Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rajd Dakar 2007

Featured Replies

Napisano

Na początek trochę historii za Wikipedia.pl

Historia rajdu sięga roku 1978, kiedy to Francuz Thierry Sabine zgubił się na pustyni w Libii podczas rajdu Abidżan-Nicea. Urzeczony pustynią uznał, że miejsce to jest idealne do rozgrywania rajdów. Pierwotnie trasa rajdu wiodła z Paryża we Francji do Dakaru w Senegalu z przeprawą promową przez Morze Śródziemne, jednak ze względu na różne czynniki, w tym zawirowania polityczne, rajd zmieniał lokalizację zarówno startu jaki i mety.

Ostatni rajd serii Paryż Dakar wyruszył z Paryża w 1994 r. Ze względu na sprzeciwy władz tego miasta późniejsze edycje rozpoczynały się już gdzie indziej,ale w 1998 rajd znów startował z Paryża. a w 2001 roku wrócił rajd serii Paryż-Dakar,później już się nie odbył się tam starty rajdu w Paryżu,mało prawdopodobnie że rajd start rajdu wróci do Paryża.

Kolejnymi edycjami były rajdy:

* 1994: Paryż (Francja) - Dakar (Senegal) - Paryż

* 1995: Grenada (Hiszpania) - Dakar

* 1996: Grenada - Dakar

* 1997: Dakar - Agades (Niger) - Dakar

* 1998: Paryż - Grenada - Dakar

* 1999: Grenada - Dakar

* 2000: Paryż - Dakar - Kair (Egipt)

* 2001: Paryż - Dakar

* 2002: Arras (Francja) - Madryt (Hiszpania) - Dakar

* 2003: Marsylia (Francja - Szarm el-Szejk (Egipt)

* 2004: Grande Halle d'Auvergne niedaleko Clermont-Ferrand (Francja) - Dakar

* 2005: Barcelona (Hiszpania) - Dakar

* 2006: Lizbona (Portugalia) - Nawakszut (Mauretania) - Dakar

Napisano
  • Autor

Program Rajdu Dakar 2007

EUROMILHOES LISBOA-DAKAR 2007

6.1 Lizbona - Portimao 495 km (OS 120 km)

7.1 Portimao - Malaga 500 km (OS 60 km)

8.1 Nador - Er Rachidia 649 km (OS 252 km)

9.1 Er Rachidia - Warzazat 679 km (OS 405 km)

10.1 Warzazat - Tan Tan 775 km (OS 325 km)

11.1 Tan Tan - Zuwirat 817 km (OS 394 km)

12.1 Zuwirat - Atar 580 km (OS 542 km)

13.1 Przerwa w Atarze

14.1 Atar - Tichit 626 km (OS 589 km)

15.1 Tichit - Nema 497 km (OS 494 km)

16.1 Nema - Timbuktu 615 km (OS 516 km)

17.1 Timbuktu - Nema 590 km (OS 571 km)

18.1 Nema - Kayes 746 km (OS 257 km)

19.1 Kayes - Tambacounda 458 km (OS 260 km)

20.1 Tambacounda - Dakar 576 km (OS 225 km)

21.1 Grand Prix du Lac Rose 93 km (OS 0,5 km)

Napisano

Dakar - krol wszystkich rajdow terenowych.

Moim zdaniem w swiecie rajdow terenowych licza sie tylko dwa..Na pierwszym miejcu Dakar a na drugim Rain Forest Chalange. Wiem ze to zupelnie inne rajdy ale oba sa klasyka gatunku.

Ja Dakary sledze jeszcze od czasow szkoly sredniej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dakar - krol wszystkich rajdow terenowych.

> Moim zdaniem w swiecie rajdow terenowych licza sie tylko dwa..Na

> pierwszym miejcu Dakar a na drugim Rain Forest Chalange. Wiem ze

> to zupelnie inne rajdy ale oba sa klasyka gatunku.

> Ja Dakary sledze jeszcze od czasow szkoly sredniej

Czyli nie jestem sam jeśli chodzi o sledzenie smile.gif Juz od dawna sledze ten rajd i podziwiam ludzi przemierzajacy te cudowne ale jakze trudne trasy odcinkow specjalnych..

