Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parownik odbiera ciepło???

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Jak w temacie: czy parownik może odebrać aż tyle ciepła ,że silnik może być niedogrzany ,szczególnie w zimie? hmm.gif

Napisano

> Witam!!!

> Jak w temacie: czy parownik może odebrać aż tyle ciepła ,że silnik

> może być niedogrzany ,szczególnie w zimie?

Tak

Napisano

> Witam!!!

Moze sie tak zdarzyc...hej 30.GIF

Napisano

> Tak

A można z niego zrobić klimę?

rotfl.gif

Napisano

> A można z niego zrobić klimę?

Klimę to może nie.ale montując w środku/samochodu/będzie bardzo dobrze grzał.

Napisano
  • Autor

> Moze sie tak zdarzyc...hej

Dzięki za odzew 20.GIF

A pytałem dlatego,że fachman przy wymianie płynu chłodniczego powiedział mi o takim zjawisku ....i chciałem się upewnić.

Jeszcze raz Dzięki ok.gifwaytogo.gif

Napisano

> Klimę to może nie.ale montując w środku/samochodu/będzie bardzo

> dobrze grzał.

Kiedyś myślałem, żeby zrobić klimę z parownika - mały obieg parownik - nagrzewnica na lato z pompką elektryczną.

Nawet policzyłem, że parownik przy normalnej jeździe ma spory potencjał chłodzenia.

Można policzyć z ciepła parowania gazu - całkiem spore jest - odparowanie 1 kg gazu może spokojnie zamrozić sporą ilość wody.

Napisano

> Kiedyś myślałem, żeby zrobić klimę z parownika - mały obieg parownik - nagrzewnica na lato z pompką elektryczną.

O to to.

Też o tym myślałem - można to zrobić w autku, w którym jest zawór nagrzewnicy i nie robi on obejścia podczas zamykania przepływu przez nagrzewnicę, tylko zamyka mały obieg - czy są takie autka?

Przy połączeniu szeregowym reduktor-nagrzewnica zawór powodowałby zmniejszenie ilości płynu przez reduktor, a tym samym jego temp. byłaby mniejsza ...

Napisano

> Moze sie tak zdarzyc...hej

Panowie co wy tu za bałamuty piszecie? Jak parownik może spowodować że silnik będzie niedogrzany? Ciepło zabierane przez parownik jest o rząd wielkości mniejsze niż ciepło generowane przez silnik.

Napisano

> Panowie co wy tu za bałamuty piszecie? Jak parownik może spowodować

> że silnik będzie niedogrzany? Ciepło zabierane przez parownik

> jest o rząd wielkości mniejsze niż ciepło generowane przez

> silnik.

jezeli jest zle wpiety to moze silnik dluzej sie nagrzewac

Napisano

> O to to.

> Też o tym myślałem - można to zrobić w autku, w którym jest zawór

> nagrzewnicy i nie robi on obejścia podczas zamykania przepływu

> przez nagrzewnicę, tylko zamyka mały obieg - czy są takie autka?

> Przy połączeniu szeregowym reduktor-nagrzewnica zawór powodowałby

> zmniejszenie ilości płynu przez reduktor, a tym samym jego temp.

> byłaby mniejsza ...

Ale zakładamy, że jest lato, temp parowania gazu to około 1-5 stopni. Na dworze 20-30 stopni, płyn grzeje się w nagrzewnicy od powietrza.

Załóżmy, że miałbym na nagrzewnicy temperaturę około 5 stopni, to i gaz by parował i pseudo klima działała.

Napisano

> jezeli jest zle wpiety to moze silnik dluzej sie nagrzewac

nono.gifTo też nieprawda. Jak jest parownik źle wpiety to może się co najwyżej parownik niedogrzewać (zamarzać) ale nie silnik!

