Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szumy z skrzyni biegów - ktoś to miał ?

Featured Replies

Napisano

Na początek witam wszytkim.

W moim Punto 1.2 75 ELX z 1995 r. przy przebiegu 130000 km wytępuje taki problem: przy puszczonym sprzęgle (jadoąc lub stojąć) słychać głośny szum z skrzyni biegów, gdy wcisne sprzęgło szum ustaje odrazu. Pod czas jazdy jak rozpędze auto, wrzuce luz i trzmam sprzęgło jest cisza a w momęcie wrzucenia biegu (cały czas trzymając sprzęgło) zaczyna szumieć. Nie jest to łożysko oporowe bo tam objaw jest dokładnoie odwroty (szumi na sprzęgle) zresztą ten element jest nowy. Powiedziano mi że to łożysko na wałku w skrzyni, nie wiadomo które bo jest ich ok. 6 sztuk, ponoć trzeba rozebrać całą skrzynie i znaleś uszkodzone i wymienić na nowe, koszt 300 zł (u specjalisty od skrzyni) + łożysko max 50 zł. Miał ktoś z Was taki problem ? prosze o uwagi.

Pozdrawiam

Napisano

zanim poprosisz o uwagi to uzupełnij profil. nic skomplikowanego a o ałcie więcej wiedzieć będziemy i na pewno pomozemy. zakrecony.gif

Napisano

witam

spec od skrzyni moze miec racje. proponowalbym druga niezalezna opinie. koszt jak za wyciagniecie, rozebranie, zlozenie i zamontowanie skrzyni na rozsadnym poziomie.

pozdro

Napisano

witam również,

objaw mam dokładnie taki sam, słychać głośny szum, który znika po wciśnięciu sprzęgła,

no i mój mechanik powiedział mi, że to właśnie jest łożysko oporowe smile.gif ja mu wierzę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Powiedziano mi że to łożysko na

> wałku w skrzyni, nie wiadomo które bo jest ich ok. 6 sztuk,

> ponoć trzeba rozebrać całą skrzynie i znaleś uszkodzone i

> wymienić na nowe, koszt 300 zł (u specjalisty od skrzyni) +

> łożysko max 50 zł. Miał ktoś z Was taki problem ? prosze o

> uwagi.

Konsultowalem przypadek swojego kropka (MkI 75) ze znajomym mechanikiem i potwierdzil diagnoze, ale zaznaczyl ze wymiana tych lozysk (wzglednie tylko tego wykazujacego zuzycie - na kazdym walku jest przynajmniej 1 szt.) likwiduje szumy na kilka m-cy. Potem wraca to do stanu pierwotnego.

Akturat przypadku tego stwierdzenia nie bardzo chce mi sie w to wierzyc, ale moze...

Kilka dni wczesniej w podobnym watku opisano, ze wystarczy na walku glownym + uszczelniacz. Mam jednak watpliwosc i sklanialbym sie ku twojej hipotezie.

Generalnie tez mnie zabawa ze skrzynia czeka, choc zastanwaim sie czy warto. Moze wczesniej mech.roznicowy wyleci w powietrze i z nowo wyremontowanej skrzyni g...o bedzie. Bede wdzieczny za info jak Ci poszlo smile.gif

Napisano
  • Autor

OK, dzięki za uwagi ale chyba sprzedaje samochód bo nie chce mi się bawić z 16 letnim fiatem i kupuje BMW E36

Napisano

> OK, dzięki za uwagi ale chyba sprzedaje samochód bo nie chce mi się

> bawić z 16 letnim fiatem i kupuje BMW E36

Chyba tu ktoś nie umie liczyć bo z tego co piszesz to twoje auto ma 12 lat a nie 16.

Napisano

12 jak byk hehe.gif

Czołem.

Ja ostatnio rozbierałem skrzynię i oprócz łożyska do wymiany był uszczelniacz. Chyba warto dać auto do gruntownego sprawdzenia.

Napisano

Witam,

ja tak też miałem i fachowcy jak fachowcy, nikomu sie nie chciało grzebać, i tylko kombinowali że może łożysko, itd. itp.

Jeśli podajesz koszt całej grzebaniny to nie wygląda to najlepiej-ja kupiłem używaną skrzynię za 350 PLN i jest wporzo. Więc kwestia wyboru, naprawiasz lub wymieniasz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.