Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z nawiewem-astra htb

Featured Replies

Napisano

Witam kupilem niedawno samochod i zauwazylem ze cos jest nie tak z nawiewem bryki. A mianowicie kiedy mam ustawione na nawiew szyby to tak samo ostro mi dowala z nawiewow z przodu, i tak jest na kazdym stopniu obojetnie czy mam ustawione tylko nogi, czy na szybe i nogi, czy na szybe zawsze leci mi z tych przednich nawiewow, i co za tym idzie nie leci mi pelna "moc" np na szybe. A zamkniecie wentylatorow nie rozwaze sprawy bo nie chce mi sie zamykac i otwierac nawiewo, a zreszta takze dwoch srodkowych nawiewow nie mozna zamknac pewno cos tam sie ulamalo, nie wiem tez do tego musze dojsc .

Co to moglo sie uszkodzic? jak do tego sie dostac? czy zdjac tapicere, ale czego szukac?.

Dzieki za pomoc.

Napisano

mozliwe ze odczepione jest zamocowanie ciegna przelacznika nawiewu(pokretla ktorym przelaczasz gdzie ci ma dmuchac).jesli krecisz tym pokretlem i dmucha wszedzie tak samo a pokretlo chodzi w miare lekko to pewnie to jest to.dostac sie tam jest zajebiscie jedwabiscie pokickane.odkrecasz cala konsole srodkowa(ja naliczylem 22srubki).

Napisano

> kupilem niedawno samochod

... i musisz sie do niektórych rzeczy przyzwyczaić wink.gif

Z przednich kratek wieje zawsze. Z tym, że w pozycji "na szybę" i w pozycji na "na nogi" wieje tak samo, w pozycji "na nogi i szybę" słabiej a oczywiście w pozycji "na ryj" wink.gif wieje najmocniej

Zapewniam Cię, że u mnie jest wszystko OK z pokrętłami, cięgnami i zapadkami.

Pozdrofka

Napisano

> Z przednich kratek wieje zawsze.

Dokładnie, TTTM i trzeba sie przyzwyczaic.

Napisano

> odkrecasz cala konsole

> srodkowa(ja naliczylem 22srubki).

Tak przy okazji... grinser006.gif Dziś pobiłem rekord świata: rozebranie konsoli, wymiana LEDa pod pokrętłem ciepło-zimno i montaż 19 minut zlosnik.gif

A kumpel jeszcze pytał: co się tak grzebałeś? zlosnik.gif Sam u siebie rozbierał pół dnia i jeszcze mu śrubki zostały zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

>dwoch srodkowych

> nawiewow nie mozna zamknac pewno cos tam sie ulamalo, nie wiem

> tez do tego musze dojsc .

Co do zamknięcia środkowych nawiewów to wystarczy, że zdejmiesz lewą kratke i juz bedziesz mial dostep do ciegna zamykajacego nadmuch. Prawdopodobnie nie jest ono dobrze osadzone na plastikowym suwaku, ktorym sie wlasnie zamyka nadmuch. Jesli tak to 5 minut roboty i po problemiecool.gif A co do nawiewu w astrolotach, to lelek ma 100% racji(niestety) Ja mam swoja pół roku i do tej pory nie wiem jak, skąd i gdzie wieje grinser006.gif

Napisano

> mozliwe ze odczepione jest zamocowanie ciegna przelacznika

> nawiewu(pokretla ktorym przelaczasz gdzie ci ma dmuchac).jesli

> krecisz tym pokretlem i dmucha wszedzie tak samo a pokretlo

> chodzi w miare lekko to pewnie to jest to.dostac sie tam jest

> zajebiscie jedwabiscie pokickane.odkrecasz cala konsole

> srodkowa(ja naliczylem 22srubki).

witam

Ja również podłączę się do wątku. Jak kręcę tym pokrętłem do zmiany kierunku, wówczas wyczuwalne są tylko delikatne zmiany w sile nawiewu (dosłownie delikatne-prawie nieodczuwalne), a dodam że również na szybe to idzie jak ... krew z nosa wink.gif marnie. Przymierzam sie do rozkręcenia tego całego ustrojstwa - czy może jakiś manualik by sie znalazł do tego ?jakieś foto po rozkręceniu, albo nawet pare słów wyjaśnień jak się do tego zabrać ?

pozdrawiam

Napisano

> Tak przy okazji... Dziś pobiłem rekord świata: rozebranie konsoli,

> wymiana LEDa pod pokrętłem ciepło-zimno i montaż 19 minut

ozesz ty jakie tempo.

winner.gifja do 30minut zszedlem(ta sama żarówa).mógłbym szybciej tylko przed przykreceniem obudowy kierownicy otwieram puszke z piwem bo czekaja mnie 3najglupsze srubki(dolna czesc obudowy).