Napisano

Żeby to miało jakiś teoretyczny sens to trzeba by było zrobić inaczej. Parownik musiałby być w pięty z nagrzewnicą w osobny obieg odłączany dodatkowym zaworem termostatycznym a do silnika osobny bypass. Ten termostat musiałby przymykać obwód tak aby utrzymywać w obwodzie parownika i nagrzewnicy temperaturę około 5 C albo mniej. Czyli byłoby zapewne tak że zawór w pewnym momencie odcinałby całkiem obwód nagrzewnicy i parownika od układu tak aby płyn krażył tylko między parownikiem a nagrzewnicą. No ale wtedy to i pewnie jakaś pompka by się przydała. Wydaje się że temat byłby do rozwiązania ale na moje oko to i tak taka chłodziarka miałaby o wiele mniejszą wydajność niz klima. Trzeba by to było jakoś policzyć.

Napisano

> Witam!!!

jeżeli jest sprawny termostat i układ chłodzenia to IMO nie ma takiej możliwości, zresztą przełacz na noPB i zobacz czy dalej autko będzie niedogrzane.

Nie raz jeździłem z ogrzewaniem na full przy -20 i temp była w normie, więc coś tu nie gra wink.gif

Napisano

> jezeli jest zle wpiety to moze silnik dluzej sie nagrzewac

A to w polaczeniu z krotkimi trasami moze spowodowac zaistnienie opisywanej sytuacji.

Napisano

> A to w polaczeniu z krotkimi trasami moze spowodowac zaistnienie

> opisywanej sytuacji.

Ale biorac pod uwage ze w aucie wszystko gra a na dworze nie ma -40stopni i nie jedzie sie do kiosku ruchu 1km. problem nie wystapi.zgadza sie.

Napisano

> A to w polaczeniu z krotkimi trasami moze spowodowac zaistnienie

> opisywanej sytuacji.

bzdura, pomyśl

Napisano

> bzdura, pomyśl

Teoretycznie oczywiscie ze nie, ale mnie przy sprawnym termostacie i wyreg.inst.gaz ( mowie o cc nie punto) przy ostrym mrozie i krotkiej trasie silnik stale byl ponizej tem. roboczej i stale dygotal ( inst.zaplonowa sprawna) dopiero totalne zaslanianie przodu auta itd na maxa cos pomagaly ale znowu potem sie grzal za szybko a moze to wszystko bylo skopane od poczatku hehe.gif

Napisano

> Teoretycznie oczywiscie ze nie, ale mnie przy sprawnym termostacie i

> wyreg.inst.gaz ( mowie o cc nie punto) przy ostrym mrozie i

> krotkiej trasie silnik stale byl ponizej tem. roboczej i stale

> dygotal ( inst.zaplonowa sprawna) dopiero totalne zaslanianie

> przodu auta itd na maxa cos pomagaly ale znowu potem sie grzal

> za szybko a moze to wszystko bylo skopane od poczatku

No więc mnie się wydaje że ten termostat jednak był sprawny inaczej. Pomyśl logicznie - kiepskie podłączenie parownika powoduje że płyn gorzej go opływa a więc nie dogrzewa parownika a tym samym parownik mniej schładza płyn bo jest gorsza wymiana ciepła. Więc defacto złe podłączenie parownika powinno powodować lepsze nagrzewanie się silinka. Ale i tak wymiana ciepła z dobrze podłączonego parownika jest dla układu chłodzenia silnika marginalnym ubytkiem energii. Biorąc pod uwagę, że temperatura spalania LPG jest wyższa niz benzyny to w ogóle cały bilans cieplny wychodzi pi razy drzwi na to samo.

Napisano

Dokladnie...z ostatniej chwili.... w cc wymienilismy termos i wlacznik wentylatora...fakt byl sprawny inaczej...ale dzialal w kratke raz otwieral a raz nie i ztad pewnie ten problem...ale trzebabylo to zaobserwowac...bo na 1 rzut oka byl ok. Pozdrawiam dzieki za 'przymus" do sprawdzenia tego raz jeszcze .. 20.GIF

Napisano

cool.gif> Dokladnie...z ostatniej chwili.... w cc wymienilismy termos i

> wlacznik wentylatora...fakt byl sprawny inaczej...ale dzialal w

> kratke raz otwieral a raz nie i ztad pewnie ten problem...ale

> trzebabylo to zaobserwowac...bo na 1 rzut oka byl ok. Pozdrawiam

> dzieki za 'przymus" do sprawdzenia tego raz jeszcze ..

Cieszę się że się moja sugestia przydała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.