Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CASTROL GTX Magnatec 5W-40 zalany do silniczka.

Featured Replies

Napisano

A więc przy utrzymującej się fali mrozów i patrzeniu a raczej słuchaniu jak w mojej Punciawce silniczek męczy się przy pierwszych obrotach przy odpalaniu rankiem przy -19oC zapadła decyzja zalewam CASTROL-a.

Ponieważ wiele osób narzeka na Selenię która faktycznie nie nadaje się do naszych warunków klimatycznych (10W-40) i przy temp. -15oC traci swoje właściwości smarne.

Więc udałem się do sklepu typu MOTO i pytam o Castrol-a Magnateca. Jaki Pan chce pół-syntetyk czy full-syntetyk i ogarneło mnie yikes.gif. Do chwili obecnej wiedziałem że Magnatec jest full-syntetyk 5W-40 a gostek mówi że od niedawna Castrol produkuje także pół-syntetyk 10W-40.Różnica w cenie około 25zł na 4litrach.

Wziąłem full-syntetyk cena 152PLN więc od razu chciałem filtr oleju ale gość nie miał. Podjechałem do drugiego sklepu po filtr i zauważyłem stoi Magnatec i pytam o cenę a koleś mówi 185PLN yikes.gif na chwilę zaniemówiłem.

Chciałem zakupić olej do skrzyni taki jak brać kącikowa zalecała czyli Castrol-a TAF-X ale nigdzie w mojej mieścinie nie mieli.

Następnie udałem się do garażu w celu wymiany. Po spuszczeniu starego oleju i odkręceniu filtra wyciągnąłem z pudełka nowy filtr a tu się okazuje że ten FILTRON jest o 1/3 krótszy icon_eek.gif od poprzedniego made in makaroni. No ale Polak zawsze kombinuje jak zaoszczędzić na produkcji aby było taniej. :zlosnik. Po zakręceniu nowego filtra i zalaniu oleju zobaczymy po dzisiejszej nocy jak będzie się zachowywało serce mojej Punciawki a już jest - 14oC więc do ranka dociągnie do 18oC napewno.

Krótkie podsumowanko operacji:

1. Olej CASTROL GTX Magnatec 5W-40 cena 152PLN

2. Filtr oleju FILTRON cena 18PLN

Czyli całość 170PLN

Jak mi się uda kupić TAF-X to zapodam do skrzyni.

Mam pytanie czy u was też są problemy z kupnem TAF-X bo u mnie wszyscy sprzedawcy w sklepach moto jak słyszą TAF-X to robia nieziemskie miny yikes.gif.

Napisano

> Mam pytanie czy u was też są problemy z kupnem TAF-X bo u mnie wszyscy

> sprzedawcy w sklepach moto jak słyszą TAF-X to robia nieziemskie miny .

No, w mojej mieścinie nie ma z tym klopotu... zlosnik.gif Ale u ciebie to chyba już najbliżej we Wrocku będą mieli....

Napisano

Do chwili obecnej

> wiedziałem że Magnatec jest full-syntetyk 5W-40 a

> gostek mówi że od niedawna Castrol produkuje także

> pół-syntetyk 10W-40.

Oj brachu, przecież jak zapodałeś temat na Forum to napisałem, że po 3 latach na Selenii zalałem Magnateca 10W-40 a nie 5W-40! hehe.gif To nie była pomyłka ok.gif

A zalałem "10" bo bałem się jakięgoś rozszczelnienia czy przecieków z silnka po zastosowaniu oleju o wyższej klasie czyli fulla syntetyka skromny.gif

Good luck! piwo.gif

Napisano
  • Autor

A więc pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Samochód stał całą noc na mrozie -17oC. Rano gdy wyszedłem o 6.10 przekręciłem kluczyk i tu yikes.gif bo silniczek żwawiej ruszył i pierwsze kilkadziesiąt sekund pracy silnika było o wiele cichsze i płynniejsze.

Przedtem jak zapaliłem to silnik klekotał jak przynajmniej 10 letni diesel. zlosnik.gif a teraz klekotania nie było.

Zobaczymy jakie będą wrażenia z dalszego użytkowania.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Do chwili obecnej

> Oj brachu, przecież jak zapodałeś temat na Forum to

> napisałem, że po 3 latach na Selenii zalałem

> Magnateca 10W-40 a nie 5W-40! To nie była

> pomyłka

> A zalałem "10" bo bałem się jakięgoś rozszczelnienia czy

> przecieków z silnka po zastosowaniu oleju o wyższej

> klasie czyli fulla syntetyka

> Good luck!

