Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

xenony raz kolejny-autopsja

Featured Replies

Napisano

Tak jak obiecywałem,podzielę się spostrzeżeniami po montażu xenonów.Dzisiaj wróciłem z montażu.Wyglądało to tak,że jak "mistrzu"zaczął o 9.30 to skończył o 13.30.Po demontażu zderzaka miał dostęp do lamp.

Nowe lampy czekały już na przeróbkę i montaż.

Prawie godzinę zajęło mu przerabianie gniazd i instalacji w samych lampach-ale nie wiem co tam robił frown.gif

Potem było próbne odpalenie i....zadziałało smile.gif

Na końcu zostało ustawienie wiązek światła

Wszystko działa bez zarzutu,lampy są nowe i na razie świecą na biało,bo potrzebują ok.30h na rozświecenie.

Facet ma talent.Jeszcze się muszę umówić na przeróbkę silniczków regulacji.Bo też potrafi przerobić te lampy i montuje w miejsce silniczków krokowych ,te od zwykłych,że działają tak jak przy zwykłych lampach.Pozostanie jeszcze kwestia spryskiwaczy,ale używane trudno zdobyć frown.gif

Ogólnie efekt jest piorunujący-dużo robi też to,że lampy są nowe oryginalne od Stilo.Facet się zna na rzeczy, i wie co robi.Jakby co to na priva mogę dać na niego namiar.Cały koszt to lampy zależy jak kto sobie znajdzie tanio(facet ma też swoje na sprzedaż)+montaż 250zł

post-95697-14352479811038_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Sorki,ale nie umiem wstawiać obrazków do wiadomości i muszę oddzielnie alien.gif

post-95697-14352479812322_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Sorki,ale nie umiem wstawiać obrazków do wiadomości i muszę

> oddzielnie

post-95697-1435247981307_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki

Takie coś chciałem zrobić i nie wyszło ok.gifyikes.gif

Napisano

> Ogólnie efekt jest piorunujący-dużo robi też to,że lampy są nowe

> oryginalne od Stilo.Facet się zna na rzeczy, i wie co robi.Jakby

> co to na priva mogę dać na niego namiar.Cały koszt to lampy

> zależy jak kto sobie znajdzie tanio(facet ma też swoje na

> sprzedaż)+montaż 250zł

A co z tym???:

AUTOMATYCZNY KOREKTOR ŚWIATEŁ REFLEKTORÓW

Z powodu wysokiej intensywności świecenia żarówki konieczne stało się wyposażenie samochodu w automatyczny korektor świateł reflektorów, który zapobiega oślepianiu samochodów jadących z przeciwka z powodu zmian ustawienia samochodu. Urządzenie interweniuje w niektórych warunkach:

typ statyczny, z powodu rozdziału obciążenia;

typ dynamiczny z powodu przyspieszania i zwalniania.

Korektor automatyczny gwarantuje ponadto większy komfort prowadzenia, ponieważ oświetlana strefa utrzymywana jest stabilnie i oczy nie męczą się w sposób ciągły podczas dostosowywania się do zmian oświetlenia.

Urządzenie składa się z:

siłownika krokowego passo-passo dla każdego reflektora;

dwóch czujników obciążenia, połączonych z zawieszeniami przednim i tylnym po prawej stronie.

Dotyczy wersji z:Reflektory na ksenon

KOREKCJA

Wykonywana jest poprzez sygnały czujników obciążenia, które połączone z zawieszeniami dostarczają informacji o stanie obciążenia samochodu.

Centralka staje się 'aktywna' po każdym obróceniu kluczyka w wyłączniku zapłonu w położenie 'MAR.' i wykonuje zerowanie reflektorów do wymiaru dokładnego quota esatta (obliczonego w funkcji obciążenia samochodu), które umożliwia obniżenie kompletne, a następnie pozycjonowanie reflektora.

Sygnały z czujników obciążenia odczytywane są okresowo i odpowiednio przetwarzane, aby wykonać procedurę, jeżeli okaże się to konieczne, ustawienia pozycji reflektora (np. zużycie paliwa podczas jazdy) Takie ustawienie nie następuje natychmiast, ale filtrowane jest w czasie, aby uniknąć korekcji niepotrzebnych (np. wyboje na drodze, nierówna powierzchnia drogi itp.)

