Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PILNE!!!!! problem z felami 215/40/16 - obcieraja

Featured Replies

Napisano

...no i obcieraja o wew rant blotnika z tylu auta jak wjade w jakis nawet niezbyt duze wglebienie a jezdzic 30-40 km/h to chyba niezbyt food.gif co mam z tym zrobic bo fel na pewno nie sprzedam!!!! angryfire.gif kazda porada jest cenna

Napisano

> ...no i obcieraja o wew rant blotnika z tylu auta jak wjade w jakis

> nawet niezbyt duze wglebienie a jezdzic 30-40 km/h to chyba

> niezbyt co mam z tym zrobic bo fel na pewno nie sprzedam!!!!

> kazda porada jest cenna

najprostrzym rozwiazaniem jest sklepanie rantow...

bierzesz gumowke nacinasz ranty co 2cm na calej dlugosci bierzesz mlotek gumowy (od zewnatrz dociskasz deseczka owinieta miekkim matrialem) i doklepujesz ranciki do wewnatrz az beda zupelnie plaskie nastepnie bierzesz preparat z zabezpieczeniem anty korozyjnym i naniosch na wewnetrzna czesc nadkola i miejsc ciecia!

(nacina sie po to zeby nie powstawaly naprezenie w trakcie klepania i zeby blotnik sie nie odksztalcal (ta sama funkcje spelnia dociskana od zewnatrz deseczka owinieta materialem)

od zewnatrz autko wyglada na nienaruszone a kola nie beda obcierac o ranty co uchroni opone przed uszkodzeniem

innego prostego rozwiazania nie widze w tej sytuacji...

Napisano

mam takie same opony, mam auto obnizone o ok. 35mm ... jadac w dwie osoby jest luzik - NIGDY nie obtarlo... ale jak dzisiaj jechalem z jedna osoba z tylu to juz na wiekszych hopkach lub nierownosciach obcieralo oslabiony.gif

na dluzsza trase z kompletem osob bede montowal gumy miedzy sprezyny

Napisano

Po porade trzeba bylo przyjsc przed kupnem, nie sprawdziles ET i teraz masz problem. Jak juz Ci odpowiedzieli masz trzy wyjscia: sklepac ranty, zmienic kola, zmienic opony. Podales rozmiar opon, nie felg, i to nie felgi, a opony Ci ocieraja. Byc moze opony innego producenta w tym rozmiarze nie beda ocierac, ale ciezko dopasowywac opony. Jesli na pewno ocieraja o rant blotnika, to dobrze - mozesz podklepac ranty i bedzie ok. Jesli ocieraja o nadkole - to trzeba wrzucic dystans.

Opcje mi sie skonczyly...

Napisano

wsadz gumy w spręzyny wink.gif

Napisano

Masz zle dobrane ET felgi i za szerokie opony.

Mozesz sklepac ranty, ale lakier moze popekac... Jesli samochod byl lakierowany/szpachlowany to na 100%...

Napisano

> najprostrzym rozwiazaniem jest sklepanie rantow...

> bierzesz gumowke nacinasz ranty co 2cm na calej dlugosci bierzesz

> mlotek gumowy (od zewnatrz dociskasz deseczka owinieta miekkim

> matrialem) i doklepujesz ranciki do wewnatrz az beda zupelnie

> plaskie nastepnie bierzesz preparat z zabezpieczeniem anty

> korozyjnym i naniosch na wewnetrzna czesc nadkola i miejsc

> ciecia!

> (nacina sie po to zeby nie powstawaly naprezenie w trakcie klepania i

> zeby blotnik sie nie odksztalcal (ta sama funkcje spelnia

> dociskana od zewnatrz deseczka owinieta materialem)

> od zewnatrz autko wyglada na nienaruszone a kola nie beda obcierac o

> ranty co uchroni opone przed uszkodzeniem

> innego prostego rozwiazania nie widze w tej sytuacji...

crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif Współczuję temu kto tak sobie sklepie ranty ... sorry, ale lepiej było tu tego nie pisać, bo jeszcze jakiś matoł tak zrobi, a po roku będzie się dziwił dlaczego rdza zżera mu błotniki. Eh crazy.gif

Napisano

> Współczuję temu kto tak sobie sklepie ranty ... sorry, ale lepiej

> było tu tego nie pisać, bo jeszcze jakiś matoł tak zrobi, a po

> roku będzie się dziwił dlaczego rdza zżera mu błotniki. Eh

jesli dba sie o powloke zabezpieczajaca to nie ma problemu...

przetestowalem to na 3 autach i jeszcze nie bylo problemu (ani z odksztalceniami, ani z odpryskami ani tym bardziej z korozja) jest to nieco ryzykowny zabieg (i moze troche desperacki ) no ale trzeba podjac zdecydowane dzialania...

pierwszy raz takia operacje przeprowadzilem na fiacie seicento 2 lata temu kiedy nim wlasnie sie poruszalem wymienilem zawieszenie (gazowe amorki i progresywne sprezyny) autko przysiadlo okolo 50mm i wpadlem na szatanski pomysl kupilem OZ F1 CUP 6x14 i zalozylem do nich opony 195/45

tylko zapomnialem sie upewnic czy to sie zmiesci w seryjne nadkola i o ile przod wszedl bez problemu o tyle z tylem byl problem bo bez dystansu kolo miescilo sie i nie ocieralo o rant ale ocieralo o wahacz! po zalozeniu dystansu sytuacja byla odwrotna po przetestowaniu gum w sperzynach, powiekszonych gumowych odbojow , wyrzuceniu zapasu i tylnej kanapy nadal ocieralo i wtedy po kilku godzinach bylem tak zdesperowany ze tak wlasnie zrobilem...

po sklepaniu rantow kanapa i zapas powrocily na swoje miejsce a ja moglem spokojnie podrozowac po Polsce majac nawet 4 osoby na pokladzie...

najgorzej jest w zimie bo jesli dostanie sie sol w niezabezpieczone miejsca to na wiosne juz bedzie rudo...

Napisano

trze ci o wewnetrzna strone to tylko ratuje ciebie dystans,ale nie przesadz.masz bardzo głebokie et.ja mam u siebie 9 cali na tych samych gumach co ty i mi trze bo mam et 15 i jest dosc płytkie ale o zewnetrzne,tyle ze ja mam glebe na gwincie,ale u mnie musi trzec bo wyzej nie podniose bo wiocha,pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.