Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

xenony

Featured Replies

Napisano

> Witam, mam pytanko odnosnie xenonow ....czy kupujac takie jak mamy

> nieraz na allegro reflektory do stilo mozna je bez problemow

> podlaczyc i beda dzialaly czy trzeba cos zmieniac?

> http://moto.allegro.pl/item153933899_reflektor_prawy_fiat_stilo_xenon_nowy.html

Raczej napewno będziesz musiał dokupić przetwornicę do zasilania xennów..

Napisano

> Raczej napewno będziesz musiał dokupić przetwornicę do zasilania

> xennów..

a ta przetwornica nie jest przypadkiem zespolona z reflektorem? hmm.gif

Napisano

> Witam, mam pytanko odnosnie xenonow ....czy kupujac takie jak mamy

> nieraz na allegro reflektory do stilo mozna je bez problemow

> podlaczyc i beda dzialaly czy trzeba cos zmieniac?

> http://moto.allegro.pl/item153933899_reflektor_prawy_fiat_stilo_xenon_nowy.html

Xenon podłączysz bez problemow,ale brak poziomowania i spryskiwaczy stanowi juz duży problem.

Napisano

> a ta przetwornica nie jest przypadkiem zespolona z reflektorem?

Dokładnie,u mnie jest tak jakby wtopiona w zaślepkę

Napisano

> Dokładnie,u mnie jest tak jakby wtopiona w zaślepkę

bow.gif

p.s.

masz foty swojego auta na 18" hmm.gif

Napisano

> p.s.

> masz foty swojego auta na 18"

Aktualnych nie a stare poszły od kosza.Ale o ile mnie pamięć nie myli jakiś czas temu je tu prezentowałem.

Napisano

> Aktualnych nie a stare poszły od kosza.Ale o ile mnie pamięć nie myli

> jakiś czas temu je tu prezentowałem.

oprocz Mad_Mac'a nie kojarze innych Stilo na 18" 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Xenon podłączysz bez problemow,ale brak poziomowania i spryskiwaczy

> stanowi juz duży problem.

Czyli nie bardzo sie oplaca w to bawic i zakladac je ???? niewiem.gif A kolega mial od "nowosci" czy montowal samemu wink.gif

Napisano

> Xenon podłączysz bez problemow,ale brak poziomowania i spryskiwaczy

> stanowi juz duży problem.

instalacja pasuje bez problemu, czy trzeba coś przerabiać?

Napisano

> instalacja pasuje bez problemu, czy trzeba coś przerabiać?

Kiedys pytalem w ASO: o ile pamietam to trzeba przepiac ktorys pin we wtyczce.

Napisano

Nawet jak podepniesz całego, sprawnego xenona do auta które xenonów nie miało to i tak świecic nie będzie! I nie jest to kwestia tylko przepięcia pinów ale dorabiania osobnej instalacji i "lewego" sygnału z body komputera!

Napisano

> Nawet jak podepniesz całego, sprawnego xenona do auta które xenonów

> nie miało to i tak świecic nie będzie! I nie jest to kwestia

> tylko przepięcia pinów ale dorabiania osobnej instalacji i

> "lewego" sygnału z body komputera!

Jaki jest powod nieswiecenia ? Napiecie taki xenon dostaje to dlaczego mialby sie nie odpalic ?

Napisano

> Jaki jest powod nieswiecenia ? Napiecie taki xenon dostaje to

> dlaczego mialby sie nie odpalic ?

na moj elektryczny rozum :> widze to tak:

jesli xenon ma wbudowaną przetwornice to z elektrycznego punktu widzenia figuruje jako odbiornik z dwoma stykami czyli na 12V.

komputer monitoruje tylko stan zarowek od postojowego, tak wiec podlaczenie czegosw innego nie powinno zasygnalizowac errorami a zarnik zablysnąć

Chyba ze sie myle w tym przypadku.