Ta korekcja wykonywana jest również przy wyłączonych światłach, aby w chwili włączenia wiązka świetlna była już prawidłowo ustawiona.

Dotyczy wersji z:Reflektory na ksenon

Czujniki obciążenia

Czujniki zamocowane są do nadwozia samochodu, natomiast odpowiednio ukształtowana dźwignia, odzwierciedla ruch zawieszeń.

Czujnik zasilany jest z centralki reflektora i przesyła na wyjściu sygnał liniowy proporcjonalny do pozycji zawieszenia e stosunku do nadwozia.

?????????????????????????

sciana.gif przeraża mnie myśl ilu pomysłowych Dobromirów jeździ po naszych drogach... frown.gif

Napisano

czy mógłbyś zrobić zdjęcie jak rozkłada się granica światłocienia? na przykład na ścianie? będę wdzięczny cool.gif

Napisano

> czy mógłbyś zrobić zdjęcie jak rozkłada się granica światłocienia? na

> przykład na ścianie? będę wdzięczny

Kumpel kupił Stilo przed paru dniami z dołożonymi fabrycznymi lampami ksenonowymi i kreślą idealnie, a że są jaśniejsze to ostrość granicy światło-cień jest lepszy jak przy H7.

Napisano

> A co z tym???:

> AUTOMATYCZNY KOREKTOR ŚWIATEŁ REFLEKTORÓW

> przeraża mnie myśl ilu pomysłowych Dobromirów jeździ po naszych

> drogach...

To jest kit ten korektor !! Przecież to nie dziala dynamicznie.

Kontroluje on tylko ustawinie samochodu. Podczas jazdy nie ma

on wpływu na ustawienie świateł.

Samochody które mają zwykłe żatówki H... też oślepiają jak nie są dobrze ustawione.

Autopoziomowanie to nic innego jak pokrętło do ustawiania kąta świateł

wzależnosci od obciażenia tylko robi to za nas automatyczni.

Idac tym tokiem myślenia to wszystkie samochody powinny

mieć autopoziomowanie świateł. Jak jade to co raz ktos mnie oślepia bo

worek ziemniakow ma w bagażniku.

Napisano
  • Autor

Tak jak mówi freeco,idąc tokiem Twojego myślenia to każde auto powinno mieć silniczki krokowe pracujące w reflektorach bez przerwy.Ja dużo jeżdżę i z praktyki wiem,że mniej oślepiają dobrze ustawione lampy xenonowe niż źle ustawione lampy zwykłe(nierzadko z wmontowanymi odwrotnie żarówkami lub co gorsza 90/100W).

A jeśli miałbym się zastanawiać nad pomysłowymi Dobromirami jeżdżącymi po naszych drogach to w ogóle bym nie wyjeżdżał ze strachu przed tymi wszystkimi wynalazkami, składakami ,"europejskimi anglikami" i różnymi takimi dziwolągami.

Napisano
  • Autor

Ok,nie ma sprawy,ale dopiero pod wieczór.Postawię obok siebie dwa Stilo,jeden na xenonach i jeden na H7.Zrobię fotkę i podrzucę wink.gif

Napisano

> .Pozostanie jeszcze kwestia spryskiwaczy,ale

> używane trudno zdobyć

A policjanta trudno przekonać... policial.gif

Napisano

Z tego co czytalem to te fabryczne ksenony to nie jest jakas rewelacja (kiedys widzialem jakies porownanie fabrycznego ksenona i zwyklych H7 w Stilo i wypadlo raczej na korzysc H7 rotfl.gif) no i do tego o ile sie nie myle to wlasnie pozbyles sie swiatle przeciwmgielnych zlosnik.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Przecież to producent doszedł do wniosku ,że xenony eliminują przeciwmgielne.Używałeś pezeciwmgielnych, bo ja nie- na g**** się zdawały no.gifA o wyższości h7 nad xenonami wiesz z opowiadań a ja o przewadze xenonów z autopsji bo do tej pory jeździłem na h7 hehe.gif