Napisano

> Co do zamknięcia środkowych nawiewów to wystarczy, że zdejmiesz lewą

> kratke i juz bedziesz mial dostep do ciegna zamykajacego

> nadmuch. Prawdopodobnie nie jest ono dobrze osadzone na

> plastikowym suwaku, ktorym sie wlasnie zamyka nadmuch. Jesli tak

> to 5 minut roboty i po problemie

Pozwolę sobie zilustrować Twoją wypowiedź fotą wykonaną przez kolegę Jaceq_P :

nawiew.jpg

Pozdroofka

Napisano

> Pozwolę sobie zilustrować Twoją wypowiedź fotą wykonaną przez kolegę

> Jaceq_P :

> Pozdroofka

Nic dodac, nic ujać smile.gif

Napisano

> ja do 30minut zszedlem

claps.gif

> (ta sama żarówa).

No ja musiałem wylutować starą i wlutować nową diodę. smile.gif

> czekaja mnie 3najglupsze srubki(dolna czesc obudowy).

O tak, to najmniej przyjemny moment. zlosnik.gif Mój sposób jest taki: najpierw wprowadzam wkręt w prawy otwór dolnej pokrywy podtrzymując go śrubokrętem i celuję patrząc z góry w otwór na wkręt. Nastepnie męczę się chwilę z trafieniem w lewy otwór i przykręcam. Potem zakładam górną pokrywę, nastepnie przykręcam trzeci wkręt.

Pozdroofka

Napisano

> Przymierzam sie do rozkręcenia tego całego ustrojstwa - czy może

> jakiś manualik by sie znalazł do tego ?jakieś foto po

> rozkręceniu, albo nawet pare słów wyjaśnień jak się do tego

> zabrać ?

Manuala nie ma ale naprowadzą cię foty z tych linków:

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/konsolaled/konsola-led2.html

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/nawiew/nawiew.htm

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/nagrzewnica/nagrzewnica.htm

Pozdroofka

Napisano

> ozesz ty jakie tempo.

> ja do 30minut zszedlem(ta sama żarówa).mógłbym szybciej tylko przed

> przykreceniem obudowy kierownicy otwieram puszke z piwem bo

> czekaja mnie 3najglupsze srubki(dolna czesc obudowy).

Jak zwykle zaczynacie odchodzić od tematu postu. Facet chce się czegoś dowiedzieć, więc trzeba mu pomóc, a nie zjeżdżać na "boczny tor".

Wracając do tematu. Ze środkowych kratek zawsze wieje (mniej lub bardziej - w zależności od siły nawiewu), ponieważ wysokość klapki zamykającej ma 3/4 wysokości wlotu. Co niektórzy wolną przestrzeń w okresie zimowym wypełniają gąbką.

Już widzę jak na mnie teraz pojedziecie... Hehehe

P.S. Piwo wypijam w 7 sek boozing.gif

Napisano

> Jak zwykle zaczynacie odchodzić od tematu postu. Facet chce się

> czegoś dowiedzieć, więc trzeba mu pomóc, a nie zjeżdżać na

> "boczny tor".

spoko.nikt nie odchodzi od tematu.wskazowki zapodane,a przy okazji pare rzeczy ktore moga sie przydac i sa z tematem postu zwiazane.a piwko to juz do wszystkiego pasi boozing.gif

Napisano

> Jak zwykle zaczynacie odchodzić od tematu postu.

No dajże spokój... wink.gif Człowiek dostał odpowiedzi na wszystkie swoje pytania poparte linkami do manuali i fotek. Co jeszcze byś chciał? Pojechać do niego i pokazać palcem? grinser006.gif

> Ze środkowych kratek zawsze wieje (mniej lub

> bardziej - w zależności od siły nawiewu),

Tu pozwolę sobie nie zgodzić się z szanownym kolegą. Da się zamknąć całkowicie. Kwestia odpowiedniego osadzenia preta w uchwycie (patrz fota powyżej)

> ponieważ wysokość

> klapki zamykającej ma 3/4 wysokości wlotu.

Klapka zamyka całkowicie otwór całkowicie. Zobacz:

naw05.jpg

Jedynie co jest w proporcji 1/3 i 2/3 to podział na zimne, które wieje zawsze niezależnie od ustawienia temperatury nawiewu i ciepłe:

naw03.jpg

> Co niektórzy wolną

> przestrzeń w okresie zimowym wypełniają gąbką.

