Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Efekt "kończącego się gazu"

Featured Replies

Napisano

Witam!

Może ktoś mi podpowie-ja jak zwykle ze sporadyczną przypadłością a co za tym idzie trudną do zdiagnozowania.

Autko to lanos 1.5DOHC z instalacją BEDINI.

Ogólnie wszystko jest oki, autko śmiga sobie nawet nieźle, twu twu ale czasami jadąc, najczęściej przy zwalnianiu przed światłami raz na kilka-kilkanaście dni zdarza się że zapinam np 2 wciskam gaz a tu brak mocy-tak jak by kończył się gaz.

Normalnie w takich warunkach autko zbiera się szybko, lekko wciskając gaz.

Wciskam dalej i jakoś to przechodzi i później znów jest oki.

W sumie da się wytrzymać bo dosyć rzadko się przytrafia to-ale dobrze byłoby wyeliminować to zjawisko.

Napisano

> Witam!

> Może ktoś mi podpowie-ja jak zwykle ze sporadyczną przypadłością a co

> za tym idzie trudną do zdiagnozowania.

> Autko to lanos 1.5DOHC z instalacją BEDINI.

> Ogólnie wszystko jest oki, autko śmiga sobie nawet nieźle, twu twu

> ale czasami jadąc, najczęściej przy zwalnianiu przed światłami

> raz na kilka-kilkanaście dni zdarza się że zapinam np 2 wciskam

> gaz a tu brak mocy-tak jak by kończył się gaz.

> Normalnie w takich warunkach autko zbiera się szybko, lekko wciskając

> gaz.

> Wciskam dalej i jakoś to przechodzi i później znów jest oki.

> W sumie da się wytrzymać bo dosyć rzadko się przytrafia to-ale dobrze

> byłoby wyeliminować to zjawisko.

U mnie bylo podobnie, taka "dziura mocy", glownie odczuwalne na 2. Okazalo sie ze jest za duzy mikser. Moze u Ciebie jest podobnie. Na probe mozesz zmniejszyc dolot powietrzaz przeslaniajac go czyms. Ale do tego trzeba podregulowac gaz.

Napisano

Przyczyna jest taka: zwalniając przed skrzyżowaniem gorące powietrze nagromadzone pod maską przesuwa sie do przodu i gromadzi w pobliżu wlotu powietrza do silnika (gazownicy modyfikują dolot skierowując go w stronę silnika, aby silnik nie gasł na luzie przy dużych prędkościach pojazdu). W momencie ruszania przez 1-2 sekundy silnik zasysa to bardzo gorące powietrze, a jak wiadomo, zawiera ono mniej tlenu niż zimne bo jest rzadsze, wskutek czego mieszanka ci się nagle wzbogaca i silnik się "zalewa". Gdy już ruszysz, silnik zasysa chłodne powietrze sprzed maski i mieszanka nieznacznie ubożeje automatycznie, a dodatkowo sterownik dzięki wskazaniom sondy lambda zubaża mieszankę i silnik odzyskuje moc. Zjawisko to występuje nieregularnie, gdyż czasami zpowodu np. silnego wiatru gorące powietrze jest przedmuchiwane spod maski.

Jak to naprawić? Pobierać powietrze sprzed chłodnicy a nie zza. Ja u siebie zmodyfikowałem dolot za pomocą kolanek PCV fi 50 i juz tego nie mam. Fotki i mój opis są na forum, ale chyba w dziale "Astra", bo tam ktoś o to pytał.

PS. To zjawisko występuje również gdy jest mocno zanieczyszczony filtr LPG.

Pozdr.

Napisano

> Jak to naprawić? Pobierać powietrze sprzed chłodnicy a nie zza. Ja u

> siebie zmodyfikowałem dolot za pomocą kolanek PCV fi 50 i juz

> tego nie mam. Fotki i mój opis są na forum, ale chyba w dziale

> "Astra", bo tam ktoś o to pytał.

> PS. To zjawisko występuje również gdy jest mocno zanieczyszczony

> filtr LPG.

> Pozdr.

Witam

Ponieważ mam podobne objawy podepnę się do tematu. A czy jeżeli powietrze będzie pobierane sprzed chłodnicy to czy silnik nie będzie gasł przy zmniejszaniu prędkości?

Ja na początku myślałem, że to wina przewodów WN (mam je pół roku) i kontrolnie założyłem drugi komplet używanych BERU. Troszkę się poprawiło w sensie, że to zjawisko występuje rzadziej ale jednak jeszcze jest.

Zadam lamerskie pytanie - co ile powinno się wymieniać filtr gazu? Ostatnio wymieniałem i regulowałem instalkę jakieś 15kkm temu. Czy to już czas?