Napisano

> Przecież to producent doszedł do wniosku ,że xenony eliminują

> przeciwmgielne.Używałeś pezeciwmgielnych, bo ja nie- na g****

> się zdawały

Tak, czasem uzywam i sie przydaja zlosnik.gifok.gif

> A o wyższości h7 nad xenonami wiesz z opowiadań a ja

> o przewadze xenonów z autopsji bo do tej pory jeździłem na h7

Kiedys ktoras gazeta motoryzacyjna zrobila taki test porownawczy - jedno auto w dwoch odmianach tj ksenon i zwykla zarowka (H4 lub H7 lub H1 w zaleznosci co przewidywal producent). W wiekszosci aut ksenony poprawialy widocznosc, trafily sie jednak takie gdzie widocznosc byla podobna wiec stawiano w watpliwosc doplate kilku tysiecy do ksenonow przy kupnie takiego samochodu zlosnik.gif

Nie twierdze, ze ksenon jest gorszym zrodlem sawiatla... z zalozenia zapewne mozna go lepiej wykorzystac - o ile projektant konkretnego reflektora sie do tego przylozy jak trzeba grinser006.gif

Napisano

witaj. gratuluję przeróbki. Na szczęście w Bydgoszczy jest fachman od takich lamp. ja w białymstoku nie mam faceta od takich rzeczy, albo może nie wiem że jest i muszę posiłkować się kącikiem. palacz.gif mam fabryczne xenony i stwierdzam że warto było. jest tylko jeden mankamęt jak narazie. otuż psują się startery, a raczej jeden starter. Kupiłem na Allegro taki i znów się zacina. Może to wina tego że był używany. drugi jest od nowego i działa jak trzeba. spytam jeszcze jakie żarówki wstawiłeś do tych lamp?

Napisano
  • Autor

> Kiedys ktoras gazeta motoryzacyjna zrobila taki test porownawczy -

Z chęcią dla własnej ciekawości przeczytałbym sobie ten artykuł.Może ktoś wie ,w jakiej gazecie i jakim nr był przeprowadzany taki test?A może ktoś ma?

Napisano

No to gratuluje fachowca... widac ze gosc zna sie na rzeczy. Radosc z uzytkowania xenonkow! smile.gif

PS Tylko pamietaj ze bez spryskiwaczy mozesz miec problem z policja...

Napisano

> witaj. gratuluję przeróbki. Na szczęście w Bydgoszczy jest fachman od

> takich lamp. ja w białymstoku nie mam faceta od takich rzeczy,

> albo może nie wiem że jest i muszę posiłkować się kącikiem. mam

> fabryczne xenony i stwierdzam że warto było. jest tylko jeden

> mankamęt jak narazie. otuż psują się startery, a raczej jeden

> starter. Kupiłem na Allegro taki i znów się zacina. Może to wina

> tego że był używany. drugi jest od nowego i działa jak trzeba.

> spytam jeszcze jakie żarówki wstawiłeś do tych lamp?

Gikol potwierdzam to był dobry wybór te fabryczne xenony, ja u siebie wymieniałem żarnik ale widzę że ty chyba jeszcze nie.

Fabrycznie miałem żarniki Philipsa.

Napisano

> A co z tym???:

> AUTOMATYCZNY KOREKTOR ŚWIATEŁ REFLEKTORÓW

Nie wiem, czy miałeś do czynienia z samopoziomowaniem reflektorów, bo powiem Ci, że w praktyce działa to tak średnio raczej, nawet w autach z wyższej półki.

Jako ciekawostkę mogę jeszcze dorzucić i takie coś, że w aucie którym obecnie jeżdżę, reflektory ksenonowe są dostępne jako ... jedno z akcesoriów montowanych przez dealera, są w katalogu akcesoriów, a całego auta z ksenonami nie kupisz. Operacja montażu wygląda podobnie jak to, co zrobiono z tym Stilo - tzn. wymontowuje się reflektory halogenowe, a na ich miejsce dokłada się reflektory ksenonowe.

Napisano

> Nie wiem, czy miałeś do czynienia z samopoziomowaniem reflektorów, bo

> powiem Ci, że w praktyce działa to tak średnio raczej, nawet w

> autach z wyższej półki.

