Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z pompa albo cos podobnego ???

Featured Replies

Napisano

czesc wczoraj pisalem na ten temat i zrobilem tak jak doradziliscie bezpiecznik byl przepalony wiec wymienilem i sprawdzilem czy dochodzi zasilanie do pompki ( oczywiscie jak byl dobry bezpiecznik) i nie dochodzilo??? a po dwuch czy 3 razach uruchomienia go na benzynier pali sie ten wlasnie bezpiecznik???? wiec juz teraz nie wiem co moze byc ktos mi mowil ze jakis przekaznik??? ale ktory wiem tylko ze ktorys z tych nad bezpieczniukami?? a moze cos innego jakby ktos mogl doradzic co moze byc bardzo bylbym wdzieczny

pzdr Gregor

Napisano

> czesc wczoraj pisalem na ten temat

To trzeba było napisać w tamtym temacie, bo zupełnie nie mamy pojęcia o czym piszesz... Nie znamy na pamięć wszystkich postów na forum i problemów użytkowników.

Napisano
  • Autor

o to chodzio ,ze nieodpale samochodu na benzynie a na gazie da sie bezproblemu doradzali mi zobaczyc bezpieczni i czy dochodzi prad do pomki paliwa i puisze ze bezpiecznik byl przepalony wiec go wymienilem , prad niedochodzi do pomki paliwa i przepala sie bezpiecznik przy odpaleniu samochodu

Napisano

Zatarta pompa i pada bezpiecznik, bo idzie za duży prąd...... miał to mój kolega w Omedze.... ile się ja już o tych pompach tutaj napisałem..... Najlepsze jest to, że po wyjąciu pompy i postukaniu w nią... ożyła... ale nie na długo - tak padają pompy paliwa - na raty.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

niewiem czy uwaznie przeczytales?? bo napisalem ze po wymianie bezpiecznika sprawdzalem omomierzem czy dochodzi prad do pomki paliwa i niedochodzi??? wiec raczej nierealne jest to ze cos z pompka choc sie nas tym nie znam ktos mi mowil zeby sprawdzic przekaznik pomki paliwa ale niewiem do cholery gdzie sie znajduje:)

pzdr

Napisano

hmm.gif

Sprawdzałeś omomierzem na włączonym zapłonie? Przekaźnik odłącza pompę po 1-2 sekundach jeśli włączy się zapłon, a silnik nie ruszy.

Podłącz przy pompce żarówkę.

Przekaźnik jest fioletowy i znajduje się pod komputerem za poszyciem prawego słupka w nogach pasażera.

Napisano

> Sprawdzałeś omomierzem na włączonym zapłonie? Przekaźnik odłącza

> pompę po 1-2 sekundach jeśli włączy się zapłon, a silnik nie

> ruszy.

> Podłącz przy pompce żarówkę.

> Przekaźnik jest fioletowy i znajduje się pod komputerem za poszyciem

> prawego słupka w nogach pasażera.

No ale jak pompa ma zwarcie to żarówka też nie zaświeci. Musiałby odłączyć na czas eksperymentu przewody od pompy.

Napisano

> niewiem czy uwaznie przeczytales?? bo napisalem ze po wymianie

> bezpiecznika sprawdzalem omomierzem czy dochodzi prad do pomki

> paliwa i niedochodzi??? wiec raczej nierealne jest to ze cos z

> pompka choc sie nas tym nie znam ktos mi mowil zeby sprawdzic

> przekaznik pomki paliwa ale niewiem do cholery gdzie sie

> znajduje:)

> pzdr

Drogi kolego, uważnie przeczytałem i nadal twierdzę, że to pompa. A prąd nie dochodzi do pompy przy sprawdzaniu omomierzem lub woltomierzem nawet przy włączonym zapłonie, bo (patrz wyżej) pompa jest zasilana przez przekaźnik, który załącza pompę z chwilą uruchomienia rozrusznika i podczas pracy silnika, a gdy silnik nie pracuje lub jak przestaniesz kręcić rozrusznikiem, to po 2-3 sekundach pompę odłącza . Założyłem, że nie zastąpiłeś przekaźnika mostkiem do tego pomiaru (bo tak się sprawdza, czy przekaźnik jest sprawny), bo pisałeś, że nie wiesz gdzie jest ten przekaźnik. Więc twoj pomiar jest do niczego... Oszczędź sobie mierzenia i od razu wymień pompę, bo widać, że robi ci zwarcie.

PS. Powyżej jest rada, żeby równolegle do pompy podłączyć żarówkę... no, ja bym tego nie robił ... jeśli będziesz podłączał trzymając palcami nad otwartym zbiornikiem (bo tylko takie doświadczenie wykaże, że prąd dochodzi aż do pompy) to jak niechcąco ci się paluszki przesuną, powstanie iskra i.... buuuum!!! A i tak, jeśli przeżyjesz, to niczego się nie dowiesz, bo ci pompa przepali bezpiecznik, zanim zaświeci się żarówka (bo pompa to zwarcie - prawie 0 omów!!!), już lepiej zastąpić pompę żarówką,jak już się upierasz... EDIT: Andrzej_50 też o tym pomyślał, jak pisałem odpowiedź...

Najlepiej wymontuj pompę i podłącz przez odpowiedni bezpiecznik kilkanaście razy długimi przewodami do akumulatora, uprzednio sprawdzając, czy jest jeszcze zwarcie (bo, podczas wymontowywania, pompa może się poruszyć i "usterka ustąpi").

Pozdr.

Napisano

Widzisz master.... Ty się tu męczysz i pocisz a człowiek sprawdził omomierzem czy dochodzi prąd i wie, że to nierealne... grinser006.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.