Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka instalka gazowa?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie, jaką, jakiej firmy założyć najlepiej instalacje gazową do silnika 1.6 8v 71 km ( oznaczenie silnika X16SZ ). Jeśli da radę, to powiedzcie jak to sie bedzie sprawowac i ile to bedzie mnie kosztowało? Pozdrowionka!

Napisano

> Witam, mam pytanie, jaką, jakiej firmy założyć najlepiej instalacje

> gazową do silnika 1.6 8v 71 km ( oznaczenie silnika X16SZ ).

> Jeśli da radę, to powiedzcie jak to sie bedzie sprawowac i ile

> to bedzie mnie kosztowało? Pozdrowionka!

druga generacja wystarczy w zupełnosci, nawet na pierwszej by polatał, ale nie namawiam do złego;)

Napisano
  • Autor

a czym sie różni druga generacja od pierwszej i jak to wyglada w cenach?

Napisano

> a czym sie różni druga generacja od pierwszej i jak to wyglada w

> cenach?

pierwsza to chyba do silników gaznikowych druga to do monowtryskowców. Zawsze 2ga wg lepsza bedzie ale i troche drozsza. Wiecej Ci nie powiem bo sam gazu nie mam . Pozdrawiam i jesli sie mylę prosze poprawcie mnie

Napisano

> a czym sie różni druga generacja od pierwszej i jak to wyglada w

> cenach?

pierwsza ma mechanicznie to samo co druga, ale jest bez kompa, dawke gazu itd prymitywnie ustawia się śrubkami i w związku z tym nie zaleca się jej do silników z wtryskiem, ale z własnego doświadczenia wiem, że jednak wszystko dobrze działa.

Druga generacja jest droższa o cenę kompa i raczej na twoim miejscu ją bym sobie zamontował. Na firmach i cenach się juz niebardzo znam, bo od ponad roku jeźdżę dieselkiem

Napisano
  • Autor

rozumiem, że pierwsza gen jest dla gaxnikowych, a w drugiej gen. w przed mikserem stosuje sie jeszcze silniczek krokowy, choc z tego, co wiem, to jest on czasem i tak zastępowany śruba regulacyjną

Napisano

ja mam bingo M ale inne tez sa dobre (oprocz paru rodzynkow) - poczytaj na forum gaziarzy.

podstawa sukcesu jest jednak montaz wiec nie ludz sie tansza cena tylko jedz do sprawdzonych zakladow!!

w lodzi moge polecic zaklad na wedkarskiej - prawie 50kkm na gazie i zero problemow.

Napisano

W mojej astrze mam instalkę bez kompa i silnika krokowego (ze śrubą regulacyjną). Przejechałem na niej 120 kkm i żadnych problemów.

Jedyne co to diagności na przeglądach się czepiają że nie ma krokowego.

Napisano

> druga generacja wystarczy w zupełnosci, nawet na pierwszej by

> polatał, ale nie namawiam do złego;)

Z tym, że pierwszej już legalnie się nie założy

Napisano

Na Twoim miejscu dołożył bym troszeczke i oczywiście założył instalacje z komputerem.Mam w asterce najtańszą instalacje BRC ze śrubką regulujacą,nie jest aż tak źle ale mechanik na przeglądzie powiedział mi ze silniczek z komputerem by o wiele ładniej pracował.Czasami silniczek po predkościach 150-170km/h na gazie ma przez to za niskie obroty,często też musiałem jeździć do gazowniak ustawiać obroty i dawke gazu,właśnie przez to instalacje była najprostsza i najtańsza.Jeśli zakładać instalacje to już lepiej lepszą,żeby poźniej sie nie zrazić do LPG.

Napisano

Witam, ja mam bingo M i jest ok. Koszt 1500zł w kwietniu 2006 Pozdrowionka!

Napisano

Witam

Posiadam Bingo M + Lovato dziala bez problemu koszt ok 1400 zł

Napisano
  • Autor

No to coraz bardziej skłaniam sie w stronę Bingo M. Ceny, ktore podajecie, to z butla w kole, czy walcem?

