Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

>> Wymiana oleju <<

Featured Replies

Napisano

Panie i Panowie,

Dziś seria pytań dotyczących wymiany oleju silnikowego:

1. Co ile zalecacie przy przebiegach rzędu 140 tyś. wymianę oleju ?

2. Jakiego producenta i parametry przetestowaliście ? Poprzednik śmigał na LOTOS'ie i nie krzyczał, że boli.

3. Ile litrów wychodzi na wymianę dla ECOTEC'a ?

4. Jaka srubka ( rozmiar ) wymaga wykręcenia ( w starszym silniku już wymiałem, ale nie pamiętam zlosnik.gif

Poniżej znalezione ... w silniku. clown.gif

dsc00164nv0.jpg

Napisano

> Panie i Panowie,

> Dziś seria pytań dotyczących wymiany oleju silnikowego:

> 1. Co ile zalecacie przy przebiegach rzędu 140 tyś. wymianę oleju ?

Wymieniam co 15 tys.

> 2. Jakiego producenta i parametry przetestowaliście ?

Oryginał GM, półsyntetyk 10W40 i też nie narzekam.

> 3. Ile litrów wychodzi na wymianę dla ECOTEC'a ?

3,5l wg instrukcji, ale radzę wlać 3,2l-3,3l, sprawdzać stan i ewentualnie dolać. Jak za pierwszym razem wlałem całe 3,5 to było delikatnie ponad max.

Napisano

co 15.000 km

najlepsze oleje to: Mobil, Shell, Castrol (kolejność przypadkowa), reszta to shit, a zwłaszcza Lotos i Orlen, jak mówi mój mechanik.

Z napisu widzę, że jeździsz na Mobil Super M, jest to olej mineralny i taki powinieneś kupować 15W40. Mobil Super M jest bardzo dobrym olejem, możesz go stosować nadal.

Do X16XEL w Astrze F należy wlewać 3,25 litra oleju. Po wlaniu dokładnie tej ilości należy włączyć silnik na kilka minut, wyłaczyć i zapamiętać wskazanie na bagnecie przy zimnym silniku i przy ewentualnych dolewkach dolewać do tego wskazania. Nie przejmować się, jeśli wskazanie nie będzie się mieściło pomiędzy poziomem min i max bagnetu - to orientacyjne oznaczenia, najważniejszajest nominalna ilość oleju.

> 4. Jaka srubka ( rozmiar ) wymaga wykręcenia ( w starszym silniku już wymiałem, ale nie pamiętam

Nie wiem.

Pozdr.

Napisano

> co 15.000 km

> najlepsze oleje to: Mobil, Shell, Castrol (kolejność przypadkowa),

> reszta to shit, a zwłaszcza Lotos i Orlen, jak mówi mój

> mechanik.

> Z napisu widzę, że jeździsz na Mobil Super M, jest to olej mineralny

> i taki powinieneś kupować 15W40. Mobil Super M jest bardzo

> dobrym olejem, możesz go stosować nadal.

> Do X16XEL w Astrze F należy wlewać 3,25 litra oleju. Po wlaniu

> dokładnie tej ilości należy włączyć silnik na kilka minut,

> wyłaczyć i zapamiętać wskazanie na bagnecie przy zimnym silniku

> i przy ewentualnych dolewkach dolewać do tego wskazania. Nie

> przejmować się, jeśli wskazanie nie będzie się mieściło pomiędzy

> poziomem min i max bagnetu - to orientacyjne oznaczenia,

> najważniejszajest nominalna ilość oleju.

> Nie wiem.

> Pozdr.

Motul to tez shit ?? Jesli chodzi o bagnet to raczej powinno byc miedzy min a max, bo smok pompy jest na stalej wysokosci. Jesli bedziesz mial ponizej min to nie bedzie w stanie zaciagnac oleju. Jesli bedzie za duzo to cisnienie bedzie za duze i wywali Ci zimeringi.

Napisano

Jak jesteś taki mądry to poradź mi co mam robić:

Do mojego silnika należy wlać 3,5 litra oleju (wg Info-Techa oraz informacji z ASO Opel). Po wlaniu dokładnie takiej ilości (3,5 litra) bagnet wskazuje 1 litr ponad poziom max.

