Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vacu ( Wacu ? ) pompa - z czym to się je.

Featured Replies

Napisano

Może mi ktoś w paru zdaniach wyjaśnić co to jest, jak jest zbudowane i do czego służy ?

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Może mi ktoś w paru zdaniach wyjaśnić co to jest, jak jest zbudowane

> i do czego służy ?

> Pozdrawiam

To coś generuje podciśnienie (jak sama nazwa wskazuje) np do wspomagania hamulców. Spotykane w doładowanych diselkach np - ja znam z terenówek. W wolnossącym silniku podciśnienie jest generowane przez silnik - serwo podpięte przewodem do kolektora dolotowego. W autkach z turbinką tak sie nie da.

?Montuje się tez akumulatory podciśnienia, Starcza ich na 2, 3 wciśniecia hamulca jak silnik wyłączysz lub się wyłączy. To tak dla bezpieczeństwa.

Napisano

> i do czego służy ?

> Pozdrawiam

Jak chcesz np. uzyskać próżnię (lub pseudo próżnię) w układzie klimy to taką pompkę się podłącza i wio.

Napisano

> i do czego służy ?

> Pozdrawiam

Dosłownie znaczy : pompa próżniowa.

W autach z silnikiem diesla takie pompy, napędzane paskiem jak alternator, wytwarzają podciśnienie do układu wspomagania hamulców.

W silniku benzynowym przewód podciśnieniowy podłączony jest pomiędzy przepustnicą a kolektorem - po zdjęciu nogi z gazu silnik mocno ssie, więc nawet na wolnych obrotach wspomaganie jest skuteczne.

W dieslu nie ma przepustnicy, zawsze zasysa pełną dawkę powietrza więc podciśnienie w kolektorze byłoby za małe by wspomagać hamulce - stąd konieczność montażu dodatkowej pompy.

Napisano

> i do czego służy ?

> Pozdrawiam

Pompa Vacu jak sama nazwa wskazuje jest pompa ssącą czyli wytważajacą podciśnienie. W samochodach stosuje sie ja w silnikach doładowanych gdzie nie można wykorzystać podciśnienia w kolektorze ssącym do wspomagania hamulcy(serwo)Naprzykład w silnikach diesla produkcji opla podciśnieniem sterowana jest turbina, zawór EGR i przepustnica zawirowania powietrza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.