Druga mozliwosc stilo z oryginalnymi xenonami kontroluje stan xenona i roznica wynika ze sposobu podłaczenia elektryki DO samej lampy. Może nie tyle kontroluje tylko Fiat wpadł na genialny pomysł aby zmienić układ połaczeń we wtyczce lub gniazdku połączeniowym utrudniając zycie przysłowiowemu Kowalskiemu coby sie za bardzo nie cieszyl z xenonow za 1/ktorąs ceny serwisowej smile.gif

Byc moze potwierdzenie ma to co mowi tmw, najprostrzy sposob, przepiąc styki wtyczki podłaczeniowej do lampy.

Napisano

> Jaki jest powod nieswiecenia ? Napiecie taki xenon dostaje to

> dlaczego mialby sie nie odpalic ?

Nie wiem dlaczego. Po podmianie pinow we wtyczne i podaniu napiecia xenon nie świeci. Miałem auto z xenonami i robilismy testy z drugim stilo do którego xenony chcielismy założyć. Podobno trzeba sygnal z body! Poza tym zasada poziomowania jest całkiem inna, zakładając xenon zamiast zwykłej lampy trzeba instalacje do poziomowania przerobic ...

Napisano

raczej niesadze zeby ktos pozmienial cos we wtyczce tylko po to zeby utrudniac komus zycie (sa w koncu schematy), podejrzewam raczej ze body jakos monitoruje stan pracy xenonow. Tak ogolnie to nie da sie zrobic poprawnej instalacji z xenonami za 1/X ceny niestety bo nie zrobisz autopoziomowania o oczyszczaniu nie wspominajac - co oznacza ze dowod zabierze ci pierwszy napotykany (kumaty) policjant - imo szkoda nafty

Napisano

> Nie wiem dlaczego. Po podmianie pinow we wtyczne i podaniu napiecia

> xenon nie świeci. Miałem auto z xenonami i robilismy testy z

> drugim stilo do którego xenony chcielismy założyć. Podobno

> trzeba sygnal z body! Poza tym zasada poziomowania jest całkiem

> inna, zakładając xenon zamiast zwykłej lampy trzeba instalacje

> do poziomowania przerobic ...

te dywagacje nie dały mi spokoju i właśnie przed kilkoma minutami wróciłem od kolegi, który ma Fabie (wiem, że lampy są inne, więc nie negujcie od razu tego co piszę, proszę).

Niedawno kupił lampy z ksenonami, i zamontował je do swojej Skodziny. Jego lampy (nie wiem, czy tak mają wszsytrkie, czy tylko Skodowskie) posiadają cały mechanizm (przetwornica i inne rzeczy) wewnątrz, ale z wyjątkiem czujnika, któy umieszczony jest na tylnej osi (czy gdzieś tam niedaleko). Również elektryka jest identyczna ze standardową.

Wymiana polegała na wyjęciu starych i włożeniu nowych oraz podłączeniu kabli. koniec kropka.

A poziomowanie? Ksenony mają "smopoziomowanie" i jest to nic innego jak kontrolowanie tej czynności z wenątrz auta zamiast czujnkowo.

Działa, przed chwilą widziałem, czułem itd, itp.

Uprzedzając miliardy pytań: wiem, że Fabia to nie Stilo, wiem, że to nietakie same lampy, wiem mnóstwo innych rzeczy, itp, itd........

Napisano

> A poziomowanie? Ksenony mają "smopoziomowanie" i jest to nic innego

> jak kontrolowanie tej czynności z wenątrz auta zamiast

> czujnkowo.

to dwie rozne sprawy; warunki homologacji w Polsce dopuszczaja palnik xenonowy wtedy gdy zapewnione jest samopoziomowanie (czyt. bez udzialu kierowcy) oraz system mycia klosza reflektora (czyli spryskiwacze). Zwroc tez uwage ze fabrycznych xenonow (stilo) nie da sie regulowac inaczej niz examienerem

> Działa, przed chwilą widziałem, czułem itd, itp.

