Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dużo pali odkąd go kupiłem

Featured Replies

Napisano

Odkąd mam moją Asterkę to pali zbyt dużo 9-10l. Nie byłem w ogóle pewien czy tak ma być, ale teraz już wiem, że nie. To co trzeba po kupnie samochodu było wymienione (rozrząd, filtry itp.). Jednak gdy zauważyłem, że tyle pali, wymieniono mi sondę lambda, bo stara pokazywała bzdury czasem. Po wymianie sondy na nową na ciepłym silniku na wolnych obrotach pokazuje ona prawie 1V. Jak się przygazuje wzrasta nawet ponad 1V ciutkę. Wyskakuje oczywiście w samochodzie błąd 45 - sonda lambda zbyt bogata mieszanka. Byłem u elektronika samochodowego. Wykluczył czujnik podciśnienia i ogólnie wszystkie czujniki i elektronika ok jest. Miała pomóc wymiana wtryskiwacza. Dzisiaj sprawdzałem na innym, niestety dalej to samo frown.gif Czy ma ktoś jakieś pomysły jaka może być przyczyna tego, że silnik cały czas tak bogatą mieszankę dostaje? Pomysły już mi się skończyły.

Napisano

po 1 uzupelnij profil:)

po 2 mozesz miec jakis problem ze zwarciem lub ze sterownikiem silnika

Napisano

> Miała pomóc wymiana wtryskiwacza. Dzisiaj sprawdzałem na innym,

> niestety dalej to samo Czy ma ktoś jakieś pomysły jaka może być

> przyczyna tego, że silnik cały czas tak bogatą mieszankę

> dostaje? Pomysły już mi się skończyły.

Trzeba sprawdzić (lub podmienić) czujnik temperatury - ten do komputera. On może uważać że silnik jest cały czas zimny.

Napisano
  • Autor

> Trzeba sprawdzić (lub podmienić) czujnik temperatury - ten do

> komputera. On może uważać że silnik jest cały czas zimny.

Był już sprawdzany, jest dobry.

Napisano

> Był już sprawdzany, jest dobry.

A wolne obroty masz stabilne?? Czy może pływają??

Napisano
  • Autor

stabilne. Ogólnie samochód ładnie obroty trzyma

Napisano

> stabilne. Ogólnie samochód ładnie obroty trzyma

No to poza czujnikiem nie mam innego pomysłu.

Oczywiście termostat jest sprawny??

I jeździsz odcinki dłuższe niż 5km jednorazowo??

Napisano

> Odkąd mam moją Asterkę to pali zbyt dużo 9-10l.

W jakich warunkach tyle Ci pali (trasa, miasto, korki itp.) ? Moja (x14nz) w mieście, na krótkich odcinkach obecnie pali ok. 10,5 l / 100km (wydaje mi się, że jeżdżę po emerycku ;-) ). W instrukcji podają 10,6 - więc chyba pali regulaminowo.

Napisano
  • Autor

Raz krótkie raz zrobię z 10-15km. Ogólnie nie za długie trasy mam. Ale tak czy siak mniej powinien palić chociaż z litr myślę - sonda lambda mówi sama za siebie no i smród ze spalin trochę.

No i dodam, że mimo, że świeżym kierowcą jestem, jeżdżę bardzo spokojnie, właśnie ze względu na to spalanie. Ojciec jeździ podobnie jak ja i jemu Astra II 1.6 86KM pali mniej, a też ma takie trasy po 10-15km.

A jeśli chodzi o warunki to większość to jest dojazd do szkoły (jakieś 9km w jedną stronę z czego połowa to trasa, połowa to jazda po mieście 60-70km/h raczej 5bieg).

Napisano
  • Autor

Tak, również był sprawdzany.

Napisano

> Tak, również był sprawdzany.

Z Twoich wypowiedzi wynika że wszystko masz sprawne. hmm.gif

Pozostaje albo zmienić mechanika albo pogodzić się z tym spalaniem. smile.gif

Napisano
  • Autor

No wlaśnie posprawdzane jest prawie wszystko co się da. Zastanawiałem się, czy może ta lambda mu nie pasuje. Ale podobno nie ma takiej możliwości. No i ten wyskakujący check o czymś znaczy. Może ktoś grzebał w sterowniku i zmienił mu program?

