Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cylinderek hamulcowy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam takie pytanko odnośnie cylinderka hamulcowego. Potrzebuję dokonać ich wymiany ale z tego co wiem to są dwa rodzaje o średnicach tłoczków 17 i 19 mm (z groszami). Mam Astrę z silnikiem X16XEL z 1995 r. wersja Sport. Czy ktoś mi powie które cylinderki mogą być w tej wersji?

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

> Witam.

> Mam takie pytanko odnośnie cylinderka hamulcowego. Potrzebuję dokonać

> ich wymiany ale z tego co wiem to są dwa rodzaje o średnicach

> tłoczków 17 i 19 mm (z groszami). Mam Astrę z silnikiem X16XEL z

> 1995 r. wersja Sport. Czy ktoś mi powie które cylinderki mogą

> być w tej wersji?

> Z góry dziękuję za pomoc

ja jak ma z czyms problem wysyłam meila do serwisu i czekam na odpowiedz jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby mi nie odpowiedzieli podasz dane z dowody rej. i juz

Napisano

jesli bedziesz wymienial oba to nie ma znaczenia. ja u siebie wymienialem na te o wiekszej srednicy. od razu kup sobie rurki, zebys potem nie klal wink.gif

Napisano

> Witam.

> Mam takie pytanko odnośnie cylinderka hamulcowego. Potrzebuję dokonać

> ich wymiany ale z tego co wiem to są dwa rodzaje o średnicach

> tłoczków 17 i 19 mm (z groszami). Mam Astrę z silnikiem X16XEL z

> 1995 r. wersja Sport. Czy ktoś mi powie które cylinderki mogą

> być w tej wersji?

> Z góry dziękuję za pomoc

są jeszcze aluminiowe (oryginalne) i żeliwne od kadeta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Skoro nie ma to różnicy to chyba wezmę te większe. A jak u was z nimi cenowo bo u mnie koszt to ok. 22-25 zł za sztukę. Pozdrawiam.

Napisano

> Skoro nie ma to różnicy to chyba wezmę te

> większe.

A ja mam watpliwosci co do tego "nie ma różnicy"...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

czyli myślisz, że może być jakiś problem jeśli wziąłbym o innej średnicy tłoczka? A gdzie można to sprawdzić dla pewności (bez rozbierania bębna)

Napisano

a co do cylinderka... to mi sie przypomniala historyjka jaka mialem jadac z chorwacji:)

juz w cro zaczela sie co jakis czas lampka od hamulca recznego zapalac, no ale plyn posprawdzalem full.

pomyslalem ze zapieczyl sie moze gdzies czujnik od recznego bo jazda bez tego hamulca w cro to nie bardzo smile.gif, jak juz wracalismy to na autostradzie w cro zaczela sie palic kontrolka caly czas -plyn full, to se mysle ze zakleje ja wiezorem bo mi po galach daje smile.gif:) w powrocie zwiedzilismy jeszcze plitvice i dalej slowenia-austria, aa i zona jechala caly czas, jak tylko sie sciemnilo to ja sie przesiadlem za fajere i dalej w droge autostrada w austri 140-150km/h hamulca praktycznie nie uzywalem wogole a lampka sie swieci. wtedy przed samym wiedniem gdzie niema juz stacji oil, poboczy, parkingow mistrzu naciska w pedal hamulca bo sie zjazdy zaczynaja z drogi a pedal w podloge ... serce zabilo, ale zonie nic nie mowie, jade dalej wydygany znowu na pedal a samochod nie zwalnia i wtedy sie zaczelo, na przemian otwarte okna poczym za chwile ogrzewanie na full mysle, nie zjezdzam na zadna boczna bo pozniej sie pogubie jade dalej hamuje skrzynia, reczny pozostawia tez wiele do zyczenia ale dziala.

