Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chyba przelałem przy dolewce oleju - co dalej?

Featured Replies

Napisano

Myslałem zę mnie to nie spotka ale, jednak. Wymieniajac plyn w chlodnicy sprawdziłem przy okazji poziom oleju - na zimnym silniku był na min. Z uwagi na fakt że auto było nieznacznie pochylone do przodu - aby maksymalnie spuścić stary płyn, pozoliłem sobie na dolanie oleju do poziomu max - kombinowałem że jak auto będzie stało na płaskim i jeszcze silnik sie rozgrzeje to poziom oleju będzie odpowiedni. No i się doczekałem, wczoraj sprawdzam poziom oleju a na zimnym silniku, ślad oleju sięga o całą długość znacznika min/max tzn. że kreska max znajduje się po środku między min a moim śladem po oleju.!?!? Gdzie popełniłem błąd, oprócz tego że pozwoliłem sobie na dolewkę przy nie wypoziomowanym aucie mlot.gif, rozumiem że wtedy bagnet mógł przekłamywać ale żeby aż tyle. Wg. moich obliczeń to ok. 1L oleju mam za dużo (jeżeli się nie mylę to pomiędzy min a max na bagnecie wchodzi 1L oleju).

Od ok. 3 tyg. Asterka ma problem z pracą silnika, zaraz po odpaleniu i pokonaniu paru kilometrów pracuje jak diesel, głośno, nierówno i mam wrażenie że w tym czasie (3 tyg.) zdarzyło mu sie strzelić z 3-4 razy z rury wydechowej. Objaw jest taki sam zarówno na Pb jak i na LPG. W związku z tym że jestem świeżo po wymianie płynu w chłodnicy to ciężko mi określić czy cos ubywa płynu, wężyki są twarde, kolor płynu raczej bez zastrzeżeń. Kolor i woń spalin z rury wydechowej jest jak na pierwsze wrażenie organoleptyczne chyba w normie, może przy odpalaniu bardziej dymi ale to chyba normalne przy panujących ostatnio niskich temperaturach. Z kolei wskazania poziomu paliwa są na tyle orientacyjne że też nie jestem nic wydedukować po jego wskazaniach, czy ubywa go jakoś więcej.

Czy zbyt duża ilość oleju może mieć wpływ na ww. objawy? Zrobiłem sobie 100km wycieczkę, w trasie powyżej 60km silnik pracował w miarę równo, ale po wjechaniu w miasto i kręceniu po skrzyżowaniach można było wyczuć szarpanie silnika, szczególnie na niskich obrotach i przy małej szybkości <50km. Pod korkiem ślady „majonezu”, wskazania temperatury w trakcie jazdy lekko poniżej 90C, jednak autko jakby słabsze i miej zrywne.

Pierwsze co mi przychodzi do głowy do ściągnąć nadmiar oleju, tylko jak?

Jakiś spory czas temu ktoś z kącikowiczow poruszał ten temat ale nie bardzo mogę odnaleźć ten wątek. Jak na razie jedyny pomysł to wpuścić przez otwór od bagnetu wężyk i strzykawką zebrać nadmiar oleju bo chyba numer na spuszczenie nadmiaru oleju samym wężykiem nie przejdzie.

No i pytanie z którym powstrzymywałem się na koniec, czy to może być UPG i jak to zdiagnozować? Wiem że temat UPG jest na topie ale u każdego wygląda to trochę inaczej. Nie chciałbym pochopnie oddawać Asterki do mechanika tym bardziej ż z tego co się zorientowałem UPG to już nie żarty i nie każdy pan Heniek z kluczem i młotkiem sobie z tym poradzi chociaż wszyscy mechanicy twierdza że dla nich to pestka.

Pzdr.

Napisano

Witam.

Link do wątku, który trochę rozjaśni twoje wątpliwości: za dużo oleju

Z tego co sam wyczytałem, to natychmiast powinieneś upuścić/odessać nadmiar oleju.

Ja ostatnio też miałem ten sam dylemat i teraz sobie uzmysłowiłem, że sprawdzałem olej kiedy auto nie było w poziomie.