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziś wyruszyła cała kolumna z Lizbony do Portimao 495 km (OS 120 km)

Jakie są Wasze typy na zwycięsców w danych kategoriach hmm.gif

Napisano

Motocykle/quady - Despres...Czachor i Dabrowski w pierwszej 15

Samochody - Licze na Saintza lub Vatanena ale pewno wygra ktos z Mitshubishi - Peterhansel albo Masuoka. Niestety polacy jesli dojada beda na szarym koncu...szczegolnie Tomkaty no.gif

Ciezarowki...Licze na De Rooya ale pierwszy przyjedzie ktos w Kamazie biglaugh.gif

Napisano

No i tak jak sie spodziwalem...Holek do afryki wjezdza na holu, w jednym z Land-roverow rozlecial sie tylny most juz na pierwszym odcinku jeszcze w europie....po dwoch odcinkach polskie land-rovery sa w ogonie rajdu. Jedynie Czachor i Dabrowki radza sobie calkiem dobrze.

Mysle ze najdalej za tydzien na placu boju pozostana motocyklisci i zaloga unimoga

Napisano
  • Autor

> No i tak jak sie spodziwalem...Holek do afryki wjezdza na holu, w

> jednym z Land-roverow rozlecial sie tylny most juz na pierwszym

> odcinku jeszcze w europie....po dwoch odcinkach polskie

> land-rovery sa w ogonie rajdu. Jedynie Czachor i Dabrowki radza

> sobie calkiem dobrze.

> Mysle ze najdalej za tydzien na placu boju pozostana motocyklisci i

> zaloga unimoga

Właśnie nie chciałem tego krakać wink.gif ale myślę podobnie jak Ty biglaugh.gif

Napisano

> sobie calkiem dobrze.

> zaloga unimoga

A ja myśle że unimog niedojedzie do mety

Napisano

> sobie calkiem dobrze.

> zaloga unimoga

A myslisz ze odrazu trzeba sie scigac? Zacznijmy od tego ze załogi Tomcatów są debiutantami w Dakarze, z wyjatkiem pilota Gryszczuka. Dakar to zupełnie inne rajdy niż te w których brali udział Góreccy czy Gryszczuk, a jakby nie było jakiś czas temu wygrał rajd Berlin-Wrocław.

Cisak też debiutant na motorze... oby dojechał, a to juz sukces..

W lutym zapewne bede się widział któryms zawodników wiec może cosik sie wiecej dowiem, niz z relacji prasowych wink.gif

Napisano

Unimog jak co roku bedzie ciagnal cos na holu przez pol rajdu...mam nadzieje ze nie zostanie zdyskfalifikowany za przekroczenie czasu i mimo wszystko dojedzie do mety.

Cisakowi zycze jak najlepiej...oby dojechal...dla niego to bedzie sukces i tego mu zycze.

Holek mierzyl w pierwsza 20...tak mowil przed rajdem...moim zdaniem trzeba mierzyc sily na zamiary..z tym zbudowanym na ostatnia chwile autem nie ma szans scigac sie z najlepszymi...po co glupie gadanie...Powinien jechac swoje bez zbednego nadymania sie i tyle.

Tomkaty to moim zdaniem nie sa auta na Dakar....w takim rajdzie licza sie tylko auta z niezaleznym zawieszeniem...to nie przeprawowka tylko bardzo szybki rajd a ci ktorzy jada na sztywnych mostach zostaja w tyle.

Moze trudno to zauwazyc w moich wypowiedzich ale kibicuje naszym...szkoda tylko ze polskie teamy wyrzucaja kase w bloto i nie ucza sie od lepszych.

Mam tylko nadzieje ze Czachor dostanie sie wkoncu do jakiegos fabrycznego teamu i do konca rozwinie swoj talent...teraz jest juz najwyzej jak sie da dojsc nie bedac w teamie fabrycznym.

Napisano

>

> Moze trudno to zauwazyc w moich wypowiedzich ale kibicuje

> naszym...szkoda tylko ze polskie teamy wyrzucaja kase w bloto i

> nie ucza sie od lepszych.

>

claps.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

Okolice miasta Quarzazate (Maroko) to stały punkt programu rajdu Dakar. Monumentalne doliny skalne są prawdziwą pułapką dla zawodników - na kamienistych bezdrożach łatwo o błąd w nawigacji, a na krótkim pasie wydm - pierwszych w tegorocznej edycji - na kilka godzin można głęboko zagrzebać koła w piachu. Nie bez kłopotów załogi Diverse Extreme TVN Turbo Team dotarły do mety 4 etapu, wytyczonego między miastami Er Rachidia a Ouarzazate, liczącego 679 kilometrów. Kierowcy prototypowych Land Roverów EvoDakar w klasyfikacji generalnej są odpowiednio: Albert Gryszczuk/Jarek Kazberuk na 98 miejscu, Robert i Ernest Góreccy na 128 pozycji. Mimo problemów z wyprzedzaniem rywala, Grzegorz Baran z Rafałem Martonem (ciężarówka Mercedes-Benz Unimog) awansowali w generalce na 36 miejsce.