Myślę że nie będzie jakiś większych przecieków bo przecież ten silnik ma dopiero 35kkm i jego zużycie jest znikome.

No ale jak to mówią "wszystko okaże się w praniu" zlosnik.gif

Napisano

> że ten FILTRON jest o 1/3 krótszy od poprzedniego

Może to inny filtr ??? lepiej upewnij się yikes.gif

Napisano

> Następnie udałem się do garażu w celu wymiany. Po

> spuszczeniu starego oleju ...

A tak z czystej ciekawości to co zrobiłeś ze starym olejem? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A tak z czystej ciekawości to co zrobiłeś ze starym

> olejem?

Wypiłem zlosnik.gif.

A tak na poważnie wszystkie zużyte olej zlewam do karnistra a pote wywożę na CPN na którym można zlewać takie oleje. A więc jestem ekologiczny.

Ostatnio widziałem jak sąsiad do kanału wlewał. To mnie szlak trafiał. angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Może to inny filtr ??? lepiej upewnij się

Dobrany z katalogu FILTRON-a

Napisano

> Wypiłem .

> A tak na poważnie wszystkie zużyte olej zlewam do

> karnistra a pote wywożę na CPN na którym można

> zlewać takie oleje. A więc jestem ekologiczny.

> Ostatnio widziałem jak sąsiad do kanału wlewał. To mnie

> szlak trafiał.

claps.gif dla kolegi, szkoda, że już nie ma gwiazdek smutne2.gif a sąsiadowi bokser.gif

Napisano

> A więc przy utrzymującej się fali mrozów i patrzeniu a

> raczej słuchaniu jak w mojej Punciawce silniczek

> męczy się przy pierwszych obrotach przy odpalaniu

> rankiem przy -19oC zapadła decyzja zalewam

> CASTROL-a.

>

To typowy, jak juz zauwazam w entym silniku (SC 900, 1100, Alfa 156) objaw zalania "super" trocinami pod nazwa Selenia ... ...

U siebie czekalem tylko na moment, gdy na liczniku przebiegu pojawi sie cyfra 2000 i zmienilem podobnie jak Ty na Castrol'a tyle ze RS 0W40. Po zalaniu go silniczek nawet w obecnych mrozach zaraz po dopaleniu chodzi cichutko... roznica po prostu ogromna.

Fiut zaleca oczywiscie tylko polsyntyczna Selenie 20K i trudno sie temu dziwic, zważając na fakt kto jest producentem wyzej wymienionego ... oczywiscie Fiat Lubrificanti, wiec maja na tym ogromna przebitke ...

Jeszcze tylko pozostaje mi wymiana Tarantulli ze skrzyni biegow na TAF-X'a i biegi tez beda w mrozie wchodzily z latwoscia smile.gif

Panom z Fiata proponowalbym przynajmniej na polski rynek zalewac produkty o wlasciwosciach bardziej odpowiednich na nasze warunki klimatyczne ...

Pozdrawiam

Napisano

> Wypiłem .

> A tak na poważnie wszystkie zużyte olej zlewam do karnistra a pote wywożę na CPN na którym

> można zlewać takie oleje. A więc jestem ekologiczny.

> Ostatnio widziałem jak sąsiad do kanału wlewał. To mnie szlak trafiał.

Wystarczył telefon na policję albo jeszcze lepij do ochrony środowiska i nigdy więcej by tego nie zrobił.

To on łamał prawo nie ty i to on niszczył twoje i moje dobro więc nie ma czego się wstydzić tylko dzwonić.

A czy gdyby potszedł i dał by kopa w błotnik twojego punciaka to też byś to tak zostawił ?

Puniak jest twój i środowisko naturalne też jest twoje i moje i nasze wspólne a on je niszczy.

Napisano

> jestem ekologiczny.

ok.gif

Napisano

tak sobie przegladam instrukcje od Punciawki i na stronie 164 pisza nawet, zeby przy temperaturze nizszej niz -20 C stosowac ichnia Selenie Preformer 5W30 (full synth) ... Jakos nie wiem po kiego zalecaja polsyntetyczny olej do nowego auta ? Rozumiem, ze do pierwszej wymiany lepszy jest posyntetyk, zeby wszystkie mechanizmy w silniku sie ulozyly i wlasciwie dotarly, ale potem ? Umie ktos mi to racjonalnie wytlumaczyc ? Przeciez nawet te ich Selenie sa full syntetyk, zarowno Performer 5W30, Racing 10W60 Digitech 0W30... Nasze Fire'ki sa skladane przez roboty i nie sadze, zeby byla potrzeba grubszego filmu olejowego, bo mechanizmy sa dobrze dopasowane i poskrecane ...