Napisano

> No to coraz bardziej skłaniam sie w stronę Bingo M. Ceny, ktore

> podajecie, to z butla w kole, czy walcem?

Lepsza jest w kole chociaz w walcu mozna wiecej upakowac i .

pozdrawiam.Adrian

Napisano
  • Autor

Jeszcze tylko pytanko, czy instalka z Bingo M jest tzw instalką z komputerem, czyli zlicza sygnały z kilku czujników, czy jest prostsza wersją , sterowana tylko sygnałem z sondy lambda? Pytam, bo sterownik Bingo M kosztuje ok 200 zł, a np Voila+ montowana przez Elpigaz w instalkach z kompem koszt juz 280 zł. Pozdrawiam!

Napisano

Sterownik Bingo M jest sterowany przez sondę lambda i TPS oraz ma własny czujnik temperatury. Należy jedynie przypilnować montażystów, aby poprawnie zainstalowali - m.in. emulację wtrysku oraz dobrze ustawili. Jeśli masz dostęp do laptopa z wyjściem szeregowym to można to robić samemu - bardzo przyjemna zabawa.

Miałem początkowo założony "komputer" stag2L i była to praktycznie instalacja I generacji mająca jedynie silnik krokowy - żeby się diagności nie czepiali - który i tak niczym nie sterował.

Obecnie mam wspomniane Bingo i jestem bardzo zadowolony.

Napisano

Witam

Ja osobiście od dwóch lat posiadam instalkę Bingo M i jestem 100% zadowolony butla w kole

Napisano
  • Autor

> Sterownik Bingo M jest sterowany przez sondę lambda i TPS oraz ma

> własny czujnik temperatury. Należy jedynie przypilnować

> montażystów, aby poprawnie zainstalowali - m.in. emulację

> wtrysku oraz dobrze ustawili. Jeśli masz dostęp do laptopa z

> wyjściem szeregowym to można to robić samemu - bardzo przyjemna

> zabawa.

> Miałem początkowo założony "komputer" stag2L i była to praktycznie

> instalacja I generacji mająca jedynie silnik krokowy - żeby się

> diagności nie czepiali - który i tak niczym nie sterował.

> Obecnie mam wspomniane Bingo i jestem bardzo zadowolony.

A w jaki sposób mozna dopilnowac montazystów? Tzn na co zwracac uwagę przy odbiorze? Ja akurat nie mogę pare godzin stac przy nich więc jak można sprawdzic, czy dobrze mi ustawili emulację? I jakie parametry powinna miec wpisane?

Napisano

Czasem instalatorzy wcale nie ustawiają emulacji - jeśli chodzi o parametry to poszukaj na forum - na pamięć Ci nie napiszę: H-0,6 L-0,4 albo odwrotnie. To także zależy do silnika.

Jeśli chodzi o przypilnowanie to wcale nie miałem na myśli "stania nad nimi" - chociaż to chyba najlepiej skutkuje hehe.gif, a rzetelny odbiór - nie bój się pytać co, jak i dlaczego zrobili, np: czy ustawili "cut off", na jaką temperaturę i obroty ustawili moment przełączenia na LPG, czy prawidłowo ustawili parametry sondy lambda i TPS...

Zresztą te wszystkie elementy można ustawić samemu - nawet z "blaszaka" jak go zniesiesz w pobliże Asterki zlosnik.gif

Napisano

Jak rok temu sprowadziłem asterkę założyłem instalkę BRC z butlą w kole i jestem zadowolony na 100% przejechałem ponad 20 tys i jest wszystko OK, jedyny minus to koszt wymiany filtrów z przeglądem ostatnio zażyczyli sobie 150 zeta, ale poza tym polecam.

Napisano
  • Autor

Dzieki panowie, ciekawe ile bedzie mi palił, skoro benzyny bierze mi w spokojnej trasie lekko ponad 8 L ?

