Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapala się marchewa i jest problem

Featured Replies

Napisano

Pomóżcie mam taki objaw i nie wiem co jest nie tak. Jade sobie na ciepłym silnikczki ( około 90st.) i nagle zapala się marchewa i teraz jeśli w tym momencie autko stoi na wolnych obrotach to obroty przestają się trzymać i autko gaśnie, jeśli natomiast jadę i przytrzymam je na obrotach to albo gaśnie marchewa albo autko traci na mocy i gaśnie silnik.

Co jest ???? confused.gif

PS. Na egzaminerze wykazało mi wtrysk i silniczek krokowy. co z tych rzeczy może to powodować frown.gif ??

Napisano

sprawdz przewód ktory idzie do map sensora miałem podobne objawy, u mnie wysterczyło przekrecic i poruszac i jezdzi do dzis

Napisano

ja miałem identyczne objawy jak mi pękł przewodzik gumowy idący z mapsensora do kolektora ssącego... tyle że marchewa mi się świeci cały czas więc... zlosnik.gif

nie zaszkodzi sprawdzić waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Ok czyli wskazujecie obydwoje na mapsensor. Dzisiaj dokładnie go sobie oglądne tongue.gif

Napisano

> Pomóżcie mam taki objaw i nie wiem co jest nie tak. Jade sobie na

> ciepłym silnikczki ( około 90st.) i nagle zapala się marchewa i

> teraz jeśli w tym momencie autko stoi na wolnych obrotach to

> obroty przestają się trzymać i autko gaśnie, jeśli natomiast

> jadę i przytrzymam je na obrotach to albo gaśnie marchewa albo

> autko traci na mocy i gaśnie silnik.

> Co jest ????

> PS. Na egzaminerze wykazało mi wtrysk i silniczek krokowy. co z tych

> rzeczy może to powodować ??

Cinio Egzaminer to samo zło!!!

Ja miałem podobny problem w 900 na wakacjach i tak samo egzaminer wykazał uszkodzony wtrysk- wg ASO koszt imprezki 1600PLN!!!! boje_sie.gif

Okazało się, że to komputer- kasowanie błędów nie pomogło. Dopiero jak wymieniłem kompa problemy ustały a furka zaczęła chodzić jak nowa..

POZDRO

Napisano
  • Autor

hmmm komputer powiadasz. Zobaczymy ale wolał bym żeby to była jakaś pierdoła sick.gif

Napisano

> sprawdz przewód ktory idzie do map sensora miałem podobne objawy, u

> mnie wysterczyło przekrecic i poruszac i jezdzi do dzis

mialem dokladnie to samo i wystarczylo poruszac tym przewodem i jest oki

Napisano

Witam.

To może być MAP, ale nie koniecznie. Po pierwsze jak masz skasowane błęby na examinerze to odepnij aku, i dokładnie przedmuchaj powietrzem wszystkie wtyczki od bodycompa, mapsensora i przy wtryskach. Dokładnie sprawdź podłączenie map-a + gumowy wężyk dochodzący do niego(może mieć pęknięcia).

Miałem takie same objawy jak opisałeś i elektryk wymyślił, że map jest padnięty. Kupiłem nowy map i było to samo: marchewka+gaśnięcie. Z bólem serca pojechałem do ASO i dopiero tam podpięli mi autko pod examiner i poruszali wszystkimi kabelkami. I okazało się, że uszkodzony jest jeden kabelek w tej grubej wiązce dochodzącej do bodycompa. Wymiana kabelka spowodowała, że teraz moja biała seria śmiga jak zła.

Pozdrawiam

Napisano

> PS. Na egzaminerze wykazało mi wtrysk

ale co konkretnie? wtryskiwacze czy caly uklad wtryskowy czyli komputer i cala elektryka silnika? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale co konkretnie? wtryskiwacze czy caly uklad wtryskowy czyli

> komputer i cala elektryka silnika?

nie pamiętam już dokładnie ale było to nazwane Injection albo injector. Jakoś tak nie powiem Ci teraz jak dokładnie bo nie pamiętam

Napisano

> nie pamiętam już dokładnie ale było to nazwane Injection albo

> injector. Jakoś tak nie powiem Ci teraz jak dokładnie bo nie

> pamiętam

jak bys wiedzial dokladnei to latwiej byloby postawic diagnoze ok.gif bo moze byc walniety wtryskiwacz. o ile pamietam Ty masz 16v?

Napisano
  • Autor

> jak bys wiedzial dokladnei to latwiej byloby postawic diagnoze bo

> moze byc walniety wtryskiwacz. o ile pamietam Ty masz 16v?

Ja jak narazie mam 1.1

Sejo ma 16v

Napisano

A może zobacz czy masa gdzieś przy cewkach dobrze kontaktuje.

Jeżeli chodzi o MAP to jak go odepniesz przy zapalonym silniku to gaśnie, czyli też może być coś z wiązką.

Napisano

mialem podobne objawy przy padnietym mapie

Napisano

Podobnie jak Bob. Takie objawy - tylko że ja go na obrotach nie trzymałem jak widziałem marchewe, tylko luz i chwile poczekałem - zazwyczaj gasła po chwili. Czasem trzeba było reboota robić na poboczu ;-)

U mnie map sensor. Koszt imprezy chyba zbyt wysoki z tego co się orientowałem. Oszukano mnie, ale to inna sprawa. Konkretniej był map i przewód wymienany.

Napisano
  • Autor

Nowe informacje dotyczące mojego Pudełka. Dzisiaj odpiąłem MAP-a, to znaczy wypiąłem z niego wtyczke i autko dalej nie działa tak jak powinno. Jest tak dalej że jade jade a tu nagle tak ja by ktoś wyłączył zapłon. Miał dzisiaj też taką akcje że podczas jazdy tak szarpał jak by odcinało zapłon.

Może to być padnięty kompa ????

Czy może pompa ???

Napisano

tez mam problem z marchewka :/ (cc 899 wtrysk) po uruchomieniu silnika, chwili jazdy zapala sie gasnie zapala sie i tak w kolko, przy okazji szarpiac troche i na wolnych obrotach (biegu jalowym) spada z obrotow. Zauwazylem ze jak silnik sie juz troszke nagrzeje nic juz sie zlego nie dzieje zeby.GIF

aha i poobserwowalem silnik jak pracuje, to strasznie cala kopulka "lata" i ogolnie dziwne stukoty slychac icon_eek.gif czy to ogolny zaczatek jakiejs powaznej awari?? beksa.gif

Napisano
  • Autor

Panowie podpowiedzcie cośbo ja już pomysły trace frown.gif

wypiąłem całkowicie MAP-a - objaw nie ustąpił

podmieniłem wtryskiwacz - dalej nic

podmiana kompa też nie pomogła

Zastanaiam się jeszcze nad przekaźnikiem podwójnym i pompą. Co radzicie najpierw sprawdzić. Zauważyłem też, że jak jeżdże tak do 2.5 - 3 tys. to nic się zazwyczaj nie dzieje. Dopiero przy bucie takie szopki występują. Po tym jak autko gaśnie i przekręcam ponownie kluczyk nie zawsze słysze pompe.

Jest taka możliwość żeby pompa raz działała a raz nie ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.