Pozdrawiam

Napisano

Nasze Fire'ki

> sa skladane przez roboty i nie sadze, zeby byla

> potrzeba grubszego filmu olejowego, bo mechanizmy

> sa dobrze dopasowane i poskrecane ...

Ostatnio te roboty zastrajkowały chcą podwyżki i protestują przeciwko zwolnieniom ... hehe.gif

Napisano

NIestety silniki 8V sa skladane przez automaty, ale tolerancje sa spore. A jesli chodzi o te oleje, to tez nie bardzo wiem dlaczego lepiej na poczatku stosowac polsyntetyk. Latwiej przerwac w nim film olejowy i dochodzi do mikrozatarc. A jesli chodzi o produkty Selenii, to opinie sa rozne. Ja sie nie wypowiadam, bo badan nie widzialem, a jezdze na syntetyku Shella i jest bardzo dobrze, albo tak mi sie tylko wydaje. Poza tym Selenia 20K jest olejem, ktory zachowuje (a przynajmniej wg Fiata) swoje wlasciwosci z biegiem czasu, nawet jest stosowny wykres w ksiazce obslugi. Poza tym chodzi pewnie o ceneno.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Nasze Fire'ki

> Ostatnio te roboty zastrajkowały chcą podwyżki i protestują przeciwko

> zwolnieniom ...

I groza rozluznieniem tolerancji pasowaniazlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Ostatnio te roboty zastrajkowały chcą podwyżki i

> protestują przeciwko zwolnieniom ...

no chybaze laugh.gif

Napisano

>A jesli chodzi o te oleje, to

> tez nie bardzo wiem dlaczego lepiej na poczatku

> stosowac polsyntetyk.

mialem na mysli, ze stosowac najwyzej do 2 tys az wszystko sie "dotrze" i wymiana na syntetyk ...

>A jesli chodzi o

> produkty Selenii, to opinie sa rozne. Ja sie nie

> wypowiadam, bo badan nie widzialem, a jezdze na

> syntetyku Shella i jest bardzo dobrze, albo tak mi

> sie tylko wydaje.

Tez nie znam badan popierajacych te czy inna teorie, ale wymienilem na Castrola i silnik od razu chodzi inaczej, nie jest to pierwszy przypadek ... Selenia to ciagle polsyntetyk i nawet najwieksze czary Fiata nie przekonaja mnie, ze tylko ona wytrzyma 20 kkm. Na pewno nie ma takich wlasciwosci myjacych itp jak syntetyki, juz nie mowie o temeraturze plyniecia, ktora jak zauwazam paru osobom i mi takze dala sie uslyszec, dieslowki klekocik po odpaleniu to oznaka, ze w tych temperaturach olej staje sie pomalu "smarem" i dopiero po paru minutach po rozgrznaiu powraca do swoich wyjsciowych parametrow ...

Niestety nie podaja parametrow fizyko-chemicznych (pomijajac klasyfikacje SAE i API) na swoich stronach ... zna ktos moze ?

>Poza tym chodzi pewnie o cene

Pomijam oczywiscie aspekt ekonomiczny, bo tu na pewno jest troszke racji, polsyntetyk jest znacznie tanszy od synetyka ...

Napisano

Z cala pewnoscia ustepuje olejom syntetycznym, choc akurat nie cenazlosnik.gif. Co do dokladnych parametrow oleju to tego nikt nie wie, choc juz kilka osob o to pytalo. Z praca silnika moze byc m.in. tak jak z filtrami stozkowymi etc. Pamietaj, ze wymieniles olej i to tez samo z siebie moze byc przyczyna mniejszych halasow na nierozgrzanym silniku. Ja z przyzwyczajenie jezdze na Shellu i jedno co moge powiedziec to to, ze zuzycie oleju jest zerowe. Mysle, ze zaserwowanie klasy 0W moze wplynac na spalanie oleju, w ten spoob, ze rzadszy olej ma ulatwione zadanie przenikniecia do cylindrow. Z drugiej strony silnik zalany 0W moze mniej palic. W kazdym razie kazdy jezdzi na tym co uwaza, a najwazniejsze jest to, aby ten olej w ogole wymieniac

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.