Napisano

> Dzieki panowie, ciekawe ile bedzie mi palił, skoro benzyny bierze mi

> w spokojnej trasie lekko ponad 8 L ?

To coś trochę dużo bierze nie sądzisz? hmm.gif

Napisano

ja na początku zainstalowałem I generacji BRC (cena, brak wiedzy na temat gazu i zasugerowanie się opinią gaziarzy). Zrobiłem na niej 60,000km i niby wszystko było Ok to zdecydowałem się na upgrade do II generacji.

Zrobiłem to własnoręcznie, w weekend, spokojnie, bez pośpiechu. Kupiłem kompa Bingo M za 225zł ( w komplecie cała elektronika, krokowiec, cz. temp i wiązka kablowa).

Od montażu zrobiłem 3000 km i powiem, że róznica jest odczuwalna. Autko stało się żywsze, silniczek lepiej pracuje. Poprzednio miałem ustawioną dość bogatą mieszankę bo przy wyższych prędkościach poza miastem nie chciał jechać. Za to waliło gazem w mieście i na postojach.

Od momentu upgrade'u jest waytogo.gif

Do tego silnika wystarczy Ci II generacji. Polecam Bingo M, to mój osobisty wybór a i z laptopa można się pobawić. ok.gif

Napisano
  • Autor

No tak, tylko dzis byłem u gazownika i inst. z Bingo M i parownikiem Lovato kosztuje 1800 zł, natomiast to samo z komp. AL-700 też 1800 zł. Tak wiec chyba bardziej opłaca sie z AL-700, bo bardziej zaawansowany jest, nie? Co do spalania na benzynie, to zgadza sie, że 8l na 100km na trasie, to za duzo, ale nie wiem juz co z nim zrobić, mechanikom nie chce sie grzebać i szukac, zbywaja stwierdzeniem, że one tak maja, albo ze zależy jak sie jeździ itp. Czuję czasem zapach benzyny w kabinie, ale nie wiem skąd pochodzi, z wydechu, czy z wtrysku. Moze wiecie co i jak sprawdzic? Pozdrawiam!

Napisano

> No tak, tylko dzis byłem u gazownika i inst. z Bingo M i parownikiem

> Lovato kosztuje 1800 zł, natomiast to samo z komp. AL-700 też

> 1800 zł. Tak wiec chyba bardziej opłaca sie z AL-700, bo

> bardziej zaawansowany jest, nie?

Nie jest.

Bingo M ma pojedynczy emulator wtrysku a AL-700 nie ma wcale emulatora. Poza tym nie ma istotnych różnic. Bingo M/S jest IMHO bardziej popularny i uchodzi za łatwiejszy w obsłudze. Gdybym miał teraz zakładać instalkę to chyba raczej brałbym Bingo. To w sumie nowocześniejsza konstrukcja. Ale że zakładałem parę lat temu to mam AL-700 + emulator Protec Digital i również parownik Lovato.

Napisano
  • Autor

trafilem jeszcze do jednego goscia, zrobi mi na Bingo M, ale z małym parownikiem Lovato za 1600 zł. Poprzedni gaziarz u ktorego bylem twierdzi, że te duze parowniki sa prostsze w budowie i bardziej niezawodne. Ale u niego bym musiał zapłacic 1800. Jeszcze sie waham. Pozdro.

Napisano

>Poprzedni gaziarz u ktorego bylem

> twierdzi, że te duze parowniki sa prostsze w budowie i bardziej

> niezawodne.

Ma rację. Poza tym są łatwe w regeneracji.

Napisano
  • Autor

A czy bedą sie różnić jeśli chodzi o spalanie i dynamikę silnika, czy nie bedzie miedzy tymi parownikami różnicy pod tym względem?

Napisano

Właśnie kupiłem Interfejs USB z Aledrogo.

Posiadam również Bingo M + Lovato

Mogłbym prosic o podanie właściwych parametrów.

rys%201.jpg

i

rys%202.jpg

Lub zapisanego pliku z programu diagnostycznego.

Odpalił bym u mnie i porównał.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.