Pozdro

Napisano

Kup w aptece strzykawkę do przepłukiwania ucha (taka 100 ml, koszt 5zł), dodaj do niej wężyk i odessaj ile trzeba. Samym wężykiem nie dasz chyba rady, olej jest dość lepki i gęsty, poza tym szkoda brudzić zęby:D Mi wysoki poziom oleju napędził raz stracha, też myślałem że to UPG.

Napisano

Z tym poziomem oleju w Astrach to trzeba uważać. Niedawno wymieniałem olej i w/g instrukcji pojemność układu to 3,5 L czyli rozumiem że po wlaniu 3,5 L oleju na bagnecie powinno pokazywać max. Po wlaniu 3 L i odczekaniu dobrych paru minut zmierzyłem poziom i na bagnecie był max yikes.gif

Kurna myśle a pewnie jeszcze musi zlecieć i filtr jeszcze został, pojeżdze troche i doleje następnego dnia po nocy postoju w garażu. No więc pojeżdziłem trochę po mieście i zawiozłem bryke do garażu.

Nastepnego dnia przygotowałem olej na dolewkę, wyciągam bagnet a tam mi pokazuje ok. 2mm przed max!

nie dolewałem więc już nic. Przejechałem od tamtego momentu sporo ponad 1000 km i dalej poziom się nie zmienia.

Cholera czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak jest? confused.gif 3 L wlane i prawie max, jakbym wlał 3,5 L to miałbym sporo ponad max, dodam że samochód stoi na równej poziomej powierzchni czyt. garaż i zawsze mierze poziom w tym samym miejscu.

Napisano

> Z tym poziomem oleju w Astrach to trzeba uważać. Niedawno wymieniałem

> olej i w/g instrukcji pojemność układu to 3,5 L czyli rozumiem

> że po wlaniu 3,5 L oleju na bagnecie powinno pokazywać max. Po

> wlaniu 3 L i odczekaniu dobrych paru minut zmierzyłem poziom i

> na bagnecie był max

> Kurna myśle a pewnie jeszcze musi zlecieć i filtr jeszcze został,

> pojeżdze troche i doleje następnego dnia po nocy postoju w

> garażu. No więc pojeżdziłem trochę po mieście i zawiozłem bryke

> do garażu.

> Nastepnego dnia przygotowałem olej na dolewkę, wyciągam bagnet a tam

> mi pokazuje ok. 2mm przed max!

> nie dolewałem więc już nic. Przejechałem od tamtego momentu sporo

> ponad 1000 km i dalej poziom się nie zmienia.

> Cholera czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak jest? 3 L wlane i prawie

> max, jakbym wlał 3,5 L to miałbym sporo ponad max, dodam że

> samochód stoi na równej poziomej powierzchni czyt. garaż i

> zawsze mierze poziom w tym samym miejscu.

TTTM

Napisano

GM wkładał rózne miski oejowe. Jeśli blaszana to 3,5 l a jak aluminiowa to 3l smile.gif

Napisano

> GM wkładał rózne miski oejowe. Jeśli blaszana to 3,5 l a jak

> aluminiowa to 3l

Raczej blaszana więc... zresztą w instruckji powiino o tym pisać bo jak się jeżdzi z olejem ponad stan to wiadomo co może się stać - wywali uszczelki i dupa.

Napisano

aprzypomniało mi się coś co było u mnie. Fabryka pisze, że w X17dtl wchodzi 4,5 litra, Przy wymianie wlałem 4 i na stalce maX?????

Kiedyś porównałem stali od oleju z inna asterką , ten sam i silnik no i tu zdziwienie.

Okazało się że stalka była za długa w porównaniu do konkurenta - zamieniona?? No i żle pokazywala stan, Teraz mam swoje znaki no i [rzy wymianie wchodzi jak w instrukcji

Sprawdź jeszcze to

Napisano

> Z tym poziomem oleju w Astrach to trzeba uważać. Niedawno wymieniałem

> olej i w/g instrukcji pojemność układu to 3,5 L czyli rozumiem

> że po wlaniu 3,5 L oleju na bagnecie powinno pokazywać max. Po

> wlaniu 3 L i odczekaniu dobrych paru minut zmierzyłem poziom i

> na bagnecie był max

A odpaliłeś silnik po wlaniu 3L oleju? Bo dopiero po pokręceniu pompą oleju napełnia się filtr oleju, a ma on około szklanki pojemności. A te 3L zamiast 3.5... Może to już jakis osad w misce albo silniku, nagar albo inne świństwo? 10 lat to troche czasu...

