Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy w związku z nowym obowiązkiem...

Featured Replies

Napisano

> Co do montażu, to montaż odbył się w ASO, światełka (2PT 008 935-801)

Witam

dzięki za info coś mi naświetliłeś i o to chodzi, ale jeśli chodzi o miejsce mocowania w zderzaku (środek) to też je brałem pod uwagę ale nie wydaje się koledze że ten wymiar określony przez przepis czyli max 400 od obrysu bocznego może być w tym przypadku troszkę niezachowany no i odległośc między lampami 600 też może być problemem (no chyba że źle rozumiem ten wymiar 400 max bo przyznam się że coś mi nie pasuje).

A i jeszcze jedno jakiej firmy są te lampy bo ja zastanawiam się nad zestawem uniwersalnym lamp firmy HELLA czyli coś takiego: http://moto.allegro.pl/item181994117_swiatla_dzienne_firmy_hella_faktura_nowy_kpl.html

Tak więć wdzięczny byłbym za te fotki jak wygląda kolegi stilak po tym montażu i jeszcze raz dzięki waytogo.gif

pozdrawiam 30.GIF

stilak 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Witam

> dzięki za info coś mi naświetliłeś i o to chodzi, ale jeśli chodzi o

> miejsce mocowania w zderzaku (środek) to też je brałem pod uwagę

> ale nie wydaje się koledze że ten wymiar określony przez przepis

> czyli max 400 od obrysu bocznego może być w tym przypadku

> troszkę niezachowany no i odległośc między lampami 600 też może

> być problemem

Dlaczego hmm.gif 400 + 600 + 400 to razem 1400 - czyli ciągle mniej, niż ma Stilo ok.gifzlosnik.gif W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia jest z resztą zastrzeżenie, że dla węższych pojazdów ta odległość może być mniejsza. ok.gif

Ja zamontowałem te lampki mniej więcej w tych miejscach:

stilomweh8.jpg

i wszystko pasuje ok.gif

> A i jeszcze jedno jakiej firmy są te lampy

W poprzednim poście napisałem zlosnik.gif - Hella 2PT 008 935-801.

lampki1ja5.jpg

lampki2it3.jpg

Mocowanie można obracać nie tylko góra-dół, ale można je też odwrócić tyłem na przód - i z tej możliwości skorzystałem. ok.gif

> bo ja zastanawiam się nad

> zestawem uniwersalnym lamp firmy HELLA czyli coś takiego:

Też o nich myślałem, ale nie bardzo widzę miejsce gdzie możnaby je zamontować hmm.gif

> Tak więć wdzięczny byłbym za te fotki jak wygląda kolegi stilak po

> tym montażu

Jak tylko będę miał do niego dostęp, postaram się zrobić ok.gif - problem w tym, że ja to w zasadzie to auto tylko serwisuję - na coidzień jeżdzi nim kto inny ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Najdroższy Danielu!

zrób nam proszę fotki tego okablunku, tak aby każdy miał pomysł co do czego podłaczyć, wsadzić lub dolutować:

> włączaniem i wyłączaniem steruje przekaźnik, nawet więcej niż

> jeden, bo elektryk w ASO wykazał się własną inwencją i wpiął tam

I jeszcze coś o tym ,zwłaszcza jesli to takie proste...

> jeszcze prosty układ (dostępny często na giełdach, używany

> zwykle przez majsterkowiczów do sterowania światłami mijania w

> autach, w których nie można zostawić ich włączonych "na zawsze"

> jak we fiacie), który włącza światła dopiero wtedy, gdy jest

> ładowanie (działą silnik). Czyli jeśli auto stoi z przekręconym

> kluczykiem, ale silnik nie działa, to światła dzienne nie świecą

> (i słusznie).

526.gif

Napisano
  • Autor

> Najdroższy Danielu!

icon_eek.gifboje_sie.gif

> zrób nam proszę fotki tego okablunku, tak aby każdy miał pomysł co do

> czego podłaczyć, wsadzić lub dolutować:

Jak tylko będę miał dostęp do auta, to obfocę te kabelki bezzwłocznie ok.gif

> I jeszcze coś o tym ,zwłaszcza jesli to takie proste...