Napisano

> Odkąd mam moją Asterkę to pali zbyt dużo 9-10l. Nie byłem w ogóle

> pewien czy tak ma być, ale teraz już wiem, że nie. To co trzeba

> po kupnie samochodu było wymienione (rozrząd, filtry itp.).

> Jednak gdy zauważyłem, że tyle pali, wymieniono mi sondę lambda,

> bo stara pokazywała bzdury czasem. Po wymianie sondy na nową na

> ciepłym silniku na wolnych obrotach pokazuje ona prawie 1V. Jak

> się przygazuje wzrasta nawet ponad 1V ciutkę. Wyskakuje

> oczywiście w samochodzie błąd 45 - sonda lambda zbyt bogata

> mieszanka. Byłem u elektronika samochodowego. Wykluczył czujnik

> podciśnienia i ogólnie wszystkie czujniki i elektronika ok jest.

> Miała pomóc wymiana wtryskiwacza. Dzisiaj sprawdzałem na innym,

> niestety dalej to samo Czy ma ktoś jakieś pomysły jaka może być

> przyczyna tego, że silnik cały czas tak bogatą mieszankę

> dostaje? Pomysły już mi się skończyły.

Mi tez palil ok 15l/100 ostatnio zatankowalem V-powera 100okt. i jakos szybko mi to wsiaklo smile.gif stwierdzilem ze wymienie sobie termostat i co sie okazalo jak sprawdzalem termostat i caly uklad chlodzenia czy wogule sie wlacza wiatrak.

Po wszystkich testach wyjezdzam z garazu ogromny smrod paliwa i nie wiem skad a patrze na podlodze duuuza plama, sprawdzam a to paliwo frown.gif przez ok 30min gdy pracowal silnik wycieklo ok 2l paliwa jeszcze nie wiem skad ale dzis bede wiedzial bo po 16 biore sie za asterixa i przegladam caly uklad zasilania.

Moze tobie tez gdzies cieknie ?

Napisano
  • Autor

Nie, nic nie ucieka.

Napisano

> Raz krótkie raz zrobię z 10-15km.

> A jeśli chodzi o warunki to większość to jest dojazd do szkoły

> (jakieś 9km w jedną stronę z czego połowa to trasa, połowa to

> jazda po mieście 60-70km/h raczej 5bieg).

U mnie przy takich przejazdach (a nawet krótszych), przez ostatnie "dwa zbiorniki" wyszło spalanie 9,9l/100km. Ale na święta pojechałem do mojej Godzilli i w trasie spalił 6,2l. Myslę, że nie masz się czym przejmować.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Muszę zalać do pełna, zrobić na trasie chociaż ze 100km znowu zalać i sprawdzić ile wtedy spali. Ale mieszanka zbyt bogata jednak jest. Swoją drogą, skoro jest tak jak mówicie, zo zbyt ekonomiczny ten samochód nie jest... Skoro 1.6 86KM z Astry II mniej pali.

Napisano

> Moze tobie tez gdzies cieknie ?

Kurde, Ty to jesteś jakiś pechowy. Nic tylko same usterki u Asterki. smile.gif

Oooo, ale mi się rym stworzył. 893goodvibes.gif

Napisano

> Mi tez palil ok 15l/100 ostatnio zatankowalem V-powera 100okt. i

> jakos szybko mi to wsiaklo stwierdzilem ze wymienie sobie

> termostat i co sie okazalo jak sprawdzalem termostat i caly

> uklad chlodzenia czy wogule sie wlacza wiatrak.

> Po wszystkich testach wyjezdzam z garazu ogromny smrod paliwa i nie

> wiem skad a patrze na podlodze duuuza plama, sprawdzam a to

> paliwo przez ok 30min gdy pracowal silnik wycieklo ok 2l paliwa

> jeszcze nie wiem skad ale dzis bede wiedzial bo po 16 biore sie

> za asterixa i przegladam caly uklad zasilania.

