Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tajemniczy trójnik dolotu powietrza

Featured Replies

Napisano

Hejka!

koledzy pomóżcie, bo już nie wiem gdzie szukać. Mam w oplu silniczek X20XEV zagazowany i chciałbym zamontować do niego cosik takiego jak na zdjęciu poniżej.

Kłopot w tym, że nigdzie tego trójnika nie idzie dostać!! beksa.gif

Pytałem już u wielu gazowników ale padały odpowiedzi tylko w stylu "nie ma", "a co to ??", "a to pewnie jakaś chałupnicza robota". hehe.gif

Czy rzeczywiście "takie rzeczy to tylko w ERZE ???"

Jeden z kolegów na tym forum pisał, że to można normalnie u gaziarzy kupić... tylko u których swieca.gif

278067047-dsc0091xu6.jpg

post-23292-14352477058207_thumb.jpg

Napisano

Cześć,

Niestety nie pomogę Ci odnośnie nabycia trójnika, ale mam jednak pytanie jak większość, z którymi rozmawiałeś zeby.GIF

Czemu ma służyć ten trójnik, czy to jest, że tak powiem odpowiednik gwizdka przeciw strzałom ?? niewiem.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Czemu ma służyć ten trójnik, czy to jest, że tak powiem odpowiednik

> gwizdka przeciw strzałom ??

tak, dokładnie, tylko jak sobie wyobrażam nieco lepszy niż tradycyjne - główny kierunek "strzału" omija przepływomierz smile.gif

Napisano

> Cześć,

> Niestety nie pomogę Ci odnośnie nabycia trójnika, ale mam jednak

> pytanie jak większość, z którymi rozmawiałeś

> Czemu ma służyć ten trójnik, czy to jest, że tak powiem odpowiednik

> gwizdka przeciw strzałom ??

> Pozdrawiam

No moim zdaniem to jest zabezpieczenie antystrzałowe i podoba mi się smile.gif

Może faktycznie wieczór poświęcić-kupić wcześniej materiały w jakimś technicznym sklepie i można to zmontować.

Wydaje się być skuteczny tylko czy jest szczelny jeśli chodzi o normalną jazdę.

Napisano

> tak, dokładnie, tylko jak sobie wyobrażam nieco lepszy niż tradycyjne

> - główny kierunek "strzału" omija przepływomierz

to jest samorobka ja jedyna raz widzialem to w vectrze 2.5 i byl to zwykly kawalek gumy na srubie chociaz ten wyglada bardziej profesjonalnie od tamtego

Napisano

> Wydaje się być skuteczny tylko czy jest szczelny jeśli chodzi o

> normalną jazdę.

jak dobrze strzeli to nic nie pomoze rownie dobrze mozna zrobic cos takiego i wstawic bieda klapke tzn. plastikowy kapsel od zamykania wlewu gazowego z gumeczka

Napisano
  • Autor

> jak dobrze strzeli to nic nie pomoze [...]

racja, ale chciałbym uniknać sytuacji jak ostatnio, gdy strzał był b.mocny a guma z klapy nie zsunęła się i nie rozłączyła rury dolotowej jak to miała robić z założenia.

Efekt był taki, że jak pierd..(yk)..ło to poszło odmą do wnętrza silnika i... wydmuchało uszczelkę gumową pod pokrywą zaworów.

Lecz to nie koniec: bez tej uszczelki olej wypływał sobie z silnika prosto na kolektor wydechowy a tam jak wiadomo bbq.gif to i się zapalił angryfire.gif

Potem zaczęła się palić mata pod silnikiem busted.gif same atrakcje...

Na szczeście nic groźnego się nie stało. Tak sobie myślę, że taki trójniczek mógłby cosik tu pomóc.

przyjrzyjcie się dokładnie zdjęciu: tam coś w środku siedzi - nie jest to zwykły trójnik 90* smile.gif

Napisano

a ja slyszalem ze te silniki dobrze znosza gaz II gen kolektor dolotowy dosyc krotki wiec nie powinno byc problemow a jaki byl powod tego strzalu kable zmienione swiece cewki ok mikser masz dobrze dobrany ustawienia gazu ok?

Napisano

> przyjrzyjcie się dokładnie zdjęciu: tam coś w środku siedzi - nie

> jest to zwykły trójnik 90*

siedzi sruba ktora jest ta guma przykrecona

Napisano
  • Autor

> a ja slyszalem ze te silniki dobrze znosza gaz II gen kolektor

> dolotowy dosyc krotki wiec nie powinno byc problemow a jaki byl

> powod tego strzalu kable zmienione swiece cewki ok mikser masz

> dobrze dobrany ustawienia gazu ok?

spartolona instalka. Jakiś mędrzec wsadził tam STAG-2L...

teraz silnik jest ślepy i głuchy, walnęło przepływomierz a i chyba lambda siedzi- muszę ją sprawdzić jeszcze.