O prostocie to nie moje słowa, tylko elektryka, który to dla mnie kupił i instalował zlosnik.gif - to coś w tym rodzaju (ta aukcja to tylko przykład - oświadczam że nie reklamuję tego konkretnego produktu). Tego rodzaju wynalazków jest w handlu sporo - i zwykle używa się ich do sterowania światłami mijania. hmm.gif W każdym razie efekt jest taki, że światła dzienne zapalają się dopiero wtedy, gdy silnik działa ok.gif - przy wyłączonym silniku wszystko działa tak, jakby świateł dziennych nie było w ogóle.

Napisano

> W każdym

> razie efekt jest taki, że światła dzienne zapalają się dopiero

> wtedy, gdy silnik działa - przy wyłączonym silniku wszystko

> działa tak, jakby świateł dziennych nie było w ogóle.

To trochę offtopic.gif, ale co w takim razie na to przycisk P< (między drzwiamy a kierownicą), który ma psi obowiązek działać przy wyjmniętym kluczyku?

Napisano
  • Autor

> To trochę , ale co w takim razie na to przycisk P< (między drzwiamy

> a kierownicą), który ma psi obowiązek działać przy wyjmniętym

> kluczyku?

Działa tak, jak działał ok.gif - te dodatkowe światła zapalają się dopiero wtedy, gdy działa silnik, a gasną gdy włączy się światła mijania/drogowe, albo zgasi silnik. Działanie oryginalnego oświetlenia w żaden sposób się nie zmieniło.

Napisano

Działanie oryginalnego

> oświetlenia w żaden sposób się nie zmieniło.

A czy przy włączonych lampach do jazdy dziennej też świecą się przednie światła postojowe, podświetlenie zegarów na pulpicie oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej busted.gif

stilon 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

Napisano
  • Autor

> A czy przy włączonych lampach do jazdy dziennej też świecą się

> przednie światła postojowe, podświetlenie zegarów na pulpicie

> oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej

Tak - obowiązkowe jest oświetlenie z tyłu, więc to było najprostsze rozwiązanie, które byłoby równocześnie w pełni legalne ok.gif

Napisano

> Tak - obowiązkowe jest oświetlenie z tyłu, więc to było najprostsze

> rozwiązanie, które byłoby równocześnie w pełni legalne

witaj. Czy z tyłu świeci się tylko podświetlenie tablicy rejestracyjnej, czy np. światła postojowe tylne? niewiem.gif

słyszałem że przy światłach dziennych świecą się też tylne postojówki. Wreszcie czy działa w tym momęcie podświetlenie deski rozdzielczej, ponieważ nie zrozumiałem chyba poprzedniej twojej odpowiedzi.smile.gif Pozdrawiam

Napisano

> witaj. Czy z tyłu świeci się tylko podświetlenie tablicy

> rejestracyjnej, czy np. światła postojowe tylne?

> słyszałem że przy światłach dziennych świecą się też tylne

> postojówki. Wreszcie czy działa w tym momęcie podświetlenie

> deski rozdzielczej, ponieważ nie zrozumiałem chyba poprzedniej

> twojej odpowiedzi. Pozdrawiam

deska nie, za to tył powinien się świecić...

Napisano
  • Autor

> witaj. Czy z tyłu świeci się tylko podświetlenie tablicy

> rejestracyjnej, czy np. światła postojowe tylne?

Po prostu świecą światła pozycyjne normalnie tak jak do tej pory (czyli pozycyjne z przodu + pozycyjne z tyłu + podświetlenie tablicy rejestracyjnej + podświetlenie deski) i do tego światła dzienne, ale tylko pod warunkiem, że działa silnik. Gdy silnik jest wyłączony (nie ma ładowania) to świecą tylko pozycyjne - tak jak to było w standardzie.

Tak było najprościej ok.gif - oddzielanie podświetlania deski od świateł pozycyjnych, a jeszcze wyłączanie pozycyjnych przednich (co też możnaby zrobić - bo obowiązkowe są tylko z tyłu) to zajęcie dla hobbystów z masą wolnego czasu, którym bardziej zależy na samym dłubaniu niż na tym, żeby samochód jeździł zlosnik.gif

Napisano

od

> wewnętrznej strony zderzaka wklejone zostały dwa kawałki ABS-u,

Jeśli możesz to wyjaśnij proszę co to takiego jest. czy bez kłopotu można kupić takie kawałki?

