Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ruszanie z dwójki - dlawiący się muł

Featured Replies

Napisano

Witam!

Astra jak w podpisie - dziś trochę zasypało drogi, więc chciałem, jak to kiedyś mi instruktor radził, ruszyć z dwójki, przy co bardziej zasypanych fragmentach drogi. Auto muliło i dławiło się i dopiero po kilku sekundach zaskakiwało i jechało. Ruszanie od jedynki, poprzez dwójkę - bez problemu. TTTM czy czy coś nie tak? smile.gif

Napisano

jak zaslepilem egra to z 2 lepiej rusza mi sie kombiak!

Napisano

Przypuszczam, że wszystko ok. Moim zdaniem ruszanie z dwójki to przesąd. Jeżeli ktoś nie potrafi delikatnie wystartować z jedynki, to lepiej, żeby w zimie zostawił samochód na parkingu zlosnik.gif

Napisano

Przy tym silniku zapomnij, chyba że nie szanujesz sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> Przypuszczam, że wszystko ok. Moim zdaniem ruszanie z dwójki to

> przesąd. Jeżeli ktoś nie potrafi delikatnie wystartować z

> jedynki, to lepiej, żeby w zimie zostawił samochód na parkingu

Ok, ale abstrahując od zasady, to czy auto powinno aż tak mulić? Czy to kwestia mocy silnika? Chyba, że 60KM przy tej masie, to za mało by noprmlanie ruszać na dwójce... confused.gif

Napisano
  • Autor

> Przy tym silniku zapomnij, chyba że nie szanujesz sprzęgła.

No to ok. Nie zależy mi na tym - po prostu pomyślałem, że może coś nie tak. smile.gif Dzięki Wam serdeczne za błyskawiczne odpowiedzi! 20.GIF

Napisano

Ten instruktor chyba pomylił kategorię i myślał że zdajesz na kat. C lub D. W osobówce ruszaj z jedynki tylko i wyłącznie!!

Napisano

> Ten instruktor chyba pomylił kategorię i myślał że zdajesz na kat. C

> lub D. W osobówce ruszaj z jedynki tylko i wyłącznie!!

kiedys w zimie zalecali z 2-ki

Napisano

> kiedys w zimie zalecali z 2-ki

Może w maluchu lub syrence. Czy miałeś kiedykolwiek problem z ruszeniem na 1-szym biegu nawet w zimie? Wystarczy wprawne operowanie pedałem gazu i sprzęgła. Chyba że się zakopałeś, ale to sytuacja wyjątkowa a nie codzienne użytkowanie.

Napisano

Na kursie prawka, fiat punto, oblodzona jezdnia, wlaczanie sie do ruchu pod lekka gorke. Na 1 nie bylo szans, z 2 ruszylem bez zadnych problemow. A teraz gdy sa jakies problemy z ruszeniem, tez 2 przychodzi z pomoca, tylko trzeba wiedizec w ktorym momencie ja wrzucic (generealnie start z 1). Imo kwestia wyczucia 893goodvibes.gif Ja sobie radze skromny.gif

Napisano

icon_eek.gif ale macie problemy screwy.gif

tak tak ruszaj sobie tak dalej z dwojki, szybko Ci sie sprzeglo skonczy

Napisano

ja ruszalem swoim poprzednim autkiem z 3 biegu bo na 2 to za mocny byl i zrywal przyczepnosc a sprzeglo przezylo samochod smile.gif a w asterce mam nowe zimowki to z 1 rusza bez problemow tak jak bym w lato ruszal wink.gif

Napisano

> Witam!

> Astra jak w podpisie - dziś trochę zasypało drogi, więc chciałem, jak

> to kiedyś mi instruktor radził, ruszyć z dwójki, przy co

> bardziej zasypanych fragmentach drogi. Auto muliło i dławiło się

> i dopiero po kilku sekundach zaskakiwało i jechało. Ruszanie od

> jedynki, poprzez dwójkę - bez problemu. TTTM czy czy coś nie

> tak?

Instruktor miał rację. Ale ty nie do końca stosowałeś się do jego wskazówek. Z 2 biegu rusza się na lodzie, a nie na "mocno zasypanym" przez śnieg fragmencie drogi. Żeby nie muliło należy więcej dawać gazu. Chyba, że z silniczkiem coś nie tego. O sprzęgło się nie martw, nie takie numery kandydaci na kierowców wyczyniali rotfl.gif, a sprzęgiełka wytrzymywały 100kkm i więcej. Wiem co mówię nie jednego nauczyłem jeździć samochodem.

Pozdrofka.

Napisano

> Ok, ale abstrahując od zasady, to czy auto powinno aż tak mulić? Czy

> to kwestia mocy silnika? Chyba, że 60KM przy tej masie, to za

> mało by noprmlanie ruszać na dwójce...

kolego moja asterka ma 100 kucyków i tez muli na dwójce chyba że doładuje jej więcej obrotów ale czy wtedy nie szkoda sprzegła nono.gif wiec moja rada leciutko z jedynki i dopiero wtedy dwójka waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.