Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ciśnienie oleju 1,7 dtl

Featured Replies

Napisano

Przyszły mrozy i kłopoty. Od dwóch dni mam niepokojący objaw migającej kontrolki ciśnienienia oleju. Polega to na tym, że kontrolka najpierw gaśnie po 2-4 sek. od uruchomienia zimnego silnika i po przejechaniu 200 m zaczyna coraz częściej migac a czasami nawet świecić. Po około 2 minutach migania, lampka gaśnie. Zjawisko występuje tylko przy mrozie poniżej około - 7 C.

Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju i podłączyłem drugą kontrolkę z nowym okablowaniem i dalej tak samo. (elektrykę można wyeliminować)

Co ciakawe wczoraj mierzyłem też ciśnienie oleju (temp. silnika około - 3 C) i pomiar wykazał ciśnienie 0,15 -0,22 Mpa (wygląda na prawidłowe).

Jest jeszcze jeden objaw króry można chyba łączyć z pompą oleju. Od około pół roku po uruchomieniu zimnego silnika coś terkocze w okolicy rozrządu i filtra oleju. To terkotanie trwa jakąś minutę. Ma dźwięk jakby jakaś kulka uderzała w metalowy element albo zapadka dotykała kręcącego się trybu.

Czy komuś przychodzi do głowy w czym może być problem? Wychodzi z tego, że różnica -5 C ma u mnie kolosalny wpływ na smarowanie silnika. Trochę strach tym autem jeżdzić. crazy.gif

Pozdr.

Napisano

Może masz coś nie tak z olejem, może jest za gęsty lub ewentualnie filtr oleju nie najlepszy. Kiedy zmieniałeś olej i na jaki? Jaki masz filtr oleju?

Napisano

> Jest jeszcze jeden objaw króry można chyba łączyć z pompą oleju. Od

> około pół roku po uruchomieniu zimnego silnika coś terkocze w

> okolicy rozrządu i filtra oleju. To terkotanie trwa jakąś

> minutę. Ma dźwięk jakby jakaś kulka uderzała w metalowy element

> albo zapadka dotykała kręcącego się trybu.

coś chyba nie tak masz ze smarowaniem

lepiej to zdiagnozwwać zanim będzie gorzej

trza pewnie zdjąc miske olejową i pokrywe zworów i popatrzec co się dzieje

Napisano

No to będziesz musiał sprawdzić ciśnienie przy -10*C.

Co do pompy to możesz zajrzeć do zaworu nadciśnieniowego. Może coś mu dolega.

Napisano
  • Autor

Olej GM 10W40 i filtr ma przejechane 600 km.

Dzisiaj zrobiłem drugi pomiar przy niższej temp. i wskazówwka najpierw skoczyła na 0.3 MPa. Po zwiększeniu obrotów ciśnienie zaczeło spadać do 0,1 MPa z tendencją spadkową do 0,05 MPa. Tak więc coś nie tak z pompą oleju.

Napisano
  • Autor

> A jak miska olejowa, nie jest czasem przyciśnięta do smoka?

No właśnie. Jest dosyć mocno wciśnięta śruba spustowa. Tak na głębokość łebka od śruby. Ale to wgniecenie mam od dawna, tylko w tym roku minimalnie to dobiłem na kamieniu.

Napisano

Zdejmij miskę , wyklep i zobacz czy pomogło. Miałem kiedyś podobnie, dobiłem miskę przejeżdżając kota beksa.gif i smok był bardzo blisko miski i nie mógł przeciągnąć zimnego oleju. Na 99% będzie to. Zyczę miłej pracy 20.GIF

Napisano

> Zdejmij miskę , wyklep i zobacz czy pomogło. Miałem kiedyś podobnie,

> dobiłem miskę przejeżdżając kota i smok był bardzo blisko miski

> i nie mógł przeciągnąć zimnego oleju. Na 99% będzie to. Zyczę

> miłej pracy

bardzo możliwe.

a apropos tego zgrzytania przez kilka sekund po odpaleniu to też

tak miałem podczas mrozów dopóki jeździłem na gęstym mineralnym lotosie. Się wkurzyłem, wlałem ostatnio 10w40 i już nic nie hałasuje

Napisano
  • Autor

Miska ściągnięta i wyklepana. Faktycznie przysłaniała wyjście smoka pompy oleju. Na misce nawet się odrysowało kółko po smoku.

Czas to teraz poskręcać. Jeden z mechaników mówi, że uszczelka miski jest jeszcze wporządku i wystarczy ją skręcić na silikon. Jak myślicie warto w to iść, czy założyć nową (nowa około 50zł). Jak by wyglądała sprawa ewentualnego demontarzu miski skręconej z uszczelnieniem silikonowym?

Pozdr.

Napisano

Cieszę się brawo.gif, że diagnoza była trafna. Co do uszczelki to ja bym założył nową żeby uniknąć późniejszego pocenia czy wycieków.

Napisano

> Miska ściągnięta i wyklepana. Faktycznie przysłaniała wyjście smoka

> pompy oleju. Na misce nawet się odrysowało kółko po smoku.

> Czas to teraz poskręcać. Jeden z mechaników mówi, że uszczelka miski

> jest jeszcze wporządku i wystarczy ją skręcić na silikon. Jak

> myślicie warto w to iść, czy założyć nową (nowa około 50zł). Jak

> by wyglądała sprawa ewentualnego demontarzu miski skręconej z

> uszczelnieniem silikonowym?

> Pozdr.

U mnie kiedys przy Bravie mechaniory posmarowali sylikonem uszczelke klawiatury ktorego to odrywajace sie kawalki skutecznie zapchaly przewod olejowy.

Napisano

> bardzo możliwe.

> a apropos tego zgrzytania przez kilka sekund po odpaleniu to też

> tak miałem podczas mrozów dopóki jeździłem na gęstym mineralnym

> lotosie. Się wkurzyłem, wlałem ostatnio 10w40 i już nic nie

> hałasuje

Potwierdzam ,asterka woli semi zamiast minerała smile.gif

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam ,asterka woli semi zamiast minerała

Gdybym miał zalany minerał, to asterka pewnie dużo wcześniej odmiówiłą posłuszeństwa. waytogo.gif

Po zdjęciu miski okazało się, że silniczek czysty w misce śladowe ilości osadu. A wszystko po 190 tyś przebiegu na mineralnym silniku i 25 tyś na semi. Po 215 tyś pewnie i na syntetyku by chętnie jeżdziała 893goodvibes.gif. Według mnie można pomiędzy bajki włożyć opinię o odkładającym sie nagarze na oleju mineralnym i braku możliwości zalania silnika olejem semi po mineralnym.

Oczywiście podstawa to terminowe wymiany oleju (u mnie wg instrukcji co 7500 - 8000 km)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.