Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbina 2.0 DTI.

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakie mogą być pierwsze objawy padającej turbiny w silniku 2.0 DTI. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

smile.gif

Napisano

To zależy co będzie padać w turbince.

Jak uszczelniacze to dym z rury wydechowej. tym więcej im gwałtowniej wciśniesz pedał gazu.

Zacierająca się brak odejścia po wciśnięciu gazu.

Ale te objawy nie zawsze muszą świadczyć, że turbina kończy żywot. W tych silnikach jest kupę elektroniki, która może mieć wpływ na powstające objawy.

Napisz dokładniej co się dzieje, może kotoś z kącika będzie umiał Ci pomóc

Pozdrofka

Napisano

Hmmm, widzę że nie jestem sam z prawdopodobnie uszkodzoną turbiną.

Może ktoś mi coś powie na mój problem, otóż ostatnio zauważyłem wycieki z górnej części silnika. Po dokładniejszych oględzinach zauważyłem niewielki wycieki spod uszczelki głowicy, a dużo większe spod kolektora. Rura która idzie od turbiny do kolektora (taka grubą) jest w środku zaolejona, a o zaworze ERG szkoda gadać !! Cały zasyfiony przepalonym olejem.

Czy to normalne, że olej z turbiny wali do kolektora? Chyba nie?

Napisano

Jak jest olej w przewodach dolotowych to jest nie dobrze. Ale najpierw sprawdź czy nie pojawia się on już przed turbiną z odmy odchodzącej od pokrywy zaworów. Jak występuje przed turbiną to prawdopodobnie masz mocno zabrudzony filtr powietrza i trza go wymienić. Następnie wykręcić czujnik ciśnienia doładowania. Znajdziesz go na tej samej pokrywie co siedzi EGR. Trza go dokładnie umyć bo pewnie będzie cały oblepiony mazią oleistą. Po tych zabiegach silnik powinien wrócić do normalnych osiągów.

Ale jak nie ma oleju przed turbiną to prawdopodobnie skończyły się uszczelniacze i z tym to już trzeba jechać do fachowców od turbin. Będzie kosztować trochę.

Pozdrofka.

Napisano

> Hmmm, widzę że nie jestem sam z prawdopodobnie uszkodzoną turbiną.

> Może ktoś mi coś powie na mój problem, otóż ostatnio zauważyłem

> wycieki z górnej części silnika. Po dokładniejszych oględzinach

> zauważyłem niewielki wycieki spod uszczelki głowicy, a dużo

> większe spod kolektora. Rura która idzie od turbiny do kolektora

> (taka grubą) jest w środku zaolejona, a o zaworze ERG szkoda

> gadać !! Cały zasyfiony przepalonym olejem.

> Czy to normalne, że olej z turbiny wali do kolektora? Chyba nie?

troche ubtudzone olejem może być, a ile dolewasz między wymianami?/ jak nie duzo to sobie narazie odpuść naprawy

Napisano

Kurczę troche mnie załamałeś.... Filtr był niedawno wymieniany, więc wg mnie turbina, ale sprawdzę tak jak mówisz.

A ile mniej więcej regeneracja? w 800 zł się zmieszczę? Macie jakiś dobry zakład?

co do dolewania - na ok 1500 km zeszło mi z połowy miarki na minimum

Napisano

> co do dolewania - na ok 1500 km zeszło mi z połowy miarki na minimum

no to prędzej czy później, ale bedziesz musiał jechać z turbiną do regeneracji

Napisano

hmmm, to chyba lepiej prędzej... bo po co dolewać olej..

A jakie normy mają te silniki? Bo podobno każy diesel z turbiną coś oleju pożera

Napisano

> hmmm, to chyba lepiej prędzej... bo po co dolewać olej..

> A jakie normy mają te silniki? Bo podobno każy diesel z turbiną coś

> oleju pożera

wiesz, normy są spore, bo chyba 0,75l na 1000km,ale zdrowy silniczek nie powinien brać oleju wogóle, albo prawie wogóle. Moja asterka ma już swoje lata, a miedzy wymianami co 15tkm nie dolewam nic

Napisano

Niedawno jest pojęciem względnym. Jak jeździsz dużo i po gruntowych drogach to szybko kilometry się nabijają i się nawet nie spostrzerzesz jak kilka kkm Ci wpadnie na licznik i zasyfi filtr powietrza. Zrób taki doświadczenie. Zakryj ręką ten wlot powietrza do filtra na pracującym silniku. Zobaczysz jak ładnie ssie. Teraz wyobraź sobie jak silnik chodzi na wyższych obrotach, z rozkręconą na maksa turbiną jaki to jest odkurzacz. Jka masz zapchany filtr to skąś musi to powietrze zassać. Nie może z filtra ciągnie z silnika, razem z olejem.

Sprawdź czy przed turbiną nie ma śladów oleju. Przez odmę może zdrowo zassać olej.

Co do kosztów naprawy, to nie mam bladego pojęcia. Z doświadczenia powim Ci że najlepiej szykać zakładu gdzieś w ponliżu miejsca zamieszkania. Ja, ze swojej starej astry wysyłałem do stolicy i o mało mnie nie 270747800-sex.gif. Przez telefon gość walną koszt naprawy 2400 PLN, angryfire.gif kłamiąc że ma połamane wirniki, zgięty wałek itp. Nowa gareta, ale nie w ASO koszt 2500. Podziękowałem za współpracę. W stacji BOSCH SERVICE, poregeneracyjną dostałem za 1200 + gwarancja 1 rok po kontroli prawidłowego montarzu (własna robocizna). 270635636-JUMP2.gif

Na załamkę przyjdzie czas. Sprawdź najpierw czy przed turbiną nie ma oleju.

Pozdrofka.

Napisano

Sprawdzałem wczoraj i przed turbiną wąż jest zaolejony, ale bardzo lekko, natomiast filtr jest czysty.

A nie da się samemy wynienić tych uszczelniaczy turbiny?

A gdzie jest ten czujnik ciśnienia doładowania?

Napisano

Witam,

Mnie spotkało to niemiłe zdarzenie jakim jest padnięcie turbiny. Co gorzej, stało to się nagle, w paskudny poniedziałkowy poranek, 100m od domu w drodze do pracy. W niedzielę wieczorem wszystko było ok, a rano bum po wyjeździe z drogi osiedlowej kupa białego dymu z rury i smród przepalonego oleju! Do dziś nie wiem dlaczego padła, być może niezbyt łagodnie się z nią obchodziłem a może była już zajeżdzona przez Niemca...

Regenerować się nie dało (przynajmniej tak twierdził fachowiec), turbina miała pękniętą oś. Za regenerowaną zapłaciłem 1000zł z półroczną (o ile dobrze pamiętam gwarancją) + oczywiście koszty montażu u mechanika.

Tu masz dane firmy: http://www.turbo.cdi.pl/

pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.