>

O to akurat bym się nie obawiał - do montażu haka producent

> dostarcza "przejściówkę" mającą zapobiegać tego rodzaju

> problemom, a ta przejściówka to tak faktycznie zestaw

> przekaźników. Tutaj sytuacja jest w pełni analogiczna -

> włączaniem i wyłączaniem steruje przekaźnik

wiem, że zakładałeś hak do swego byłego auta. ja jednaknie zakładałem haka i takich przejźciówek nie mam. czy w komplecie takich świateł taki przekaźnik jest?

Napisano
  • Autor

> Jeśli możesz to wyjaśnij proszę co to takiego jest. czy bez kłopotu

> można kupić takie kawałki?

To jest po prostu tworzywo termoplastyczne (polimer amorficzny) - mniej więcej takie, z jakiego zrobione są zderzaki, itd. Najprościej chyba gdzieś z "odzysku" zlosnik.gif - moje zostały wycięte z czarnego zderzaka od Punto II, zderzak zniszczony w stłuczce, ale skrawki całego plastiku dało się bez problemu znaleźć. ok.gifzlosnik.gif I tak tego nie widać z zewnątrz, a uniknąłem dzięki temu wiercenia w zderzaku dziur na wkręty.

> wiem, że zakładałeś hak do swego byłego auta. ja jednaknie zakładałem

> haka i takich przejźciówek nie mam. czy w komplecie takich

> świateł taki przekaźnik jest?

Tak, z resztą nawet gdyby nie było, to 95% elektryków samochodowych będzie miało pod ręką odpowiedni przekaźnik ok.gif - hak tu był tylko przykładem, że samo podłączenie przekaźnika nie ma wpływu na CAN, komputer, itd.

Napisano

Bardzo dziękuję za wszystkie wyjaśnienia 20.GIF Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Tu nie chodzi o siłę strumienia, tylko o kontakt gorącego klosza,

> nagrzanego od świecącej żarówki, z chłodniejszym płynem (wodą,

> płynem spryskiwaczy, itd.)

Napewno jest jakiś związek tych 2 przyczyn. napisałeś że latem częstotliwość wymiany czyli pękania jest mniejsza. Czy nie wiążesz pękania kloszy też z czujnikiem zapalania się świateł który jak chyba dobrze pamiętam masz w swoim aucie? Może ten czujnik włączając i wyłączając światła nagrzewa i przy wyłączeniu klosze dość szybko się schładzają poprzez np. pęd powietrza. jeśli np. są mokre od płynu spryskiwaczy ich schładzanie się jest bardzo duże i bardzo szybkie. Przykładem jest schładzanie szampana w czasie pikniku przez lokaja brytyjskiego. Owijał on butelkę szampana w mokrą gazetę, a potem jadąc około 100 km. na godzinę wystawiał butelkę na działanie owiewającego ją wiatru. Ponoć szampan schładzał się w kródkim czasie do paru stopni C. Może nagrzane reflektory też tak szybko się schładzają? niewiem.gif Nie podgrzewane od środka przez wyłączone żarówki schładzając się szybko pękają. Może inżynierowie nie przewidzieli takiej sytuacji głowiąc się jak upchnąć parę bajerów w tak znakomity produkt? smile.gif pozdrawiam

Napisano

mam jeszcze 2 maleńkie pytanka. Czy światła które założyłeś są na prawidłowej wysokości jeśli chodzi o lińję z światłami mijania? Słyszałem dzisiaj (nie wiem czy to prawda) że wszystko co jest umieszczone poniżej lińji świateł mijania jeśli chodzi o inne oświetlenie może być zakfalifikowane jako halogeny a nie światła do jazdy dziennej. czy ten typ oświetlenia jaki masz firmy Hella napewno ma polską homologację?

Napisano
  • Autor

> mam jeszcze 2 maleńkie pytanka. Czy światła które założyłeś są na

> prawidłowej wysokości jeśli chodzi o lińję z światłami mijania?

> Słyszałem dzisiaj (nie wiem czy to prawda) że wszystko co jest

> umieszczone poniżej lińji świateł mijania jeśli chodzi o inne

> oświetlenie może być zakfalifikowane jako halogeny a nie światła

> do jazdy dziennej.

