Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komputer wtrysku Punto II

Featured Replies

Napisano

Witam...

Czy zna ktoś sposób na zresetowanie centralki (komputera) wtrysku w Punto II 1,2 8V Dzięki.

Napisano

> Witam...

> Czy zna ktoś sposób na zresetowanie centralki (komputera) wtrysku w

> Punto II 1,2 8V Dzięki.

Co rozumiesz przez "reset"? Jesli chodzi o skasowanie parametrów autoadaptacji, to można to zrobić samemu, natomiast jeśli masz na myśli kasowanie kodów błędów - to niestety, urządzenie diagnostyczne jest niezbędne.

Kasowanie parametrów autoadaptacji centralki robi się następująco:

1. odłączasz akumulator;

2. czekasz około kwadransa hehe.gif;

3. ponownie podłączasz akumulator;

4. wyłączasz wszystkie odbiorniki energii elektrycznej, które się da (światła, radio, nawiew, lampki wewnętrzne, itd.);

5. odpalasz silnik i czekasz tak długo, aż włączy się a następnie wyłączy wentylator chłodnicy;

6. gasisz silnik.

Napisano

> 5. odpalasz silnik i czekasz tak długo, aż włączy się a następnie

> wyłączy wentylator chłodnicy;

> 6. gasisz silnik.

A co ma piernik (wentylator) do wiatraka (wentylator) ???

Napisano

> A co ma piernik (wentylator) do wiatraka (wentylator) ???

Wiatrak można spierniczyć, ale piernika się nie zawiatraczy. busted.gif

Po podłączeniu zasilania silnik ma przez ileś tam czasu pracować na biegu jałowym - procedura nakazuje czekać, aż silnik się zagrzeje, czego objawem zewnętrznym jest włączenie się wentylatora chłodnicy.

Napisano

> Wiatrak można spierniczyć, ale piernika się nie zawiatraczy.

hehe.gifok.gif

dokladnie...

Napisano
  • Autor

Chodzi o ,że jedna centrala jest padnięta (pali się code)Mam natomiast drugą (taką samą), ale od innego auta i podobno żeby ona zadziałała w moim aucie to trzeba ją (wyczyścić) zresetować.Czy to jest w ogóle możliwe?Czy trzeba będzie kupować nową (czystą)? Może miał ktoś podobny przypadek? Dzięki za podpowiedzi.

Napisano

> Chodzi o ,że jedna centrala jest padnięta (pali się code)Mam

> natomiast drugą (taką samą), ale od innego auta i podobno żeby

> ona zadziałała w moim aucie to trzeba ją (wyczyścić)

> zresetować.

No to zostaje examiner - samemu tego nie zrobisz.

Napisano
  • Autor

Czy za pomocą Examinera jest możliwość "wyczyszczenia" centrali w 100% Bo nie wiem czy warto załatwiać Examiner. Dziękuję...

Napisano

> No to zostaje examiner - samemu tego nie zrobisz.

A czy Examiner to nie zwykly laptop z odpowiednim kabelkiem i specyficznym oprogramowaniem? Nie daloby sie czegos takiego skombinowac we wlasnym zakresie? Szczerze mowiac fajnie by bylo miec cos takiego (tak samo jak Compact) zeby nie latac z kazda watpliwoscia do ASO i za kazdym razem zostawiac tam niemala kwote oslabiony.gif.

Napisano

Jak jest od innego auta, to Ci za Chiny Ludowe nie zadziala, co gorsza jakbys wlozyl czysta, to mogloby sie skonczyc to szybko zlosnik.gif examiner tez Ci nic nie da, aby zdjac immo potrzebne jest cos wiecej niz diagnoskop, co do opisanej gdzies tu procedury kasowania autoadaptacji, to jestem bardziej niz sceptyczny (bez examinera sie nie uda)

Napisano

> kasowania autoadaptacji, to jestem bardziej niz sceptyczny (bez

> examinera sie nie uda)

Czy ta autoadaptacja ma miejsce takze w Mk1?

Napisano

> Czy ta autoadaptacja ma miejsce takze w Mk1?

raczej tak, bo byla juz w CC 900 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Teraz to już zgłupiałem...Czyli można "wyczyścić" centralę za pomocą examinera czy nie??? Czy czeka mnie ta "przyjemność" zakupu nowej centralki?