Tu prawdę mówisz:

naw04.jpg

Fotki kolegi dzix z manuala o zatykaniu gabką:

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/nawiew/nawiew.htm

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

ze srodkowych nawiewow leci mi caly czas tak samo mocno napewno cos tam sie stalo wiec to nie TTTM cool.gif

widze ze troche mi z tym zejdzie chyba w So wstane rano hehe.

a co z ta kratka srodkowa ze sie nie zamyka ten nawiew spojrzalem tam ciegno wypadlo z mocowania ale nadal nie dziala cos z tym zakmnieciem cos sie nie chce zamykac ciezko idzie musze to przylukac ale z tym raczej chyba sobie poradze musze sie zaglebic.

Bardzo dzieki za dobre foto bo z tych rys z ksiazki o astrze to nic nie widac hehe.

Dam jak cos to foty jak bede mial problemy bardzo dobra pomoc z waszej strony. Dzieki

Napisano

> ciegno wypadlo z mocowania ale nadal nie dziala cos z tym

> zakmnieciem cos sie nie chce zamykac ciezko idzie musze to

> przylukac ale z tym raczej chyba sobie poradze musze sie

> zaglebic.

Musisz rozebrać konsolę (linki do manuali z fotami masz w poscie wyżej). Układ w środkowym nawiewie jest dwuczęściowy: jedną część stanow "część samochodu" (rura rozszerzona na końcu), drugą część przymocowana do konsoli i wyłazi razem z nią. Jedno z drugim siedzi na wcisk i ma gąbkowe uszczelnienie. Podejrzewam, że ktoś rozbierał konsolę i źle poskładał. Świadczyć o tym może wypadnięte cięgno - samo nie spadło wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Podejrzewam, że ktoś rozbierał konsolę i źle poskładał.

> Świadczyć o tym może wypadnięte cięgno - samo nie spadło

Jak wymieniałem podświetlenie na LEDy - to przy rozbieraniu konsoli zastanawiałem się czemu cięgno jest zblokowane w plastiku konsoli.

Więc zadowolony, że "naprawiłem" złożyłem wszystko ładnie i nawet pojawił się nawiew ze środka, którego wcześniej nie miałem.

I dopiero jak nastały chłodniejsze dni - zjarzyłem, że to był PATENT poprzedniego właściciela - który wolał aby mu wogóle nic nie wiało ze środkowego nawiewu.

Napisano

> wolał aby mu wogóle nic nie

> wiało ze środkowego nawiewu.

To nie mógł go po postu zamknąć? Kurna, naprawdę da się to zrobić...

Pozdroofka

Napisano

> To nie mógł go po postu zamknąć? Kurna, naprawdę da się to zrobić...

> Pozdroofka

Hmmm - nie jestem specem nawiewu Astry i stanowi on dla mnie pewną tajemnicę - ale u mnie teraz nawet przy "zamkniętym" nawiewie i tak wieje chłodek. Nawet jak ogrzewanie jest na FULL to również zimniejsze wieje.

Oczywiście jak otworzę - to jest o wiele mocniej.

Napisano

> u mnie teraz nawet przy "zamkniętym" nawiewie i

> tak wieje chłodek. Nawet jak ogrzewanie jest na FULL to również

> zimniejsze wieje.

to jest wlasnie to co mowil kol lelek otwor nawiewu podzielony 1/3 2/3.zapchaj 1/3gabka.ja tak zrobilem i ciepelko.jak wiesz ktore srubki odkrecic w konsoli to max godz roboty na luzie.

Napisano

> Hmmm - nie jestem specem nawiewu Astry i stanowi on dla mnie pewną

> tajemnicę

Pewnie jak dla wszystkich posiadaczy astrolotów.

U mnie jest dokładnie tak samo, nawet przy zamkniętym środkowym nawiewie leci zimno.

Próbowałem coś na to zaradzić ale po kilku próbach dałem sobie siana. .... Czy ktoś może się pochwalić zimnym powietrzem z kratek w czasie ciepłej zimy.........

.

.

.

.

.

tylko właściciele asterek. smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Hmmm - nie jestem specem nawiewu Astry i stanowi on dla mnie pewną

> tajemnicę - ale u mnie teraz nawet przy "zamkniętym" nawiewie i

> tak wieje chłodek. Nawet jak ogrzewanie jest na FULL to również

> zimniejsze wieje.

> Oczywiście jak otworzę - to jest o wiele mocniej.

Wyjmij lewy-środkowy nawiew. Zobaczysz widok jak na pierwszej focie w tym wątku. Wyjmij pręt z uchwytu ale trzymaj go. Pokretło zapodaj na "zamknięte" i mocno trzymaj w tej pozycji jedna ręką. Drugą reką ciągnij mocno pręt do siebie (możesz pomóc sobie kombinerkami) i jednocześnie wciśnij w zaczep. Jeżeli po tych manewrach w dalszym ciągu będzie ci wiało ze srodkowych nawet po ich zamknięciu, to masz nieszczelność na połączeniu rury idącej z głebi auta i tej części przymocowanej do konsoli (jedno wchodzi w drugie i jeszcze jest gąbka dodatkowo).

