Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik halla w aparacie zaplonowym

Featured Replies

Napisano

Czesc i czolem wszystkim

od ostatniego czasu walcze z przygasajacym silnikiem wiem, ze ten watek byl opisywany i poruszany kikakrotnie na forum ale ja z innej beczki...... mianowicie

juz wiem ze, powodem przygasania motoru jest wysluzony juz czujnik halla ktory jest ukryty (akurat w moim przypadku) w aparacie zaplonowym firmy LUCAS wiec chcialbym go wymienic koszt czujnika na nowy w sklepie (dla zwyklych zjadaczy chleba) ok 150 zl., znowusz w ASO zalecaja wymiane calego aparatu zaplonowego z uwagi na to, ze PODOBNO!! cyt. ASO "zalezy go wymienic z zegarmistrzowska precyzja" wiec zglupialem spineyes.gif I pytanie jest takie czy faktycznie trza caly aparat wymieniac zy wystarczy ten nieszczesny czujnik czy ktos to juz robil?? jesli tak to jak? czy trzeba sie tak "spuszczac nad tym wink.gif prosze o odpowiedz

P.S. Nie chcialbym sie wbijac w uzywany aparat z uwai na to ze, moze byc to samo (bez zmian)

P.S. 2 To moze byc wskazowka dl tych co sie zmagaja z podobnym problemem

pzodro i dzieki wszystki z gory

Napisano

Ja walczę z przygasającym silnikiem. Jak stwierdziłeś że to czujnik halla?

U mnie jest tak, że jak auto postoi na zimnie cały dzień to gdy jadę w miarę równo i po woli jest OK, ale gdy tylko chcę dodać trochę gazu zaczyna się dławić. Jak silnik się rozgrzeje to jest już lepiej. Wymieniłem już świece, kable, kopułkę, czujnik temp (do koma), sondę lambda, filtr paliwa. Już brakuje mi siły walczyć z moją asterką.

Dodam, że na biegu jałowym chodzi równo tylko, że co ok. pół minuty na sekundę jakby brakowało iskry (na sekundę spadną obroty i za chwile już się wyrównują). Czujnik krokowy też czyściłem.

Napisano
  • Autor

no widzisz przyjacielu dokladnie jak u mnie jesli masz aparat zaplonowy lucasa to masz ( tak mysle) to samo tez przechodzilem te wszystkie zabiegi co Ty wink.gif a to, ze czujnik halla to powiedzieli mi w ASO bylem na dignostyce bo juz mnie szlag trafial wiec sie spialem zaplacilem i wskazali pozniej potwierdzilo to 2 prywatnych elektrykow wiec innego rozwiazania nie widze z reszta oni tez a do sprawdzenia podlaczali jakis pierdolke pod kostke aparatu i cos im tam wychodzilo nie wiem nie znam sie na tym 275123014-zielony.gifale wiem, ze to jest TO

pozdro

Napisano

> no widzisz przyjacielu dokladnie jak u mnie jesli masz aparat

> zaplonowy lucasa to masz ( tak mysle) to samo tez przechodzilem

> te wszystkie zabiegi co Ty a to, ze czujnik halla to

> powiedzieli mi w ASO bylem na dignostyce bo juz mnie szlag

> trafial wiec sie spialem zaplacilem i wskazali pozniej

> potwierdzilo to 2 prywatnych elektrykow wiec innego rozwiazania

> nie widze z reszta oni tez a do sprawdzenia podlaczali jakis

> pierdolke pod kostke aparatu i cos im tam wychodzilo nie wiem

> nie znam sie na tym ale wiem, ze to jest TO

> pozdro

Kopułkę mam boscha(pomarańczowa) a aparat GM

Napisano
  • Autor

> Kopułkę mam boscha(pomarańczowa) a aparat GM

a wychodzi Tobie czarna kostka na 3- styki z apartu??

jesli tak no to wlasnie jest to czujnik halla ktory prawdopodobnie u Ciebie tez juz sie wylozyl

Napisano

> a wychodzi Tobie czarna kostka na 3- styki z apartu??

