Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony zimowe a sprawa polska

Featured Replies

Napisano

Widzę tu dwa radykalne obozy zlosnik.gif

Jedni twierdzą, że bez zimówek to ani rusz. Drudzy, że na letnich jest prawie tak samo i wszystko zależy od kierowcy. Prawda jak zwykle leży po środku bo:

1. Zimówki dają dużo i lepiej się na nich jeździ zarówno po śniegu jak i po lodzie, tak samo guma ta zachowuje się lepiej w niższych temperaturach. Również letnie często nie dadzą sobie rady, gdzie zimówki dadzą.

2. Nawet zimówki nie dadzą sobie rady wszędzie. Czasi pozostają jedynie łańcuchy.

3. I tak najwięcej zależy przede wszystkim od kierowcy, jego umiejętności (bo trzeba umieć ruszać odpowiednio, nawet w zimówkach), opanowania oraz rozwagi. Zimówki nie zapewniają bezpieczeństwa tylko je nieco zwiększają (odpowiednio wykorzystane).

Posumowanie:

Primo: Przede wszystkim umiejętność jazdy zimą i rozwaga.

Secundo: Zimówki jak najbardziej polecam każdemu, bo pomagają i naprawdę dużo, ale nie jest to konieczność i można to nadrobić ostrożniejszą jazdą.

Pozdrawiam wszystkich i życzę przyjaznej zimy za kółkiem.

Napisano

> ja

> np. dzisiaj miałem podobnych "pieniaczy" jak Ty

confused.gif Może powinienem sie obrazić? A może użyłeś trudnego słówka, zbyt trudnego dla Ciebie?

> w tyle, bo do

> pracy śmigałem sobie tramwajem, a we wczorajszą śnieżycę

> poruszałem się na oponach letnich i też jakoś żyję...

Wniosek zeby.GIF

Masz w zimie zimówki - jedziesz samochodem

Masz w zimie opony letnie - tez jedziesz ale tramwajem zeby.GIF

> nie twierdzę, że w zimie letnia jest dobra a zimowa beee więcej

> luzu, bo na razie to po agresji użytkowników zimówek wnoszę, że

> musicie na siłę wykazać celowość swojego zakupu... masz zimówki,

> ciesz się... jeździsz bezpieczniej... daj też żyć innym

Agresja "użytkowników zimówek"? Może miałeś zbyt trudny dzień dzisiaj? A może mróz był zbyt duży? zeby.GIF

Napisano

> Faktem jest niezaprzeczalnym, że w trudnych warunkach zimowych, dobre

> zimówki sprawują się znacznie lepiej od dobrych letnich opon.

ok.gif

claps.gif

Napisano

> I rzeczywiście

> łatwiej na nich jeździć zimą. Ale nie zastepują rozumu, dziś w

> wielu miejscach zimówki nie były sposobem na jazdę - poprzednicy

> zamienili asfalt w lodowisko.

prawda

ale jakoś na zimówkach sprawniej się poruszali drive.gif

Napisano

> prawda

> ale jakoś na zimówkach sprawniej się poruszali

Pewnie że na śniegu na zimówkach ludzie z oponami na zime będą jeździć sprawiniej, bo te opony pomagają w takie jeździe też przecierz 270751858-jezyk.gif

Z tego co da się zauważyć to niekórym zimóweczki dodają odwagi i "umiejętności".

Napisano

W telewizorni pokazali ze slizgaly sie ciezarowki i autobusy, a wine zwalili na MPO.

Tak tylko mowie co pokazali, ja jestem za oponami zimowymi i moje UG7 sa rewelacyjne, jeszcze nigdzie nie stanalem ani sie nie zakopalem zeby.GIF

Napisano

fakt jest taki, że jeśli ktoś już bardzo nie chce zimówek to by mógł choć "być" na przyzwoitych całoroczniakach a nie na letnich... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dzisiaj rano Warszawa była sparaliżowana. Temperatura ok. +1stC

> czasami -1stC. Na jezdni ślizgawka. I co? Przed prawie każdą

> górką stał samochód kręcąc kołami w miejscu. Przed mostami

> dłuuuuugie korki bo niektórzy nie mogli podjechać. Problem

> oczywiście banalny. Brak opon zimowych.

