Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komunikaty komputera - opel omega

Featured Replies

Napisano

Przyszło mi coś do głowy... zlosnik.gif

Skoro już zrobi się światła na przekaźniki, to otwierają się dodatkowe możliwości wink.gif Przekaźnik jest po to aby sterować włączniem świateł. Kto powiedział, że ma to robić TYLKO włącznik w desce? wink.gif Można zrobić coś na zasadzie bramki OR i np. zmontować urządzenie, które załączy przekaźnik jeśli napięcie w instalacji przekroczy 14V. Pozwoli to automatycznie właczyć światła po odpaleniu silnika (to na zimę). Albo jeszcze proste urządzonko z fotorezystorem, które samo włączy światła o zmroku (to na czas kiedy nie ma obowiązku włącznia świateł).

Albo włączanie świateł poleceniem głosowym grinser006.gif

Po niedzieli biorę się za robotę zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Przyszło mi coś do głowy...

> Skoro już zrobi się światła na przekaźniki, to otwierają się

> dodatkowe możliwości Przekaźnik jest po to aby sterować

> włączniem świateł. Kto powiedział, że ma to robić TYLKO włącznik

> w desce? Można zrobić coś na zasadzie bramki OR i np. zmontować

> urządzenie, które załączy przekaźnik jeśli napięcie w instalacji

> przekroczy 14V. Pozwoli to automatycznie właczyć światła po

> odpaleniu silnika (to na zimę). Albo jeszcze proste urządzonko z

> fotorezystorem, które samo włączy światła o zmroku (to na czas

> kiedy nie ma obowiązku włącznia świateł).

> Albo włączanie świateł poleceniem głosowym

> Po niedzieli biorę się za robotę

> Pozdroofka

Ja aż takich cudów techniki nie chce bo wtedy ma się co 270747800-sex.gif im prostsze rozwiązania tym pewniejsze. Kilka razy jeździłem brata omegą i denerwuje mnie że po wyłączniu klucza zostają włączone światła- dobrze że choć brzęczyk zainstalowali.

Napisano

> Kilka razy jeździłem brata omegą i

> denerwuje mnie że po wyłączniu klucza zostają włączone światła-

No ale teraz ma już na przekaźnikach i masz pole do popisu smile.gif Jeżeli zrobiłeś tak jak opisujesz kilka postów wyżej to zamiast zasilać żarówki z klemy akumulatora (przez przekaźnik) zasil z magistrali "15" czyli "po stacyjce" Albo jeszcze lepiej z magistrali 15A czyli będą gasły na czas pracy rozrusznika.

Oczywiście w takim układzie po wyłączeniu stacyjki a pozostawieniu włacznika świateł na "wlączeniu" przekaźniki bedą zamknięte ale świateł nie będzie. To najprostrza modyfikacja Twojej przeróbki. Żeby było naprawdę OK należałoby przerabiać zasilanie cewki przekaźnika czyli de facto zasilanie włącznika świateł aby zapodawał prąd wtedy kiedy włączona jest stacyjka a nie "zawsze"

Pozdroofka

Napisano

Czytając posty odnoszę wrażenie, że kolega ajni jest typowym pragmatykiem i chce rozwiązać konkretny problem. A ty proponujesz mu (przy okazji) dopasienie samochodu (w dodatku nie swojego). Nie każdy jest takim fanatykiem grzebania w autku.

Napisano

Spojrzałem w schemat aby zobaczyć jakby tu zrobić aby światła gasły razem ze stacyjką. Na schemacie widać, że wyłącznik świateł jest zasilany z magistrali "30" czyli z akumulatora (pin 8 gniazda wyłącznika) :

FOTO

Wydaje się proste, przełozyć kabel RT 2,5 na magistralę "15" i z głowy. Niestety wyłącznik jest tak rozwiązany, że wtedy i postojówki byłyby tylko z kluczykiem.

Kurna, jak w rozwiązaniu z przekaźnikami zasili się żarówki (przez przekaźniki) z magistrali "15" to będzie tak, że światłą bedą gasły razem ze stacyjką ale przekaźniki dalej bedą brały prąd. Co prawda niewielki ale zawsze... Lepiej już zasilić je wprost z akumulatora (tak jak zrobiłeś) bo przynajmniej będzie wiadomo, że zapomniało się wyłączyć wyłącznika świateł (będzie buczeć i widać, że się świecą)

Napisano

> proponujesz mu (przy okazji) dopasienie samochodu (w dodatku nie

> swojego).

