Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niepewnie się prowadzi

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy jestem przewrażliwiony czy co, ale mam wrażenie jakby bylo coś nie tak. To co mnie denerwuje odczuwam najbardziej przy dużych lub jak kto woli średnich prędkościach - 100-110km/h

Dzisiaj jadąc na długim łagodnym łuku przy predkości 110 km zwolniłem do 100 bo czułem jakbym jechał ze 150, tzn, musiałem się nieźle napocić żeby tą prędkość utrzymać, a więc o komforcie mowy być nie może, zresztą na prostej jest to samo chyba że jest idealnie równa droga. Jak jechałem setką i wjechałem w trochę większe koleiny miałem wrażenie że zaraz wylece z drogi...nie czekałem tylko zaraz zwolniłem, gdy tymczasem inni śmigali dalej 100...Auto potrafi zmienić tor przy koleinach lub większych dziurach. Nie będe się więcej rozpisywał, samochód przy prędkościach powyżej 100km/h zachowuje się tak jak się zachowuje....:) Wcześniej jezdziłem fiatem brava i majac duzo mniejszy staz za kółkiem przy jezdzie 130 czasem nawet 140 nie mialem z tym kłopotow. A może astry kombi tak się prowadzi??

Dodam jeszcze że po kupnie bylem w aso bo auto znosiło mi mocno na prawo i podczas hamowania sciagalo kierownicę, z reguły na nierównościach i w lewo choć czasem też w prawo. Wyczyścili coś tam w hamulcach, wymienili płyn hamulcowy i jakieś 4 zużyte śruby a ze znoszeniem powiedziei że nic nie mozna zrobic ale po zalozeniu ich kł nie znosiło..., z tym ze po odebraniu auta tez mnie juz nie znosi no i teraz jak jade prosto to kierownica jest lekko w prawo.

Aha, ta "niepewność" występuje także przy gwałtowniejszym przyspieszaniu.

Zarabiscie by było jakby ktoś z tutaj obecnych kącikowiczów przejechał się moją astrą i porównał ze swoją, myślę że to by mi bardzo pomogło ocenić mój problem.Mówię całkiem poważnie, mieszkam w Poznaniu i podjadę gdzie kto sobie życzy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno, porównując odczucia ze wcześniejszym autem mam wrażenie że w astrze kierwonica jest taka jakas mocno ruchliwa i każda nierównośc,wybujałość jest dobrze odczuwalna na kierownicy, a przy większych V to jest to jeszcze bardziej odczuwalne...

dzisiaj patrzyłęm co się dzieje przy ruszaniu z piskiem, to często odbijało auto w prawo

Napisano
  • Autor

> Amortyzatory w jakim sa stanie?

Nie wiem czy w aso to sprawdzali, jednak w warunkach domowych jak rozbujam za ralingi to czuć ze trzyma sie twardo i ogolnie twardy jest...kiedyś pamietam jak popchnąłem go z tył od boku to tak było widać ze przod tez sie chwieje, ale to jedna calosc wiec chyba normalne...nie znam się wiec nie wiem czy to co pisze jest madre

Napisano

> Nie wiem czy w aso to sprawdzali, jednak w warunkach domowych jak

> rozbujam za ralingi to czuć ze trzyma sie twardo i ogolnie

> twardy jest...kiedyś pamietam jak popchnąłem go z tył od boku to

> tak było widać ze przod tez sie chwieje, ale to jedna calosc

> wiec chyba normalne...nie znam się wiec nie wiem czy to co pisze

> jest madre

Proponuje wiec nie ASO ale stacje kontroli pojazdow i sciezka zdrowia za okolo 20-30 zl. Sprawdza amortyzatory i pozostalem lementy zawieszenia. Patrz sie im na rece i niech powiedza co jest nie ok.

Napisano

Na pewno, jest coś nie tak z geometria.

Może tuleje wahacza(y) są do wymiany, moze tylna belka jest przestawiona (po dzwonie), może, może...

Napisano
  • Autor

> Proponuje wiec nie ASO ale stacje kontroli pojazdow i sciezka zdrowia

> za okolo 20-30 zl. Sprawdza amortyzatory i pozostalem lementy

> zawieszenia. Patrz sie im na rece i niech powiedza co jest nie

> ok.