> Uprzedzając miliardy pytań: wiem, że Fabia to nie Stilo, wiem, że to

> nietakie same lampy, wiem mnóstwo innych rzeczy, itp,

> itd........

wiesz jak czlowiek naprawde mocno czegos chce to dojdzie do celu bez wzgledu na okolicznosci i ofiary - widzialem kiedys opis czyichs prac ktore sprawadzaly sie do tego ze zeszlifowal wnetrze zwyklego reflektora na gladko, zamontowal soczewke i wsadzil zrodlo xenonowe do projektora soczewkowego... imo nie ma sensu o takich modyfikacjach gadac - stanowia powazne zagrozenie dla innych uczestnikow ruchu

Napisano

> to dwie rozne sprawy; warunki homologacji w Polsce dopuszczaja palnik

> xenonowy wtedy gdy zapewnione jest samopoziomowanie (czyt. bez

> udzialu kierowcy) oraz system mycia klosza reflektora (czyli

> spryskiwacze).

Z tymi spryskiwaczami to chyba tak różnie hmm.gif - tzn. znam na przykład auto azjatyckiej marki kupione u polskiego dealera nie dalej jak w ubiegłym tygodniu, reflektory ksenonowe są, spryskiwaczy brak. zlosnik.gif Tzn. w ogóle to spryskiwacze są dostępne w tym modelu, ale nie wiadomo, od czego zależy ich obecność (w specyfikacji niby były w standardzie, ale w aucie nie ma po nich śladu zlosnik.gif).

Ale generalnie tylko wymiana całej lampy daje niezerowe szanse na legalnośc takiego rozwiązania hmm.gif (chociaż i tak nie tego gwarantuje zlosnik.gif) - tak czy inaczej zostaje do rozwiązania problem regulacji wysokości świecenia no i ewentualnie spryskiwaczy.

Napisano

> Z tymi spryskiwaczami to chyba tak różnie - tzn. znam na przykład

> auto azjatyckiej marki kupione u polskiego dealera nie dalej jak

> w ubiegłym tygodniu, reflektory ksenonowe są, spryskiwaczy brak.

> Tzn. w ogóle to spryskiwacze są dostępne w tym modelu, ale nie

> wiadomo, od czego zależy ich obecność (w specyfikacji niby były

> w standardzie, ale w aucie nie ma po nich śladu ).

> Ale generalnie tylko wymiana całej lampy daje niezerowe szanse na

> legalnośc takiego rozwiązania (chociaż i tak nie tego

> gwarantuje ) - tak czy inaczej zostaje do rozwiązania problem

> regulacji wysokości świecenia no i ewentualnie spryskiwaczy.

kiedys juz byla taka dyskusja i ktos zamieszczal scany oficjalnych wytycznych dopuszczenia; tam jak byk staly oba punkty

co do stilo; to zeby odbudowac fabryczne rzowizanie trzeba zmieniac elementy zawieszenia (na dostosowane do montazu czujnikow), dolozyc czujnik, kable, obudzic to w body komputerze, dolozyc spryskiwacze; ogolnie niezle mieszac

znalzalem takie cos:

"Maciej Łukasik, Instytut Transportu Samochodowego

Przepisy dotyczące najnowszych rozwiązań technicznych w oświetleniu samochodowym to tematyka, która wzbudziła szczególne zainteresowanie uczestników. Wśród użytkowników aut panuje bowiem brak znajomości odpowiednich regulacji prawnych, czego przykładem może być instalowanie na własną rękę świateł ksenonowych bez homologacji.

Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie spryskiwacze.

Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do automatycznego poziomowania.

Wynika z tego jasno, że montowanych ksenonowych źródeł światła (dostępnych zresztą na polskim rynku) w reflektorach przeznaczonych do zwykłych żarówek jest niezgodne z przepisami. Można zainstalować w aucie światła ksenonowe, pod warunkiem, że wymieni się cały zespół reflektora. Specjalne zestawy, posiadające odpowiednie homologacje i spełniające wszystkie przepisy oferuje firma Hella. "

jedna uwaga to ze Hella to robi zestawy swiatel dalekosieznych chyba tak ze nie robi zestawow zastepujacych zwykle swiatla

wiecej tutaj choc pisza tam tez o innych zrodlach swiatla do samochodow

Napisano

> to dwie rozne sprawy; warunki homologacji w Polsce dopuszczaja palnik

> xenonowy wtedy gdy zapewnione jest samopoziomowanie (czyt. bez

> udzialu kierowcy) oraz system mycia klosza reflektora (czyli

> spryskiwacze). Zwroc tez uwage ze fabrycznych xenonow (stilo)

