Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gdzie szukać przyczyny???????????

Featured Replies

Napisano

przychodze do mojego una wsiadam i chce go odpalić ale zapomnij ze chyci nie odpalił co moze być przyczyną ze nie odpala jak pada ,jak jest sucho i nawet jak jest duzy mroz to odpala normalnie a jak jest mokro to nie chce odpalić gdzie mam szukać przyczyny??????pomocy frown.giffrown.giffrown.gif

Napisano

najprawdopodobniej gdzieś na elektryce sa przebicia - jak wiadomo prad nie lubi wody :-) Ponoc czesto sa przebicia na kablach WN, wiec od nich bym probowal najpierw zaczynac poszukwiania ...

Napisano
  • Autor

kable świece kopułka i palec już sprawdzone i wszystko gra bo juz nie pierwszy raz mi sie to stało ale wkoncu chciałbym to wyeliminować

Napisano

> kable świece kopułka i palec już sprawdzone i wszystko gra bo juz nie

> pierwszy raz mi sie to stało ale wkoncu chciałbym to

> wyeliminować

nie raz nie dwa sie nasłuchałem że jak są gówniane kable (za cieńki pancerz )

to żeby niewiem ile razy wymieniać to itak będzie to samo spineyes.gif

tylko teoretyzuje bo sie nie znam na elektryce wink.gif

Napisano

> kable świece kopułka i palec już sprawdzone i wszystko gra bo juz nie

> pierwszy raz mi sie to stało ale wkoncu chciałbym to

> wyeliminować

Ale te objawy które podajesz to mi wybitnie na kiepskie kable pasują. Jakie masz założone?

Kopułka i palec to robiły mi problemy ale już po rozgrzaniu silnika, na zimno było OK.

Napisano

Sprawdz stan oslon kabelkow dochodzacych do modulu zaplonowego

Napisano

> przychodze do mojego una wsiadam i chce go odpalić ale zapomnij ze

> chyci nie odpalił co moze być przyczyną ze nie odpala jak pada

> ,jak jest sucho i nawet jak jest duzy mroz to odpala normalnie

> a jak jest mokro to nie chce odpalić gdzie mam szukać

> przyczyny??????pomocy

Jesli kable WN , swiece , palec i kopułka są ok to cewka moze przebicie .

zrób test - jak bedzie mokro to wymontuj cewkę i daj ją na godzinkę , dwie na kaloryfer a potem zanies do auta i zobacz czy zapali.

Problem tez może tkwic w nadajniku impulsów - to taka miniaturowa cewka wysyłająca impulsy do modułu zapłonowego.

pozdr

Napisano

Miałem podobny problem - jednak odpalał i na postoju pracował przyzwoicie - zimny silnik (na rozgrzanym nigdy nie miałem problemów). Zabawa zaczynała się, gdy ruszałem. Nagle tracił moc i gasł. O ponownym odpaleniu przynajmniej przez 30 minut mogłem wówczas zapomnieć - następowało zalanie silnika. Wymiana przewodów nie pomogła. Gdy wyczyściłem kopułkę rozdzielacza problem zniknął - była bardzo zakurzona, a co za tym idzie bardzo łatwo trzymała wilgoć - widać było "ścieżki", którymi biegał sobie prąd.

Napisano

> przychodze do mojego una wsiadam i chce go odpalić ale zapomnij ze

> chyci nie odpalił co moze być przyczyną ze nie odpala jak pada

> ,jak jest sucho i nawet jak jest duzy mroz to odpala normalnie

> a jak jest mokro to nie chce odpalić gdzie mam szukać

> przyczyny??????pomocy

niekreci czy nie ma iskry, co to za silnik, wtrysk? jaki zapłon, cewka rozdzielacz czy jakis elektroniczny moduł zapłonowy, jakis alarm z odcieciem zapłonu? jakies blokady paliwa?

Napisano
  • Autor

jest to 1.1 fire na gaźniku na zwykłym zapłonie z cewką i nie ma zednych bajerów

zapiołem go na hol i po dosyć długiej drodze odpalił z cudem ale wcześniej sobie postrzelał i z gaźnika i z rury

Napisano
  • Autor

a za stanawiam sie czy to moze być spowodowane duzym przebiegiem i zuzyciem pierścieni????????

Napisano

> a za stanawiam sie czy to moze być spowodowane duzym przebiegiem i

> zuzyciem pierścieni????????

Nie wiem czy pierścieni ale mechanik mi kiedyś mówił, że problemy z zapalaniem mogą powodować źle ustawione zawory. Zbyt wczesny zapłon też może być przyczyną. Ale to by nie zależało od wilgoci. Szukaj raczej problemów z prądem. Jeżeli jesteś tak pewien kabli i rozdzielacza zapłonu to może rzeczywiście cewka ma przebicie.

Napisano
  • Autor

tylko ze cewke w zeszłym roku wymieniałem juz nawet myślałem czy to nie jest wina tego modułu na aparacie zapłonowym

Napisano

> tylko ze cewke w zeszłym roku wymieniałem juz nawet myślałem czy to

> nie jest wina tego modułu na aparacie zapłonowym

a ile pradu ma akumulatorek? moze pradu za słabo daje? na ceweczke? a moze zalewa gazniczek?

Napisano

Zdejmij kopułkę i sprawdź, czy jest czysta wewnątrz - jeżeli nie przemyj benzyną esktrakcyjną, załóż i odpal, jeżeli masz alarm z odcięciem zapłonu to usuń to- miałem podobne objawy w CC (inny typ zapłonu), po odcięciu alarmu silnik palił bez problemu nawet przy 95% wilgotności.

Napisano

Znam ten problem. Jak miałem Cinquecento, to wymieniałem 3 razy cewkę, jak się później okazało oryginalna i pierwsza po wymianie były z jakiejś felernej serii. Rocznik mojego CC był '94 i dokładnie te same objawy.

Napisano

Nigdy nie mów nigdy... W ciągu trzech miesięcy cztery razy wymieniłem termostat passed_out.gif

Napisano

powiem ci jedno mi to wyglada na modul wzmacniajacy..tzn polaczony on jest z aparatem zaplonowym za pomoca wtykow ,ktore to lubia zasniedziec i problem sie pojawia..tam tez wilgoc lubi zagladac..pozdro

Napisano
  • Autor

chodzi ci o ten moduł co jest umieszczony bezpośrednio na aparacie???????????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.