Wyżej w tym wątku podawałem link do rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - tam jest tylko taka informacja:

rodzaj świateł: światło jazdy dziennej

liczba świateł: 2

barwa: biała

rozmieszczenie na pojeździe:

- na długości: z przodu jak lp. 1 (lp. 1 to światła mijania na tej liście, światła dzienne pojawiają się pod lp. 18 - przyp. mój)

- na szerokości: nie dalej niż 400mm od bocznego obrysu pojazdu; wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600mm

- na wysokości: 250-1500mm

- inne wymagania: brak

sygnał kontrolny:

- włączenia: brak

- działania: brak

połączenia elektryczne: połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są włączone jednocześnie tylne światła pozycyjne. Powinny się automatycznie wyłączać, jeśli włącza się światło mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego

własności świetlne: brak

inne warunki: brak

Czyli wynika z tego jasno: nie niżej niż 25 cm i nie wyżej niż półtora metra od ziemii - natomiast wzajemne położenie świateł mijania i dziennych nie ma znaczenia ok.gif

Jak tylko będę miał znowu dostęp do Stilo, to porobię zdjęcia, o której wyżej już się upominano ok.gif - a do tego pomierzę wszystkie odległości ok.gif

> czy ten typ oświetlenia jaki masz firmy Hella

> napewno ma polską homologację?

Tak - światła są homologowane jako dzienne, reszta zależy od sposobu montażu. Ja oprócz wpisu do książeczki serwisowej potwierdzającej montaż świateł dziennych w ASO dostałem jeszcze wpis od diagnosty z Okręgowej Stacji Diagnostycznej mieszczącej się w tym samym ASO potwierdzający, że zamontowane światła co do sposobu montażu i podłączenia spełniają wszystkie wymogi stawiane światłom do jazdy dziennej zlosnik.gif

Napisano

jeszcze raz wielkie dzięki za informacje.smile.gif Pozdrawiam

Napisano

Witaj.smile.gif Idąc śladem Kolegi tarlawa czy mogę przypomnieć się o fotkach auta ze światłami dziennymi? Kupiłem już na Allegro taki sam zestaw i z drobną niecierpliwością czekam na foto-info. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witaj. Idąc śladem Kolegi tarlawa czy mogę przypomnieć się o fotkach

> auta ze światłami dziennymi?

Pamiętam o fotkach ok.gif - ale na razie auto jest ode mnie oddalone o stokiladziesiąt kilometrów i jeszcze przez jakiś czas tak zostanie. zlosnik.gif Jak będę miał do niego dostęp, to fotografie i pomiary pojawią się bezzwłocznie. ok.gif

Napisano

Ja oprócz wpisu do książeczki serwisowej

> potwierdzającej montaż świateł dziennych w ASO

Czy ten wpis był konieczny? dostałem jeszcze

> wpis od diagnosty z Okręgowej Stacji Diagnostycznej mieszczącej

> się w tym samym ASO potwierdzający, że zamontowane światła co do

> sposobu montażu i podłączenia spełniają wszystkie wymogi

> stawiane światłom do jazdy dziennej

A ten wpis też był niezbędny, czy zrobiłeś to tylko dla swego spokoju w razie kontroli policyjnej? jeśli możesz zdradzić ile może wynosić przeciętnie koszt montarzu takich świateł np. w ASO? Ja w swoim nie potrafiłem uzyskać takiej orjętacyjnej informacji. Po prostu nigdy tego nie robili i nie potrafili podać przypuszczalnych kosztów.

Napisano

> wynosić przeciętnie koszt montarzu takich świateł np. w ASO?

> w swoim nie potrafiłem uzyskać takiej orjętacyjnej informacji.

> Po prostu nigdy tego nie robili i nie potrafili podać

> przypuszczalnych kosztów.

Ja jutro jestem umówiony w ASO na montaż lamp do jazdy dziennej a jeśli chodzi o koszt samego montażu to z tego co mi panowie się określili to powinno się zmieścić max 100 zł zależy ile zejdzie czasu z montażem zwłaszcza samych lamp bo w stilo 5D nie ma zbyt gdzie ich umiejscowić pewnie trzeba będzie coś podciąć w zderzaku ale co tam ważny jest efekt końcowy ma dobrze wyglądać i oczywiście świecić waytogo.gif

Jak się wszystko uda to zrobię może pare fotek 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Czy ten wpis był konieczny?