Naturalne przeszkody zatrzymały wczoraj kolejnych kilkadziesiąt samochodów, w tym także dwa w barwach Diverse Extreme TVN Turbo Team. Srebrno-czarne Land Rovery EvoDakar uległy awarii i mocno spóźniły się na nocny biwak. Najwięcej kłopotów mieli Albert Gryszczuk i Jarek Kazberuk, którzy po zaledwie 10 kilometrach od startu uszkodzili na kamieniach przedni most. - To nie było uderzenie, ale raczej silne przytarcie. Kamień zdołał jednak uszkodzić grubą osłonę mostu. Musieliśmy zareagować natychmiast, bo taka przygoda mogła się skończyć fatalnie - powiedział Albert Gryszczuk. - Zaczęliśmy wylewać wodę z butelek i zbierać do nich olej, a potem zakleiliśmy taśmą dziury i powoli, bez obciążania silnika, pojechaliśmy dalej. Dojechaliśmy do mety, ale mamy poważną stratę czasową.

- Najgorzej było na wydmach. Mnóstwo zakopanych lub uszkodzonych samochodów - powiedział Robert Górecki. - Nam się jakoś udało uniknąć ich losu, ale dwa razy było bardzo blisko do dłuższego postoju w piachu. Mieliśmy przejściowe problemy z pompą paliwa. Podejrzewam, że zawiniła benzyna. Było trochę nerwów, kiedy silnik zaczął nagle przerywać.

Z piaskiem znacznie lepiej poradził sobie Unimog prowadzony przez Grzegorza Barana i nawigowany doświadczeniem Rafała Martona. Ci dwaj zawodnicy Diverse Extreme TVN Turbo Team mają za sobą kilkuletni staż w rajdach pustynnych. - Na piasku było ciężko i chociaż kilka razy byliśmy o krok o zakopania, udało się uniknąć większych przygód. Potem dogoniliśmy jedną z serwisowych ciężarówek Volkswagena, ale jej kierowca przez 100 kilometrów nie chciał nam ustąpić miejsca i nie dawał się wyprzedzić. Nie reagował na światła ani na sygnały z Sentinela, czyli systemu informującego o nadjeżdżającym rywalu. Szlak był stosunkowo wąski, nie chcieliśmy ryzykować i z konieczności jechaliśmy za nim, cały czas w kurzu. Wyprzedziłem zawalidrogę dopiero na dojazdówce. Niestety, przekroczyliśmy prędkość dozwoloną w rajdowym regulaminie o kilkanaście kilometrów. Organizator chce nas za to ukarać, ale mam nadzieję, że sprawa rozstrzygnie się z korzyścią dla nas. Na razie poinformowaliśmy biuro rajdu o całym zajściu i jeśli jednak dostaniemy tę karę, na pewno będziemy się od niej odwoływać.

- Afera z ciężarówką popsuła nam humory - dodał Rafał Marton. - Nie licząc drobiazgów, np. lekko przyciętej na kamieniach opony i krótkotrwałego zagrzebywania na wydmach, udało nam się poprawić wynik. Przyjechaliśmy na metę etapu na 40. pozycji i w klasyfikacji ciężarówek awansowaliśmy na 36. miejsce. To dobry znak, bo najtrudniejsza część tego rajdu jest przecież jeszcze przed nami.

We środę Dakar wjedzie w rejon Sahary Zachodniej. Część zawodników (przede wszystkim motocykliści) w nocy wyruszy na start do odcinka specjalnego, zlokalizowanego na granicy z Mauretanią. Za symbolicznym murem - bramą do pustyni - zacznie się najtrudniejszy fragment rajdu Dakar 2007. Do mety w stolicy Senegalu pozostało jeszcze aż 5579 km.

Źródło: autoklub.pl

Napisano

No musze przyznac ze jestem mile zaskoczony postawa Holowczyca!!! Oby tylko nic sie nie urwalo w jego sprzecie to moze jednak dojedzie w pierwszej 20.

Szkoda tylko ze Gorecki wyladaowal w szpitalu z jakas infekcja bakteryjna i nie dojedzie do mety...oby tylko powrocil do zdrowia!!!!

Napisano
  • Autor

> No musze przyznac ze jestem mile zaskoczony postawa Holowczyca!!! Oby

> tylko nic sie nie urwalo w jego sprzecie to moze jednak dojedzie

> w pierwszej 20.