sanelismy na jakiejs stacji dopiero za wiedniem, na trasie wylotowej na czechy ,wieden ale juz bardziej prowincja smile.gif, i tam na stacji omv myslalem ze tylko plyn nam wyciekl, kupilismy plyn ale niestety to nie to bylo i z tylu zlukalem ze kapie plyn jakis sloweniec nas podwiozl ze stacji gdzie kupilismy ten plyn (3km z buta) i troche nam pomagal pozniej jakis czech na lawecie wiozl innego czech z cro po stluczce i pomagal nam rozebral tylne kolo i chcial zrobic ale powiedzial ze nieda rady nic wymyslec i trzeba wymienic cylinderek na nowy, w austri naprawa jakies 150eu to postanowilem do mikulova (czechy) jechac 80km o 2 w nocy wyjechalismy i na shell byla mechanika. pospalismy do rana do 8 (4h) i rano kolesie zamowili czesc z brna i o 12:15 zaczeli robic to wyjechalismy dalej o 13:30 -koszt naprawy 808 koron =120zl =30eu

ehh to byly udane wakacje chorwacje polecam smile.gif mimo tego zgrzytu i wyklecia asterki checi sprzedania jej juz w austrii , nadal jest ze mna i tak pozostanie wink.gif

Napisano
  • Autor

> czyli myślisz, że może być jakiś problem jeśli wziąłbym o innej

> średnicy tłoczka? A gdzie można to sprawdzić dla pewności (bez

> rozbierania bębna)

Już chyba wszystko wiem. Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi, że nie ma reguły. W tym samym modelu i roczniku mogą byc stosowane różne cylinderki i jedeynym sposobem na sprawdzenie jakie są u mnie jest niestety zdemontowanie bębna i zmierzenie średnicy tłoczka. Poznadto z tego co mi mówił serwisant to nie można zakładać innych cylinderków, gdyż jest to związane z wymiarami bębna i szczęk hamulcowych. Więc chcąc nie chcąc będę chyba musiał ściągnąć bęben hamulcowy.

Napisano

> czyli myślisz, że może być jakiś problem jeśli wziąłbym o innej

> średnicy tłoczka? A gdzie można to sprawdzić dla pewności (bez

> rozbierania bębna)

Wlaśnie szukałem w katalogach rozmiaru szczęk a konkretnie wymiary tego dzyndzla, który opiera się o tłoczek, bo wydaje mi się, że tu może być problem. Poza tym prawo Pascala i wzór: F1/S1 = F2/S2. Zmiana średnicy tłoczka (S2) ma wpływ na siłę z jaką naciska.

Ale widzę, że juz poradzilęś sobie dzwoniąc wink.gif

Pozdroofka

Napisano

no mozliwe, ze zakladajac wieksza/mniejsza srednice niz miales spowodujesz zmiane sily hamowania.

ja mialem mniejsze, dalem wieksze i nie odczuwam roznicy. przod i tak wczesniej bierze niz tyl.

pewnie po cos zmienili ta srednice. tylko po co?

ale dla spokojnosci ducha moze rzeczywiscie zmierz srednice i zaloz takie same.

Napisano

Ja mam HB a są 19 mm.

--------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano
  • Autor

Chyba jednak nie będę wczesniej rozbierał bębna tylko po prostu wezmę w sklepie dwa komplety cylinderków i po zamontowaniu jeden zwrócę (jeszcze nie pytałem w sklepie ale chyba da sie załatwić). Operację mam zaplanowaną na sobotę więc myślę, że wieczorem dam znać co i jak.

Pozdrowienia

Napisano

> Ja mam HB a są 19 mm.

A to dziwne... Bo wg EPC do Twojego autka idą o numerze 05 50 143 czyli 17 mm (dokładnie 17,46mm). Takie tez są u mnie.

Natomiast jeszcze dziwniejsze: wg EPC do autka z_mariana czyli X16XEL HTB idą 05 50 153 czyli 19,05 mm.

Jak widać bez rozebrania przed zakupem się nie obejdzie.

Tak samo zamotane było w Peugeocie. Swego czasu wymieniałem cylinderek pod sklepem, bo nijak nie dało siędojść, jaki rodzaj z kilku idzie do mnie zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> a co do cylinderka... to mi sie przypomniala historyjka jaka mialem

> jadac z chorwacji:)

> juz w cro zaczela sie co jakis czas lampka od hamulca recznego

> zapalac, no ale plyn posprawdzalem full.

> pomyslalem ze zapieczyl sie moze gdzies czujnik od recznego bo jazda

> bez tego hamulca w cro to nie bardzo , jak juz wracalismy to na

> autostradzie w cro zaczela sie palic kontrolka caly czas -plyn

> full, to se mysle ze zakleje ja wiezorem bo mi po galach daje smile.gif

> w powrocie zwiedzilismy jeszcze plitvice i dalej

> slowenia-austria, aa i zona jechala caly czas, jak tylko sie

> sciemnilo to ja sie przesiadlem za fajere i dalej w droge

> autostrada w austri 140-150km/h hamulca praktycznie nie uzywalem

> wogole a lampka sie swieci. wtedy przed samym wiedniem gdzie

> niema juz stacji oil, poboczy, parkingow mistrzu naciska w pedal

> hamulca bo sie zjazdy zaczynaja z drogi a pedal w podloge ...