> nie da sie regulowac inaczej niz examienerem

Spryskiwacz musi być, fakt, kolega nie zamontował, pokazuje tylko, że akurat w tym przypadku odbyło się to z paluszkiem w kakałowym oczku i działa smile.gif

W Stilakach nie wiem jak jest to rozwiązane, moje zdanie jest również takie, że modyfikować takich rzeczy nie ma sensu ok.gif

> wiesz jak czlowiek naprawde mocno czegos chce to dojdzie do celu bez

> wzgledu na okolicznosci i ofiary - widzialem kiedys opis czyichs

> prac ktore sprawadzaly sie do tego ze zeszlifowal wnetrze

> zwyklego reflektora na gladko, zamontowal soczewke i wsadzil

> zrodlo xenonowe do projektora soczewkowego... imo nie ma sensu o

> takich modyfikacjach gadac - stanowia powazne zagrozenie dla

> innych uczestnikow ruchu

ok.gif jak to się mówi, Polak potrafi, ale wcale nie trzeba być Polakiem, aby coś na siłę zmienić (po trupach, chyba tak to się pisze smile.gif )

Napisano

Woyt, ale to jest skoda.... auto z grupy Volkswagena. Tam praktycznie w każdym modelu tak jest że zakladasz zamiast zwykłej lampy lampe xenonową i świeci. Niestety jak napisałeś fabia to nie stilo i takie numeru zrobic sie nie da! smile.gif

Napisano

> Woyt, ale to jest skoda.... auto z grupy Volkswagena. Tam praktycznie

> w każdym modelu tak jest że zakladasz zamiast zwykłej lampy

> lampe xenonową i świeci. Niestety jak napisałeś fabia to nie

> stilo i takie numeru zrobic sie nie da!

czyli może to być podsumowanie powyższych rozważań.

nie ma sensu kupować kredensu smile.gif , lepiej kupić Stilo z ksenonami! biglaugh.gif

Napisano

> ... lepiej kupić Stilo z ksenonami!

Dokładnie! grinser006.gif

Napisano

> Czyli nie bardzo sie oplaca w to bawic i zakladac je ???? A kolega

> mial od "nowosci" czy montowal samemu

Nie jest to opłacalny biznes,było to juz wałkowane na kąciku,a u mnie były od nowości.

Napisano

> Z tymi spryskiwaczami to chyba tak różnie - tzn. znam na przykład

> auto azjatyckiej marki kupione u polskiego dealera nie dalej jak

> w ubiegłym tygodniu, reflektory ksenonowe są, spryskiwaczy brak.

> Tzn. w ogóle to spryskiwacze są dostępne w tym modelu, ale nie

> wiadomo, od czego zależy ich obecność (w specyfikacji niby były

> w standardzie, ale w aucie nie ma po nich śladu ).

Czy to auto jest nowe ? Bo z tego co pamietam, to wymóg aby przy reflektorach xenonowych byly spryskiwacze i autopoziomowanie obowiazuje od ktoregos tam roku. Wiec auta wyprodukowane przed tym xxxx rokiem nie musza miec ani spryskiwaczy, ani autopoziomowania. Jednak Stilo to i tak nie dotyczy hehe.gif

Napisano

> Czy to auto jest nowe ?

Wyprodukowane w listopadzie 2006, pierwsza rejestracja styczeń 2007 hmm.gif - więc chyba nowe. zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem dlaczego. Po podmianie pinow we wtyczne i podaniu napiecia

> xenon nie świeci. Miałem auto z xenonami i robilismy testy z

> drugim stilo do którego xenony chcielismy założyć. Podobno

> trzeba sygnal z body! Poza tym zasada poziomowania jest całkiem

> inna, zakładając xenon zamiast zwykłej lampy trzeba instalacje

> do poziomowania przerobic ...

Kiedyś na kąciku było zdjęcie lampy ksenonowej od tyłu i jeśli mnie pamięć nie myli to były inne silniki od poziomowania (większe). Może mają inny system sterowania od zwykłych przez co komputer ma inny parametr sygnału na lini poziomowania i nie podaje napięcia zasilania lampy.

