Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do Uzytkowników Bravo z silnikiem 1.4 !!!

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie smile.gif

Nosze się z zamiarem kupna Bravo 1.4 ale słysze, że te silniki to jeden wielki niewypał w stajni Fiata. Szanowni Użytkownicy napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym silnikiem. Czy to prawda że są z nim takie problemy?? (zawodzi sterownik wtrysku, zatarcia wałka rozrzadu) Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie

> Nosze się z zamiarem kupna Bravo 1.4 ale słysze, że te silniki to

> jeden wielki niewypał w stajni Fiata. Szanowni Użytkownicy

> napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym silnikiem.

> Czy to prawda że są z nim takie problemy?? (zawodzi sterownik

> wtrysku, zatarcia wałka rozrzadu) Z góry dziękuję za odpowiedzi.

> Pozdrawiam

Jedyna dobra rzecz w tym modelu, to wlasnie silnik.

Wszystko inne sie sypie a moj silnik od 10 lat jest w idealnym stanie. Owszem rozrzad trzeba wymienic po 60.000 km, olej co rok trzeba zmieniac - ale silnik jest super.

Osobiscie uwazam, ze moj fiat to wrak i zlom - ale akurat do silnika nie moge sie doczepic.

Pzdr

Rostek

Napisano

Witaj. Kup sobie auto po liftingu, a ominie Cię wiele przykrych niespodzianek i na pewno nie będziesz miał silnika 1,4 pod maską, a to duży plus.

Napisano

> Witaj. Kup sobie auto po liftingu, a ominie Cię wiele przykrych

> niespodzianek i na pewno nie będziesz miał silnika 1,4 pod

> maską, a to duży plus.

Ja odpukać na razie nie narzekam na nic smile.gif

Napisano

> Ja odpukać na razie nie narzekam na nic

To pogratulować. ok.gif

Napisano

> Witaj. Kup sobie auto po liftingu, a ominie Cię wiele przykrych

> niespodzianek i na pewno nie będziesz miał silnika 1,4 pod

> maską, a to duży plus.

to może od razu poradź aby kupił nówkę....bedzie jeszcze lepiej bo bedzie miał gwarancję niesądzisz??

Napisano

Witaj.

Niedawno był podobny watek o silniku 1.4. smile.gif

Ja zdaniem kierowcy silnika 1.4 takze nie narzekam jedynie co trzeba,by sie odwdzieczył nie naganna praca to serwisowac.

Napisano

> to może od razu poradź aby kupił nówkę....bedzie jeszcze lepiej bo

> bedzie miał gwarancję niesądzisz??

Niesądzę!!! Nówki nie kupi, chyba że klepiesz w stodole podróby.

Co kompleksy masz, że na mnie naskoczyłeś? Dobrze wiesz, że po FL jest sporo różnic.

Napisano

> Niesądzę!!! Nówki nie kupi, chyba że klepiesz w stodole podróby.

> Co kompleksy masz, że na mnie naskoczyłeś? Dobrze wiesz, że po FL

> jest sporo różnic.

niepomyślałeś że gość może nie mieć kasy na auto po FL??

Napisano

> niepomyślałeś że gość może nie mieć kasy na auto po FL??

Nie napisał o tym. A czy nie pomyślałeś o tym, że ma, tylko okazjonalnie np. od znajomego może kupić 1,4.? Zna właściciela i auto, więc woli starsze, ale sprawdzone.

Napisano
  • Autor

Chciałbym rozwiać wszelkie watpliwości i sprzeczki smile.gif

Dysponuje budżetem 8 tys PLN więc Bravo po FL jest poza moim zasięgiem.

Napisano

> Chciałbym rozwiać wszelkie watpliwości i sprzeczki

> Dysponuje budżetem 8 tys PLN więc Bravo po FL jest poza moim

> zasięgiem.

To zmienia postać rzeczy....ale jakbyś dobrze poszukał... zdarzają się okazje.

Napisano
  • Autor

Jedynymi okazjami są autka z silnikami 1.6. Bravo po FL kosztuje ponad 10 tys

Napisano

> To zmienia postać rzeczy....ale jakbyś dobrze poszukał... zdarzają

> się okazje.

