Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR - zaslepienie i bledy w x16xel (AstraII/VectraB)

Featured Replies

Napisano

auto to co prawda VectraB z poliftowym silnikiem x16xel (plaska, prostokatna pokrywa silnika) ale w astrach II tez sa takie same.

zaslepilem zawor EGR i teraz podczas hamowania silnikiem wywalaja sie bledy 1405, 0400 i 0170 czyli wszystkie od uszkodzenia egr'a.

na forum vectry znalazlem pare postow na temat egra w tych motorach i u wszystkich co zaslepili tez byly bledy, ktore znikaja po odslepieniu zaworu.

prawdopodobnie w tych silnikach nie mozna tego robic ale szukam potwierdzenia jeszcze wsrod Was - czy udalo sie komus zaslepic egr'a bez konsekwencji w postacji bledow na chcecku??

Napisano

Próbowałem - niestety to samo - po zaślepieniu błędy wyskakiwały, zapalał się CheckEngine podczas jazdy na V biegu. Po zdjęciu zaślepki błędów nie wywala.

Zaślepka nie miała żadnego otworu. Czytałem gdzieś, że należy zrobić jednak jeden otwór pod grzybkiem EGR, zaślepienie będzie, a grzybek będzie mógł się swobodnie poruszać.

Ponieważ zaślepienie zrobiłem eksperymentalnie, chciałem sprawdzić, czy samochód będzie "mocniejszy" (nie miałem nigdy z EGR problemu, przed zaślepieniem był czysty), dałem sobie spokój.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

chyba znalazlem odpowiedz... czy bedzie otwor na grzybek czy nie to i tak pisza wszyscy na forum, ze bledy tak samo wyskakuja. w tych silnikach poprostu nie mozna zaslepiac egr'a - ECU sprawdza cisnienie w kolektorze ssacym i jesli jest takie samo mimo, ze zostal wyslany sygnal do egr zeby sie otworzyl to wywalany jest blad. wystepuje to szczegolnie podczas hamowania silnikiem poniewaz jest wtedy duza roznica cisnien.

wyjolem zaslepke i bledow nie ma ale pojawia sie ten co wczesnie 0170 (zly skload mieszanki) - co ciekawe wystepuje tylko podczas rownej jazdy, na zimnym silniku, i tylko na benzynie. moze macie jakies pomysly co jest nie tak?? egr wyczyszczony i odslepiony.

Napisano

nie przejmuj się ja tez zaślepiłem u siebie EGR-a i miałem jeszcze więcej błędów niż ty tutaj. Po prostu TTTM biglaugh.gif

Napisano

Miałem kiedyś problem z EGRem i rozwiązałem go kupujac nowy a przy montażu wprawiony mechanik zaślepil go dobrym kawałkiem blachy- nie wywala żadnych błedów obroty są płynniejsze i tak już od roku czasu Pozdrawiam

PS: niewielu macherów umie to zrobic dobrze a niektórzy twierdzą że się nie da

Napisano
  • Autor

> PS: niewielu macherów umie to zrobic dobrze a niektórzy twierdzą że

> się nie da

zeby wlozyc kawalek blaszki nie trzeba posiadac nadzwyczajnych umiejetnosci wink.gif nawet jak krzywo dotniesz blache ale posmarujesz silikonem wysoko temperaturowym to bedzie dzialac tzn. kanal sie zaslepi. sek w tym, ze w vectrach po 99r. byly inne silniki 1.6 (takie jak w astrach II) i one wywala blad jak bedzie zaslepiony egr chyba, ze techem wylaczy sie to w ECU...

Napisano

Mnie przez pierwsze 3 miesiące nic nie było. Potem coraz częściej i częściej. Głównie w trasie, V bieg i powyżej 100km/h po puszczeniu pedału gazu. Po pół roku praktycznie przy tej sytuacji pojawienie się błędu bywało praktycznie zawsze. Przy jeździe miejskiej nigdy a silniczek wyraźnie równiej pracuje z zaślepionym EGRem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.