

> wysokie, a po ich włączeniu za niskie.

Rzeczywiście, trochę za duże rozpiętości.Górne jest super ale dolne zdecydowanie za niskie.Coś jakby regulator napięcia lub altek poniżej tych min. 55 A ( tzn. taki efekt )

Napisano

> moze wystarczy sprawdzić naciąg paska klinowego

To można zawsze ale wydaje mi się, że mimo wszystko za duża różnica.Pasek i jego naciąg, to w moim autku temat dyżurny, aktualnie uśpiony po założeniu paska 10x936. Ani 10x925, ani 10x950. Taki cwaniak, tylko ten się dobrze układa i "przenosi moc". jak sprawdzić regulator - jestem neptyk w tych tematach ale "amatorsko" najlepiej wsadzić na próbę inny np. pozyczony od kumpla ( będzie łatwo w altku Boscha, bo w innych słyszałem, że mogiła ).Pozdr

Napisano
  • Autor

Pasek naciągnąłem i jest tak samo, tyle że nie wiem jakiego mam rozmiaru (wg katalogu). Mam altek delco

Napisano

> Pasek naciągnąłem i jest tak samo, tyle że nie wiem jakiego mam

> rozmiaru (wg katalogu). Mam altek delco

Na ten rozmiar, to nie patrz.Jezeli pasek dobrze leży na kołach i jest pole manewru do naciągu, tzn. że jest ok. Wszystko wskazuje na to, że masz coś z alternatore, pierwsze podejrzenie pada na regulator ale mogą też być problemy z jednym z układów diód. W tym typie altka, chyba trzeba go wymontować z wozu i rozebrać, żeby dostać się do regulatora ( powiem szczerze, że nie pamiętam ale Koledzy dopowiedzą ). Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl.Sprawdź połączenie od altka do AKU po "plusie" oraz zmasowanie. Wyczyść i popsikaj połączenia elektrosolem lub czymś podobnym. Ewentualnie pociągnij dodatkową linkę masową z obudowy altka do nadwozia lub z bloku silnika do nadwozia ( jeżeli altek jest dobrze zmasowany ). Tyle mogę podpowiedzieć. Aaa jeszcze jedno. Czy żarzy się lub pali lampka ładowania przy tym niskim napięciu?

Napisano
  • Autor

Kontrolka się nie żarzy. Masowy przewód mam pociągnięty. Sprawdzę jeszcze plusowy.

Napisano

> Zastanawiam się czy mam dobre ładowanie. Na biegu jałowym wynosi

> 14,25V,

tak ma być ok.gif

a po włącxzeniu wszystkich odbiorników 12,5. Gdy

> przełączę dmuchawę z 3 na 2 bieg ładowanie wynosi 13V.

> Zastanawiam się czy ładowanie bez włączonych odbiorników jest za

> wysokie, a po ich włączeniu za niskie.

próbę po obciążeniu elektrycznym robi się przy obrotach ok. 2000 rpm a nie obrotach biegu jałowego skromny.gif

Wtedy nie powinno być mniej jak 13,8V zmierzone na + altenatora

Napisano

> Kontrolka się nie żarzy. Masowy przewód mam pociągnięty. Sprawdzę

> jeszcze plusowy.

Czyli można przyjąć, że 12,5 V to napięcie nominalne akumulatora, diody są raczej w porządku, gdyż inaczej byłyby cyrki z kontrolką ( tzn. rozumiem, że po przekęceniu kluczyka w pozycję zapłon lampka się pali normalnie ). Stawiam na regulator napięcia, ew. zużyte szczotku lub wyślizgane z miedzi bieżnie po których "chodzą" szczotki ( nie wiem, jak to się nazywa ).

Napisano

próbę po obciążeniu elektrycznym robi się przy obrotach ok. 2000 rpm

> a nie obrotach biegu jałowego

> Wtedy nie powinno być mniej jak 13,8V zmierzone na + altenatora

Na biegu jałowym mimo wszystko 12,5 V to jest za mało. Ja mierzę na klemach akumulatora tylko na biegu jałowym, gdyż brakuje mi trzeciej nogi w kabinie 893goodvibes.gif i wtedy, przy włączonych odbiornikach ( światła krótkie, drugi nawiew dmuchawy, radio i oświetlenie w kabinie ) mam 13,4 V.

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem na biegu jałowym a nie na 2000tys obrotów. Nie mam obrotomierza ale trochę dodam obrotów i zobaczę czy napięcie wzrośnie. Szczotki są ok

Napisano

Dajesz w d....e, dobrze że kolega vaz2110 wpadł na to że źle mierzysz. Zaraz by Ci kazali nowy alternator kupować. Ja byłem przekonany że przy podwyższonych obrotach mierzyłeś.