Napisano

> Kiedyś na kąciku było zdjęcie lampy ksenonowej od tyłu i jeśli mnie

> pamięć nie myli to były inne silniki od poziomowania (większe).

> Może mają inny system sterowania od zwykłych przez co komputer

> ma inny parametr sygnału na lini poziomowania i nie podaje napięcia zasilania lampy.

Silniki od xenonów chodzą cały czas ze względu na autopoziomowanie, a nie tak jak w przypadku zwykłych reflektorów tylko na życzenie kierowcy. Wobec tego całkiem rozsądne jest podejście, że są inne, bo muszą spełniać inne kryteria jakości.

Napisano

> Silniki od xenonów chodzą cały czas ze względu na autopoziomowanie, a

Jestes tego pewien ? Nie jest tylko tak, ze sa ustawiane po odpaleniu silnika a poznij juz nie sa regulowane ?

Napisano

> Jestes tego pewien ? Nie jest tylko tak, ze sa ustawiane po odpaleniu

> silnika a poznij juz nie sa regulowane ?

Są regulowane cały czas! Odpalasz auto ==> xenony sie ustawiaja, ładujesz potem bagaznik do pełna ==>obniżenie świateł, ktoś wsiada do tyłu==> obniżenie świateł.... Nie wiem jak to jest z jazdą po nierównościach, teoretycznie wtedy światłe też powinny sie przestawiac, ale chyba nie do końca tak jest w praktyce!

Napisano

> Są regulowane cały czas!

No to wypas - z tego co czytalem to znacznie popularniejsze jest ustawienie podczas odpalenia i brak pozniejszej regulacji - ale Stilo wyprzedza mysla zlosnik.gif

Napisano

> Kiedyś na kąciku było zdjęcie lampy ksenonowej od tyłu i jeśli mnie

> pamięć nie myli to były inne silniki od poziomowania (większe).

> Może mają inny system sterowania od zwykłych przez co komputer

> ma inny parametr sygnału na lini poziomowania i nie podaje

> napięcia zasilania lampy.

czym tak naprawdę różni się reflektor ksenonowy od zwykłego ? czy istnieje szansa zaadaptowania seryjnych do systemu poziomowania ?

żaróweczki biksenonowe i przetworniczki made in china można kupić naprawdę tanio. A ja chciałbym mieć ksenony niekoniecznie płacąc za nie 4k zł

Napisano

> A ja chciałbym mieć ksenony niekoniecznie płacąc

> za nie 4k zł

a ja chciałbym aby na drogach było mniej pomysłowych dobromirów którzy w środku nocy lubią przywalić takimi swoimi wynalazkami po oczach, że nie wiadomo czy lepiej iść na czoło czy uciekać do rowu mod.gif

Napisano

> A ja chciałbym mieć ksenony niekoniecznie płacąc za nie 4k zł

A ja się spytam po co? Stilo ma bardzo dobre reflektory i xenony nie dadzą Ci wiele więcej. crazy.gif

Napisano

Dokladnie. Mialem xenony w stilo, teraz w alfie nie mam, założyłem za to philipsy blue vision i świeci to porównywalnie!

Napisano

> A ja się spytam po co? Stilo ma bardzo dobre reflektory i xenony nie

> dadzą Ci wiele więcej.

W tym przypadku z pewnością nie chodzi tutaj o poprawę świecenia, ale o efekt (kolor itp)...

Napisano

> W tym przypadku z pewnością nie chodzi tutaj o poprawę świecenia, ale

> o efekt (kolor itp)...

-- nie zgodze się. Nie chodzi TYLKO o efekt

Ze względu na inną temperaturę barwową jak i większą wartośc lumenów takie oświwetlenie jest poprostu...lepsze

Widać tę róznicę zwłaszcza podczas opadów i mgły, kiedy to klasyczne świeczki są niewystarczające.

Lepsza jest też widocznośc znaków pionowych i poziomych ( pod warunkiem uzycia nowych farb) - wtedy charakterystycznie "opalizują" przez co staja się wyraźniejsze

Tak więc to nie tylko wygląd...

Zresztą, miałem w maryśce ksenony ( mialem tez soczewki ) i wiem jedno - róznica w widoczności to jak dzień do nocy.