Co ty zrobiłbyś w tej sytuacji:

- odlał 1,5 litra oleju, aby bagnet wskazywał w połowie międzu min i max, mając świadomość, żę wlane jest tylko 2 litry oleju, czy

- nie przejmował się wskazaniamim bagnetu, które są tylko orientacyjne i wierzył informacjom z ASO Opel i wg nich korygował wskazanie na bagnecie.

Zerknij na to: link

Co do firm "produkujących" oleje silnikowe, to nie wypowiadam się, cytowałem tylko wypowiedź mechanika, który ma wieloletnie doswiadczenia w dziedzinie serwisu samochodów różnych marek. Dla przykładu oleje Lotos produkowane są w oparciu o polską technologię, dodawane są tylko dodatki uszlachetniające pochodzące z zewnątrz.

Jesli chcesz porównywać oleje, porównaj ich wskaźniki jakościowe API, ACEA, to zobaczysz ile warte są produktu różnych firm.

Pozdr.

Napisano

> Panie i Panowie,

> Dziś seria pytań dotyczących wymiany oleju silnikowego:

witam.

ja wymieniam co 10tys. km

teraz wlewam olej GM 10W40 wcześniej Mobil 10W40 róznic nie zauważyłem, przebieg 132tys.km

jeśli chodzi o ilość oleju :

278312262-ilo%B6cioleju.jpg

> 4. Jaka srubka ( rozmiar ) wymaga wykręcenia ( w starszym silniku już

> wymiałem, ale nie pamiętam

u mnie jest śruba na klucz 19. ale wiem że są też na klucz imbusowy.

oprócz oleju potrzeba filtra i dobrze kupić miedzianą podkładkę pod korek spustu.

Najlepiej zalać około pół litra mniej od zalecanego poziomu przejechać kilka kilometrów wrócic sprawdzić olej i dolać do poziomu max. na bagnecie. W żadnym wypadku nie przelewać.

pozdro

Napisano

> jeśli chodzi o ilość oleju :

Ta tabelka Etzolda to jakaś niedokładna jest. Do mojego silnika pisze 3.5 litra, a po wlaniu 3 litrów olej jest już powyżej połowy wskaźnika na bagnecie. Najlepiej lać stopniowo i sprawdzać ile pokazuje bagnet. Oczywiście trzeba chwile odczekać, aż spłynie.

> u mnie jest śruba na klucz 19. ale wiem że są też na klucz imbusowy.

U mnie również 19.

Napisano

> Ta tabelka Etzolda to jakaś niedokładna jest. Do mojego silnika pisze

> 3.5 litra, a po wlaniu 3 litrów olej jest już powyżej połowy

> wskaźnika na bagnecie. Najlepiej lać stopniowo i sprawdzać ile

> pokazuje bagnet. Oczywiście trzeba chwile odczekać, aż spłynie.

bo tak jest u mnie też po wlaniu 3 litrów jest w połowie wskaźnika bagnetu.

Jednak po przejechaniu kilku kilometrów filtr oleju zasysa troszkę i dopiero po takim przejechaniu należy dolać olej.

poza tym przy wymianie zawsze coś zostanie w silniku.

Jak wymieniałem uszczelkę pod miska latem to weszło 3,5 litra wink.gif.

teraz weszło jakieś 3.4litra.

pozdro

Napisano

> Jak jesteś taki mądry to poradź mi co mam robić:

> Do mojego silnika należy wlać 3,5 litra oleju (wg Info-Techa oraz

> informacji z ASO Opel). Po wlaniu dokładnie takiej ilości (3,5

> litra) bagnet wskazuje 1 litr ponad poziom max.

> Co ty zrobiłbyś w tej sytuacji:

> - odlał 1,5 litra oleju, aby bagnet wskazywał w połowie międzu min i

> max, mając świadomość, żę wlane jest tylko 2 litry oleju, czy

> - nie przejmował się wskazaniamim bagnetu, które są tylko

> orientacyjne i wierzył informacjom z ASO Opel i wg nich

> korygował wskazanie na bagnecie.