Napisano

> A odpaliłeś silnik po wlaniu 3L oleju? Bo dopiero po pokręceniu pompą

> oleju napełnia się filtr oleju, a ma on około szklanki

> pojemności. A te 3L zamiast 3.5...

Przecież pisałem, że pojeżdziłem trochę i na następny dzień sprawdzałem.

> Może to już jakis osad w

> misce albo silniku, nagar albo inne świństwo? 10 lat to troche

> czasu...

Tak może być, ale co w takim razie mam przelewać ponad stan aby w silniku było napewno 3,5 L?

Napisano

> Przecież pisałem, że pojeżdziłem trochę i na następny dzień

> sprawdzałem.

Fakt, nie doczytalem smile.gif

> Tak może być, ale co w takim razie mam przelewać ponad stan aby w

> silniku było napewno 3,5 L?

Ja też nalałem równo 3.5L i potem okazało się że mam ponad stan. Teraz nalewam tak żebym miał poprawny poziom na bagnecie.

Napisano
  • Autor

Wczoraj sciagajac nadmiar oleju przez otwor na bagnet odpalilem na chwile silnik. W pierwszym momencie po uruchomieniu silnika, z otworu po bagnecie wydobyl sie jasny dym, ale tylko w pierwszej chwili, i tak samo bylo przy kolejnych 2-3 probach. Czy jest to normalny objaw? Jezeli nie to przyczyna takiego stanu moze byc zawyzony poziom oleju przez ostatnie, kilka dni?

Pzdr.

Napisano

Przeciez przy spuszczaniu oleju jeszcze sporo zostaje w silniku. Jezeli gdzies pisze, ze pojemnosc ukladu smarowania to 3,5 litra to nie mozna wlewac tyle do silnika. W przypadku mojego silnika pojemnosc ukladu smarowania to 4,5 litra, przy wymianie po wlaniu 4 litrow mialem max stan. Niektore katalogi podaja pojemnosc ukladu smarowania, a w nawiasie ilosc oleju przy wymianie.

Jesli chodzi o autora postu i jego problem to dziwna sprawa, bo jesli samochod jest przechylony do przodu, a bagnet wchodzi do miski rowniez z przodu to powinno pokazywac wyzszy stan niz w rzeczywistosci. Faktem jest, ze olej najlepiej uzupelniac zawsze na plaskiej powierzchni, bo ciezko na oko oszacowac jak wskazania sa przeklamane.

Napisano

> ciezko na oko oszacowac jak

> wskazania sa przeklamane.

Pitagoras by sobie poradził bez problemu wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Pitagoras by sobie poradził bez problemu

> Pozdroofka

No niby tak, ale w takim przypadku przydalby sie jakis rentgen albo endoskop 270751858-jezyk.gif

Chociaz nie. Wystarczy pomierzyc miske i roznice wysokosci do pionu.

Jednak jest za postawieniem auta na plaskim wink.gif

Napisano

> No niby tak, ale w takim przypadku przydalby sie jakis rentgen albo

> endoskop

Można skorzystać z podobieństwa trójkatów 270751858-jezyk.gif

> Chociaz nie. Wystarczy pomierzyc miske i roznice wysokosci do pionu.

No właśnie, między innymi. smile.gif

> Jednak jest za postawieniem auta na plaskim

waytogo.gif Po co sobie komplikować życie zlosnik.gif

Popzdroofka

Napisano

> No niby tak, ale w takim przypadku przydalby sie jakis rentgen albo

> endoskop

> Chociaz nie. Wystarczy pomierzyc miske i roznice wysokosci do pionu.

> Jednak jest za postawieniem auta na plaskim

A nie prościej upuścić troche spod śruby na kanale a potem dopełnić w razie spadku poza min wink.gif a po paru przejazdach sprawdzić czy jest oka rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Generalnie, strzykawa oddesalem nadmiar oleju i teraz poziom jest ok, czyli max. Natomiast nie wiem czy bialy dym wydobywajacy sie z otworu na bagnet w trakcie uruchamiania silnika jest rzecza normalna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.