Nie - ale to na wszelki wypadek: w razie jakiejś usterki elektrycznej mogliby marudzić, że to przez te światła, a tak sprawa jest jasna: montowane w ASO, ASO się pod nimi podpisało, itd. zlosnik.gif

> A ten wpis też był niezbędny, czy zrobiłeś to tylko dla swego spokoju

> w razie kontroli policyjnej?

W sumie to nie wiem, po co hmm.gif - ale skoro diagnosta stwierdził, że jest OK i on się dopisze, to nie prostestowałem. zlosnik.gif Fakt, że w sytuacji, gdyby policja miała jakieś wątpliwości, taki wpis może (chociaż wcale nie musi) być jakimś argumentem w dyskusji...

> jeśli możesz zdradzić ile może

> wynosić przeciętnie koszt montarzu takich świateł np.

> w ASO?

W Lubinie w ASO skasowali mnie na 150 zł. Lampy do zderzaka zamocowałem własnoręcznie, ASO tylko je podłączyło. ok.gif

Napisano

> Ja jutro jestem umówiony w ASO na montaż lamp do jazdy dziennej a

> jeśli chodzi o koszt samego montażu to z tego co mi panowie się

> określili to powinno się zmieścić max 100 zł zależy ile zejdzie

> czasu z montażem zwłaszcza samych lamp bo w stilo 5D nie ma zbyt

> gdzie ich umiejscowić pewnie trzeba będzie coś podciąć w

> zderzaku

Taki koszt to jest jeszcze do "strawienia". Oby tylko taki finalnie był. ale co tam ważny jest efekt końcowy ma dobrze wyglądać

> i oczywiście świecić

> Jak się wszystko uda to zrobię może pare fotek

>z niecierpliwością na nie czekam smile.gif

Napisano

> Nie - ale to na wszelki wypadek: w razie jakiejś usterki elektrycznej

> mogliby marudzić, że to przez te światła, a tak sprawa jest

> jasna: montowane w ASO, ASO się pod nimi podpisało, itd

to prawda, z nimi to trzeba twardo postępować. .

> W sumie to nie wiem, po co - ale skoro diagnosta stwierdził, że jest

> OK i on się dopisze, to nie prostestowałem. Fakt, że w

> sytuacji, gdyby policja miała jakieś wątpliwości, taki wpis może

> (chociaż wcale nie musi) być jakimś argumentem w dyskusji...

dlatego ja nie wiem co zrobić. gdyby taki wpis był, to policja raczej by nie dyskutowała w tym temacie. Z drugiej zaś strony w przypadku odsprzedaży auta w przyszłości takie światła powinny by zostać ażeby była zgodność dowodu rejestracyjnego ze stanem faktycznym w aucie.

> W Lubinie w ASO skasowali mnie na 150 zł. Lampy do zderzaka

> zamocowałem własnoręcznie, ASO tylko je podłączyło.

Znając pazerność serwisu spodziewałbym się podobnych kosztów u siebie.

Napisano
  • Autor

> dlatego ja nie wiem co zrobić. gdyby taki wpis był, to policja raczej

> by nie dyskutowała w tym temacie. Z drugiej zaś strony w

> przypadku odsprzedaży auta w przyszłości takie światła powinny

> by zostać ażeby była zgodność dowodu rejestracyjnego ze stanem

> faktycznym w aucie.

Ja nie mam wpisu w DR zlosnik.gif - wszystko w książeczce serwisowej, na końcu ok.gif Nie jest to żaden dokument mający wielką wartość z mocy prawa - ale z drugiej strony pieczątka diagnosty na jakimś tam swistku to zawsze coś więcej niż tylko zapewnienie, że światła są zamontowane poprawnie.

W DR nie ma chyba nawet sposobu na dopisanie takich świateł. hmm.gif

> Znając pazerność serwisu spodziewałbym się podobnych kosztów u

> siebie.

Zeszło na tym prawie dwie godziny ok.gif - poza tym elektryk sam dokupił dla mnie osobny układ, który wyłącza światła, gdy silnik nie działa (tak, że można stac na włączonym zapłonie i światłach pozycyjnych bez włączonych dziennych - czasem może się przydać). Generalnie uważam, że cena była OK.