Przymierzam się do upgrade na BINGO-S ale do tego muszę dokupić przepływomierz i sondę, czyli jakieś 500zł za te dwie rzeczy extra frown.gif

Dlatego chciałbym dodatkowo taki patent na dolocie zastosować bo może to oszczędzi nieco przepływomierz przy następnym strzale...

Napisano
  • Autor

> siedzi sruba ktora jest ta guma przykrecona

e, to chyba nie to... wygląda jakby jakaś kierownica przepływu tam była...

albo mam zwida spineyes.gif

Napisano

to na takiej instalce strzaly mnie nie dziwia ale jak chcesz konecznie cos takiego to sobie kup trojnik wstaw taka klapke z slaba gumka i moze to pomoze przy strzale

Napisano

> e, to chyba nie to... wygląda jakby jakaś kierownica przepływu tam

> była...

> albo mam zwida

dla mnie jest to sruba ktora trzyma ta gume i tak bylo w egzemplarzu ktory widzialem i jak dla mnie szczelnosc tego byla marna i syczalo jak dawales w palnik ale mowie jakosc tego ze zdjecia jest lepsza niz tej z ktora mialem stycznosc

Napisano
  • Autor

> dla mnie jest to sruba ktora trzyma ta gume i tak bylo w egzemplarzu

> ktory widzialem i jak dla mnie szczelnosc tego byla marna i

> syczalo jak dawales w palnik ale mowie jakosc tego ze zdjecia

> jest lepsza niz tej z ktora mialem stycznosc

w silniku, o którym tu piszę jest tera klasyczna klapka antystrzałowa, taka metalowa. Na wolnych obrotach silnik wydaje ciekawy dźwięk: takie buczenie, jakbyś dmuchał przez grubą rurę wink.gif

Z pewnością jest to spowodowane tym, że klapka jest ledwie co uchylona i szczelina przepływu jest niewielka...

Ale pewnie masz rację, to może być śruba do tej gumy.

Napisano

> Hejka!

> koledzy pomóżcie, bo już nie wiem gdzie szukać. Mam w oplu silniczek

> X20XEV zagazowany i chciałbym zamontować do niego cosik takiego

> jak na zdjęciu poniżej.

> Kłopot w tym, że nigdzie tego trójnika nie idzie dostać!!

> Pytałem już u wielu gazowników ale padały odpowiedzi tylko w stylu

> "nie ma", "a co to ??", "a to pewnie jakaś chałupnicza robota".

> Czy rzeczywiście "takie rzeczy to tylko w ERZE ???"

> Jeden z kolegów na tym forum pisał, że to można normalnie u gaziarzy

> kupić... tylko u których

Na fotce widać klapę osłaniającą przepływomierz do którego jest przykręcona, a ten trójnik pcv to jakaś samoróba którą możesz pewnie nabyć w sklepach hydraulicznych. Zdarzają się strzały przy tych silnikach na instalkach IIgen, ale klapy standardowe jak na fotce widać, zdają egzamin, więc nie widzę powodu montować jakichś trójników z pcv.

Napisano

> Na fotce widać klapę osłaniającą przepływomierz do którego jest

> przykręcona, a ten trójnik pcv to jakaś samoróba którą możesz

> pewnie nabyć w sklepach hydraulicznych. Zdarzają się strzały

> przy tych silnikach na instalkach IIgen, ale klapy standardowe

> jak na fotce widać, zdają egzamin, więc nie widzę powodu

> montować jakichś trójników z pcv.

zdarzają się i niestety osłona klapą przed przepływomierzem nie daje 100% ochrony bo jak wystrzał nastąpi w chwili przyspieszania to otwarta na maksa klapa (klapa po kilku wybuchach może się wygiąć i blokować w położeniu otwartym) nie zamknie się i po przepływomierzu a także jak dobrze będą trzymały zaczepy na puszcze fltra powietrza to i pęknie puszka.

Piszę to na podstawie własnych doświadczeń a i pewnie konstruktor tej samoróbki wiedział co robi i skierował główną silę wybychu prostopadle do rury przepływomierza.

Ciekawe tylko czy mocno wpłynęło to na charakterystykę układu dolotowego.

Napisano

stworz sobie taki trojnik i zobaczysz efekt mysle ze bedzie dzialalo ale strzalow nie zycze. Niestety w takich sytuacjach wychodza oszczednosci zalozony byl kiepski komp instalacja zdrutowana jeden strzal i koszt ogolny jest taki jak zamontowanie sekwenta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.