Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lambda ?

Featured Replies

Napisano

Witam. Ma takie pytanie. Ile litrów więcej może palić Brava 1.4 po zdjęciu kata oraz ile litrów może palić więcej gdy jest uszkodzona sonda lambda? W tygodniu jadę do mechanika i chce już mu coś konkretnego powiedzieć. Teraz pali mi około 13 - 14 litrów.

Napisano

to spalanie 2.0 smile.gif

ale te 1.4 to niewypal... psuja sie i duzo pala, chociaz dynamika nienajgorsza

Napisano

Zalezy jak kto trafi i jak dba.Ja o swojego dbam i 113tys bez zadnej ustereczki.A dynamika mogła by byc lepsza,choc prównac do tego silnik astry 1.4,czy citroena to rakieta grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Ja np. bardzo dbam o auto bo łatwo mi nie przyszło. Wymieniam wszystkoto co potrzeba wymienicać w odpowiednim czasie ale nie zawsze to coś daje. Teraz pali mi praiw 14 litrów i coś musze z tym zrobić. Byłem u mechanika i jadę w poniedziałem na kompa. Podobno przy zdjęciu kata auto może palić tylko mniej, nigdy więcej. Więc zobaczymy co diagnoza pokaze.

Napisano

> to spalanie 2.0

> ale te 1.4 to niewypal... psuja sie i duzo pala, chociaz dynamika

> nienajgorsza

O przepraszam bardzo - co jak co, ale silniki 1,4 wcale sie nie psuja. Moj ma 11 lat i ani razu sie nie zepsul.

Zawieszenie w mojej padace jest beznadziejne - ale silnik jest super.

W zimie po miescie pali okolo 9-10l a w lecie 7-8.

pzdr

Rostek

Napisano
  • Autor

No ja narazie usterek odnośnie silnika też nie miałem ale teraz pali mi 13 - 14 litrów do jasnej cholery !!!!! mad.gif

Napisano

Opisz swoj styl jazdy oraz czynniki zewnetrzne, w jakich sie poruszasz. Sprawdzales sonde lambda ? Zauwazyles jakies zmiany w pracy silnika ?

Napisano

Na pewno bedzie glosniej ale o wiekszej dynamice nie marz. 1.4 nie maja drugiej sondy za katem wiec usuniecie go nie spowoduje pogorszenia dynamiki silnika ani jego rozchwianie. Z kilku wczesniejszych opisanych tu relacji jest tak jak Ci to opisuje

Napisano

> Teraz pali mi około 13 - 14

> litrów.

A może czujnik temperatury padnięty i autko dostaje bogatą mieszanke.

Napisano
  • Autor

Styl jazdy, hmmm... Ostatnio to nawet zmieniam biegi do 3 tysiecy obrotów. Oglnie nie szaleje jakos tak żeby az tyle palił.

Czujnik temperatury był niedawno wymieniany bo auto sie długo grzałoa jak jechalem w trase to silnik byl zimny bo tylko na jednym obiegu pracował. TEraz niby wszystko OK wiec czujnik chyba odpada. W poniedzialek jaden na kompa i zobaczymy co mi tyle kasy z portfela zabiera smile.gif Może sonda. Nie wiem ile by palił gdyby miał zepsutą.

Napisano
  • Autor

I jeszcze jdno. Wydaje mi się, że strasznie dużo oparów leci mi z rury wydechowej. Rozumiem, że jest chłodno ale chyba za dużo...

Napisano
  • Autor

A tak sie jeszcze zastaniawiam. Jeśli bo wycięciu katalizatora zepsuła się sonda (chociaz nie powinna) i wymienię ją na nową, a tego katalizatora dalej nie będzie to może zrąbać sie jeszcze raz??

Napisano

> A tak sie jeszcze zastaniawiam. Jeśli bo wycięciu katalizatora

> zepsuła się sonda (chociaz nie powinna) i wymienię ją na nową, a

> tego katalizatora dalej nie będzie to może zrąbać sie jeszcze

> raz??

Jak widze niedostales zadnej RADY....a jednak to prawda ze ze zrozumieniem czytanego tekstu to u polakow ciezko!!!Ode mnie tez jej nieuzyskasz bo sie nieznam cool.gifale mialem podobny problem....u mnie byl to termostat!!!