> Moze tobie tez gdzies cieknie ?

ciekawe gdzie wycieka, daj znac jak znajdziesz miejsce. moja pali po miescie 12,7(ostatni pomiar) bez klimy itp obciazen. bledow brak i oprocz lambady;) tylko wg mnie tylko wyciek moze byc powodem takiego pragnienia.

a te wycieki tylko podczas pracujacego silnika? (w sumie pompa tylko wtedy chodzi ale wole spytac)

Napisano

> zbyt

> ekonomiczny ten samochód nie jest...

Z lektury forum wynika, że silnik C14NZ pali tyle samo co jego odpowiednik 1,6. Pomijam pewnego kolegę, którego nicku nie podam (a co, litościwy jestem wink.gif ), którego C14NZ pali 4l hahaha.gif

> 1.6 86KM z Astry II

> mniej pali.

Tak, ale on ma wielopunktowy wtrysk...

Pozdroofka

Napisano

> ciekawe gdzie wycieka, daj znac jak znajdziesz miejsce. moja pali po

> miescie 12,7(ostatni pomiar) bez klimy itp obciazen. bledow brak

> i oprocz lambady;) tylko wg mnie tylko wyciek moze byc powodem

> takiego pragnienia.

> a te wycieki tylko podczas pracujacego silnika? (w sumie pompa tylko

> wtedy chodzi ale wole spytac)

Tak tylko podczas pracujacego silnika jak sprawdzalem wydajnosc pompy i spuszczalem caly bak paliwa poprez pompy nie bylo kropli wycieku, wyciek jest w okolicy baku ale dokladnie nie wiem jeszcze gdzie

Napisano

> (a co, litościwy jestem ), którego C14NZ pali 4l

Zapomniałeś dodać:

Z górki, z wiatrem, na luzie i przy suchej nawierzchni rotfl.gif

Napisano

mi C14nz pali teraz kolo 10 z walnietym teromostatem. W cieplejsze dni gdy wskazowka wkrecala sie na czerwone pole wink.gif potrafil zejsc w miescie ponizej 8. Ale dalej ekonomiczny to on nie jest zeby.GIF chociaz nie jest jeszcze tak źle

Napisano

> Zapomniałeś dodać:

> Z górki, z wiatrem, na luzie i przy suchej nawierzchni

hahaha.gif

Człowiek miał wogóle ciekawe pomysły zlosnik.gif Np.: namawiał do wyrzucania krokowego, bo "on go odłączyl i silnik dalej pracował tak samo, więc po co wozić coś co nie jest potrzebne. Zmniejszy się masa pojazdu to i spalanie spadnie" hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> Człowiek miał wogóle ciekawe pomysły Np.: namawiał do wyrzucania

> krokowego, bo "on go odłączyl i silnik dalej pracował tak samo,

> więc po co wozić coś co nie jest potrzebne. Zmniejszy się masa

> pojazdu to i spalanie spadnie"

To wcale nie takie głupie. Dzisiaj jadę sobie napompować opony helem i mam nadzieję że moje auto będzie lżejsze i spali dużo mniej wink.gif

Napisano
  • Autor

To co już nikt nie ma dla mnie pomysłów?

Napisano

> To wcale nie takie głupie. Dzisiaj jadę sobie napompować opony helem

> i mam nadzieję że moje auto będzie lżejsze i spali dużo mniej

Jeszcze mniej spali gdy będzie jechał bez kierowcy - na pilota 893goodvibes.gif

Napisano

> Człowiek miał wogóle ciekawe pomysły Np.: namawiał do wyrzucania

> krokowego, bo "on go odłączyl i silnik dalej pracował tak samo,

> więc po co wozić coś co nie jest potrzebne. Zmniejszy się masa

> pojazdu to i spalanie spadnie"

> Pozdroofka

dla takich typów proponuje rozwiązanie Flinstonów.

Silnik Aut w podłodze dziure , dobre sandałki i wtedy nie bedzie mu nic palic zlosnik.gif

Napisano

> Swoją drogą, skoro jest tak jak mówicie, zo zbyt

> ekonomiczny ten samochód nie jest... Skoro 1.6 86KM z Astry II

> mniej pali.