> jesli tak no to wlasnie jest to czujnik halla ktory prawdopodobnie u

> Ciebie tez juz sie wylozyl

Faktycznie ma 3 styki. Ale jak rozumiem to Lukasa jest do niczego?

Czy to faktycznie czujnik walnięty to sprawdzę tylko w serwisie?

I jeśli już kupywać to jakiej firmy?

Napisano
  • Autor

hmm...?

dlaczego lukasa do niczego - zle rozumiesz poprostu producent mozntowal aparaty zaplonowe trzech roznych producentow w Naszych rocznikach samochodow t.j. bosh, lucas, delco- remy i ja mam lucasy a Ty masz boscha i ni wiecej czyjniki mamy te same, a ja caly czas chce sie dowiedziec czy ktos juz wymienial sam czujnik i czy faktycznie trzeba to zakladac z tak wielka precyzja czy wasystarczy przykreciec tak jak "dziurki" wskazuja bo w ASO caly aprat bagatela 1400 zeta!! a naszrocie 150 zeta za caly aparat natomiast za nowy czujnik 150 i teraz co lepiej naturalnie na ten z aso nie mam pieniedzy

pozdro

Napisano

> hmm...?

> dlaczego lukasa do niczego - zle rozumiesz poprostu producent

> mozntowal aparaty zaplonowe trzech roznych producentow w Naszych

> rocznikach samochodow t.j. bosh, lucas, delco- remy i ja mam

> lucasy a Ty masz boscha i ni wiecej czyjniki mamy te same, a ja

> caly czas chce sie dowiedziec czy ktos juz wymienial sam czujnik

> i czy faktycznie trzeba to zakladac z tak wielka precyzja czy

> wasystarczy przykreciec tak jak "dziurki" wskazuja bo w ASO caly

> aprat bagatela 1400 zeta!! a naszrocie 150 zeta za caly aparat

> natomiast za nowy czujnik 150 i teraz co lepiej naturalnie na

> ten z aso nie mam pieniedzy

> pozdro

Tylko, że u mnie tak się dzieje jak postoi cały dzień na mrozie. Jak wyjeżdżam z garażu to tego nie zauważyłem.

Napisano

> w ASO caly

> aprat bagatela 1400 zeta!!

faint.gif

Co prawda nie wymieniałem u siebie halla, ale z tego co widzę nie potrzeba tam żadnej zegarmistrzowskiej precyzji. Trzeba tylko sprawdzić, czy "wiatrak" nie obciera o czujnik i ustawić po tym zapłon.

Napisano

>nie potrzeba tam żadnej zegarmistrzowskiej precyzji.

Ta zegarmistrzowska precyzja to 2 kilowy młotek i wybijak do wybicia zasranego bolca który trza wybić aby zdjąć starego halla i założyć nowy rotfl.gif

Ja ten czujnik wymieniałem własnoręcznie zaraz poszukam zdjęcia.

Napisano

No tak, tylko u ciebie jest czujnik indukcyjny. Hall jest przykręcony na 2 śrubki.

Napisano
  • Autor

no to co proponujecie warto sprobowac wymienic czyjnik czy lepiej kupic uzywke ? no bo spie$%@&ić to nie sztuka

pozdro

Napisano

Ja bym wymienił halla, ale najpierw podłączyłbym oscyloskop i sprawdził czy to rzeczywiście jego wina.

Napisano
  • Autor

jego wina na bank przecie pisalem na poczatku ze byl sprawdzany i na 100 % jego wina sciana.gif

Napisano
  • Autor

czy ktos mi odpowie oslabiony.gif

moze lelek bedzie wiedzial wink.gif

Napisano

> czy ktos mi odpowie

> moze lelek bedzie wiedzial

No ale co tu "wiedzieć"? wink.gif Masz do wymiany czujnik i Ty w zależności od tego czy:

1. umiesz sam

2. masz mechanika, który to zrobi

musisz podjąc decyzję czy wymienić sam czujnik czy kupić aparat.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no ja rozumiem ok ok

tylko ja zadalem pytanie czy wymiana czujnika msusi byc z tak wielka precyzja jak mi to powiedzial pan z ASO czy wystarczy wymienic na nowy i po ptokach

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.