No jakie dopasienie. Toż napisał:

Quote:

denerwuje mnie że po wyłączniu klucza zostają włączone światła

i kombinuję jak to zrobić. A te wynalazki typu włączanie świateł poleceniem głosowym potraktuj jako żart grinser006.gif

Napisano

> A te wynalazki typu włączanie świateł

> poleceniem głosowym potraktuj jako żart

Nie mam nic przeciwko grzebaniu w samochodzie. Ale wydaje mi się, że wątek na forum powinien wyczerpywać jeden temat (problem - rozwiązanie). A zaczynamy zmieniać temat podstwowy. Może lepiej zacząć nowy wątek?

Napisano
  • Autor

> No ale teraz ma już na przekaźnikach i masz pole do popisu Jeżeli

> zrobiłeś tak jak opisujesz kilka postów wyżej to zamiast zasilać

> żarówki z klemy akumulatora (przez przekaźnik) zasil z

> magistrali "15" czyli "po stacyjce" Albo jeszcze lepiej z

> magistrali 15A czyli będą gasły na czas pracy rozrusznika.

> Oczywiście w takim układzie po wyłączeniu stacyjki a pozostawieniu

> włacznika świateł na "wlączeniu" przekaźniki bedą zamknięte ale

> świateł nie będzie. To najprostrza modyfikacja Twojej przeróbki.

> Żeby było naprawdę OK należałoby przerabiać zasilanie cewki

> przekaźnika czyli de facto zasilanie włącznika świateł aby

> zapodawał prąd wtedy kiedy włączona jest stacyjka a nie "zawsze"

> Pozdroofka

To że światła zostają po wyłączeniu klucza to szczegół bo nawet jak zrobie tak jak piszesz to zostają pozycyjne. Po prostu skopali wyłącznik od świateł. Nie mam zamiaru tego przerabiać.

Napisano
  • Autor

> Nie mam nic przeciwko grzebaniu w samochodzie. Ale wydaje mi się, że

> wątek na forum powinien wyczerpywać jeden temat (problem -

> rozwiązanie). A zaczynamy zmieniać temat podstwowy. Może lepiej

> zacząć nowy wątek?

Z nie gaśnienciem świateł po wyłączeniu klucza dajcie sobie spokój, mnie to denerwuje ale mało jeżdże tym autem a brat (bo to jego auto) juz się przyzwycził. Przekaźniki zakładałem ja bo świateł prawie nie yło i chce zrobić to do końca a przeszkadza mi głupi komunikat o światłach. Jak się wkurze do końca to znajde to CC rozbiore i wykombinuje jak to rozgryść, tak jak to zrobiłem z immo. Myślałem że ktoś miał już z tym do czynienia. Temat postawiłem tez na elektrodzie ale tam nic nie wiedzą, albo nie chcą powiedzieć.

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie. Z Twojego opisu montowania przekaźników wywnioskowałem, ze zainstalowałeś je w komorze silnika, przecinając kable idące do żarówek wstawiając przekaźniki. Z tego wynika, że wstawiłeś je już po przełączniku mijania/drogowe, po bezpiecznikach i po CC. Czyli dałeś tylko na światła mijania. Nic nie mówisz o 4 przekaźnikach więc światła drogowe (długie) zostały "po staremu"?

Pozdrofka

Napisano
  • Autor

> Mam jeszcze jedno pytanie. Z Twojego opisu montowania przekaźników

> wywnioskowałem, ze zainstalowałeś je w komorze silnika,

> przecinając kable idące do żarówek wstawiając przekaźniki. Z

> tego wynika, że wstawiłeś je już po przełączniku

> mijania/drogowe, po bezpiecznikach i po CC. Czyli dałeś tylko na

> światła mijania. Nic nie mówisz o 4 przekaźnikach więc światła

> drogowe (długie) zostały "po staremu"?