> Jako ciekawostkę mogę jeszcze dorzucić i takie coś, że w aucie którym

> obecnie jeżdżę, reflektory ksenonowe są dostępne jako ... jedno

> z akcesoriów montowanych przez dealera, są w katalogu

> akcesoriów, a całego auta z ksenonami nie kupisz. Operacja

> montażu wygląda podobnie jak to, co zrobiono z tym Stilo - tzn.

> wymontowuje się reflektory halogenowe, a na ich miejsce dokłada

> się reflektory ksenonowe.

A spryskiwacze i poziomowoanie ?? niewiem.gif

Napisano

> A spryskiwacze i poziomowoanie ??

Spryskiwacze były w zestawie ok.gif - samopoziomowania nie ma.

Napisano

> Ok,nie ma sprawy,ale dopiero pod wieczór.Postawię obok siebie dwa

> Stilo,jeden na xenonach i jeden na H7.Zrobię fotkę i podrzucę

bow.gif

Napisano

ja u siebie

> wymieniałem żarnik ale widzę że ty chyba jeszcze nie.

jeszcze nie, ale coś mi się wydaje że będę musiał. W wątku założonym przez Ciebie o palnikach Ed2r kolega Camel 1 pisał o osramach. Czy taki założyłeś? tak mi się wydaje że będę musiał, ponieważ jak włączam światła to jeden w moim przypadku prawy reflektor świeci trochę ciemniej przez jakiś czas. Potem wraca do normy. chyba jest to oznaką kończącego się żarnika.

> Fabrycznie miałem żarniki Philipsa.

No i jak wypada porównanie z nowym żarnikiem?

Napisano

w aucie którym

> obecnie jeżdżę jeśli to nie tajemnica to jakim autem jeździsz? rozumiem że nie musisz być takiego auta właścicielem. jeśli jeździsz autem przez jakiś czas, to czy zauważyłeś jakieś jego mankamęty?

Napisano
  • Autor

> spytam jeszcze jakie żarówki wstawiłeś do tych lamp?

Miałem oryginalne Philipsa,były już w komplecie

Napisano

> jeśli to nie tajemnica to jakim autem jeździsz?

Nowym L200 ok.gif. Kupiłem jeszcze przed nowym rokiem.

> jeśli

> jeździsz autem przez jakiś czas, to czy zauważyłeś jakieś jego

> mankamęty?

Raczej pewne braki niż mankamenty w porównaniu do Stilo: brak mi podgrzewanych foteli i Sky Window... Co do usterek, to nie było na razie żadnych. ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ja u siebie

> jeszcze nie, ale coś mi się wydaje że będę musiał. W wątku założonym

> przez Ciebie o palnikach Ed2r kolega Camel 1 pisał o osramach.

> Czy taki założyłeś?

Założyłem taki jak wymontowałem czyli fabrycznie były Philipsy

> No i jak wypada porównanie z nowym żarnikiem?

Na początku widziałem minimalną różnicę, ten nowy miał bielsze światło ale teraz jest bez różnicy i w obydwu jest lekka niebieska poświata byś może ten efekt dają te niebieskie postojówki waytogo.gif

I czasem nie rzucaj sie i nie wymieniaj dwóch zarników bo to są bzdury że jedno światło jest po wymianie takie a drugie takie i że potrzeba miesięcy żeby sie wyrównały.

Tylko najpierw wyjmij stary i kup tej samej i będzie ok.gif

Gdybym nie wiedział że miałem wymieniany jeden żarnik to nie zauwazyłbym wogóle różnicy w świeceniu.

Napisano

> To jest kit ten korektor !! Przecież to nie dziala dynamicznie.

Nie wiem skad ten wniosek, ale dynamiczne poziomowanie widac np przy przy szybkim ruszaniu, albo przejezdzaniu przez progi zwalniajace - przod auta idzie w góre, a po chwili snop swiatła sie obniża itd.

