Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

x17dtl i montaż wskaźnika ciśnienia doładowania

Featured Replies

Napisano

Proszę użytkowników x17dtl, którzy zamontowali wskaźnik doładowania o poradę. Kupiłem sobie manometr:

278558075-wska%BCnikmanometr.JPG

Wpiąłem się takim trójnikiem (na wąż 6mm):

35.513.jpg

w przewód idący od kolektora ssącego do pompy (ten w stalowym pancerzu), nie chciałem go ciąć więc dołożyłem od strony kolektora kawałek wężyka wstawiłem trójnik a do samochodu pociągnąłem wężyk o średnicy wewn 4mm (ten od kolektora do pompy i ten dosztukowany mają 6mm).

Nie wiem czy coś jest nie tak z montażem czy może z silnikiem ale pokazuje mi jakieś cuda crazy.gif W czasie jazdy przy wdepniętym gazie w podłogę przy 4500rpm pokazuje 1bar - przy ustabilizowaniu obrotów ciśnienie maleje już do raczej dobrych wskazań.

Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. Jeśli ktoś były tak uprzejmy i na gg odpowiedział na kilka pytań to byłbym wdzięczny.

Napisano

Jak miałem podpiętego TECH'a to podobno w piku miałem 1.2 Bar'a przy dość wysokich obrotach - nie widziałem tego na własne oczy, bo skupiałem się na drodze drive.gif, ale tak twierdził mechanik który siedział obok w czasie jazdy próbnej.

Napisano
  • Autor

> Jak miałem podpiętego TECH'a to podobno w piku miałem 1.2 Bar'a przy

> dość wysokich obrotach - nie widziałem tego na własne oczy, bo

> skupiałem się na drodze , ale tak twierdził mechanik który

> siedział obok w czasie jazdy próbnej.

No tak ale w astrze G jest silnik sterowany elektronicznie a u mnie mechanika i raczej nigdy nie natrafiłem na info o overboost.

Napisano

> a ile dales za manometr...? i gdzie go kupowales...?

no wlasnie, ile dales???

Napisano
  • Autor

> a ile dales za manometr...? i gdzie go kupowales...?

Allegro oczywiście. Dałem w sumie 32zł z wysyłką i wystawieniem aukcji o konkretnej godzinie na kup teraz. Sam manometr był za 20zł (bo jeszcze dałem za tą nakrętke montażową 2zł ale mi się nie przydała bo mam większy wąż). Z tego co wiem to gość miał ostatni taki manometr ale może będzie miał jeszcze wink.gif

Nie chciałem syfu autoguage za 60zł i polowałem na taki, w końcu się udało i 30zł jestem do przodu, wygląda całkiem ładnie.

Wracając do tematu to wygląda, że z połączeniem jest wszystko ok i faktycznie dmucha mi 1 bar yikes.gif

Pewnie wężyk sterujący zapchał się olejem lub zrobiła mu się dziura. Ew. WG nie spełnia swojego zadania - jutro sprawdzę co się stanie jak całkiem zdejmę przewód (a przy okazji sprawdzę go).

Od początku wydawało mi się, że ten samochód jeździ lepiej niż obiecuje opel - pomiar robiłem stoperem do 100km/h licznikowych (zdaje sobie sprawe że to pomiar z dupy) ale w dwie osoby na zimówkach i ruszaniu bez zerwania kół wychodzi mi 14s. To jest duużo lepiej niż 16s seryjne.

Mierzył ktoś w x17dtl elastyczność na 4 tym i 5tym biegu w przedziale 80-120km/h ?? ten pomiar jest bardziej wiarygodny - muszę sprawdzić.

Wogóle to pojadę gdzieś na hamownie jak będzie taniej w krakowie i będe wiedział o co chodzi wink.gif

A może ktoś w krakowie lub okolicach ma asterke z takim silnikiem to porównamy.

Napisano

> Wpiąłem się takim trójnikiem (na wąż 6mm):

> w przewód idący od kolektora ssącego do pompy (ten w stalowym

> pancerzu), nie chciałem go ciąć więc dołożyłem od strony

> kolektora kawałek wężyka wstawiłem trójnik a do samochodu

> pociągnąłem wężyk o średnicy wewn 4mm (ten od kolektora do pompy

> i ten dosztukowany mają 6mm).

Jakieś fotki?

Napisano
  • Autor

> Jakieś fotki?

Zrobię jutro smile.gif może nagram jakiś filmik telefonem żeby wam pokazać ten 1 bar wink.gif.

Pytanie dodatkowe: - kto wiem ile waży astra htb3d z x17dtl -> już wiem 1065kg

Napisano

ciekaw jestem ile bezpiecznie da sie wykrzesac jeszcze powera z motoru oplowskiego hmm.gif

Napisano
  • Autor

Obiecany filmik jak kręci się ponad 1 bar rapidshare.com

otwiera mi ten format Media Player Classic

Fotki będą później - idę sprawdzać dalej.

Napisano

Ileś ty wtedy jechał.

Wszystko faluje jakbyś wchodził w nadświetlną.

Napisano
  • Autor

> Ileś ty wtedy jechał.

> Wszystko faluje jakbyś wchodził w nadświetlną.

No wiesz komórka trzymana w ręce. Jechałem na dwójce i kręciłem do 4500, może ciut więcej to prędkość nie była zbyt wysoka - wszystko w zgodzie z przepisami (wszak nie rozmawiałem przez telefon wink.gif ).

Podpiąłem się pod wężyk od sterowania WG i tutaj to dopiero cuda są bo pokazuje nawet 1.3bara. To jest fizycznie nie możliwe żeby dmuchało 0.6bara więcej na samym powietrzu bez dolania paliwa.

Muszę spradzić manometr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.