Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o filtr stożkowy ??

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich posiadam astre C1.6NZ 8v bez LPG i chce sobie zainstalować stożkowy filtr czyli odpowiednie orurowanie plus filtr i teraz pytanie jest takie czy nie wpłynie to negatywnie na prace silnika i czy nie podniesie sie spalanie ??

Napisano

> witam wszystkich posiadam astre C1.6NZ 8v bez LPG i chce sobie

> zainstalować stożkowy filtr czyli odpowiednie orurowanie plus

> filtr i teraz pytanie jest takie czy nie wpłynie to negatywnie

> na prace silnika i czy nie podniesie sie spalanie ??

takie filtry spełniają się przydużych obrotach, Natomiast przy normalnej jeżdzie działa wprost proporcjonalnie czyli jeszcze bardziej zamuli samochód.

Aby mieć jakieś osiągi musiłbyś zmienić praktycznie cały układ wydechowy od filtra powietrza na tłumiku końcowym kończąc.

Zamiast wydawać 60 zł na stożek dołóż (niestety 100zł) i kup wkładkę firmy K&M. Podobno sporo osób ją chwali. Nie będziesz musiał nic przerabiać no i pozatym ten filterk można ponoć myś w wodzie czyli masz go do końca życia.

Stożki dają jakieś efekty ale nie w naszych silnikach. I co z tego że ktoś ma w polonezie stożek i mówi że go wciska w fotel. Jak by ci powiedział że magnetyzery działają to uwierzyłbyś?

Napisano

Spalanie nie podniesie się, na gazie można mieć filtr stożkowy, ale jaki jest twój cel zakładania takiego filtra. Bo ja nie widze pozytywnych stron; moc ta sama, dłużej się silnik grzeje bo nie bierze na począdku pracy ciepłego powietrza no i ten hałas_ tylko jak dodajesz gazu to dziwnie ryczy. Ja proponuje ściąg sobie ten wąż od powietrza, zrób z 10km i zobaczysz czy ci się bedzie podobać, jak tak to wtedy sobie kupisz.

Napisano

pierdzielicie koledzy glupoty...sam jezdze ze stozkiem i nie mam mu nic do zarzucenia zlosnik.gif auto wkreca mi sie bez zadnego problemu na obroty, mily basowy pomruk silnika itp. STOZKI sa waytogo.gif

Napisano

> pierdzielicie koledzy glupoty...

3 tygodnie na forum i już obraża ludzi....

> STOZKI sa waytogo.gif

A co masz napisać? Wywaliłem xx zł na badziew i nie ma efektów?

Napisano

> A co masz napisać? Wywaliłem xx zł na badziew i nie ma efektów?

Poza buczeniem z pod maski, które moim zdaniem jest fajne, ale jak silnik ma z 200KM a nie standarodą moc w astrze. Może jakbym miał GSi to bym się pokusił, ale do słabszego to nie ma sensu.

Napisano

Ja przy turbinie w dieselku jestem bardzo zadowolony ze stożka GREEN'a i nie uważam ,że muli. Autko jest żwawsze i ładniej się wkręca. Miałem okazje przejechać się autem z silnikiem bezynowym ze stożkiem i tam było zamulenie i pogorszenie elastyczności. Ważny jest też dobór stożka do pojemności silnika ,a także zakup produktu dobrej firmy tj. GREEN ,K&N...

Jak ktoś kupuje stożek na allegro, wielki jak do kombajnu, nieznanej firmy "krzak" za 30pln to niech się nie dziwi ,że autko żle pracuje...

Napisano

podobno przy instalowaniu stożka nie jest aż tak ważny sam stożek jak prawidłowe umiejscowienie. Dla mnie fabryka zawsze będzie na pierwszym miejscu, No bo co można zrobić przy 60 konnym silniku? confused.gif Mam tylko nadzieję że kolejny mój samochód bedzie miał przynajmniej ponad 100 kucy. A no i w turbo dieslu ofcorse. grinser006.gif nie ma innej opcji. Nie koniecznie opel ale raczej coś z niemca.

