Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odciecie pompy paliwa

Featured Replies

Napisano

o odciecach bylo nie raz. ale ja troche o innej sprawie. przy poszukiwaniu przekaznikow zeby zrobic sobie swiatla a'la lelek natrafilem na TO

kupic tego na pewno nie kupie bo to zwykly przekaznik za 3zl + dioda+kondensator.

ale czy idea tego rozwiazania (opoznienie) jest sluszna? czy wystarczy zwykly przekaznik, ktory po prostu odcina pompe przy przelaczeniu na lpg ?

Napisano

> o odciecach bylo nie raz. ale ja troche o innej sprawie. przy

> poszukiwaniu przekaznikow zeby zrobic sobie swiatla a'la lelek

> natrafilem na TO

> kupic tego na pewno nie kupie bo to zwykly przekaznik za 3zl +

> dioda+kondensator.

> ale czy idea tego rozwiazania (opoznienie) jest sluszna? czy

> wystarczy zwykly przekaznik, ktory po prostu odcina pompe przy

> przelaczeniu na lpg ?

Nie baw sie w takie przekazniki wtryski i listwa jest chlodzona paliwem, Po odlaczeniu pompy nie ma obiwgu wtryski sie grzeja i zapiekaja

koszty wieksze niz wymiana pompy ja mam w kazdym aucie prucz astry gaz od min 3lat i nie stosowalem nigdy takich wynalazkow i jeszcze zadej pompy nie wymienialem a na benzynce zawsze smiga jak rakieta smile.gif

Napisano

Wg mnie nic tam się nie grzeje bo przecież instalka LPG odłącza wtryski.

Skoro wtryskiwacz nie pracuje to całe paliwo wraca do zbiornika i przelewa się zaworem nadciśnieniowym w pompie.

Gdybym miał LPG na pewno założyłbym sobie odcięcie pompy.

Napisano

> Wg mnie nic tam się nie grzeje bo przecież instalka LPG odłącza

> wtryski.

> Skoro wtryskiwacz nie pracuje to całe paliwo wraca do zbiornika i

> przelewa się zaworem nadciśnieniowym w pompie.

> Gdybym miał LPG na pewno założyłbym sobie odcięcie pompy.

Nawet przy oddcietych wtryskach paliwo przeplywa przez listwe i zabiera czesc ciepla

Napisano

Racja, ale jakiego ciepła? Od silnika? Nie przesadzajmy, aż tak się to nie grzeje.

Gdyby tak było to przy małej ilości Pb w baku, w końcu by się zagotowała wink.gif

Napisano

> Racja, ale jakiego ciepła? Od silnika? Nie przesadzajmy, aż tak się

> to nie grzeje.

> Gdyby tak było to przy małej ilości Pb w baku, w końcu by się

> zagotowała

Bierz po uwage ze bak podczas jazdy jest chlodzony wiadomo ze nie ma takiej temeratury jak woda w chlodnicy ale przez pare lat jak wtryski beda malo uzywane beda sie zapiekac. Jezeli bylo by tak cudne urzadzenie jak zapewniaja sprzedawcy to dlaczego gazownicy tego nie zakladaja w najuboszszej wersji to jest przekaznik za 2,50 i pare cm kabla koszty male a jeszcze nie spotkalem sie z instalacja gazowa i zalozonym takim oddcieciem przez gazownikow.

Napisano

> Bierz po uwage ze bak podczas jazdy jest chlodzony wiadomo ze nie ma

> takiej temeratury jak woda w chlodnicy ale przez pare lat jak

> wtryski beda malo uzywane beda sie zapiekac. Jezeli bylo by tak

> cudne urzadzenie jak zapewniaja sprzedawcy to dlaczego gazownicy

> tego nie zakladaja w najuboszszej wersji to jest przekaznik za

> 2,50 i pare cm kabla koszty male a jeszcze nie spotkalem sie z

> instalacja gazowa i zalozonym takim oddcieciem przez gazownikow.

a ja slyszalem ze niektorzy zakladaja. ja mam jednopunkt, i chyba sobie zrobie odciecie, bo autko czesto uzywane jest z minimalnym poziomem paliwa :/

Napisano
  • Autor

ciekawa dyskusja smile.gif robalowy i orichmaru smile.gif

hehe przejrzalem szukajke i nadal metlik w glowie smile.gif pewnie nie da sie jednozncznie stwierdzic: tak czy nie smile.gif

ale pogadac zawsze mozna 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ciekawa dyskusja robalowy i orichmaru

> hehe przejrzalem szukajke i nadal metlik w glowie pewnie nie da sie

> jednozncznie stwierdzic: tak czy nie

> ale pogadac zawsze mozna

Kazdy ma swoje zdanie a forum jest po to zeby kazdy mugl napisac swoje zdanie w mechanice siedze pare lat i juz pare razy sie spotkalem z zapieczonymi wtryskami przez takie super wynalazki.