Nie jestem pewny czy odniesienie jest trafne. Jak to gdzieś wyczytałem - w tej kwestii ważny jest też stosunek masy do mocy. Mała moc i spora masa oznacza, że trzeba dać więcej paliwa. Także samochód z większą mocą i taką samą masą jak auto z mniejszą mocą, może spalać mniej. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę. smile.gif

Napisano

> Nie jestem pewny czy odniesienie jest trafne. Jak to gdzieś

> wyczytałem - w tej kwestii ważny jest też stosunek masy do mocy.

> Mała moc i spora masa oznacza, że trzeba dać więcej paliwa.

> Także samochód z większą mocą i taką samą masą jak auto z

> mniejszą mocą, może spalać mniej. Proszę mnie poprawić, jeśli

> się mylę.

Też tak słyszałem. Moim zdaniem może jest to prawda, choć nie potwierdzona... Mój 1.8 mniej pali... wink.gif

Napisano

Odłącz sondę i zmierz napięcie od strony instalacji przy włączonym zapłonie.

Napisano

Sprawdź jeszcze wszystkie wężyki podcisnieniowe do silnika.Jak któryś z nich spadł, albo pękł, to silnik bedzie dostawał lewe powietrze, komputer będzie widział mieszankę zbyt ubogą i da wiekszą dawkę paliwa. U mnie tak bylo, oczywiście wyswietlał się błąd " zły skład mieszanki". Po założeniu wężyka, który spadł z silnika, wszystko wróciło do normy i żadnych błędów nie ma.

Napisano
  • Autor

> Odłącz sondę i zmierz napięcie od strony instalacji przy włączonym

> zapłonie.

Teraz to ja już naprawdę nie mam pomysłów. Napięcie od strony instalacji było około 0.4V czyli ok z tego co wiem. Sprawdziłem jeszcze zimną sondę. Po zapaleniu silnika prawie tak samo 0.4V, jednak już w ciągu pierwszej minuty rosło do 0.5, 0.6 i tak dalej w górę. Więc wynika z tego, że i sonda i sterownik raczej ok jest. Chyba, że się mylę?

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Dawno się nie odzywałem. Okazało się, że zamontowano mi uszkodzoną lambdę (mimo, że nowa była). Teraz mam wymienioną i to na podgrzewaną i jest już ok. Spalanie zeszło poniżej 9l. Jednak ostatnio silnik krokowy zaczął głupieć i często mam 1500rpm na wolnych obrotach i dziś tankowałem i mimo, że przecież nie zrobiło się zimniej to wyszło mi 9.5l. Czy krokowiek mógł to spowodować i mam go jak najszybciej wymienić. PS. Jeszcze jedno, W czasie jazdy jak samochód się nagrzeje to jak wskazówka dojdzie do 90 stopni to zaraz schodzi (włącza się duży obieg) do 80 i tej tempperatury się trzyma. Czy tak być powinno?

Napisano

> ekonomiczny ten samochód nie jest... Skoro 1.6 86KM z Astry II

> mniej pali.

Najpier miałem Kadetta 1,6 8v, palił do 8L/100km gazu, natomiast Asterka 1,4 8v potrafiła wyzlopać 11 L/100km

wiekszy silnik bedzie mniej palił, ale nie za duzy, teraz mam astre II 1,8 16v i pali do 9L/100km beny. Czy to za dużo??

Napisano

> W czasie jazdy jak samochód się nagrzeje to jak wskazówka

> dojdzie do 90 stopni to zaraz schodzi (włącza się duży obieg) do

> 80 i tej tempperatury się trzyma. Czy tak być powinno?

Chyba trochę za nisko, nawet zakładając, że masz wskaźniki 50l/110*. Aczkolwiek deskowy wskaźnik temperatury jest tylko "wskaźnikiem", a nie termometrem, jego wskazania są orientacyjne. Trzy tyg. temu wymieniłem termostat, przed wymianą wskazówka leżała poziomo (trochę poniżej 90* przy zegarach 50l/100*). Teraz niezależnie od tego, czy jest +4* czy +16* na dworze, wskazówka oscyluje w okolicach środka skali, czyli na 95*, pomijając oczywiście korki, kiedy dochodzi do 100* i włącza sie śmigło. Faktem jest również, że razem z termostatem wymieniłem pompę wody, co pewnie też nie jest bez znaczenia.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.