Wiec autopoziomowanie dziala jak najbardziej wink.gif

Napisano

> Z tego co czytalem to te fabryczne ksenony to nie jest jakas

> rewelacja (kiedys widzialem jakies porownanie fabrycznego

> ksenona i zwyklych H7 w Stilo i wypadlo raczej na korzysc H7 )

> no i do tego o ile sie nie myle to wlasnie pozbyles sie swiatle

> przeciwmgielnych

Fabrycznie nowe świecą fajnie i biją na glowe H7, ale po dluzszym uzytkowaniu to ... oslabiony.gif a przynajmniej moje. Chyba ze po prostu, juz mi padają HIDy ( a moze HISy grinser006.gif ) i byc moze przez to juz slabo swiecą. Ale niestety nie mam w tym temacie doswiadczenia, bo jeszcze ich nie bylo potrzeby wymianiac zlosnik.gif - i to jest wieeeelka zaleta.

Napisano

> Założyłem taki jak wymontowałem czyli fabrycznie były Philipsy

A gdzie kupowałeś i jeśli można spytać za ile sztuka? hmm.gif

> Na początku widziałem minimalną różnicę, ten nowy miał bielsze

> światło ale teraz jest bez różnicy i w obydwu jest lekka

> niebieska poświata byś może ten efekt dają te niebieskie

> postojówki

> I czasem nie rzucaj sie i nie wymieniaj dwóch zarników bo to są

> bzdury że jedno światło jest po wymianie takie a drugie takie i

> że potrzeba miesięcy żeby sie wyrównały.

To mnie bardzo cieszy, bo właśnie tak chciałem zrobić. jeśli tak, to tym lepiej dla mojej kieszeni.smile.gif

> Tylko najpierw wyjmij stary i kup tej samej i będzie

Może mógłbyś podać symbol i wartość takiego palnika Philipsa? Zważywszy że niedługo trzeba będzie jeździć na światłach w dzień nie chciałbym jeździć "oślepiony" jak pirat na jedno oko sick.gifhehe.gif

> Gdybym nie wiedział że miałem wymieniany jeden żarnik to nie

> zauwazyłbym wogóle różnicy w świeceniu.

Napisano

> Na stronach philips lighting jest konfigurator.

W tym konfiguratorze xenona nie znajdziesz sprawdzałem.

Napisano

> A gdzie kupowałeś i jeśli można spytać za ile sztuka?

Kupiłem można by powiedzieć w hurtowni blisko wpółpracującej z fabryką Philipsa w Pabianicach cena no nie mała 280 PLN.

Pani z fabryki podała mi namiar na tą hurtownie, bo z samej fabryki nie mozna zakupić.

Nie sugeruj sie czasem allegro bo tam wielu cwaniaczków ma na zdjęciach Philipsy po około 100 PLN a do domu przychodzi ci Osram nono.gif, przekonałem sie na własnej skórze i odesłałem natychmiast.

> Może mógłbyś podać symbol i wartość takiego palnika Philipsa?

Mysle że akurat tych philipsów to nie ma za dużo rodzajów po okazaniu spalonego gość podał mi od razu identyczny.

Symbol jest: D2R 35W P32D-2

Jeśli będziesz miał problem z zakupem u siebie to pisz pomogę, paragon faktura co chcesz na ta żarówkę będzie.

Jesli chcesz tej numer hurtowni bo patrze że na paragonie nie ma to ustale w tygodniu.

Napisano

> Mysle że akurat tych philipsów to nie ma za dużo rodzajów po okazaniu

> spalonego gość podał mi od razu identyczny.

Racja, właściwie są 2 modele do soczewkowych i ze zwierciadłem.

> Symbol jest: D2R 35W P32D-2

A nie powinno być p32d-3?

Taki symbol maja D2R na stronach philipsa

Napisano

> A nie powinno być p32d-3?

Tak powinno być teraz patrze że tak mam na pudełku waytogo.gif

Napisano

> W tym konfiguratorze xenona nie znajdziesz sprawdzałem.

Jak najbardziej znajdziesz, proszę: zlosnik.gif

278534999-philips.jpg

post-9380-14352479859507_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> A gdzie kupowałeś i jeśli można spytać za ile sztuka?

Gość,u którego montowałem xenony ma w sprzedaży oryginalne nowe żarniki Philipsa za 150zł.Jak będziesz chciał się upewnić to mogę Ci dać do niego nr telefonu

Napisano
  • Autor

Załączam zdjęcie.Niestety tylko wersja xenon frown.gif

Bo jak przyjechałem wieczorem do rodziców aby wziąść dla porównania ich Stilo na h7 to okazało się ,że ojciec gdzieś pojechał.Przy okazji zrobię zdjęcia porównawcze ok.gif

post-95697-14352479859994_thumb.jpg

Napisano

witaj. jak sobie przypominam, zastosowałeś u siebie żarniki Osrama. jeśli tak, to jaka jest twoja ocena świecenia w porównaniu do Philipsów?