Napisano

nie wiem jak to dokladnie wyglada w sytuacji tych nowoczesniejszych centralek Marelli 59F, ale w SC to bylo tak, ze jak czyta! centralke wlozyles do samochodu, to centralka immobilisera "kodowala" centralke wtrysku i ta juz mogla dzialac tylko i wylacznie z dokladnie ta centralka immobilisera, zadna inna... dlatego standardowym punktem oblsugi miotacza centralek, bylo nie wkladac czystej do samochodu z immobiliserem... z kolei aby odkodoawc centralke nie wystarczyl sam examiner, do tego potrzebne byly specjalne urzadzenia... z tego co wiem to tutaj sie tym zajmuja klik, byc moze cos sie zmienilo i teraz daje sie to juz w ASO zrobic...

Napisano

> potrzebne byly specjalne urzadzenia... z tego co wiem to tutaj

> sie tym zajmuja klik, byc moze cos sie zmienilo i teraz daje sie

> to juz w ASO zrobic...

A oni by dali rade wykonac te czynnosci do ktorych potrzebny jest kluczyk-master (ktorego nie mam)?

Napisano

> A oni by dali rade wykonac te czynnosci do ktorych potrzebny jest

> kluczyk-master (ktorego nie mam)?

wlasnie teraz sie zastanawiam, czy to co opisalem nie tyczy sie braku kluczyka mastersa, co do tego jestem pewien, ze wtedy wlasnie ASO tego na pewno nie zrobi i trezba sie posilkowac kims innym.. najlepiej zapytaj ich mailem... z tego co sie orientuje, to immobiliser da sie zdjac i wtedy trzeba sie posilkowac zewnetrznym urzadzeniem...

Napisano

> wlasnie teraz sie zastanawiam, czy to co opisalem nie tyczy sie braku

> kluczyka mastersa, co do tego jestem pewien, ze wtedy wlasnie

> ASO tego na pewno nie zrobi i trezba sie posilkowac kims innym..

> najlepiej zapytaj ich mailem... z tego co sie orientuje, to

> immobiliser da sie zdjac i wtedy trzeba sie posilkowac

> zewnetrznym urzadzeniem...

Po prostu mam kilka zastrzezen ukladu zamkowo-kluczykowego w moim autku, niby sie czepiam ale to naprawde drazni. W gre wchodzi wymiana kluczyka i jednego-dwoch zamkow takze bez mastera i karty kodowej sie nie obejdzie, a ja nie mam ani jednego ani drugiego oslabiony.gif.

Napisano
  • Autor

W Punto II nie występuje trzeci klucz (brązowy) typu master.Jest tylko karta z kodem mechanicznym i elektronicznym.

Napisano

jeszcze sprawdz czy masz odpowiednia centralke, bo byly przynajmniej 2. a w ogole to skad masz i za ile 270635636-JUMP2.gif??

Napisano
  • Autor

Centralka jest odpowiednia,ma wszystkie takie same numery.Tylko jest od innego auta które było rozbite.Należy ją tylko a może aż zresetować,a to niestety jest już problemem.Czy warto w ogóle zawracać sobie tym głowę czy po prostu kupić nową centralkę?

Napisano

> W Punto II nie występuje trzeci klucz (brązowy) typu master.Jest

> tylko karta z kodem mechanicznym i elektronicznym.

Tyle ze ja nie mam Mk1, to chyba jasno wynika z bannerka w podpisie... icon_rolleyes.gif

Napisano

nie mam pojecia, na poczatek zapytaj w ASO (choc oni zazwyczaj z trudem opanowuja podpiecie exeminera do komputera), ale z tego co sie irientuje, to podpiecie samej centralki, tez nie jest hop siup, bo kilka numerow musi sie zgadzac, tam ze soba wspolpracuje kilka komputerow od wtrysku, body, de facto jakis uklad we wskaznikach, wiec nie jest to takie proste... koszt nowe/regenerowanej w ASO to 1200 zlotych... wiec ja bym szukal jakiejs tanszej alternatywy, a w ogole uzupelnij profil, bo nawet nie wiemy skad jestes...

Napisano

> Wiatrak można spierniczyć, ale piernika się nie zawiatraczy.

hahaha.gifhehe.gifwaytogo.gif

> Po podłączeniu zasilania silnik ma przez ileś tam czasu pracować na

> biegu jałowym - procedura nakazuje czekać, aż silnik się

> zagrzeje, czego objawem zewnętrznym jest włączenie się

> wentylatora chłodnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.