> Odcinek 10km pokonałem w prawie 2 godziny. A wszystko dzięki super

> kierowcom jeżdzącym zimą na letnich oponach. Pozdrawiam tych,

> którzy uważają, że opony zimowe sa wynikiem zmowy koncernów

> oponiarskich.

ja jezdzilem od zawsze ze wzgledow oszczednosciowych i malych przebigow zima na letnich

byly to na poczatku fabryczne miszeliny mxt enrgy pozniej debica pasio szybko wyrzucona do kosza potem continental eco jakis

rok temu kupilem ultra gripy 6 i powiem ze w bydgoszczy jedyne trudne warunki to bloto posniegowe na ktorym jazada na letnich i na zlimowkach niema woogule porownania na blocie posniegowymy

jak ulice posypia sola to wg mnie jeden diabel bo sa tylko mokre

na lodowisku tez jeden diabel zadnej roznicy tak czy siak jak to na lodzie przyczepnosc zadna

ale zdecydowana wiekszosc trudnych warunkow w zimie to bloto sniegowe i tu wg mnie opony zimowe jakiekolwiek nawet jakies stare debice frigo(takie mam mama w tico) sa rewelacyjne w porownaniu do letnich(przy zachowaniu rozsadku)

wczaraj spadlo w chwile moment po poludniu sniegu masa i probowalem przyczepnosci jak ruszalem delikatnie o ciagnely jak gupie jak gaz w podloge to bylo wrazenie jakbym automatem jechal smile.gif wiec rozsadek to podstawa

Napisano

> powiem krotko denerwujecie mnie jzu z tym tematem jesli goirka jest

> oblodzona i jest to typowy lod taki jak na lodowiskach ze mozna

> na lyzwach jezdzic to odpowiedz mi na takie jedno pytanie.

> piszesz ze stales na gorce ruszyles i wjechales pod nia bez

> problemu oki moze tak ale moim zdaniem to nie byl lod albo gorka

> wcale niebyla taka straszna jak ja opisujesz bo zauwaz ze na

> oblodzonym wzniesienu zatrzymujac sie nie jestes w stanie tam

> stac bo sie zeslizgujesz zrob sobei proste poswiadczenei wyjdz

> na ta gorke w butach jakich kolwiek i stan sobie na tym

> wzniesieniu jesli nie zjedziesz na dol to bedzie sukces

A więc to jest definicja GÓRY i LODU: na oblodzonej górze nie da się ustać w żadnych butach.

LÓD to nie próżnia, lód to nie antymateria - to substancja jak każda inna, odznacza się tylko mniejszym współczynnikiem tarcia w stosunku do gumy niż np. suchy asfalt. Ale ten współczynnik nie wynosi ZERO - gdyby tak było, to łożyska turbin w elektrowniach byłyby robione z LODU, a wały - z gumy.

zlosnik.gifclown.gif

Zimówka zimówce nierówna - wiem, bo miałem Poloneza na Kormoranach S100 (o ile pamiętam) - 10 lat temu wracam z niedzielnej wycieczki nadrzeczną szosą - droga czarna, więc prędkość taka sobie, zakręty itp. - zachciało mi się siku, wysiadłem i omal się nie wy(smerf)oliłem natychmiast na LODZIE! icon_eek.gif Dalszą część drogi pokonałem znacznie wolniej...

Potem Felicia - salon "zafundował" mi Barum Polaris mlot.gif - jest to guano a nie opona, FWD Felicia jeździła na nich znacznie słabiej, niż RWD Polonez na Kormoranie. Ale ja od początku wiedziałem, że Polaris to śmiecie. Teraz mam Dębica Dir - jak dzień do nocy (Felicia ta sama).

Może Ojciec Założyciel miał kiedyś Polarisy - w takim razie nie dziwię się jego sceptycyzmowi, można się, panie, zrazić na całe życie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.