Praktycznie zapomniałem o "długich" bo plama światła z palników była dla mnie wystarczająca.

I uprzedzam - miałm zrobione tak jak powinno być, łacznie z pozycjonowaniem i modyfikacja przesłony w soczewce...

XENONY rulezz palacz.gif

Napisano

> -- nie zgodze się. Nie chodzi TYLKO o efekt

okej, okej biglaugh.gif

> Ze względu na inną temperaturę barwową jak i większą wartośc lumenów

> takie oświwetlenie jest poprostu...lepsze

> Widać tę róznicę zwłaszcza podczas opadów i mgły, kiedy to klasyczne

> świeczki są niewystarczające.

> Lepsza jest też widocznośc znaków pionowych i poziomych ( pod

> warunkiem uzycia nowych farb) - wtedy charakterystycznie

> "opalizują" przez co staja się wyraźniejsze

> Tak więc to nie tylko wygląd...

wszystko prawda, ale to dotyczy "normalnych/fabrycznych" ksenonów a nie tych pseudo-chińskich świecidełek smile.gif

> Zresztą, miałem w maryśce ksenony ( mialem tez soczewki ) i wiem

> jedno - róznica w widoczności to jak dzień do nocy.

> Praktycznie zapomniałem o "długich" bo plama światła z palników była

> dla mnie wystarczająca.

> I uprzedzam - miałm zrobione tak jak powinno być, łacznie z

> pozycjonowaniem i modyfikacja przesłony w soczewce...

> XENONY rulezz

pytanie, czy dobre dla Ciebie jest nieszkodliwe dla innych (jadących z naprzeciwka) i zgodne z prawem...nie wiem...

Napisano

> czym tak naprawdę różni się reflektor ksenonowy od zwykłego ?

zrodlem swiatla - czyli lampa wyladowcza (ksenon) zamiast lampa zarnikowa (halogen)

czy

> istnieje szansa zaadaptowania seryjnych do systemu poziomowania

> ?

zgodnie z prawem nie

> żaróweczki biksenonowe i przetworniczki made in china można kupić

> naprawdę tanio. A ja chciałbym mieć ksenony niekoniecznie płacąc

> za nie 4k zł

za 1700PLN mozna kupic 2 cale lampy do stilo na allegro - dalej jednak nie bedzie to zgodne z prawem (brak samopoziomowania i oczyszczania)

Napisano

> I uprzedzam - miałm zrobione tak jak powinno być, łacznie z

> pozycjonowaniem i modyfikacja przesłony w soczewce...

> XENONY rulezz

i tak lamales prawo bo takie zrodlo swiatla nie jest homologowane dla samochodu Fiat Marea, a jak mieles zrobiony ten system samopoziomowania?

Napisano

ja ide dalej - chcialbym zeby ich wogole nie bylo

Napisano

> okej, okej

> wszystko prawda, ale to dotyczy "normalnych/fabrycznych" ksenonów a

> nie tych pseudo-chińskich świecidełek

-- miałem palniki filipsy (fabryczne H1)

> pytanie, czy dobre dla Ciebie jest nieszkodliwe dla innych (jadących

> z naprzeciwka) i zgodne z prawem...nie wiem...

-- kilka testów praktycznych pokazało, ze nie oślepiam , więc szkody nie czyniłem

Życzyłbym sobie, by wszyscy mieli tak rygorystyczne nastawienie do kwestii oswietlenia jak ja skromny.gif

Napisano

> i tak lamales prawo bo takie zrodlo swiatla nie jest homologowane dla

> samochodu Fiat Marea,

-- śwlepia nie podlegały homologacji E34 więc looz. Badanie techniczne ( dwukrotne ) bez dawania w łapę też przeszło... marysiua była w Austrii, 5 x zaliczyłem kontrolę, raz nawet z pomiarem strumienia świetlnego yikes.gif i tez przeszło palacz.gif Wiesz sam że w zakresie oświetlenia wyłodowawczego przespisy sa nie do końca precyzyjne, jeśli chodzi o przeróbki. A co nie jest zabronine - jest dozwolone palacz.gif

a jak mieles zrobiony ten system

> samopoziomowania?