> Zerknij na to: link

> Co do firm "produkujących" oleje silnikowe, to nie wypowiadam się,

> cytowałem tylko wypowiedź mechanika, który ma wieloletnie

> doswiadczenia w dziedzinie serwisu samochodów różnych marek. Dla

> przykładu oleje Lotos produkowane są w oparciu o polską

> technologię, dodawane są tylko dodatki uszlachetniające

> pochodzące z zewnątrz.

> Jesli chcesz porównywać oleje, porównaj ich wskaźniki jakościowe API,

> ACEA, to zobaczysz ile warte są produktu różnych firm.

> Pozdr.

Hmmm. W takim wypadku porownalbym bagnet z jakims innym X16XEL. Moze poprostu masz za dlugi. Na forum juz byly tematy, w ktorych ludzie sie zastanawiali czy dany bagnet jest napewno z tego silnika. Tylko wtedy chodzilo chyba o diesla. Jesli chodzi o mnie to wg. literatury (roznej) pojemnosc ukladu smarowania to chyba 4,5 litra. Przy wymianie powinno wejsc 4 litry. Jezeli tyle wleje to mam max na bagnecie.

Jesli chodzi o Mobil Super M, to mysle, ze wcale nie jest taki super do hydraulicznych kasatorow luzow zaworowych. Lepiej byloby jezdzic na jakims semi synteticu ze wzgledu na gestosc zimnego oleju.

Napisano

> Hmmm. W takim wypadku porownalbym bagnet z jakims innym X16XEL. Moze

> poprostu masz za dlugi. Na forum juz byly tematy, w ktorych > ludzie sie zastanawiali czy dany bagnet jest napewno z tego

> silnika. Tylko wtedy chodzilo chyba o diesla.

Temat już przerabiałem - link , poza tym sprawdziłem w ASO Opel - bagnet jest do mojego silnika na 100%. Takie różnice we wskazaniach bagnetu, przy ilości podręcznikowej oleju w silniku zdarzają się nagminnie. Wychodzi na to, że utrzymując poziom między min i max w połowie, jeżdzimy na ok. 2-2,5 litrach oleju.

Jesli chodzi o

> mnie to wg. literatury (roznej) pojemnosc ukladu smarowania to

> chyba 4,5 litra. Przy wymianie powinno wejsc 4 litry. Jezeli

> tyle wleje to mam max na bagnecie.

No sam widzisz - oleju powinno być 4,5 litra, a już przy 4 litrach masz max na bagnecie, czyli po wlaniu 4,5 litra miałbyś jak ja ok. 0,5-1 litra ponad max.... Chyba te bagnety są do kitu. Przecież w silniku przy wymianie nie mogło pozostać 1,5 litra starego oleju!!!

> Jesli chodzi o Mobil Super M, to mysle, ze wcale nie jest taki super

> do hydraulicznych kasatorow luzow zaworowych. Lepiej byloby

> jezdzic na jakims semi synteticu ze wzgledu na gestosc zimnego

> oleju.

Zgadzam się, ale jak już wlał mineralny to niech zmienia na mineralny lepszych producentów.

Pozdr.

Napisano

U mnie zawsze (na moich oczach, mojego przywiezionego do warsztatu) wlewane jest 5,5L oleju.

i zawsze wskaznik bagnetowy wskazuje polowe.

ps. 5,5L podaje producent(opel).

Napisano

> Temat już przerabiałem - link , poza tym sprawdziłem w ASO Opel -

> bagnet jest do mojego silnika na 100%. Takie różnice we

> wskazaniach bagnetu, przy ilości podręcznikowej oleju w silniku

> zdarzają się nagminnie. Wychodzi na to, że utrzymując poziom

> między min i max w połowie, jeżdzimy na ok. 2-2,5 litrach oleju.

> Jesli chodzi o

> No sam widzisz - oleju powinno być 4,5 litra, a już przy 4 litrach

> masz max na bagnecie, czyli po wlaniu 4,5 litra miałbyś jak ja

> ok. 0,5-1 litra ponad max.... Chyba te bagnety są do kitu.

> Przecież w silniku przy wymianie nie mogło pozostać 1,5 litra

> starego oleju!!!