Aha - koszulki termokurczliwe przyniosłem swoje, bo ASO chciało kleić izolację taśmą. rotfl.gif

Napisano

> Ja nie mam wpisu w DR - wszystko w książeczce serwisowej,

to jeszcze lepiej. Myślałem że trzeba to jakoś w dowodzie rejestracyjnym umieścić na

> W DR nie ma chyba nawet sposobu na dopisanie takich świateł. Aha - koszulki termokurczliwe przyniosłem swoje, bo ASO chciało kleić

> izolację taśmą.

Tak to w takich "instytucjach" czasem bywa. taśma i następny proszę.

Napisano

> Ja jutro jestem umówiony w ASO na montaż lamp do jazdy dziennej

No i cóż. Czy już zamontowałeś światełka? a

> jeśli chodzi o koszt samego montażu to z tego co mi panowie się

> określili to powinno się zmieścić max 100 zł zależy ile zejdzie

Czy koszty też się pokryły z rzeczywistością? Jak się wszystko uda to zrobię może pare fotekjeśli wszystko się udało czy mogę prosić o jakieś? Czeka mnie to i już u Kolegi Daniela nie śmię prosić ażeby nie uznał mnie za natręta.

Napisano

> No i cóż. Czy już zamontowałeś światełka?

Witam sorki za zwłoke dziś postaram się umieścić fotki. Stilak jest po zabiegu z małymi przerwami montaż trwał ok. 6 godz. ale to z winy elektryka któremu pomyliły się kabelki z diodą i nie było zasilania na lampkach, ale w ostateczności są zamontowane.

> Czy koszty też się pokryły z rzeczywistością?

jeśli chodzi o koszta to troszkę wyszło więcej jakieś 190 zł sciana.gif ale dla mnie końcowy efekt jest waytogo.gif

Napisano

Dzięki że się odezwałeś. Nic nie szkodzi że ewętualne fotki będą później, ważne że wogóle będą. co do kosztów to że zawsze wyjdzie wyżej niż się na początku zapowiada to niejako norma. Jeśli będzie to możliwe czy mmógłbyś sfotografować przewody jak idą i gdzie się wpinają w magistralę CAN? jeśli nie będzie to możliwe to nic nie szkodzi.smile.gif napisz proszę. Czy światła do jazdy dziennej są lepiej widoczne dla innych użytkowników drogi niż np. mijania. Wcześniej tak mi powiedziano ponieważ światła te są jakoś inaczej skonstruowane jeśli chodzi o sam reflektorek. jakie są twoje dotychczasowe spostrzeżenia?

Napisano

Witam

wyszło coś takiego

<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">d9c4cee82f0a9e1d.jpg</a>

f3a2e7a534eb18fe.jpg

15361df2ec163ccf.jpg

cb0292c11b280ff8.jpg

0f9dfeb955edd894.jpg

2d1b41390b67d6e9.jpg

20c9153b1bd4237c.jpg

bcfb454fdc8dd2c4.jpg

Napisano

Dla mnie wyszło nawet oki najgorzej było wyciąć otwory w zderzaku, w kabinie został zamontowany dodatkowy przycisk którym mogę sobie włączyć lub wyłączyć światła. Jeśli chodzi o podłączenie do samej wiązki to powiem szczerze niech zrobi to jakiś elektryk bo trzeba się wpiąć do kabelka od swiateł mijania i dodatkowo do kabelka które te światła są wyłączane bo inaczej nie można by było wyłączyć świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania. Same dzienne świecą z pozycyjnymi przednimi i tylnymi i podświetleniem deski rozdzielczej i tablicy m(niewiem poco jest taki wymóg tych tylnych pozycyjnych) no ale inaczej body mógłby zwariować i wywalał by błędy z przepaloną tylną żarówką. Same lampy może nie świecą tak intensywnie jak mijania ale co tam grunt że świecą i misiaczki mogą naskoczyć zgodnie z prawem.

pozdrawiam

stilak 1.16V LPG 5D

Napisano

Dziękuję za zdjęcia i wiadomość.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> z niecierpliwością na nie czekam

No to w końcu kilka fotek - padał deszcz, więc za dużo obfotografować się nie dało, ale co nieco widać - zwłaszcza szczegóły montażu.