> Pozdrofka

Omega oryginalnie nie posiada przekaźników, tak dałem je w komorze żeby były jak najkrótsze przewode, zawsze się tak montuje.Długie są normalnie bo je się żadko używa i mimo że mają większą moc wyłącznik daje rade. Przekaźniki są 2 po jednym na lampe, ale można było zastosować jeden a podwójny

Napisano

> tak dałem je w komorze żeby były jak najkrótsze przewode,

> zawsze się tak montuje.

No nie... Mozna dać między przełącznikiem mijania/drogowe a bezpiecznikami, zanim przewód rozgalęzi się na dwa tory: prawa i lewa lampa. Wtedy wystarczy tylko jeden przekaźnik.

> Przekaźniki są 2 po jednym na lampe, ale

> można było zastosować jeden a podwójny

Podwójnego raczej bym nie dał bo to wydłużyłoby przewody: jeżeli zamonotwałbyś go przy lewej lampie musiałbyś ciągnąc przewody do drugie. Jakbyś dał między lampami to ciągnąłbyś do obu.

Zamówiłem towar na allegro, jak tylko przyjdzie paczka zabieram się do roboty, na długie też dam przekaźniki smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Spojrzałem w schemat aby zobaczyć jakby tu zrobić aby światła gasły

> razem ze stacyjką. Na schemacie widać, że wyłącznik świateł jest

> zasilany z magistrali "30" czyli z akumulatora (pin 8 gniazda

> wyłącznika) :

> FOTO

> Wydaje się proste, przełozyć kabel RT 2,5 na magistralę "15" i z

> głowy. Niestety wyłącznik jest tak rozwiązany, że wtedy i

> postojówki byłyby tylko z kluczykiem.

> Kurna, jak w rozwiązaniu z przekaźnikami zasili się żarówki (przez

> przekaźniki) z magistrali "15" to będzie tak, że światłą bedą

> gasły razem ze stacyjką ale przekaźniki dalej bedą brały prąd.

> Co prawda niewielki ale zawsze... Lepiej już zasilić je wprost z

> akumulatora (tak jak zrobiłeś) bo przynajmniej będzie wiadomo,

> że zapomniało się wyłączyć wyłącznika świateł (będzie buczeć i

> widać, że się świecą)

Nad tymi światłami nie myśle pracować, jest brzęczek i nie da się zapomnieć ich wyłączyć.

Napisano
  • Autor

> No nie... Mozna dać między przełącznikiem mijania/drogowe a

> bezpiecznikami, zanim przewód rozgalęzi się na dwa tory: prawa i

> lewa lampa. Wtedy wystarczy tylko jeden przekaźnik.

> Podwójnego raczej bym nie dał bo to wydłużyłoby przewody: jeżeli

> zamonotwałbyś go przy lewej lampie musiałbyś ciągnąc przewody do

> drugie. Jakbyś dał między lampami to ciągnąłbyś do obu.

> Zamówiłem towar na allegro, jak tylko przyjdzie paczka zabieram się

> do roboty, na długie też dam przekaźniki

> Pozdroofka

Ale jak zamontujesz przekaźniki każdy koło lampy to do prawej i tak musisz ciągnąć długi kabel od + AQ, ja dałem oba koło AQ bo blisko do prądu a jest tam też druga skrzynka bezpieczników i komp z pokrywą i miejscami na przekaźniki, wszystko jest zrobione prawie jak fabrycznie.

Napisano

> Ale jak zamontujesz przekaźniki każdy koło lampy to do prawej i tak

> musisz ciągnąć długi kabel od + AQ,

Tak ale to jest jeden kabel a nie dwa... wink.gif

Zresztą nieważne, każdy ma prawo mieć swoją koncepcję. Tym bardziej, że Twoim celem jest zlikwidowanie spadków napięć na kablach a moim oszczędzenie przełącznika pod kierownicą i wyłącznika świateł smile.gif

Zaczynam robotę jak tylko przyjdzie paczka z allegro. Ciąglę myslę nad tym żeby wpinać się z jednym przekaźnikiem zaraz po przełączniku świateł pod kierownicą. Ale trochę mało miejsca i gimnastykować się trzeba zlosnik.gif Chyba dam w komorze silnika, dostęp lepszy i miejsca jak w stodole zlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.