> Szkoda tylko ze Gorecki wyladaowal w szpitalu z jakas infekcja

> bakteryjna i nie dojedzie do mety...oby tylko powrocil do

> zdrowia!!!!

Faktycznie Hołek pokazuje sie jak z najlepszej strony claps.gif

Napisano

> Faktycznie Hołek pokazuje sie jak z najlepszej strony

Juz niestety nie..z pierwszych informacji wynika ze urwal most i ma znikome szanse na ukonczenie tego odcinka.

Przed chwila sprawdzalem jego pozycje na zywo i jest daleko w tyle....szkoda.

Napisano
  • Autor

> Juz niestety nie..z pierwszych informacji wynika ze urwal most i ma

> znikome szanse na ukonczenie tego odcinka.

> Przed chwila sprawdzalem jego pozycje na zywo i jest daleko w

> tyle....szkoda.

Hołek jedzie dalej własnie przekroczył pierwszy punkt kontrolny wink.gif

Prawdopodbnie Baran i Marton już nie jadą

Napisano

unimog out

Hołek prawdopodobnie tez, na oficjalnej www Hołek juz nie jedzie, a w radiu mowia ze moze wystartuje do 9 etapu biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> unimog out

> Hołek prawdopodobnie tez, na oficjalnej www Hołek juz nie jedzie, a w

> radiu mowia ze moze wystartuje do 9 etapu

Dziś słyszałem, ze dojechał do biwaku i dziś wyruszył na kolejny etap hmm.gif

Napisano

Dziwne...wszedzie podaja ze sie wycofal a na oficjalnej stronie rajdu wyglada na to ze ciagle jedzie confused.gif

Napisano

Ale moj faworyt Saintz juz nie jedzie frown.gif

Napisano

> Ale moj faworyt Saintz juz nie jedzie

dlaczego nie jedzie??

wczoraj wieczorem doczłapał się do obozu i dzisiaj wystartował chyba...

co prawda nie liczy się już w walce o pudło ale jeszcze może coś pokazać... waytogo.gif

Napisano

> dlaczego nie jedzie??

> wczoraj wieczorem doczłapał się do obozu i dzisiaj wystartował

> chyba...

> co prawda nie liczy się już w walce o pudło ale jeszcze może coś

> pokazać...

Faktycznie jedzie smile.gif Na jednej ze stron byl przez chwile komunikat ze odpadl.

Napisano

Na dzisiejszym etapie jak narazie polacy bardzo dobrze pojechali, stan na godz 16.00 to Czachor 3 na OS-ie, a Holek 7 claps.gif

Napisano
  • Autor

> Na dzisiejszym etapie jak narazie polacy bardzo dobrze pojechali,

> stan na godz 16.00 to Czachor 3 na OS-ie, a Holek 7

Niestety dziś na 13 odcinku Hołek dachował a Czachor pomylił drogę oslabiony.gif

Napisano

> Niestety dziś na 13 odcinku Hołek dachował a Czachor pomylił drogę

szkoda Hołka... frown.gif

Napisano
  • Autor

> szkoda Hołka...

Ano szkoda frown.gif Taki to rajd.

Napisano
  • Autor

Czachor 2 na oesie i 10 w generalce claps.gif

Napisano

No i po Dakarze.

W jednym z moich pierwszych postow udalo mi sie trafnie wytypowac zwyciezcow. POmylilem sie tylko wsrod samochodow ciezarowych.

Cieszy wysokie miejsce Czachora. Zaskoczeniem dla mnie jest dotarcie do mety jednej z zalog landroverow...myslslem ze im sie nie uda.

I pozostaje tylko czekac do nastepnego roku...oby Czachor dostal sie do jakiegos fabrycznego teamu, Holek mial wiecej szczescia oraz trwalsze i bardziej sprawdzone auto a Diverse team dalej rozwijal swe skrzydla!!!

Ja teraz czekam na koncowke roku i drugi w moim rankingu rajd- Rainforest Challenge.

Napisano

> Ja teraz czekam na koncowke roku i drugi w moim rankingu rajd-

> Rainforest Challenge.

penwie jak zwykle pojada Janaszkiewicze smile.gif swoim LR

Napisano

> penwie jak zwykle pojada Janaszkiewicze swoim LR

No pewno tak...zaloga z mojego rodzinnego Zgierza zlosnik.gif

Moze Raffiki z grodu kraka cos wystawia jak pare lat temu.

Napisano

> No pewno tak...zaloga z mojego rodzinnego Zgierza

smile.gif

> Moze Raffiki z grodu kraka cos wystawia jak pare lat temu.

no moze bo buduja auto dla Wojtka Polowca, musze sie ich zapytac biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.