Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doświadczenia z wymianą wałka w bravo 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem zapytac czy ktoś wymieniał wałek rozrządu w Bravo 1.4 12V. Przymierzam sie do wymiany, wałek +dziwgienki+krzywki, popychacze cena 1200 PLN icon_eek.gif. Nie ukrywam że to sporo, chodzi oczywiście o nowe części. Czy po wymianie jest duża różnica w dynamice jazdy??? autko mam mułowate i klekocze na zimnym silniku wrrr.gif. Na 99% klepanie i terkot na zimnym to wina wałka reszta jest okey. czy ktoś taki zabieg wykonywał- jakie efekty????////. Jestem w dezorientacji bo niby fachowców wiele a nikt nic konkretnego nie powie nawet w ASO

Pozdrawiam

Pepe25

Napisano

> Witam.

> Chciałem zapytac czy ktoś wymieniał wałek rozrządu w Bravo 1.4 12V.

> Przymierzam sie do wymiany, wałek +dziwgienki+krzywki,

> popychacze cena 1200 PLN . Nie ukrywam że to sporo, chodzi

> oczywiście o nowe części. Czy po wymianie jest duża różnica w

> dynamice jazdy??? autko mam mułowate i klekocze na zimnym

> silniku . Na 99% klepanie i terkot na zimnym to wina wałka

> reszta jest okey. czy ktoś taki zabieg wykonywał- jakie

> efekty????////. Jestem w dezorientacji bo niby fachowców wiele a

> nikt nic konkretnego nie powie nawet w ASO

> Pozdrawiam

> Pepe25

mułowatoś 1.4 to standard zeby.GIF może przejedz się innym 1.4 i zobacz czy ci sie nie wydaje zeby.GIF

sam mam 1.4 ale nie twierdze ze jest on totalnym mułem:D są gorsze samochody

Napisano

U mnie się skończyło na wymianie dżwigienki na wytartej krzywce na wałku.Nie zdecydowałem się na wywalenie wszystkiego co stare,ale i nie było tak tragicznie,nie było takiego mrozu gdzie bym auta nie zapalił,jedynym objawem były nierówne obroty na biegu jałowym na rozgrzanym silniku .

Ps. nie narzekać na mułowatość jednostki 1.4 12Vbo trzeba umieć docenić jak się zbiera po wkręceniu na obroty. ok.gif

Napisano

> Ps. nie narzekać na mułowatość jednostki 1.4 12Vbo trzeba umieć docenić jak się zbiera po wkręceniu na obroty.

Swiete slowa... tylko wtedy potrafi spalic. Ale i na niskich mozna komfortowo podrozowac. Moj ma 13s do 100-tki przy zasilaniu gazem wiec nie mam powodow do narzekania.

Napisano

Ja z checia "skonfrontuje sie" z innym 1,4 skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja z checia "skonfrontuje sie" z innym 1,4

najlepiej z tjet 1,4 tturbo wink.gif

Napisano

Moj tez sie wysmienicie zbiera na 1.4 12V.Na gazie ładnie to wychodzi,ale przełaczajac na benzyne czuje sie jakbym nitro zalaczył zakrecony.gif

Napisano

Wałka nie wymienia się z powodu mułowatości silnika chyba, że masz za dużo kasy. Kwota którą podałeś nie jest wcale jakaś kosmicznie duża. W ASO zostawiłbyś ze 3000 zł. Ja wymieniałem wałek miesiąc temu. Wymieniłem tylko 6 dźwigienek - reszta ponoć była dobra, popychacze też. Wymieniłem uszczelke i pająka i tyle. Z tym, że mój silnik chodził przez ostatnie dni życia starego wałka głosniej niż Ursus. Taki hałas to powód do wymiany wałka, mułowatość to też jeden z syndromów, ale może ona oznaczać milion innych rzeczy. A klekotanie na zimnym to flagowa przypadłość tego silnika.

W kazdym razie silnik chodzi płynniej i ciszej ale bez oszałamiającej różnicy w mocy. Nie polecam takiej wymiany tylko dla podniesienia osiągów.

Napisano

> Witam.

> Chciałem zapytac czy ktoś wymieniał wałek rozrządu w Bravo 1.4 12V.