Lewy reflektorek odkręciłem, żeby było widać miejsce zamontowania uchwytu:

im003065oj7.jpg

A tu prawy w kilku różnych ujęciach:

im003061rc6.jpg

im003062qp3.jpg

im003064rh6.jpg

im003063wp9.jpg

im003060hd7.jpg

Tak jak już wspominałem, obeszło się bez dziurawienia zderzaka. ok.gif

Napisano

No oszczędności oszczędnościami ale jak dla mnie to auta oszpecone jak nic... icon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

> No oszczędności oszczędnościami ale jak dla mnie to auta oszpecone

> jak nic...

ze tez se kobitka dala takie oczy podoklejac uhhh alien.gif

Napisano

> jak nic...

Oszpecenie ? to za mało powiedziane to jest OHYDA! wiejski tuning ,profanacja ..... screwy.gif

oczywiście to moje zdanie palacz.gif

Napisano

> jak nic...

Za takie oszpecenie aut powinni byc relegowani z naszych szeregow icon_eek.giffaint.gifrant.gifrotfl.gif

P.S. cale szczescie ze nie maja podkladek klubowych i chyba lep icon_eek.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> No oszczędności oszczędnościami ale jak dla mnie to auta oszpecone jak nic...

U nelsona wygląda to o wiele lepiej niż u Daniela.

Napisano

> U nelsona wygląda to o wiele lepiej niż u Daniela.

icon_eek.gif chyba po raz pierwszy się z Tobą zgadzam zeby.GIF te Daniela wyglądają jak lampki od roweru

Napisano

Estetyka do kitu, no i podatne na uszkodzenia, przy parkowaniu na centymetry.

Napisano
  • Autor

> Estetyka do kitu

Bez znaczenia. zlosnik.gif

> no i podatne na uszkodzenia, przy parkowaniu na

> centymetry.

Generalnie to cały samochód jest podatny na uszkodzenia przy parkowaniu na centymetry hmm.gif

Napisano

> Bez znaczenia.

Można do tego i tak podejść - tylko po co w takim razie alufelgi, cotygodniowe sprzątanie i inne upiększacze.

> Generalnie to cały samochód jest podatny na uszkodzenia przy

> parkowaniu na centymetry

Nie do końca - primo, dobry kierowca czuje samochód, secundo zderzak ma pewną amortyzację - przy tych lampach lekkie dobicie do innego auta musi się skończyć ich uszkodzeniem. Poza tym ktoś inny może łatwo uszkodzić te lampy.

Napisano

> Generalnie to cały samochód jest podatny na uszkodzenia przy

> parkowaniu na centymetry

Nic bardziej nie uszkodzisz jak te halogeniki rowerowe

Napisano
  • Autor

> Można do tego i tak podejść - tylko po co w takim razie alufelgi,

> cotygodniowe sprzątanie i inne upiększacze.

Nie mieszałbym czystości z designem, bo to jakby zupełnie osobne kwestie zlosnik.gif - Stilo jako takie jest raczej szkaradne (za wyjątkiem MW, a to i tak tylko z tyłu), więc nie ma co ronić krokodylich łez ok.gif Wychodzę z założenia że lepsze światła dzienne + całe klosze reflektorów niż brak świateł dziennych i popękane klosze reflektorów. biglaugh.gif

> Nie do końca - primo, dobry kierowca czuje samochód, secundo zderzak

> ma pewną amortyzację - przy tych lampach lekkie dobicie do

> innego auta musi się skończyć ich uszkodzeniem.

A jeśli ich nie będzie, skończy się to lakierowaniem zderzaka. Lakierowanie zderzaka = ~500 zł, nowe lampki = ~250 zł, czas usunięcia uszkodzenia również wypada na korzyść lampek - nie widzę więc żadnego problemu. ok.gif

Napisano

> Estetyka do kitu waytogo.gif

te światełka wyglądają tak obrzydliwie jak te przełączniki od alfy do tempomatu

Napisano

> - Stilo jako takie jest raczej szkaradne (za wyjątkiem

> MW, a to i tak tylko z tyłu), ...

dobrze gadasz hahaha.gif

Napisano

> Poza tym ktoś

> inny może łatwo uszkodzić te lampy.

Ręce by mnie swędziały aby to urwać smile.gif

Napisano

> te światełka wyglądają tak obrzydliwie jak te przełączniki od alfy

> do tempomatu

na moje do kitu estetyka zadna przy tych rowerówkach w pierwszym przypadku tez ciut auto zeszpecone.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.