Pozdroofka

Napisano

a tak przy okazji nawiewu ale nie z kratek.jak sie dostac do szczelin przy przedniej szybie(od wew na calej dlugosci)?troche syfu mi sie tam napchalo i nie wiem jak sie tam dostac(podejrzewam ze nie tak latwo)

Napisano

Dzięki wielkie. W końcu za parę dni wraca zima więc ciepło znowu będzie porządane hehe.gif

Pozdrawiam

Napisano

> a tak przy okazji nawiewu ale nie z kratek.jak sie dostac do szczelin

> przy przedniej szybie(od wew na calej dlugosci)?troche syfu mi

> sie tam napchalo i nie wiem jak sie tam dostac(podejrzewam ze

> nie tak latwo)

Albo wyjmiesz szybę albo wymontujesz deskę.

Pozdroofka

Napisano

Rzuć okiem na fotę. Zaznaczyłem strzalką gąbkę siedzącą na tej części "tuby" połaczonej z konsolą. Na focie mi czegoś brakuje: kawałka plastiku, w ktorym siedzi ta gabka. To jest taki jakby łącznik między klapką a wlaśnie tą częścią z gąbką. Jeżeli wszystkie części są i są poprawnie złożone, to powietrza od nagrzewnicy poprzez klapkę i kratki wpada do kabiny bez uciekania na boki. Wtedy mozna zamknąć klapke i powietrze nie leci do kabiny bo nie ma którędy. Szkoda, że dziś nie zrobiłem foty kiedy miałem wszystko na wierzchu kiedy rozbierałem konsolę.

Pozdroofka

278210126-naw01.jpg

post-36940-14352477895985_thumb.jpg

Napisano

> zeby uscislic wateki zeby nie odkrecac czegos nadaremno, musze

> rozkrecic wszystko to co jest przedstawione w temacie

> "MODYFIKACJA PODŚWIETLENIA KONSOLI (LED)"

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/konsolaled/konsola-led2.html

> mowiac od zdj nr 5 czyli od TIDa? Pokretla wszystkie trzeba

> zdjac?

Jeżeli chcesz zdjąć konsolę to musisz rozkręcić wszystko: osłonę kierownicy (aby dostać się do śrub które trzymają obudowę zegarów), obudowę zegarów bo pod nią jest śruba trzymająca lewy kraniec konsoli (jedna ze śrub obudowy zegarów jest wspólna dla niej i dla konsoli), wyjąć wszystkie pokrętła (środkowe za pomocą srubokręcika o tak: http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/zartylszyby.html , pozostałe wystarczy pociągnąć), wyjąć radio i TID. O kratkach wlotów powietrza nie wspominam wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

a wiec podsumowanie mojego demontazu, rozebralem kosnole ale niestety nic nie znalazlem, ciegna wszystkie sa i dzialaja, widac jak linki pociagaja taka dzwigienke tam dalej, to moze cos tam w srodku w rozdzielaczu powietrza? No sam juz nie wiem. co mi poradzicie?

ale rozbiorka nie poszla na marne bo naprawilem zamykanie srodkowego nawiewu waytogo.gif

Napisano

> a wiec podsumowanie mojego demontazu, rozebralem kosnole ale niestety

> nic nie znalazlem, ciegna wszystkie sa i dzialaja, widac jak

> linki pociagaja taka dzwigienke tam dalej, to moze cos tam w

> srodku w rozdzielaczu powietrza? No sam juz nie wiem. co mi

> poradzicie?

Chodziłem do auta żeby się upewnić: ze środkowych nawiewów ZAWSZE wieje, niezależnie od ustawienia pokretła kierunku nawiewu. Najmocniej wtedy kiedy ustawione jest "na ryj" wink.gif

> ale rozbiorka nie poszla na marne bo naprawilem zamykanie srodkowego

> nawiewu

waytogo.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Chodziłem do auta żeby się upewnić: ze środkowych nawiewów ZAWSZE

> wieje, niezależnie od ustawienia pokretła kierunku nawiewu.

ale u mnie wieje mocno, wiem ze bedzie troche wiac.

> Najmocniej wtedy kiedy ustawione jest "na ryj"

to tak jak ustawie na przod to wtedy jeszcze mocniej pocina ale to nie jest z byt duza roznica.

Czy tam vos moze jeszcze byc czy juz nic nie moglo sie tam stac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.