> Przymierzam sie do wymiany, wałek +dziwgienki+krzywki,

> popychacze cena 1200 PLN . Nie ukrywam że to sporo, chodzi

> oczywiście o nowe części. Czy po wymianie jest duża różnica w

> dynamice jazdy??? autko mam mułowate i klekocze na zimnym

> silniku . Na 99% klepanie i terkot na zimnym to wina wałka

> reszta jest okey. czy ktoś taki zabieg wykonywał- jakie

> efekty????////. Jestem w dezorientacji bo niby fachowców wiele a

> nikt nic konkretnego nie powie nawet w ASO

> Pozdrawiam

> Pepe25

wałek 300, min. 4 dżwigienki 100, pasek rozrządu przy okazji 50, reszta może zostać, pająka wypłukać, robota 200.

Ja po 2 wizytach u mechanika wymieniłem sam - w 1.4 to żadna filozofia. Niedługo jak znajdę czas będę jeszcze raz wymieniał bo wałek mam chyba skrzywiony, więc może uda się zrobić kiedyś jakiś manual.

Po wymianie ciszej chodzi, ale w dynamice nie za bardzo czuć różnicę. Ale 1.4 to nie rakieta.

Napisano
  • Autor

> Wałka nie wymienia się z powodu mułowatości silnika chyba, że masz za

> dużo kasy. Kwota którą podałeś nie jest wcale jakaś kosmicznie

> duża. W ASO zostawiłbyś ze 3000 zł. Ja wymieniałem wałek miesiąc

> temu. Wymieniłem tylko 6 dźwigienek - reszta ponoć była dobra,

> popychacze też. Wymieniłem uszczelke i pająka i tyle. Z tym, że

> mój silnik chodził przez ostatnie dni życia starego wałka

> głosniej niż Ursus. Taki hałas to powód do wymiany wałka,

> mułowatość to też jeden z syndromów, ale może ona oznaczać

> milion innych rzeczy. A klekotanie na zimnym to flagowa

> przypadłość tego silnika.

> W kazdym razie silnik chodzi płynniej i ciszej ale bez oszałamiającej

> różnicy w mocy. Nie polecam takiej wymiany tylko dla

> podniesienia osiągów.

Witam

No w końcu konstruktywna i rzeczowa opinia...

Dobrze czasami posłuchac innych... za późno nie jest, wszystko można przemyśleć jeszcze raz hmm.gif

Pozdrawiam

Pepe25

Napisano

Ja też wymieniłem wałek miesiąc temu. Niektórze pewnie pamiętaja ile miałem problemów wink.gif

Ja wymieniłem wałek, wszystkie popychacze i wszystkie dźwigienki plus nowy pajączek. Wszystkie części niestety nieoryginalne co da sie odvzuć bo auto coprawda równo chodzi ale slychac takie delikatnie poklekiwanie a jak dosam gazu to to poklekiwanie przyspiesza. Kosztowało mnie to wszystko około 1500 z robocizną. Odnośnie osiagów to w sumie ciężko stwierdzić czy ewentualnie autko lepiej sie zbiera ale sprawdziłem sie ostatnio kumplem, który ma Probe 2.0 fabrycznie 117 koników i mile się zaskoczyłem bo prowadziłem i mnie nie wyprzedził, a kiedys przed wymiana wałka jak się scigalismy to juz na 2 biegu mnie brał. Więc albo mój sie ożywił albo jego osłabł grinser006.gif No i to tyle. Pozdro.

Napisano

> w tym Probe pewnie zostala polowa stada..

Pewnie tak ale w moim pewnie tez sporo ubyło wink.gif

Napisano

> Pewnie tak ale w moim pewnie tez sporo ubyło

a ile wazy taki Probe ? ciezko mi uwierzyc, ale mozliwe, ktory rocznik<model> ?

Napisano

> w tym Probe pewnie zostala polowa stada..

Te fury są często sprowadzane w fatalnym stanie. Włascicieli często zmieniają zanim dotrą do Polski. To samo dotyczy Opli Calibra i innych gablot tej klasy. Dobrze, jak tylko silniki zajeżdżone, niestety czesto autka te są po niezłych dzwonach.

Napisano

> a ile wazy taki Probe ? ciezko mi uwierzyc, ale mozliwe, ktory

> rocznik ?

Nie wiem ile waży Probe ale napewno jest ciężki, a mój też do lekkich nie należy. Rocznik 1994. Dziś sprawdziliśmy sie jeszcze raz na zlocie. Czyli kolega odlicza 3,2,1 i jazda. 2 razy wygrałem smile.gif A muszę wam powiedziec, że mi się milutko zrobiło bo podeszło do mojego auta 2 kolesi i chcieli przeczytać pod kierunkami jaki to silnik i jak przeczytali to stwierdzili "Taaaa 1.4, akurat, naklejke se tylko taka walną" grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.