Jedz na zachód ceny za BB są dosłownie śmieszne a stan jest bardzo dobry!!! ostatnio 99' brava kolor taki wiśniowy chyba 1,6 16V była za 1200 Euro chodziła cudnie lakier bez skazy w jendym miejscu była tylko lekko przytarta! siedzenia nie wypalone, w środku względny porządek

Napisano

> Witam serdecznie

> Nosze się z zamiarem kupna Bravo 1.4 ale słysze, że te silniki to

> jeden wielki niewypał w stajni Fiata. Szanowni Użytkownicy

> Pozdrawiam

Mój 1.4 jak narazie spisuje sie super - bezawaryjnie.Nie ma problemu przy tym silniku z LPG - tania instalacja 2 generacji i żadnych problemów.

Napisano

> Mój 1.4 jak narazie spisuje sie super - bezawaryjnie.Nie ma problemu

> przy tym silniku z LPG - tania instalacja 2 generacji i żadnych

> problemów.

Mój też za instalacje dałem tylko 1400 zł zreszta tam gdzie ja zakładałem zakładają wszystkim tak tanio i nikt nie ma problemów zeby mi gaz założyli czekałem 2 tygodnie zeby.GIF

Napisano

Powiem tak: na 1.4 najbardziej narzekają ludzie którzy nigdy z tym silnikiem nie mieli do czynienia wink.gif oczywiście są wyjątki... jak w każdym innym modelu

średnia jest natomiast jakość wykończenia - nie chodzi tyle o wygląd, co o wszelkiego rodzaju skrzypienia, pukania i inne odgłosy

poza tym trzeba wymieniać to co w innych BBM'ach (klamki, malować progi, spawać fotel, czasem jakaś uszczelka, przewodzik, innym razem wywalić katalizator itp,itd)

ps: wydaje mi się jednak, że ceny BBM'ów na tyle się wyrównały że za cenę 1.4 można kupić 2.0, więc patrz bardziej na stan auta, niż na pojemność. Z tym że oczywiste jest że lepiej kupić zadbane 1.6 niż 1.4 w porównywalnym stanie

Napisano

> Witam serdecznie

> Nosze się z zamiarem kupna Bravo 1.4 ale słysze, że te silniki to jeden wielki niewypał w stajni Fiata. Szanowni Użytkownicy

> Pozdrawiam

na Twoim miejscu nie kupowałbym bravo z silnikiem 1.4 tylko wybrałbym już co najmniej 1.6 ponieważ spalanie jest porównywalne, a dynamika jazdy znacznie lepsza, co bezpośrednio przekłada się na bezpieczeństwo, szczególnie podczas wyprzedzania.

Opinie, które słyszałeś o silniku 1.4 nie wzięły się z sufitu, ale bardzo często występują w tym modelu tj. następuje wycieranie wałka rozrządu na skutek zapychania się magistrali olejowej. Oczywiście są osoby u których te awarie się nie zdarzyły, ale dotyczy to głównie tych osób, które użytkują ten samochód od nowości i regularnie dbają o wymiane olejów. Natomiast zakup silnika 1.4 z tzw. drugiej ręki jest bardzo ryzykowny i jest duże prawdopodobieństwo, że trafisz na egzemplarz już po wymianie wałka rozrządu, a jeśli ta czynność była zrobiona niechlujnie to później musisz się liczyć z dużymi wydatkami. Chyba, że kupujesz od zaufanego znajomwego i będziesz znał całą historię autka. Jeśli mi nie wierzysz to wystarczy popytać się w ASO Fiata o opinie na temat silników 1.4 12v . A tak na marginesie to wpisz sobie "wałek Brava" w Allegro i sam się przekonasz do którego z silników fiata Bravy jest sprzedawanych najwięcej wałków rozrządu.

Pozdrawiam

Napisano

Witam,

Podobno niektórych spotykają przykrosci związane z silnczkiem 1.4. U mnie jest w tej chwiili 143 kkm w tym ok. 120 na LPG i jest OK. U brata ok. 200 kkm i też jest OK. Mój jeżdzony na Castrol Magnatec 5W40 zmienianym co ok. 15-17 kkm, u brata Lotos syntetic zmieniany co ok. 20 kkm. W obydwu - co może w tym wszystkim najważniejsze - stosowane najczęściej oryginalne (ewentualnie markowe zamienniki) filtry oleju i powietrza.

Pozdrawiam

DaRo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.