-- mały selsyn z układem dopasowywującym i połaczony z silnikami regulacyjnymi. Fuckt, może nie była to PŁYNNA regulacja, ale swoje zadanie spełniała - w zalezności od obciązenia korygowała wysokość

Jedyne czego nie miałem to spryskiwaczy ( nie zdążyłem załozyć ), ale od wielu lat mam odruch, że zawsze wycieram światła przed rozpoczeciem jazdy, a potrafie też zatrzymac się w trakcie jazdy i je przeczyścic, jak np sie usyfią przy złej pogodzie palacz.gif

Napisano

> -- śwlepia nie podlegały homologacji E34 więc looz.

?

nie rozumiem tego zapisu ale wydaje mi sie ze jezeli nie przeszedles spec badac dopuszczajcych i twoj pojazd nie mial oznaczenia (chyba SAM) to formalnie nie miales prawa ich uzywac

Badanie

> techniczne ( dwukrotne ) bez dawania w łapę też przeszło...

z tego (w tym kraju) to naprawde niewiele wynika

> marysiua była w Austrii, 5 x zaliczyłem kontrolę, raz nawet z

> pomiarem strumienia świetlnego i tez przeszło Wiesz sam że w

> zakresie oświetlenia wyłodowawczego przespisy sa nie do końca

> precyzyjne, jeśli chodzi o przeróbki.

nie tweirdze ze twoje rozwiazanie nie spelanialo norm - twierdze ze taka modyfikacja nie jest zgodna z prawem

A co nie jest zabronine -

> jest dozwolone

dopoki sie nie dowiesz ze jednak jest zabronione wink.gif

> a jak mieles zrobiony ten system

> -- mały selsyn z układem dopasowywującym i połaczony z silnikami

> regulacyjnymi. Fuckt, może nie była to PŁYNNA regulacja, ale

> swoje zadanie spełniała - w zalezności od obciązenia korygowała

> wysokość

> Jedyne czego nie miałem to spryskiwaczy ( nie zdążyłem załozyć ), ale

> od wielu lat mam odruch, że zawsze wycieram światła przed

> rozpoczeciem jazdy, a potrafie też zatrzymac się w trakcie jazdy

> i je przeczyścic, jak np sie usyfią przy złej pogodzie

czyli homologacji na takie oswietlenie bys w Polsce nie dostal

Napisano

> -- miałem palniki filipsy (fabryczne H1)

to jakaś podróbka Philips'ów chyba zlosnik2.gif

> -- kilka testów praktycznych pokazało, ze nie oślepiam , więc szkody

> nie czyniłem

testy w jakimś instytucie, czy tak na drodze? wciąż nie przekonuje mnie to, ale ja jestem taki specyficzny typ, sorki...

> Życzyłbym sobie, by wszyscy mieli tak rygorystyczne nastawienie do

> kwestii oswietlenia jak ja

oj, z takim podejściem dyskutowałbym dłuo, no ale ja mam inne podejście do tych sprawa. Na szczęście, albo niestety... :_)

Napisano

> niestety bo nie zrobisz autopoziomowania o oczyszczaniu nie

> wspominajac - co oznacza ze dowod zabierze ci pierwszy

> napotykany (kumaty) policjant - imo szkoda nafty

jak wykazuje praktyka te systemy nie są wymagane a nawet jeśli jakiś policjant zabierze ci dowód to i tak go odzyskasz robiąc badanie u pierwszego lepszego diagnosty ...

Napisano

> jak wykazuje praktyka te systemy nie są wymagane a nawet jeśli jakiś

> policjant zabierze ci dowód to i tak go odzyskasz robiąc badanie

> u pierwszego lepszego diagnosty ...

Mozna i tak bawić sie w kotka i myszkę z policial.gif..eeee..

Napisano

no to spotkalismy sie z roznymi przypadkami; osobiscie znam historie kiedy policjant za cos takiego zabral dowod; to czy gdzie indziej przejdzie to badanie jest naprawde odrebna sprawa- fakty sa takie ze takie przerobki sa bardzo niebezpieczne dla innych uzytkownikow i z calym szacunkiem nie wystarczy mi ze kowal co to zrobil twierdzi ze tak nie jest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.