W moim przypadku zostalo jakies 0,5 litra oleju w silniku. Chociaz to jest i tak bardzo malo. Przed wymiana zagrzalem konkretnie silnik, tzn wentyl wlaczyl sie z 2 czy 3 razy, a potem szybko spuscilem olej. Uzywam do tego baniek po plynie do spryskiwaczy, zeby wiedziec ile oleju zeszlo z silnika i tyle samo staram sie wlac. Filtr oleju miesci w sobie okolo 0,5 litra.

> Zgadzam się, ale jak już wlał mineralny to niech zmienia na mineralny

> lepszych producentów.

> Pozdr.

No tak. Teraz juz nic innego nie pozostaje wink.gif

Napisano

> co 15.000 km

> mechanik.

znam Poloneza ktory ma 270 tys przejechane na Lotos syntetic wymiana co ok 15-18 tys i nie wymaga dolewek od wymiany do wymiany. Ja wlewam do astry ten sam i jest ok. 4l za 100zł po co przeplacac

Napisano

Pojemność układu smarowania podawana jest dla samochodu nowego ( nie zalanego olejem ). Przy wymianie nie jesteś w stanie usunąć całego oleju, zawsze trochę zostanie. Poziom oleju należy sprawdzać w/g instrukcji. U mnie jest to pomiar na ciepłym silniku po 5 min. od zgaszenia silnika. A różnica pomiaru między między pomiarem " po nocy " a tym co zaleca się w instrukcji jest umnie dość znaczna.

Napisano

> Pojemność układu smarowania podawana jest dla samochodu nowego ( nie

> zalanego olejem ). Przy wymianie nie jesteś w stanie usunąć

> całego oleju, zawsze trochę zostanie. Poziom oleju należy

> sprawdzać w/g instrukcji. U mnie jest to pomiar na ciepłym

> silniku po 5 min. od zgaszenia silnika. A różnica pomiaru między

> między pomiarem " po nocy " a tym co zaleca się w instrukcji

> jest umnie dość znaczna.

Jeszcze odnosnie sprawdzania oleju zauwazylem u siebie taka zeleznosc, ze jesli sprawdze olej po dobrym zagrzaniu silnika, tzn. otwarciu termostatu i przejechaniu jeszcze paru km, to pokazuje wiarygodne wartosci na bagnecie. Jesli samochod odpali sie na pare minut, potem zgasi i sprawdzi poziom oleju to jest on nizszy niz w sytuacji wspomnianej wczesniej. Zapewne chodzi o gestosc oleju.

Napisano

> Przy wymianie nie jesteś w stanie usunąć

> całego oleju, zawsze trochę zostanie.

Trochę, to znaczy ile na 3,5 litra oleju wlanego do nowego silnika? Potrafisz napisać, choćby w przybliżeniu? A czy potrafisz odpowiedzieć, gdzie ten stary olej się ukrywa?

U mnie po wlaniu 3,5 litra bagnet pokazuje ok. 1 litr ponad max, czyli 1,5 litra powyżej nominalnej (bo między min a max jest 1 litr). Gdzie "schowało" sie 1,5 litra starego oleju?

EDIT: Ja mierzyłem poziom oleju na zimnym silniku, a wg instrukcji powinno się mierzyć na gorącym silniku 2 minuty po zgaszeniu. Wtedy olej nie zdąży jeszcze spłynąć całkowicie do misy i bagnet pokaże poziom między min i max. Jutro tak sprawdzę i zobaczymy. Thx Tymon_86. Pozdr.

Napisano

> Trochę, to znaczy ile na 3,5 litra oleju wlanego do nowego silnika?

> Potrafisz napisać, choćby w przybliżeniu? A czy potrafisz

> odpowiedzieć, gdzie ten stary olej się ukrywa?

> U mnie po wlaniu 3,5 litra bagnet pokazuje ok. 1 litr ponad max,

> czyli 1,5 litra powyżej nominalnej (bo między min a max jest 1

> litr). Gdzie "schowało" sie 1,5 litra starego oleju?

> EDIT: Ja mierzyłem poziom oleju na zimnym silniku, a wg instrukcji

> powinno się mierzyć na gorącym silniku 2 minuty po zgaszeniu.

> Wtedy olej nie zdąży jeszcze spłynąć całkowicie do misy i bagnet

> pokaże poziom między min i max. Jutro tak sprawdzę i zobaczymy.