EDIT: Na forum nie krzyczymy. Wyłączaj caps locka.../Marcin_77/

Napisano

> A tak sie jeszcze zastaniawiam. Jeśli bo wycięciu katalizatora

> zepsuła się sonda (chociaz nie powinna) i wymienię ją na nową, a

> tego katalizatora dalej nie będzie to może zrąbać sie jeszcze

> raz??

wyjęcie kata nie miało nic wspólnego z uszkodzeniem lambdy...chyba że przy wyciąganiu zawadziłeś o lambde czymś itp...

Napisano

> wyjęcie kata nie miało nic wspólnego z uszkodzeniem lambdy...chyba że

> przy wyciąganiu zawadziłeś o lambde czymś itp...

teoretycznie może mieć, po wyjeciu kata spaliny lecą szybciej bo nie maja oporu w postaci kata i zmienia sie temperatura spalin w poblizu lambdy ktora moze ją uszkodzić

Napisano

> teoretycznie może mieć, po wyjeciu kata spaliny lecą szybciej bo nie

> maja oporu w postaci kata i zmienia sie temperatura spalin w

> poblizu lambdy ktora moze ją uszkodzić

Jak juz to temp. spadnie.....a to raczej nie uszkodzi sondy...pozatym wielu jeździ bez i sondy działają.

Napisano

> Jak juz to temp. spadnie.....

to nie jest takie oczywiste

>pozatym

> wielu jeździ bez i sondy działają.

wtedy sonda może nie do końca działać poprawnie, może być niedogrzana a miejsce zamontowania sondy tez ma znaczenie i w roznych autach moze miec inne konsekwencje

Napisano

> I jeszcze jdno. Wydaje mi się, że strasznie dużo oparów leci mi z

> rury wydechowej. Rozumiem, że jest chłodno ale chyba za dużo...

sprawdź czy działa siłownik sterowania temp. zasysanego powietrza. Termostat jest w filtrze powietrza. Jak zasysa cały czas zimne to i pary jest dużo. Przez to może też troche więcej palić jak jest zimno.

Napisano
  • Autor

Dzięki koledzy za rady. W poniedziałek jade do mechanika i juz będe mógł z nim podyskutować bo wiem więcej smile.gif Jak odbiorę odbiorę auto to sie pochwalę co się popsuło. Pozdro.

Napisano

ja tez

mimo ze nie sznauje swojego samochodu jak malo kto to silnik woogule nie pali oleju a benzyny jak n a mase samochodu tez wiele nie lyka

Napisano

Podepne sie pod temat, zeby nie zakladac nowego watku i nie zasmiecac.Czy ktos z was kupowal sonde na allegro?Jesli tak to ktora najlepiej kupic i od ktorego uzytkownika zeby byla pewna.pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Moi drodzy. Podobno to nie sonda padła. Narazie ojciec gadał z mechanikiem i ponoć pokazuje złą temperaturę cieczy czy cos takiego, dokładnie się później dowiem. I chodzi cos o komputer, nie wiem dokładnie ale chyba tzreba bedzie reset kompa zrobić, a jak nie pomoże to znaczy, ze komputer padł. Co o tym sądzicie?? Przecież zakup kompa, zainstalowanie go to w pierun kasy!

Napisano

> Moi drodzy. Podobno to nie sonda padła. Narazie ojciec gadał z

> mechanikiem i ponoć pokazuje złą temperaturę cieczy czy cos

> takiego, dokładnie się później dowiem. I chodzi cos o komputer,

> nie wiem dokładnie ale chyba tzreba bedzie reset kompa zrobić, a

> jak nie pomoże to znaczy, ze komputer padł. Co o tym sądzicie??

> Przecież zakup kompa, zainstalowanie go to w pierun kasy!

a nie prościej wymienić czujnik temp. cieczy?? niż od razu gadać że komp zwalony??

Btw. naprawa kompa 350zł...tzn wysyłasz swój i dostajesz sprawny....a z rozbitków jeszcze taniej.

Napisano
  • Autor

Podobno cos mechanik mówił, że jak komp nie jest zażelowany czy cos takiego to da rade naprawić, a jak jest zażelowany to trza będzie nowy. o 16 dzis mam jechać i mi wszystko powie. A co to znaczy, że złą temp cieczy pokazuje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.