Napisano

Gdyby sie palila dioda - to na 100% alternator padl (dioda + regulator). W takim przypadku trudno mi cos powiedziec. Styki tak jak mowia koledzy - poczyscic. W wolnych chwilach szukac nowego - najlepiej boscha, bo delco to syf. Chocby z racji drogich podzespolow (reg. nap. ~60, mostek prosy. ~90) i tego, ze trzeba go wyciagac spod maski i rozbierac na czesci (klucze gwiazdkowe). Masakra!

Napisano
  • Autor

Na wyższych obrotach ma niewiele więcej - 12,58V. Dodam że to jest gdy mam włączone światła, ogrzewanie szyby, dmuchawę na 3 biegu. Gdy łączę dmuchawę na 2 bieg jest 13,4V a jak wyłączę ogrzewanie szyby - 14V

Napisano

> Na wyższych obrotach ma niewiele więcej - 12,58V. Dodam że to jest

> gdy mam włączone światła, ogrzewanie szyby, dmuchawę na 3 biegu.

> Gdy łączę dmuchawę na 2 bieg jest 13,4V a jak wyłączę ogrzewanie

> szyby - 14V

A, jak z ogrzewaniem szyby mierzyłeś i dmuchawa na 3, to jest O.K.

Nic więcej nie szukaj i nie mierz, masz w porządku.

Napisano

Pomierzyłem przed chwilą u siebie i mam tak :

14,2V przy obrotach biegu jałowego i wyłączonych odbiornikach

12,6V przy obrotach biegu jałowego i włączonych prawie wszystkich odbiornikach za wyjątkiem radia (światła drogowe , halogeny , ogrzewanie tylnej szyby , dmuchawa na 4)

13,6V odbiorniki elektryczne j/w i na podwyższonych obrotach ale bez ciągłego wzrostu napięcia w miarę wzrostu rpm silnika .

Jakiś czas temu z powodu tej ostatniej wartości wymieniłem regulator napięcia (oryginalny na oryginalny) myśląc , że jest uszkodzony ale okazuje się , że ten nowy zachowuje się dokładnie jak stary niewiem.gifhmm.gif Do tej pory nie miałem i nie mam problemów z ładowaniem , aku ma 5 lat , myślę , że od niego też zależy napięcie przy obciążeniu bo czerpany jest z niego w takich warunkach duży prąd do obwodu wzbudzenia altka hmm.gif

277894013-IM000235.JPG277894013-IM000236.JPG

post-10906-14352476313346_thumb.jpg

Napisano

Toż Charly pisał Ci, że masz OK i śpij spokojnie wink.gif

Załóż sobie jakiś diodowy wskaźnik ładowania i uspokoisz się.

A jeszcze lepiej dorwij jakiś amperomierz z "0" po środku wtedy już zupełnie będziesz doinformowany smile.gif

Zrobiłem sobie taki w maluchu, na wolnych obrotach było trochę na plusie ale włączenie chocby świateł przesuwało wskazówkę z na lewą część miernika czyli ładowanie niet. Trochę gazu i skakało na +7 A smile.gif Bywało, że po kilkudniowym staniu, na początku jazdy ładowanie było 15A

Pozdroofka

Napisano

>>>Załóż sobie jakiś diodowy wskaźnik ładowania i uspokoisz się

Czy taki "pod zapalniczke" jest cos warty?

Napisano

> Toż Charly pisał Ci, że masz OK i śpij spokojnie

to chyba nie mi zlosnik.gif a że mam ok to wiem zlosnik.gifok.gif

> Załóż sobie jakiś diodowy wskaźnik ładowania i uspokoisz się.

> A jeszcze lepiej dorwij jakiś amperomierz z "0" po środku wtedy już

> zupełnie będziesz doinformowany

> Zrobiłem sobie taki w maluchu, na wolnych obrotach było trochę na

> plusie ale włączenie chocby świateł przesuwało wskazówkę z na

> lewą część miernika czyli ładowanie niet. Trochę gazu i skakało

> na +7 A Bywało, że po kilkudniowym staniu, na początku jazdy

> ładowanie było 15A

> Pozdroofka

w samarze seryjnie miałem zamontowany woltomierz ok.gifwaytogo.gif , w astrze mam opcjonalny multimetr hehe.gif

Napisano

> Czy taki "pod zapalniczke" jest cos warty?

Widziałem takie na allegro. Jest tyle wart co np. wskaźnik temperatury na desce jaki posiadasz wink.gif To tylko orientacyjne obrazowanie napięcia za pomocą światełek. W zasadzie przydaje sięwtedy, kiedy nastepuje awaria - zapala się czerwone i już. W pozostałym zakresie trudno powiedzieć, żeby był wraźliwy na zmiany napięcia w granicach kliku dziesiatych volta.

Generalnie powiem tak: Jeżeli ktos nie przywiązuje większej uwagi do tego czy przy włączonych wielu odbiornikach ma 13,5 czy 13,7 V to taki wskaźnik jest OK bo uspokaja świecąć na zielomo, że jakieś ładowanie jeszcze jest.