> serce zabilo, ale zonie nic nie mowie, jade dalej wydygany znowu

> na pedal a samochod nie zwalnia i wtedy sie zaczelo, na przemian

> otwarte okna poczym za chwile ogrzewanie na full mysle, nie

> zjezdzam na zadna boczna bo pozniej sie pogubie jade dalej

> hamuje skrzynia, reczny pozostawia tez wiele do zyczenia ale

> dziala.

> sanelismy na jakiejs stacji dopiero za wiedniem, na trasie wylotowej

> na czechy ,wieden ale juz bardziej prowincja , i tam na stacji

> omv myslalem ze tylko plyn nam wyciekl, kupilismy plyn ale

> niestety to nie to bylo i z tylu zlukalem ze kapie plyn jakis

> sloweniec nas podwiozl ze stacji gdzie kupilismy ten plyn (3km z

> buta) i troche nam pomagal pozniej jakis czech na lawecie wiozl

> innego czech z cro po stluczce i pomagal nam rozebral tylne kolo

> i chcial zrobic ale powiedzial ze nieda rady nic wymyslec i

> trzeba wymienic cylinderek na nowy, w austri naprawa jakies

> 150eu to postanowilem do mikulova (czechy) jechac 80km o 2 w

> nocy wyjechalismy i na shell byla mechanika. pospalismy do rana

> do 8 (4h) i rano kolesie zamowili czesc z brna i o 12:15 zaczeli

> robic to wyjechalismy dalej o 13:30 -koszt naprawy 808 koron

> =120zl =30eu

> ehh to byly udane wakacje chorwacje polecam mimo tego zgrzytu i

> wyklecia asterki checi sprzedania jej juz w austrii , nadal jest

> ze mna i tak pozostanie

mialem podobna przygode tylko ze ja mialem sprawny hamulec reczny na parkingu zaslepilem przewod idacy do przeciekajacego cylinderka i w droge smile.gif ojciec lepszy byl bo autobusem pojechal na wycieczke z urzednikami do teatru bez hamulcow jezdzil po miescie ( w ostatecznosci kolem do kraweznika dojezdzal) i jak go zdenerwowali to im powiedzial ze nie ma hamulcow w drodze powrotnej cisza byla jak makiem zasial

Napisano

> mialem podobna przygode tylko ze ja mialem sprawny hamulec reczny na

> parkingu zaslepilem przewod idacy do przeciekajacego cylinderka

> i w droge

Tu moja bardzo podobna historia... zlosnik.gif :

KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No i jestem po zabiegu.

Dobrze, że profilaktycznie wziąłem cylinderki bo okazało się, że jeden puszczał i całe okładziny były w płynie. W mojej wersji były cylinderki o średnicy tłoczka 19.05 mm (mocowane na jedną śrubę). Można by rzec, że wymiana była prawie bezproblemowa, gdyby nie te zapieczone rurki przewodów hamulcowych. Z jednej strony jakoś specjalnym kluczem udało się odkręcić, ale z drugiej już nie i musiałem wymontować przewód wraz z cylinderkiem. Na szczęsice pod ręką miałem nowy przewód (60 cm długości). Przy okazji wyciągnąłem sobie linkę ręcznego i przesmarowałem bo już ręczny po zaciągnięciu nie chciał się opuszczać. Wymieniłem też wszystkie sprężynki w bębnie, stoczyłem powstałe ranty w bębnie i wymieniłem płyn hamulcowy. Hamulce jak ta lala. Ale przy okazji wyczaiłem inny problem, a mianowicie lekko podcieka mi płyn z pompy ABS (była mokra). Wcześniej już widziałem, że na skrzyni biegów (w zagłębieniach) zbiera mi się jakaś ciecz, ale myślałem, że jest to płyn chłodniczy dopiero teraz wyczaiłem, że to z ABS-u. Czy można coś na to poradzić? Chcę dodać, że nie zauważyłem aby coś płynu ubyło wczesniej, a objaw taki trwa już kilka miesiecy z tym, że dopiero zwróciłem uwagę na ABS.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.