Mam tam jechać?raz byłem na obowiązkowym przeglądzie to za nic zapłaciłem 130zł!!a kolo było luźne, opony łyse i twarde..nawet ie zobaczyli

A ile kosztuje taki kapitalny przegląd zawieszenia w celu wykrycia przyczyny w aso?Jak nic nie znajdą to nie płace nic?

Czy w astrze jest cos takiego jak silentblocki? bo szperam po necie i ktoś miał przez to problem z prowadzeniem

Napisano
  • Autor

> moze tylna belka jest

> przestawiona (po dzwonie), może, może...

Wiem że była uderzona w lewy tylni bok i tylne drzwi sa chyba wymienione i szyby po boku, ale jak mocno to było i czy cos jest przestawione...Kupilem jako bezwypadkowy smile.gif

Zbieżnośc mi robili, kąty auta są podobno nieznacznie odchylone ale jak to określili w normie(robilem to w warsztacie)

Napisano

> Mam tam jechać?raz byłem na obowiązkowym przeglądzie to za nic

> zapłaciłem 130zł!!a kolo było luźne, opony łyse i twarde..nawet

> ie zobaczyli

> A ile kosztuje taki kapitalny przegląd zawieszenia w celu wykrycia

> przyczyny w aso?Jak nic nie znajdą to nie płace nic?

> Czy w astrze jest cos takiego jak silentblocki? bo szperam po necie i

> ktoś miał przez to problem z prowadzeniem

Jaki przeglad obowiazkowy kosztuje 130zł?

Z tego co ja sie orientuje bez inst. gazowej kosztuje cos kolo 100zł.

Jezeli pojechales do takich paprakow co nawet lysej opony nie zobaczyli to wybacz. Znajdz sobie lepsza stacje kontroli pojazdow.

Astra ma zawieszenie jak inne pojazdy czyli McPherson i z tylu belka.

Nie jedz do ASO tylko na stacje kontroli pojazdow.

Napisano

> Wiem że była uderzona w lewy tylni bok i tylne drzwi sa chyba

> wymienione i szyby po boku, ale jak mocno to było i czy cos jest

> przestawione...Kupilem jako bezwypadkowy

To raczej nie ma powodow do zadowolenia dales sie oszukac.

Napisano
  • Autor

> To raczej nie ma powodow do zadowolenia dales sie oszukac.

wiedziałem o tym, ale nadal nie wiem jak mocno, niby jest prosty...

Napisano

> Wiem że była uderzona w lewy tylni bok i tylne drzwi sa chyba

> wymienione i szyby po boku, ale jak mocno to było i czy cos jest

> przestawione...Kupilem jako bezwypadkowy

Parę dni temu, już komuś to radziłem:

zmierz (dokładnie) odległość między środkami piast(przód-tył), z lewej i prawej strony. Powinny być takie same.

Napisano

> wiedziałem o tym, ale nadal nie wiem jak mocno, niby jest prosty...

Rozumiem ze uwierzyles sprzedajacemu na slowo i nie sprawdziles tego cfaniak.gif Strasznie ufny jestes.

No to dodam do tego ze jak na szarpakach nic nie wyjdzie i mechanik nie zobaczy pogietej tylnej belki lub innych kwiatkow to proponuje zrobic dokladne pomiary plyty podlogowej bo moze sie okazac ze autko jest przestawione.

Napisano

A jaki dokładnie masz rozmiar opon? Jak są za szerokie to są takie efekty, wystarczy 10 mm szersze i już mam slalomy w koleinach i na zakrętach, do tego stopnia, że wyrywa kierownicę z rąk... Pozdr.

Napisano

> A jaki dokładnie masz rozmiar opon? Jak są za szerokie to są takie

> efekty, wystarczy 10 mm szersze i już mam slalomy w koleinach i

> na zakrętach, do tego stopnia, że wyrywa kierownicę z rąk...

> Pozdr.

To cos masz nie tak ja jezdzilem na oponach 225 i auto prowadzilo sie bardzo pewnie mimo kolein. I nie wyrywalo mi nigdy kierownicy z rak.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem ze uwierzyles sprzedajacemu na slowo i nie sprawdziles tego

> Strasznie ufny jestes.