Natomiast dla "aptekarzy" polecam amperomierz z "0" po środku bo wtedy dokładnie widać w ktorą stronę płynie prąd - "z" czy "do" akumulatora oraz jakie jest jego natężenie. Wskaźnik napięcia (nawet woltomierz) pozwala jedynie stwierdzić czy jest ładowanie i domyślić się mniej więcej jak mocne jest. Natomiast amperomierz pozwala dokładnie wiedzieć jakie jest natężenie prądu oraz przy pewnej wprawie określić nawet stan techniczny akumulatora - np.: jeżeli akumulator jest w pełni naładowany (zrobiłeś jakąś trasę), gasisz silnik, następnie odpalasz i amperomierz pokazuje ładowanie 10-15 A to znaczy, że akumulator nie "trzyma" prądu bo rozruch bardzo go rozładowuje.

Przez 3 lata miałem w maluchu i naprawdę spisywał sie znakomicie. Raz pozwolił wykryć usterkę zanim jeszcze się objawiła - podczas jazdy, kiedy wskaźnik był na "0" albo troszeczkę na "+" co jakiś czas wskazówka przesuwała się dołownie o milimetr w kierunku "-". Nie było to zauważalne ani jako przygasanie świałeł ani np. zmniejszenie szybkości wiatraka, ale zaczęło pojawiać się coraz częściej. Okazało się, że regulator zaczął sobie powoli padać i amperomierz pozwolił na wykrycie i wymianę zanim padł zupełnie gdzieśdaleko od domu i sklepu smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> to chyba nie mi

A no kurna rzeczywiście zlosnik.gif

> w samarze seryjnie miałem zamontowany woltomierz

O woltomierzu czyt. wyżej wink.gif

> w astrze mam

> opcjonalny multimetr

A ja chyba zacznę szukać amperomierza, nie żebym potrzebował ale tak dla "bajeru" zlosnik.gif W maluchu miałem taki duży, tablicowy z lat 60-tych zlosnik.gif, ale ładnie go obudowałem w plastik i przykręciłem do konsoli (w astrze odpowiednikiem jest miejsce poniżej popielniczki smile.gif ) Obok był identyczny miernik (miliamperomierz wyskalowany w *C) do pomiaru temperatury oleju smile.gif Też ten wskaźnik kilka razy uratował mojego malucha. Jak znajdę to zrobię fotę czujnika temperatury oleju mojej produkcji, pośmiejesz się trochę zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Posiadam takowy gdyz kupilem w real"u po okazyjnej cenie 10gr. (czyt. :dziesiec groszy!!!) -byl to ostatni egzermplarz na magazynie.

Aptekarzem nie jestem,a kupilem go wlasnie dle tej czerwonej diody,bo mialem pewne obawy co do mojego altka.

Dziala raczej porawnie (jesli moge tak to nazwac wink.gif ),bo przy zerowym poborze pala sie wszystkie diódki,a jak włącze swiatla + dmuchawka na 1 to trzecia dioda tylko sie żarzy.

Bardzo dziekuje za wyczerpującą odpowiedz,która zreszta nadaje sie do umieszczenia w FAQ.

Pozdrawiam.

Napisano

Amperomierz, to jest dobra sprawa, tylko jak to technicznie rozwiązać ? Bocznik musiał by być na kilkadziesiąt amper.

Napisano

> Amperomierz, to jest dobra sprawa, tylko jak to technicznie rozwiązać

> ? Bocznik musiał by być na kilkadziesiąt amper.

Tak, jako bocznika użyłem... grafitowej elektrody z ogniwa baterii. Dawno temu znalazłem tabelkę gdzie były podane wartości rezystancji dla elektrod z róznych ogniw. Dla mnie pasowała z bateri "płaskiej", musiałem tylko podszlifować ze 3 mm na długości aby dopasować rezystancję.

Znalazłem czujnik temperatury oleju. To prototyp, wersja eksportowa została w maluchu i poszła do nowego właściciela zlosnik.gif

Oryginalny korek przewierciłem osiowo dwoma otworami 1 mm (pół dnia wierciłem zlosnik.gif) W części wkręconej w miskę widać termistor obrany z ceramicznej obudowy i przylutowany do drucików przechodzących przez owe otwory 1mm (jeden w koszulce). Uszczelnione klejem Distal smile.gif "Przed" korkiem widać przyklejoną białą, plastikową tutkę w której zamocowany konektor męski - do niego ten drucik w koszulce bo to jest + przez wskaźnik. Drugi drucik jest przykręcony śrubką (a jak, wierciłem trzeci otworek nieprzelotowy i gwintowałem zlosnik.gif Kurna, ale kiedyś byłem cierpliwy zlosnik.gif ) do korka. Nie widać, bo jest zalane klejem no i ta tutka go przykrywa.

277894334-czuj1.jpg

277894334-czuj2.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352476314614_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.