> Thx Tymon_86. Pozdr.

Kiedys jak sciagalem z kumplem miske olejewa w Octavii, to bylo widac, ze oleju zostalo okolo 300ml, albo nawet mniej. Troche oleju zawsze zostaje pod pokrywa rozrzadu, tzn. na glowicy.

A jeszcze przypmnialo mi sie, ze podczas wymiany oleju przed spuszczeniem zawsze wyciagam bagnet i odkrecam korek wlewu, robie to po to, zeby nie bylo podcisnienia w ukladzie - tak jakos mi sie ubzduralo. Pewnie z 50ml wiecej zejdzie tym sposobem smile.gif Podstawa to jest dobrze zagrzac silnik szczegolnie w takich warunkach jakie mamy obecnie. "Miod" ciezko schodzi z silnika. Sam sie zdziwilem jak z dwa miesiace temu musialem dolac oleju i ciezko mi to szlo przy 5 stopniach na dworze (10W40)

Napisano

> co 15.000 km

> mechanik.

Niezgodził bym sie z twoim mechankiem ze lotos to szit. Przeglądałem karty technologincze róznych olei Lotos Semisynteti i syntetik. naprawde b. dobre parametry. Szczególnie syntetik np zasadowosc czyli parametr który mówi o zdolnosci oleu do utrzymywania czystosci silnika (jednen z wazniejszych parametrów) posiada jeden z wyzszych. Natomist z tego co pamietam np castrole magnateki niczym szczególnym sie niewyrózniały. Semisyntetyk tez całkiem przyzwoicie sie prezentuje i całkowicie wystarczy do asterek. Jezdze juz na nim bezproblemowo 6 rok. Ale do takich silników jak są w asterkach to wzasadzie wszystko mozna wlać co tłuste:)

Napisano

Ja mam pytanie odnośnie oleju i popychaczy hydraulicznych.

Przebieg auta to 170 kkm. 30 kkm temu zmieniany były pierścienie i uszczelnienia zaworów i docierane były zawory. Obecnie mam zalany olej GM 10W-40.

Rano po odpaleniu samochodu silnik brzmi prawie jak diesel co bardzo mi się nie podoba, po kilku minutach jazdy na szczęście wszystko się normuje i silnik pracuje normalnie. Całkowicie rozgrzany pracuje idealnie.

Pytania brzmią : czy olej jest niewłaściwy? czy pomógłby dobry olej mineralny? czy może wręcz przeciwnie zmiana na total syntetyk? A może TTTM?

Kto ma doświadczenie z podobnym problemem, proszę niech opisze rozwiązanie

Napisano

> Ja mam pytanie odnośnie oleju i popychaczy hydraulicznych.

> Przebieg auta to 170 kkm. 30 kkm temu zmieniany były pierścienie i

> uszczelnienia zaworów i docierane były zawory. Obecnie mam

> zalany olej GM 10W-40.

> Rano po odpaleniu samochodu silnik brzmi prawie jak diesel co bardzo

> mi się nie podoba, po kilku minutach jazdy na szczęście wszystko

> się normuje i silnik pracuje normalnie. Całkowicie rozgrzany

> pracuje idealnie.

> Pytania brzmią : czy olej jest niewłaściwy? czy pomógłby dobry olej

> mineralny? czy może wręcz przeciwnie zmiana na total syntetyk? A

> może TTTM?

> Kto ma doświadczenie z podobnym problemem, proszę niech opisze

> rozwiązanie

W lato powinno byc ok. Przynajmniej ja tak mam. Moj sasiad mechanik, ktoremu nigdy auta nie dalem do roboty, bo naprawiam sam, stwierdzil, ze mam zalac gestszy olej. Jest jednak zupelnie odwrotnie. Popychacze sie uspokajaja po rozgrzaniu oleju, czyli jest on zadszy wtedy. Jesli komus pomogla zmiana na mineralny to niech napisze. U mnie problem tez wystepuje na 10W40, ale przy odpaleniu slychac popychacze przez moze 2 sekundy zanim olej do nich dotrze. Pozniej troche je slychac, ale nie klepia tylko silnik inaczej pracuje niz po rozgrzaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.