> No to dodam do tego ze jak na szarpakach nic nie wyjdzie i mechanik

> nie zobaczy pogietej tylnej belki lub innych kwiatkow to

> proponuje zrobic dokladne pomiary plyty podlogowej bo moze sie

> okazac ze autko jest przestawione.

A jakich kosztów się spodziewać??

Możecie kogoś kompetentnego polecić w Pzń?

Napisano
  • Autor

> Pozdr.

To po co ci to?? Ja mam 175/65

Napisano

> A jakich kosztów się spodziewać??

> Możecie kogoś kompetentnego polecić w Pzń?

W poznaniu nie wiem ale u mnie na prowincji sprawdzenie zawieszenia ojkolo 30zł. Pomiar na plycie okolo 150-200zł.

Napisano

> Pozdr.

Ale z opisu wynika że zjawisko się nasila, między innymi, przy gwałtownym przyspieszaniu. To, nie wskazuje na opony...

Napisano

Przyczyna skrzywionej kierownicy moze byc skrzywiona jedna z felg (raczej przednich) i nierowne ciesnienie powietrza w kolach lub jeszcze po prostu zle wywazone kola...

ja mam dokladnie te same objawy co Ty. Mam zalozony zimowy zestaw kol i od poczatku bylo cos nie tak kierownica byla bardzo mocno skrzywiona w prawo gdy puscilem kierownice auto mi gwaltownie sciagalo w lewo. Tak sie dobrze zlozylo ze pewnego dnia otwieram garaz patrze powietrze ucieklo z przedniego kola. Zalozylem wiec zapasowe i pojechalem na czyszczenie felgi i wywazanie. Na poczatku chcialem zrobic tylko 1 kolo ale mowie sobie jak juz robic to porzadnie wiec dalem zrobic to samo ze wszystkimi kolami. Facet mi powiedzial ze jedna felga jest troche skrzywiona. Po zalozeniu wszystkich kol wywazonych i napompowanych (kazda tak samo) kierownica sie prawie wyprostowala. Prawie bo jeszcze troszeczke jest krzywa ale minimalnie w porownaniu z tym co bylo wczesniej. U mnie przyczyna bedzie pewnie ta skrzywiona felga.

Tak to u mnie wyglada na zimowym zestawie. Letni zestaw kol mam bardzo dobrze wywazony felgi prosciutkie i kierownica rowniez prosta nic niegdzie nie sciaga wiec ja bym stawial ze przyczyna beda kola... sprawdz to sobie.

A teraz sprawa z rzucaniem na nierownosciach. U mnie jest to samo (jeszcze tego nie zrobilem bo sie ucze i jaknarazie nie stac mnie na naprawe) a przyczyna jest prosta najpierw wymiana tulei wahaczy a pozniej geometria kol i to musi pomoc.

troche sie rozpisalem smile.gif mam nadzieje ze nie na marne i to co napisalem pomoze.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przyczyna skrzywionej kierownicy moze byc skrzywiona jedna z felg

> (raczej przednich) i nierowne ciesnienie powietrza w kolach lub

> jeszcze po prostu zle wywazone kola...

> ja mam dokladnie te same objawy co Ty. Mam zalozony zimowy zestaw kol

> i od poczatku bylo cos nie tak kierownica byla bardzo mocno

> skrzywiona w prawo gdy puscilem kierownice auto mi gwaltownie

> sciagalo w lewo. Tak sie dobrze zlozylo ze pewnego dnia otwieram

> garaz patrze powietrze ucieklo z przedniego kola. Zalozylem wiec

> zapasowe i pojechalem na czyszczenie felgi i wywazanie. Na

> poczatku chcialem zrobic tylko 1 kolo ale mowie sobie jak juz

> robic to porzadnie wiec dalem zrobic to samo ze wszystkimi

> kolami. Facet mi powiedzial ze jedna felga jest troche

> skrzywiona. Po zalozeniu wszystkich kol wywazonych i

> napompowanych (kazda tak samo) kierownica sie prawie

> wyprostowala. Prawie bo jeszcze troszeczke jest krzywa ale

> minimalnie w porownaniu z tym co bylo wczesniej. U mnie

> przyczyna bedzie pewnie ta skrzywiona felga.