Na benzynie tych objawów nie mam więc dlatego obstawiam, że jest to problem z instalką.

Napisano

> Witam

> Ponieważ mam podobne objawy podepnę się do tematu. A czy jeżeli

> powietrze będzie pobierane sprzed chłodnicy to czy silnik nie

> będzie gasł przy zmniejszaniu prędkości?

> Ja na początku myślałem, że to wina przewodów WN (mam je pół roku) i

> kontrolnie założyłem drugi komplet używanych BERU. Troszkę się

> poprawiło w sensie, że to zjawisko występuje rzadziej ale jednak

> jeszcze jest.

> Zadam lamerskie pytanie - co ile powinno się wymieniać filtr gazu?

> Ostatnio wymieniałem i regulowałem instalkę jakieś 15kkm temu.

> Czy to już czas?

> Na benzynie tych objawów nie mam więc dlatego obstawiam, że jest to

> problem z instalką.

Dolot musi mieć początek przed chłodnicą, ale skierowany nie do przodu, ale w bok lub lekko w tył, w stronę chłodnicy. Ja na końcu zastosowałem trójnik, co eliminuje wtłaczanie powietrza na zakrętach i przy bocznym wietrze. Poszukaj i obejrzyj fotki.

Co do wymiany filtra LPG - zalecają co 10-15 tys. km, ale ja sprawdziłem kiedyś stan filtra po ok. 2000 km i był dość mocno zapełniony... więc nie ma reguły - wszystko zależy od stacji, i to wcale nie te tanie brudzą - jak miałem poldka to tankowałem na najtańszej stacji i filtra wcale nie wymieniałem przez ok. 60000 km. Przed sprzedażą auta wymieniłem filtr i nie był mocno zapełniony. teraz mam lepsze auto, więc tankuję na lepszych stacjach i filtr mi się brudzi jak pisałem bardzo szybko.

Pozdr.

Napisano

nie wiem ile masz przejechane na LPG ale sądząc po instalacji BEDINI jest to instalacja fabryczna. Ja też taką posiadam i były z nią duże problemy. Po pierwsze trzeba ją było często regulować a po drugie dobrze regulował ją tylko jeden warsztat i to niestety bardzo drogi. Od poniedziałku jestem już po wymianie reduktora (przejechałem87tys.km) i teraz nie ten sam Lani. Fakty są takie, że przy takim przebiegu i takim reduktorze często trzeba go już regenerować. Ja wolałem wstawić nowy i jak na razie nie żałuję.

Napisano
  • Autor

...

> że przy takim przebiegu i takim reduktorze często trzeba go już

> regenerować. Ja wolałem wstawić nowy i jak na razie nie żałuję.

A wymieniałeś tylko reduktor czy także elektronikę tzn centralke i krokowy?

Tak właśnie słyszałem że Bedini nie jest za specjalny-jeżdżę na nim sporo-po zakupie zregenerowali mi reduktor i tak prześmigałem kilkadziesiąt tysięcy-później znowu był regenerowany i generalnie nie jest najgorzej poza takimi drobnostkami sporadycznymi.

Ale słyszałem że dla najlepszego efektu jest też wymiana elektroniki która da się jakoś sensownie regulować i będzie szybsza.

A jaki reduktor i za ile wstawiłeś-też się noszę z takim zamiarem.

Napisano

Wymieniłem tyko reduktor a w zasadzie gazownicy przenieśli go na drugą stronę. Wybrałem Trans-wag na Lęczyńskiej bo wcześniej inni sobie nie radzili z ustawieniem instalki a oni zawsze. W warsztacie wstawili mi reduktor EMMA. Nie było tanio ale do tych gazowników mam zaufanie. Policzyli mi tak:

reduktor 210

robocizna 150

inne części (węże obejmy filtry itp.) prawie następne 100.

W sumie 450 zł.

Napisano
  • Autor

> Wymieniłem tyko reduktor a w zasadzie gazownicy przenieśli go na

> drugą stronę. Wybrałem Trans-wag na Lęczyńskiej bo wcześniej

> inni sobie nie radzili z ustawieniem instalki a oni zawsze. W

> warsztacie wstawili mi reduktor EMMA. Nie było tanio ale do tych

> gazowników mam zaufanie. Policzyli mi tak:

> reduktor 210

> robocizna 150

> inne części (węże obejmy filtry itp.) prawie następne 100.

> W sumie 450 zł.

Od znajomych z Lublina słyszałem dużo opinii na ich temat że może za tanio nie jest ale dobrze sobie radzą z Lanosami.

Też będe musiał pomyśleć o wymianie reduktora dlatego podpytuje i podglądam wszystkie posty na ten temat smile.gif

Pozdrowionka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.