Napisano

> witaj. jak sobie przypominam, zastosowałeś u siebie żarniki Osrama.

> jeśli tak, to jaka jest twoja ocena świecenia w porównaniu do

> Philipsów?

Hmm, philipsy świecą chyba bardziej na niebiesko, osramy na biało. Wydaje mi się, że w warunkach gdy pada deszcz, osramy lepiej oświetlają drogę. Ale jest to moje, subiektywne odczucie.

Największą różnicę in plus zauważyłem po wymianie -przebieg ok. 100kkm.

Napisano

> Gość,u którego montowałem xenony ma w sprzedaży oryginalne nowe

> żarniki Philipsa za 150zł.Jak będziesz chciał się upewnić to

> mogę Ci dać do niego nr telefonu

Bardzo bym prosił o ten numer na priv. jeśli nawet żarniki nie są nowe (no bo z kąd taka cena jeśli w hurtowni są po około 280 zł) to przynajmniej będą tańsze. I tak jeden żarnik nie jest nowy ten dobry. jeszcze raz dzięki.smile.gif

Napisano

Jeśli będziesz miał problem z zakupem u siebie to pisz pomogę,

> paragon faktura co chcesz na ta żarówkę będzie. wielkie dzięki za symbol, I chęć pomocy. 20.GIF

jeśli coś z tego będzie ewętualnie potrzebne to paragon ale to tylko do ewętualnej gwarancji. odezwę się wtedy, jak już nie dam sam rady czegoś załatwić. jeszcze raz dzięki. pozdrawiamsmile.gif >

Napisano

wiem, że masz już doświatczenie jeśli chodzi o xenony i żarniki. Napisz proszę, Czy jeśli po zapaleniu świateł jedno z nich świeci ciemniej przez około 1 minutę od drugiego to oznacza kończący się żywot żarnika?

Napisano

> wiem, że masz już doświatczenie jeśli chodzi o xenony i żarniki.

> Napisz proszę, Czy jeśli po zapaleniu świateł jedno z nich

> świeci ciemniej przez około 1 minutę od drugiego to oznacza

> kończący się żywot żarnika?

Sorry, ale moje doświadczenie w Twoim przypadku to za mało. Wróżką niestety nie jestem zlosnik.gif A poważnie to uważam, że zmiana dwóch palników co 100kkm nie jest złym pomysłem. Zwłaszcza, że one też mają ograniczony czas życia.

Napisano

> Sorry, ale moje doświadczenie w Twoim przypadku to za mało. Wróżką

> niestety nie jestem

wielka szkoda. frown.gif myślałem że jeśli widziałeś kończącysię żywot takich żarników a ściślej jednego żarnika to potrafisz coś powiedzieć w tej sprawie. A poważnie to uważam, że zmiana dwóch

> palników co 100kkm nie jest złym pomysłem. Zwłaszcza, że one też

> mają ograniczony czas życia.

to jest oczywiste. u mnie jednak jest tylko 38000 km. i jest to co kolwiek za wcześnie. wiem jakie jest zdanie twoje w tym temacie(w którymś z wątków ucięliśmy sobie dyskusję w podobnej sprawie) smile.gif, ale jest może jakaś prawidłowość dzięki której można sprawić że takie żarniki będą świeciły tyle ile potrzeba. taką rzeczą może być np. zapalanie świateł po włączeniu auta a nie zostawianie wyłączonego samochodu z włączonymi światłami niewiem.gif

już raz na kąciku była taka "dyskusja" tylko w sprawie żarówek konwęcjonalnych. chodziło o momęt ponownego zapalania się świateł kiedy silnik "zaskoczy".Może takie żarniki nie lubią takich momętów tak jak żarówki tzw. energooszczędne? niewiem.gif do tej pory moja żona w okresie obowiązkowego używania świateł jeździła nie wyłączając świateł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.