> Tak to u mnie wyglada na zimowym zestawie. Letni zestaw kol mam

> bardzo dobrze wywazony felgi prosciutkie i kierownica rowniez

> prosta nic niegdzie nie sciaga wiec ja bym stawial ze przyczyna

> beda kola... sprawdz to sobie.

U mnie tą kierownicą było tak że jak znosiło to się prostowała, teraz nie znosi ale jest przechylona, mam nowe felgi na wyważonych felgach(z przodu)

> A teraz sprawa z rzucaniem na nierownosciach. U mnie jest to samo

> (jeszcze tego nie zrobilem bo sie ucze i jaknarazie nie stac

> mnie na naprawe) a przyczyna jest prosta najpierw wymiana tulei

> wahaczy a pozniej geometria kol i to musi pomoc.

> troche sie rozpisalem mam nadzieje ze nie na marne i to co napisalem

> pomoze.

> pozdrawiam

Jednak pojade sprawdzic ta belke dla spokoju, chciałbym tylko żeby ktoś z astry to sprawdził, moze być tak że jakbyć wsiadł do mojego samochodu to byś o swoim powiedział że 10razy lepiej sie prowadzi

Zaraz po sesji jade sprawdzac belke i sie okaze...

A uklad kierowniczy czy cos takiego to nie moze byc?

Napisano

> U mnie tą kierownicą było tak że jak znosiło to się prostowała, teraz

> nie znosi ale jest przechylona, mam nowe felgi na wyważonych

> felgach(z przodu)

Moze wczesniej troche niejasno napisalem ale chodzi o to samo. U mnie bylo tak, ze zeby jechac prosto musialem trzymac kierownice mocno skrecona w prawo gdy puscilem kierownice silniczek wspomagania prostowal kierownice (to normalne) ale wtedy zjezdzalem gwaltownie w lewo. Jak juz pisalem u mnie pomoglo wywazenie kol i wyrownanie cisnienia.

pozdrawiam

Napisano

jeśłi chodzi o gwałtowne ruszanie to przed wymianą kilu elementów zawieszenia z przodu też sciągało mi w prawo, niestety tuleje wachaczy były wybite, po wymianie już nie ściaga, jak równiez nie słychac dziwnych dzwięków jak przed wymianą w trakcie skecania na maks w lewo

Napisano

jezeli juz o ukladzie kieowniczym to moze byc maglownica hmm.gif choc nie jestem do konca przekonany, zobacz rowniez drozki kierownicze (nie koncowki) bo jak pisales wczesnie okazalo sie auto byc bite, ja sie juz spotkalem z tym ze jeden drozek byl od innego opla a drugi od astry

pozddro

Napisano

> jezeli juz o ukladzie kieowniczym to moze byc maglownica choc nie

> jestem do konca przekonany, zobacz rowniez drozki kierownicze

> (nie koncowki) bo jak pisales wczesnie okazalo sie auto byc

> bite, ja sie juz spotkalem z tym ze jeden drozek byl od innego

> opla a drugi od astry

> pozddro

Pochodzenie drążka, nie ma zadnego znaczenia.

Jeżeli dł., kształt i końcówki pasuja, to poprzednia lokalizacja, nie ma wpływu na geometrię.

Jeśli chodzi o maglownicę (bez wspomagania), to charakterystyczne luzy, sa łatwo wyczówalne na kierownicy, a o nich kolega nic nie wspomina.

W/g mnie, prosty pomiar, odległości między osiami, może dużo wyjaśnić.

Napisano
  • Autor

Ok, zostawmy w takim razie sprawę za otwartą, jak już sprawdzę belkę i podłogę..choć 200zł za sprawzenie czy coś jest proste czy nie to troche sporo.

Pierszy raz zanim pojechalem do aso byłem w jakimś warsztacie i mówili coś o luzach na nzawy nie pamiętam, ale pokazywal mi to i to był taki długi dość cienki drążek, i szedł od kół gdzieś tak pod kątem 45st do tył i na końcach tego czegoś byly podobno luzy ale nie zbyt duze(od kół przednich oczywiście)

Co do luzów w kierownicy to dzisiaj sie przypatrze dokladniej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.