Ja osobiscie odradzam takie wylaczniki lepiej zawsze miec te 15l paliwa i miec spokoj

Mam 2 seaty i 2 od nowosci Cordoba 8 lat od 7,5 zagazowana i Ibiza 12lat zagazowana odkad pamietam i nie bylo i napewno nie bedzie zakladane zadne wylaczniki i jeszcze nie byla wymieniana pompa w zadnym z nich a maja juz swoj przebieg robione ok 100 tys KM rocznie.

Napisano

Masz rację.

Jak ktoś odpala na benzynie i zaraz przełącza na LPG, a wypala 1 bak Pb na pół roku to żadne cuda nie pomogą. Wtryski i pompa są nie tylko chłodzone, ale i smarowane benzyną, więc powinno się od czasu do czasu wypalić zbiornik.

Wg mnie jeśli wtryskiwacz nie pracuje to pompa tylko niepotrzebnie przepycha paliwo.

Napisano
  • Autor

> Znalazłeś? Ja brałem od tego człowieka:

> http://www.allegro.pl/item150452480_przekaznik_samochodowy_12v40a.html

> Pozdroofka

tak znalazlem go. zastanawiam sie jaka jest roznica jakosciowa miedzy przekaznikami za 3, a 4.90.

zastanawiam sie nad tymi podstawkami. troche "drogie" sa i nie wiem czy sa mi do czegos potrzebne. czy ta dioda gaszaca w podstawce to jakis krytyczny element?

chcialem przykrecic same przekazniki, a koncowki od kabli zaizolowac termokurczka.

Napisano

> zastanawiam sie nad tymi podstawkami. troche "drogie" sa i nie wiem

> czy sa mi do czegos potrzebne

Są bardzo wygodne. W momencie gdy potrzeba odłączyć przekaźnik nie musisz wyciągać kabli po jednym tylko wyciągasz całe złacze. Poza tym w razie potrzeby pomiaru obwodu wszystkie styki masz stabilnie umiejscowione w jednym miejscu i nie musisz mieć pięciu rąk aby przytrzymać luźne kabelki w celu podłącznie do nich miernika, zworki czy czegośtam smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Jestem za nie zakładaniem odcięcia. Rzecz raczej w tym że ciepła benzyna silnie paruje i tworzą sie pęcherze oparów benzyny. Wymuszony przepływ i ciśnienie które wytwarza pompa zapobiega powstawaniu bąbli gazowych. Zapewne takie bąble oparów są przyczyną zacierania się wtrysków. Jakoś nigdy nie próbowałem podgtrzewać benzyny do 90st.C . Więc wiedza ta jest tylko książkowa. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Są bardzo wygodne. W momencie gdy potrzeba odłączyć przekaźnik nie

> musisz wyciągać kabli po jednym tylko wyciągasz całe złacze.

> Poza tym w razie potrzeby pomiaru obwodu wszystkie styki masz

> stabilnie umiejscowione w jednym miejscu i nie musisz mieć

> pięciu rąk aby przytrzymać luźne kabelki w celu podłącznie do

> nich miernika, zworki czy czegośtam

> Pozdroofka

no przekonales mnie smile.gif

tylko szukalem tych podstawek i uzytkownik Remyc ma takie

278021912-gniazdoprzekaznika.jpg

a Twoje sa takie bardziej "profesjonalne", zwarte, lepiej sie prezentuja. od kogo je kupiles?

ps. sprawdzalem wstepnie przewody u mnie i u mnie jest tylko jeden zolty :/ (wydaje sie byc ten cienszy). to tego trzeba urznac i dzialac wg Twoich wskazowek?

post-52929-14352476885854_thumb.jpg

Napisano

ja mam odcięcie pompy paliwa, ale takie z ukrytym przełącznikiem znanym tylko mi, ze wzg kradzieżowych

Napisano

> od kogo je kupiles?

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4395885

> ps. sprawdzalem wstepnie przewody u mnie i u mnie jest tylko jeden

> zolty :/ (wydaje sie byc ten cienszy). to tego trzeba urznac i

> dzialac wg Twoich wskazowek?

Jak jest jeden to nie ma dylematu. Zakładam, że mowisz o przewodzie, który dochodzi do kostki żarówki i jest żółty. Dla pewności mozesz sprawdzić: wypiąć kostkę i do wsuwki przewodu żółtego zapodać żaróweczkę (oczywiście drugi styk żaróweczki do masy) . Jeżeli zaświeci się po właczeniu świateł mijania to masz właściwy przewód.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.