Napisano

> zainstalować stożkowy filtr

W największym skrócie... przymierzając się do zakupu mojego X16SZR miał jeszcze w rajchu założony stożek (podejrzewam że nawet nie badziewny). Do tego trochę poszerzony wylot tłumika... Przed zakupem oczywiście sprzedawca zostawił sobie stożek i wstawił normalną puszkę z filtrem...

Czy różnica przed/op podczas jazdy była zauważalna?

odp.: NIE! 270751858-jezyk.gif

Napisano

Panowie,jesli decydujemy sie na stozek to mamy w zamiarze poprawic charakterystyke pracy silnika w gornym zakresie obrotow.Od poprawy pracy w dolnym zakresie obrotow jest wkladka np.K&N,ktora zalozylem.Kiedys jezdzilem na stozku.Jesli kupujemy firmowke to stozek czy wkladka,jest dedykowany pod konkretny silnik...Smiesza mnie uniwersalne stozki,jesli taki kupic to lepiej zainwestowac w nowy papierowy!Kupujac zestaw markowej firmy,dostajemy do naszego stozka rure dolotowa,zlaczki itd.Zreszta,jesli nasz stozek nie bedzie dostawal swiezego,zimnego powietrza to bedzie sie dusil w komorze silnika.Wtedy to wszystko mija sie ze celem!

Napisano

Chłopie nie montuj filtra stożkowego ponieważ będzie czekał cię remont silnika.

Napisano

> Chłopie nie montuj filtra stożkowego ponieważ będzie czekał cię

> remont silnika.

a czym to poprzesz?

pierwsze slysze zeby stozek byl przyczyna jakiejs tragedii.

to ja od siebie doloze, ze radio Ci bedzie gorzej odbierac wink.gif.

Napisano

> a czym to poprzesz?

> pierwsze slysze zeby stozek byl przyczyna jakiejs tragedii.

> to ja od siebie doloze, ze radio Ci bedzie gorzej odbierac .

Ja w sumie słyszałem o takim przypadku:

Koleś kupił jakiś a'la stożek na bazarze i zamontował go bez nasączania olejkiem (zatrzymuje on zanieczyszczenia ,tanie są suche ,a firmowe nawilżone). Do silniczka dostawały się drobne ziarenka piasku i innych niechcianych silnikowi brudów...

O dalszych konsekwencjach chyba nie musze nikomu pisać smile.gif

Napisano

a nie orientuje się ktoś z Was ile może kosztować wkładka prostokątna firmy K&N do astry 1.7 D bo chyba do benzyny robią inne co?

33-2653-2.jpg

Napisano

> Ja w sumie słyszałem o takim przypadku:

> Koleś kupił jakiś a'la stożek na bazarze i zamontował go bez

> nasączania olejkiem (zatrzymuje on zanieczyszczenia ,tanie są

> suche ,a firmowe nawilżone). Do silniczka dostawały się drobne

> ziarenka piasku i innych niechcianych silnikowi brudów...

> O dalszych konsekwencjach chyba nie musze nikomu pisać

no wlasnie ale sam sobie odpowiedzialas "stożek na bazarze" i "zamontowal go bez nasaczania olejkiem" (co prawda nie wiem czy powinno sie saczyc czy nie).

to tak jakbys kupil na rynku olej, zamiast do silnika wlal go do spryskiwaczy, a poetm narzekal, ze Ci sie silnik zatarl-znaczy ten ktos wink.gif

Napisano

> a nie orientuje się ktoś z Was ile może kosztować wkładka prostokątna

> firmy K&N do astry 1.7 D bo chyba do benzyny robią inne co?

Myśle ,że w granicy 140 - 160pln da się kupić. Trzeba by sprawdzić na stronie K&N...

Napisano

> Myśle ,że w granicy 140 - 160pln da się kupić. Trzeba by sprawdzić

> na stronie K&N...

patrzyłem., ściągnąłem też katalog intercars i jest wszysto oprócz ceny. Trzeba by zadzwonić i się dopytać. Narazie i tak mam jeszcze dobry fiterek który wymieniałem jakieś 10tyś km temu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.